Ik bezin mij op mijn loopbaan. Die heeft zich tot nu toe afgespeeld in het bibliotheekwezen. Hierin heb ik me ontwikkeld van medewerker magazijn tot medewerker gebruikersondersteuning tot specialist mediavoorzieningen. Met behulp van een training loopbaanoriëntatie ga ik op zoek naar rode draad en gouden tips. Een zoektocht naar een nieuwe baan. Ik maak kennis met lotgenoten, dertigers, veertigers die worstelen met hetzelfde. De kennismaking is kort en bondig. Ik stel me voor aan de hand van een foto die als metafoor dient. De foto vertoont een dor landschap met een zandweg die in tweeën splitst.
Ik vertel dat ik op een tweesprong zit en niet goed durf te kiezen. Kies ik voor de zekerheid, veilig en vertrouwd of ga ik de uitdaging met mezelf aan?

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Welk doel wil ik bereiken en hoe maak ik dat nu SMART?
Mijn doelstelling moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn.
Simpel zou je zeggen. Nieuwe baan, 50.000 euro netto, goedgekeurd door mezelf en anderen, een jaar de tijd. Maar schijn bedriegt. Het is hard labour.
Life isn’t about finding yourself, life is about creating yourself. En dus ook je nieuwe baan.

Ik creëer mijn eigen homepage op papier inclusief inbox want ik wil veel feedback. Ik teken op een groot wit vel een schets van heden en gewenste toekomst. Het heden gesymboliseerd door een hangslot met nauwe sleutelopening. Door de opening van het slot is een nauw en grijs pad getekend. Mijn toekomst wordt gesymboliseerd door een open deur met uitzicht op een groen en open landschap en een weg die zich opent naar de horizon. Ik wil mijn wensen niet langer gesloten houden maar openlijk uiten. In plaats van advies krijgen wil ik ook advies geven. SWOT sterren gloren aan het firmament. Ik explore strenght, weakness, opportunity en threads. Nu nog over de drempel raken. Dreams will come true.

Ik ga op zoek naar inspirerende mensen, naar werk waarin ik mijn enthousiasme kwijt kan, waarin ik nieuwe dingen kan leren en waarin ik mensen vooruit kan helpen. Dat levert namelijk energie. Besluitenloosheid, saaiheid, herhaling, routine, inefficiëntie en slechte communicatie gooi ik overboord, wil ik mijden. Het kost alleen maar energie.

Het gaat me lukken. Ik kom er wel uit, ik houd op met vechten en speel samen. Ik laat keuzes niet langer afhangen van situaties en mensen die ik ontmoet. Ik kies zelf, onderzoek en neem actie.
Met mijn kwaliteiten en kracht ontwikkel ik mijn verborgen talent en hoed mij voor negatieve overtuigingen en valkuilen. Angst is een slechte raadgever. Denk liever: ‘ik kan alles’.

Ik verbind, volhard, toon moed, bouw bruggen, ben dienstbaar, ik creëer met taal. Ik zet me in, vraag hulp en stel me kwetsbaar op, daar waar nodig. Ik ontwikkel mijn taalvaardigheid, beschouw en toon en gebruik mijn inzicht. Ik maak narcisme en ongeduld hanteerbaar.

Ik ga terug naar de oorsprong, mijn kindertijd, daar waar authenticiteit ontwikkeld is. Ik vind het kind in mezelf weer terug. Warmte, liefde, verwondering, enthousiasme en creativiteit gingen in heden en verleden ooit verloren. Er is een noodzaak deze authenticiteit weer terug te halen. Mijn innerlijk schreeuwt om veruiterlijking.

Samen met mijn fellows hanteer ik leerstijlen van Kolb. We laven ons aan innerlijke en uiterlijke levenslijnen van Eva en klimmen uit onze valkuilen met behulp van een commitmentladder.
Ik bevind me ergens op sport 6. Daar waar herkenning over moet gaan in actie. Ach ja, en soms val ik nog terug in alibi’s, in afwachting en apathie en soms ook nog in ontkenning. So what?
Bateson’s piramide biedt gelukkig enig houvast. Omgevingen, gedragingen, vaardigheden en overtuigingen bepalen mijn identiteit. Ze vormen en beïnvloeden. Ze leiden tot missies in spiritualiteit, zowel in werk als privé.

Mijn missie openbaart zich aan mij. Met verwondering, enthousiasme, humor en creativiteit en met warmte en liefde wil ik het beste boven halen uit mensen, dieren en dingen. Ik wil inspireren, verbinden. Ik wil communiceren en processen duidelijk in kaart brengen en verbeteren. Duidelijk aanwezig zijn, mezelf blootgeven, doelen stellen en resultaten halen. Mensen in contact brengen met zichzelf. Ik wil de wereld beschrijven en helpen organiseren. Ik ben een idealist en een romanticus.

Jung kommt bald wieder. INFJ opent mijn ogen. Ik straal persoonlijke warmte uit, ben enthousiast en heb organisatietalent. Ik organiseer mijn wereld in functie van mijn persoonlijke waarden. Ik begrijp de behoeften van anderen en kom daaraan tegemoet. Verandering zet mij aan tot het ontwikkelen en toepassen van mogelijkheden.
Mijn leven is een zoektocht naar betekenis en authenticiteit. Ik heb een duidelijk beeld over mijn interne wereld en richt mijn energie op het ondersteunen van mensen, om zo het beste uit hen te halen. Ik ben op mezelf en onafhankelijk.

Ik geef graag een symbolische betekenis aan dingen. Ik heb een rijke abstracte verbeelding en uit dit graag in schrijfsels en metaforen. Ik focus mijn energie op vastgestelde doelen. Andere mensen zien mij vaak als visionair, inzichtelijk en innovatief.
Soms heb ik moeite om de dingen te zien zoals ze zich echt voordoen in de wereld. Ik heb moeite met conflicten en stress en schat de logische consequenties van mijn beslissingen vaak moeilijk in.
Zowel privé als op mijn werk probeer ik harmonie te bewerkstelligen. Ik drijf op persoonlijke bevestiging en goedkeuring. Soms negeer ik mijn eigen behoeften en verlies ik mezelf in het tegemoetkomen aan de behoeften van anderen.

Ik ben een idealist, een katalysator, verbeeldingrijk en innovatief. Ik ben altijd op zoek naar bevestiging, harmonie en medewerking. Ik ben authentiek en empathisch, een romanticus en idealist. Heb een strenge persoonlijke ethische code. Ik heb behoefte aan betekenis, identiteit, harmonie en wil uniek zijn. Ik heb een hekel aan onechtheid, oneerlijkheid en disharmonie.

In de kernkwadranten van Ofman ontdek ik mijn kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Mijn visie op mezelf en op anderen kan ik hierin onderzoeken en ook de visie van anderen op mij. Door contact te maken met mijn allergie bouw ik bruggen. Mijn kernkwaliteiten en uitdagingen vormen de sterkste brug.
Mijn sterke kant komt tot uiting in schriftelijke communicatie, sociabiliteit en contactvaardigheid, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.
Mijn zwakke kant komt tot uiting in stressbestendigheid, profileren, delegeren en overtuigingskracht.

In het opgeven van verzet en het toelaten van verdriet ligt mijn weg naar harmonie.
Welke waarden vind ik belangrijk met betrekking tot de loopbaan?
Wanneer is mijn werk zinvol, inspirerend, uitdagend en wanneer biedt het mij structuur?
Ik wordt gevraagd als gast in een talkshow. Waarom wil de redactie mij als gast? Welke onderwerpen moeten er tijdens de talkshow aan bod komen, waar moet de gastheer met mij over praten?

Beweging komt niet op gang als ik stil blijf staan.
Ik profileer mezelf, mensen met creatieve ideeën zijn overal en altijd nodig.
Ik ben een ideeënmakelaar. Alleen het woord makelaar doet geen recht aan mijn talent.
Ik genereer ideeën.
Hoe ga ik om met het verliezen van grip op een situatie. Wat doe ik met controledrang?
Om iemand beter te laten communiceren maak ik gebruik van juiste taal.
Ik hou op met gissen en raden en stel vragen, want in dialoog met mijn omgeving ben ik goed bezig.

Door te vlinderen maak ik mijn eigen vacature. Breng leuke werkzaamheden voor mezelf in kaart. Ik zoek mijn ideale baan van binnen naar buiten in plaats van andersom.
Van een aantal dingen gaan mijn ogen twinkelen. Vrolijkheid en enthousiasme en artistieke creativiteit. Samenwerking met anderen, het ontwikkelen van kennis, publieke waardering en ook een stukje zekerheid.

In mijn ondergeschikte rol en bij stress zoek ik realisme en blijf met beide benen op de grond.
Ik onderken mijn overtuigingen en houdt ze uit een vicieuze cirkel. Ik hoef niet alles te controleren en ik wordt echt wel serieus genomen. Ik hoef niet altijd rekening te houden met anderen want ik doe er toe. De wereld is zo eerlijk als dat ik zelf ben en wil. Het leven is een reis, geen eindbestemming. Sometimes it’s better to travel then to arrive at your final destination.

Mien


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

15 reacties

klapdoos · 28 januari 2009 op 11:41

Mien dit was wel een héél lang stuk over jezelf, het enige dat ik las was ïk, ik, ik”. Natuurlijk gaat het ook over jou, maar volgens mij kon het toch iets korter door de bocht en wat meer variatie in dat ïk”gevoel. Is dit het laatste deel nu???
groet van Leny

pally · 28 januari 2009 op 12:43

Ja, Mien, wat jammer dat de interessante zaken in je stukje bedolven worden onder de enorme lawine van woorden, waar ik ze nog nauwelijks uit kan distilleren omdat ik onderweg de moed en de interesse ben verloren.
Zucht, zucht, echt zonde…. 😥
Mijn raad: schrappen, kerel , schrappen, schrappen en nog eens schrappen.

groet van Pally

Mien · 28 januari 2009 op 13:17

@Pally en Klapdoos:
Bedankt voor jullie commentaar. Ik ben het er helemaal mee eens.
Helaas heb ik dit keer niet voldoende tijd gehad om in te korten en kritisch te schrappen vanwege een deadline die gehaald moest worden.
De column krijgt te zijner tijd een pimp-up, maar niet op CX.

@Klapdoos:
Het gaat over mijn loopbaanorientatie, dan is het gebruik van ‘ik’ bijna onvermijdelijk, maar je hebt wel een punt. Neem ik mee in de pimp-up.
Of er meer delen gaan volgen weet ik nog niet.

trawant · 28 januari 2009 op 13:22

Mien ik mis nog éven je plek binnen de roos van Leary en wat NLP gegevens maar als ik die inspirerende en creatieve baan voor je in de aanbieding had; Ik zou je blind aannemen. Als we samen dan tenminste symbolisch dit velletje konden verfrommelen en gewoon aan het werk konden gaan.
Je weet het nou wel.. 😉

Mien · 28 januari 2009 op 13:29

@Fellow-loopbaanorienteerders en mensen die nog niet direct de weg weten op de website ColumnX:

Zie ook Mien andere columns >>> [url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/newsbythisauthor.php?uid=81]http://examedia.nl/columnx/modules/news/newsbythisauthor.php?uid=81[/url]

Rob Mientjes (alias Mien) 😉

maurick · 28 januari 2009 op 13:33

Ik kan me wel vinden in de rest van de kritieken. De vele opsommingen worden na paar keer gelezen te hebben vrij irritant.

Toch vind ik ’t een interessant stukje, vooral de laatste alinea. Het leven is een reis, en die reis moet je zo lang mogelijk maken.
Heb je weleens het gedicht Ithaka gelezen van de Griekse dichter Kafavis? Zo niet, dan moet je dat echt eens gaan doen. Bijzonder mooi gedicht over de reis en het doel.

lisa-marie · 28 januari 2009 op 19:27

Hij is inderdaad lang en soms worstelde ik mij er door heen.
De hele tijd bleef het woord/afkorting SMART hangen .Die vind ik gewoon heel goed.
Ben wel benieuwd hoe je loopbaan afloopt en of je inderdaad je droombaan vind 😀

arta · 28 januari 2009 op 22:14

Beetje lang, maar wel lekker!
🙂

Krasblog · 29 januari 2009 op 00:40

Er is al veel gezegd in de reacties Mien en in allen kan ik me vinden. De opsomming vond ik ook te veel, en in aanvulling op Trawant: dan ontbrak het 7S-model van McKinsey.

Toch vond ik het niet vervelend om te lezen maar dat komt omdat ik mezelf herken ten aanzien van het vinden van een leuke, uitdagende en inspirerende job.

Wat me verbaasde was inderdaad de lengte. Juist van de man die mij onlangs volkomen terecht schreef: Less is more.

KISS,

Jacob Krasblog

Mien · 29 januari 2009 op 07:18

@Kras:

Je hebt gelijk Kras, hij is te lang.
Drie maanden loopbaantraining geeft veel stof.
Helaas ontbrak mij de tijd om te schrappen.
Een deadline vermoordde mijn credo ‘less is more’ ;-).

Heb jij je droombaan al gevonden?

Dreams will come true 😉

Mien

doemaar88 · 29 januari 2009 op 11:08

Het is lastig om te kiezen wat je daadwerkelijk wilt. Ik heb, achteraf gezien, niet de goede keuze gemaakt. Dus in september maar weer studeren.

Ik vind je stuk leuk, Mien. Al ben ik het er mee eens dat het te lang is. Ik ben een fan van je schrijfstijl, top.

doemaar

Mosje · 29 januari 2009 op 12:04

Misschien is het onbedoeld, maar ik lees ironie in je stuk. Veel managementtaal, of goeroetaal zo je wilt. Komt op mij heel leuk over.

Mien · 29 januari 2009 op 13:29

@doemaar: thanks for the credits

@Mosje
Wie niet om zichzelf kan lachen neemt zichzelf niet serieus … :hammer:

Ik had het zelf nog niet zo bekeken Mosje, maar er zit wat in!
De loopbaanorientatietraining zat best wel volgepropt met gespierde taal en oefening.
Heb er veel van geleerd.

Ma3anne · 29 januari 2009 op 13:53

Als ik nog eens toe ben aan een loopbaanoriëntatietraining wil ik jou wel als goeroe.

Ik heb me al veel te vaak georiënteerd, heb vier loopbanen die dwars door elkaar heen lopen en nu zoveel ervaring en papieren, dat niemand meer weet wat ie met me aanmoet. :stom:
Afwijzing na afwijzing met allerlei smoesjes, maar bij doorvragen krijg ik steeds te horen: te duur of te oud ofwel te duur én te oud.

Dus ik rotzooi maar wat aan eigenlijk in een soortement naamloos ‘eigen bedrijfje’ en dat bevalt me prima! :hammer:

Het levert financieel niks op, maar een lol dat ik heb! Doe alleen maar dingen die ik leuk vind en maak daar veel mensen blij mee. Wat wil een mens nog meer? Dit houd ik nog wel 10 jaar vol tot mijn AOW. (ervan uitgaande dat ik die pas op mijn 67ste krijg.)

Gretchen · 31 januari 2009 op 11:22

Mien, ik vind het een eerlijk, ontwapenend en dapper verhaal. Heel herkenbaar.Wat een reis, loop graag een stukje met je mee.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder