De kleinste regeringspartij heeft Nederland voor schut gezet, met name haar leden die zich naar het congres hadden gesneld vandaag.
Adrenaline schoot door aderen mijn als nooit van tevoren, een zonnige dag verspild voor een nutteloze op publiciteit geilende partij.
Een congres over het Paasakkoord welke beslissend had geweest voor dit kabinet, liep uit op een congres welke kostte wat het kost wilt regeren met hyena’s, omdat ze de linkse rode rakkers het niet gunnen. D’66 staat voor democratie, maar brengt dat niet in praktijk.
Het Paasakkoord had moeten gaan over de inhoud van het akkoord “welke te vergelijken is met toiletpapier”, en daar had over gestemd moeten worden.
Nee, zowel dhr. Van Mierlo, dhr. De Graaf, dhr. Terlouw, mevrouw Borst et cetera stemde voor door regeren, maar zijn het oneens over de inhoud van het Paasakkoord, alleen de commissaris van de koningin hield zijn rug recht, en was tegen.
Kreten als “Het is lands- en partijbelang” zeggen genoeg over de Haagse kneuzen welke zich regeerders mogen noemen, of hebben mogen noemen.
Een kabinet welke niet genoeg draagvlak onder haar burgers heeft, heeft niets te zoeken in het Haagse fort. Een partij welke eigenlijk voor democratie is, maar tijdens bar slechte onderhandelingen “welke verworpen had moeten worden” toch liever partijbelang voorop heeft, heeft op te stappen en op te houden met bestaan.
Ik vond het congres een smerige spelletje van verdeel en heers, oud- partijleden die uitgebreid het woord krijgen, en tijdens hun speech direct of indirect de leden tot JA wilde laten stemmen, dit had in mindere mate gekund als zij net zo veel tijd hadden gekregen als bijvoorbeeld de heer Staal welke ook nog eens door de voorzitter werd uitgemaakt voor BOBO.
Volgens Boris Dittrich was het een zwaar, maar vooral goed debat.
Zwaar voor kijkers thuis zoals ik, en zwaar voor alle D’66 leden die zich nu wel drie keer bedenken voor ze naar zo’n flut congres gaan. Een goed debat was het voor Boris Dittrich, want die wist toch al dat het JA zou worden.
Ik begrijp echt totaal niet waarom het congres is georganiseerd wanneer het uiteindelijk toch niet om de inhoud gaat.
Wat ik ook niet begrijp is waarom de onprofessionele ministers het op de man spelen. Bos dit, Bos dat. Eens een Rat altijd een Rat “Brinkhorst over Van Thijn”, waar slaat dit soort kleuter gedrag op?
Ik vind Dittrich, Brinkhorst et cetera allemaal gluiperige mierenneukers welke niet van democratie houden.
Waarom is “het linkse blok” onbetrouwbaar? Is dit geen vorm van emotie politiek, welke eigenlijk in het nadeel van het linkse blok zou moeten zijn, maar wat goed opgemerkt word door de kiezer die beter weet? D’66 is onbetrouwbaar. Mooie praatjes vullen geen gaatjes Boris Dittrich en consorten!
D’66 heeft niets bereikt op gebied van onderwijs (VMBO en MBO met name), maar denkt dat nu weer mooi te kunnen beloven om weer wat extra onderwijs zieltjes te winnen.
Het VMBO en het MBO blijven probleem gevallen tenzij er voldoende gereorganiseerd word en wanneer op beide “instituten” een studentenvereniging komt welke alleen in het belang van de leerling gelooft en ook opkomt voor deze leerling. Zolang leraren niet voldoende doen wat ze zouden moeten doen, dan blijft er een probleem. Zolang de leerling alles maar door de strot geduwd krijgt en zich nooit en te nimmer tegen de macht hebbende leraren kan verdedigen, dan zal het blijven zoals het is of zelfs verergeren, ook al stop je er tien miljard euro in.
D’66 heeft Nederland hun stem afgepakt door te blijven zitten in dit kabinet, maar ik beloof u en met name D’66 dat ik mij zal houden aan de kieswijzer in “bijna” alle gevallen.
Wanneer de kieswijzer mij adviseert om op GROEP WILDERS te stemmen, omdat mijn denken overeenkomt met zijn standpunten, dan doe ik dat..
Als de kieswijzer mij adviseert om op de SGP te stemmen, dan doe ik dat.
Als de kieswijzer mij adviseert om op SP, GROENLINKS of PVDA te stemmen, dan doe ik dat.
Als de kieswijzer mij adviseert om op D’66 te stemmen, dan stem ik blanco.
Ik adviseer dringend om de kritische leden van D’66 die kwamen om de inhoud te bespreken over te stappen naar een andere gezinde partij of helemaal niet meer te stemmen, want deze partij is uw stem niet meer waard.

Karim Khaoiri


11 reacties

Jeroen · 5 april 2005 op 13:11

Als D66’er ben ik het hier niet uiteraard niet helemaal mee eens. 😉

Ik ben ook niet echt blij met dit kabinet, maar welke alternatieven waren er? Je noemt enkele concrete punten van problemen in Nederland waar ik het mee eens ben (onderwijs). Laten we stellen dat ik denk dat het onderwijs er zeker nog beroerder vanaf was gekomen als D66 niet in het kabinet zat. Het extra geld dat naar onderwijs gaat na het opengebroken akkoord stond niet bijvoorbaat al gereserveerd (zoals veel media beweren). Als het aan VVD en CDA had gelegen werd dat geld voornamelijk aan wegen besteed.

Je hebt wel gelijk dat de regie van het congres vooral in handen was van de ‘voor’-stemmers. Daar was dan ook kritiek op, maar helemaal onlogisch was dit niet. Ook op andere punten, zoals het aanstellen van Pechtold nog voor het congres was forse kritiek. Daar is wel naar geluisterd. (hoeveel politici ken je die ook meteen hun fouten toegeven?) Ik vond het zelf erg prettig dat o.a. Van Mierlo en vooral De Graaf zelf hun mening gaven over het hele gebeuren.

Ik heb vooral sympathie voor D66 omdat het de meest democratische partij is die ik ken. De partij heeft raakvlakken met GroenLinks (natuur & milieu), PvdA (sociaal) en VVD (liberaal), wat een ideale mix is, maar heeft tegelijkertijd als nadeel dat het vrij onherkenbaar is.

(dit is uiteraard geen reactie als redactie)

WritersBlocq · 5 april 2005 op 14:51

[quote]Als D66’er ben ik het hier niet uiteraard niet helemaal mee eens.[/quote]
niet niet of wel niet of word je er niet wel van? Ahhh rotzak die ik ben, reageert er iemand van de red actie, begin ik gelijk te stuiteren over 1 woordje. Ik zou wel politicoloog kunnen worden, maar de politicologica ontbreekt mij.
(Dit is uiteraard een reactie van Paulus).

Jeroen · 5 april 2005 op 15:22

[quote]Als D66’er ben ik het hier niet uiteraard niet helemaal mee eens.[/quote]
Hmmm… typische D66 uitspraak? 😀

Ik ben het er dus NIET mee eens 😉

Mosje · 5 april 2005 op 15:40

Als de kieswijzer mij adviseert om te stemmen op jouw column, dan stem ik ook blanco.
😕

WritersBlocq · 5 april 2005 op 17:13

Kies wijzer, stem SP

Raindog · 5 april 2005 op 18:39

Ik vind deze column kwatsj van de bovenste rode plank. Rood, omdat alles waar je D66 van beticht, in mijn ogen naadloos op met name de PvdA van toepassing kan worden verklaard. Om mij tot slechts 1 voorbeeld in dit kader te beperken (omdat ik het anders te vermoeiend vind): het stemgedrag van de 1e kamerfractie van de PvdA was pas een mooi staaltje machtspolitiek! Gegokt en gelukkig misgeschoten.

Dan even over Boele Staal, de bobo. Want vergis je niet, ik heb het hele congres gekeken. Over hem zei Brinkhorst: “Hij zat op Marbella.” Ja, zo was het. Terwijl de D66-fractie hier in Nederland in de shit zat, met uitsluitend dank aan de PvdA, en hun uiterste best deed om er iets van te maken, zat deze grote geest op het strand van Marbella. Het is lekker gemakkelijk he? Zelf je drukken en achteraf kritiek uitoefenen op de anderen die het voor je opgeknapt hebben. Voor het gemak zal ik deze parallel even niet breder trekken want je column ging tenslotte over D66.

En als we het daar toch over hebben, dit congres ging jou en mij helemaal niet eens aan. Ik ben geen lid van de partij en jij evenmin. Het was een sec interne aangelegenheid met, toegegeven, mogelijk grote externe gevolgen. Maar ons zijn helemaal geen verkiezingen onthouden, die hebben we 2 jaar geleden al gehad. En als je het werkelijk zo durft te stellen, dat ze je ontnomen zijn, dan ben je er dus van uit gegaan dat ze je al toekwamen of toegekomen waren. Ik ken enkele ratten, om maar bij de beeldspraak van Brinkhorst te blijven, die dat inderdaad heel erg leuk hadden gevonden en die zich net als jij kennelijk, al toegeëigend hadden wat ten principale niet van ze was.

En dan even over de kieswijzer. Jij neemt het advies van de kieswijzer over tenzij die jou D66 adviseert begreep ik? Ik heb een verrassing voor je: ik kies lekker zelf.

Dan nog één ding; met het taalgebruik waarmee je column doorspekt is, ben je volgens mij niet ver meer af van het oprichten van je eigen politieke partij. Als ik tenminste afga op wat ik om me heen zie gebeuren. Wat weerhoudt je?

Gelukkig hebben ongeveer 1700 verstandige mensen (ca. 2/3 van 2600) zaterdag verstandig gestemd.

Rotterdammer · 5 april 2005 op 19:13

Het is zoals altijd weer leuk om reacties te krijgen.
Ik had totaal niet gerekend op verkiezingen, omdat ik erop reken dat een kabinet 4 jaar meegaat.
Ik ben een zeer zwevende kiezer, maar weet voor de 100% dat als ik ga kiezen dat niet op D’66 zal doen. Dit omdat er vreemd genoeg in het “Paascongres” niet is gestemd over de inhoud van het akkoord maar over voortbestaan van D’66 en dat vind ik dus niet in lands belang.
Ik vraag me ook ten stelligste af waarom het uitmaakt wanneer een commisaris van de koningin
in Marbella lekker even geniet van het weer en wat nog meer, want hij had sowieso niets kunnen betekenen voor D’66 wanneer het op onderhandelen aankomt.
Ook vind ik het raar dat er hier zo op de man gespeeld wordt, terwijl de heer Staal toch echt niet zomaar iets zegt over een behaalde akkoord maar deze eerst bestudeert.
Ook vind ik het niet kunnen dat politici zich zo uitlaten over collega politici “over respect gesproken” en hoe je het ook went of keert, PvdA, Groen Links en SP hebben tegen gestemd en dit is op democratische wijze gebeurt, en de redenen waarom zij tegen gestemd hebben intresseert mij dan minder, maar je kan niet zeggen “Eens een rat, altijd een rat” en “De PvdA is een onbetrouwbare partij”, want daarmee schaadt je in mijn ogen de democratie.

Ik ben zeer zeker geen PvdA stemmer, en neem het zeker niet voor ze op maar zeg dit naar mijn eigen beleving, hoe ik vorige week ervaren hebt.

Overigens, de ambitie om politicus te worden heb ik niet, vind ik mezelf nog altijd te eerlijk voor, ik hou niet van politieke macht spelletjes.

Ma3anne · 5 april 2005 op 19:48

Irma!!!!!!! Waar blijft jullie single ‘ziek van politiek.”? Ik wil er 1 kopen! :warn:

Het was weer een hoogstandje van machtsspel en belazerij de laatste weken. Wat een vertoning! Ik ben voor bestuurlijke vernieuwing, maar dan een totale verbouwing en niet dat gerommel in de marge van D’66. Het hele staatsbestel onderuit en eens heel anders gaan opzetten. Wat er nu gebeurt, vind ik in elk geval geen democratie meer. 😡

Jeroen · 5 april 2005 op 20:20

Daar ben ik ook voor Ma3anne (en D66 ook, maar laten we het daar maar niet meer over hebben). Probleem is dat je in het huidige stelsel tweederde meerderheid nodig hebt en dan blijkt ineens dat een groot aantal partijen nogal conservatief zijn en liever niet teveel zien veranderen.

Eigenlijk is het tijd dat alle huidige partijen intern flink op de schop. Er rommelt teveel en het zijn er teveel. En daardoor teveel concessies.

@Raindog: mooi betoog. Maar had jij het niet eerder over dino’s? 😉

@Rotterdammer: met dat ‘op de man’ spelen ben ik ’t ook met je eens. Laten we dat nou niet doen, vooral niet in de politiek…

Hmmm… Politiek X? 😀

Raindog · 5 april 2005 op 21:58

Beste Rotterdammer, leuk hoe je de reacties oppakt. Ik blijf het echter fundamenteel met je oneens. Politiek bedrijven heeft altijd te maken met het voortbestaan van je partij. Simpel gesteld: als je de verkeerde politiek bedrijft, die waarbij je geen stemmen meer genereert, dan komt het voortbestaan meteen in het gedrang.
In mijn ogen is er wel degelijk gestemd over de inhoud van het Paasakkoord. Dat dit niet tot ieders tevredenheid zal zijn is een op voorhand vast te stellen gegeven. Dat is zo bij elk akkoord dat vertegenwoordigden van een bepaalde club voor de leden van die club gaat afsluiten. Uiteindelijk gaat het inderdaad om of je als leden vertrouwen hebt in je (partij)leiding en de resultaten die zij in onderhandelingen voor je behaald hebben. Die stemming heeft wel degelijk plaats gevonden. Het is een illusie om met 2600 of met 16 miljoen mensen zo je wilt overeenstemming over iets te bereiken. Het compromis zal altijd gezocht moeten worden. Zo bezien vind ik het helemaal zo gek nog niet wat Dittrich gepresteerd heeft! Met name de hervormingen in de publieke omroepen spreken mij erg aan. En wat mij betreft schuift de Tros meteen maar bij Talpa in. De NCRV desnoods ook maar als verkwister van overheidsgeld aan advertenties in dagbladen ten gunste van onderwerpen waar zij zich helemaal niet mee te bemoeien hebben. De uitleg die Dittrich en met name ook Brinkhorst over die strategie en uitkomsten gegeven hebben vond ik zeer plausibel en overtuigend. En natuurlijk is er zoiets als een partijbelang en nieuwe verkiezingen zouden zeker niet in het voordeel van D66 geweest zijn maar voor Nederland als natie zou het dat ook zeker niet zijn geweest. De leden van D66 hebben die verantwoordelijkheid op zich genomen en daar ben ik ze zeer erkentelijk voor.

Ook ik geef er de voorkeur aan de bal te spelen en niet de man. Maar niemand heeft schone handen wat dat betreft trouwens. Hoe Femke Halsema onlangs Geert Wilders, Jozias van Aartsen en Maxime Verhagen als dwazen betitelde was ronduit schandalig. Ik begrijp het nog steeds niet dat ze dit gezegd heeft aangezien ze na de dood van Pim Fortuyn en die van Theo van Gogh ook zoveel verstandige dingen over de vrijheid van meningsuiting gezegd heeft. Anderen tot dwaas bestempelen staat in geen verhouding tot haar eerdere woorden. Heel apart. En hoe de Wouter Bosjes van het land dit kabinet betitelen heeft ook al weinig meer met de bal te maken. Er zal dus vermoedelijk voor iedereen iets te leren zijn. Wel is het zo dat ik geloof dat Brinkhorst zijn uitspraken niet alleen gedaan heeft omdat hij geïrriteerd maar ook omdat hij heel erg geraakt was door alle gebeurtenissen en uitspraken. Er is gewoon een aanslag op dit kabinet gepleegd door de PvdA, zeker als je weet dat dergelijke voorstellen al meer dan eens door zowel de 1e als 2e kamer waren geloodst, die keren mèt instemming van de PvdA. En nu ineens niet? Het stinkt wel een beetje vind je zelf ook niet? Zoals Jeroen opmerkt (en Dittrich ook uitvoerig heeft gedaan): de PvdA en ook SP en GL profileren zichzelf als uitermate conservatief en dat is een opmerkelijke verschuiving in de verhoudingen. Er was helemaal niets progressiefs aan deze manier van stemmen. Het was het werk van dinosaurussen.

Want het klopt Jeroen, ik schreef inderdaad over dinosaurussen maar misschien was het niet goed genoeg duidelijk. Een schrijfleermoment voor mij. Want ik had me namelijk vreselijk gestoord aan de bemoeienis van Van Mierlo en anderen met de zaak. Het bestuur is nu in handen van anderen. Zij zijn aangewezen, gerechtigd en al wat dies meer zij wat nodig is om tot beslissingen en bestuur te komen. Mensen als Van Mierlo moeten daar verstandiger mee omgaan en zich niet meer bemoeien met dat wat hen niet meer aangaat. Want het is juist zo’n mentaliteit en instelling die moderne besluitvorming in moderne tijden tegenhoudt. Men moet het stuur wat dat betreft loslaten en in handen laten van hen die daarvoor aangewezen zijn; partijbestuur, fractieleden en kabinetsleden. Anders krijg je namelijk de besluitvorming zoals we die in de 1e kamer hebben gezien: dodelijk voor een levend bestuur. Een heel land in oproer omwille van de laatste ‘fifteen minutes of fame’ van een oude dinosaurus die zich bemoeit met dingen waar hij helegaar niks meer mee te maken heeft en wat evenmin zijn taak is.

Zaterdag was een erg leuke dag voor de democratie!

Politiek X? We kunnen misschien wel een virtueel kabinet formeren Jeroen. (Is een serieus idee trouwens. Een soort politiek Sim City of zo.) Ik stel me bij deze beschikbaar als minister van Friesland! Dat wordt een nieuw departement dat zich gaat richten op Friese autonomie. Mijn eerste voorstel zal zijn om de Elfstedentocht elk jaar op de eerste zaterdag van augustus te organiseren!

Ik lul teveel zeker he?
Sorry, het gaat me aan het hart.

Rotterdammer · 6 april 2005 op 08:35

u lult absoluut niet teveel,
ik vind dat reacties zo kort als ze maar geschreven mogen worden maar hoe langer hoe beter.
Ik vind uw reactie erg aangenaam en het betekent misschien dat ik door mijn column ergens iets geraakt heb bij u, krijg ik alleen maar een goed gevoel van.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder