Vorige maand lekte via de Britse krant ‘The Guardian’ uit dat de machtigste man van de wereld, de president van de Verenigde Staten George W. Bush, een opdracht heeft van God. Eerder verklaarde Bush tegenover de Palestijnse delegatie tijdens de vredesonderhandeling in Sharm el Sheik in 2003 dat de militaire invallen in Irak en Afghanistan een opdracht van God waren. Hij zou van God vrede moeten scheppen in het Midden-Oosten. Op zichzelf gezien is het scheppen van vrede natuurlijk een loffelijk streven. Los van de vraag of Bush dit nu ook werkelijk lukt, de terreur lijkt alleen maar met de dag toe te nemen, zijn de uitspraken van Bush hoogst interessant. Het grenst aan mijn werk als humanistisch geestelijk verzorger. Ik houd me dagelijks bezig met de vraag wat mensen motiveert in hun leven en werk en ik moet zeggen; ik kom zelden zo’n duidelijk antwoord tegen. En presidenten zijn nu eenmaal niet mijn dagelijkse gesprekspartners. Als een eenvoudig raadsman is het gewaagd om de woorden van de president van de Verenigde Staten in twijfel te trekken, maar ik doe het toch. Ik heb niet het idee dat hij zich er iets van aan zal trekken. Dit is ook niet wat ik nastreef. Wat ik wel wil, is dat de mensen in de wereld eens goed gaat nadenken over wat Bush hier zegt. Want wat nu als Saddam Hoessein toevallig ook een opdracht had, niet van God maar van Allah? Of Osama Bin Laden die op ingeving van Allah de opdracht heeft het Midden Oosten te bevrijden van het kapitalistische westen? Ik moet toegeven dat het Bush inderdaad is gelukt om met een grote militaire overmacht Saddam Hoessein en zijn regime uit Irak te verdrijven. Komt dit door de hulp van God? Ik geloof er helemaal niets van; het komt door techniek en economische welstand. Bush en een zeer belangrijk deel van zijn achterban geloven dat het einde der tijden nabij is. Maar wie zegt niet dat door Bush zijn opstelling hijzelf het einde der tijden dichterbij brengt? Volgens mij zijn er nog nooit zoveel terroristen op de wereld geweest als in onze huidige tijd.

Terwijl ik het artikel in The Guardian las, moest ik denken aan een lied van Koot & Bie, in de rol van de ‘De Positivo’s’, dat zij midden jaren tachtig ten gehore brachten. De inhoud hiervan omschrijft precies voor mij het probleem met wereldse en kerkelijke leiders die menen de waarheid in pacht te hebben. Voor mijn studie liep ik stage aan de Medische Universiteit van South Carolina, gelegen in de ‘Bible Belt’ van de Verenigde Staten. Ik woonde bij een vriend in huis die mij de eerste week van mijn verblijf al een belangrijke les leerde hoe ik mij het beste tegenover de conservatieve (gelovige) Amerikaan kon opstellen: “Praat niet met mensen over politiek, sex en religie want daar ontstaat alleen maar ruzie door.” Voor de mensen die niet meer weten hoe het lied precies ging, druk ik het hier nog een keer af. Ik onthoud met verder van iedere vorm van commentaar mede ingegeven door de wijze raad van mijn Amerikaanse vriend.

“Onze God is de beste

Onze God is de beste
Onze God is kampioen
Daarom zijn wij in het westen
Relatief in goede doen
Kijk die andere religies
Wat een puinhoop heerst er daar
Baby’s vol met vieze vliegies
Hele volk’ren de sigaar
Moeten ze maar niet zo maf zijn
Om te zweren bij een God
Waardoor ze arm of slechter af zijn
Ontevreden met hun lot

Mohammed doet in leproze
Kijk maar bij de evenaar
Hindoes wonen zelfs in dozen
Boeddha maakt je bedelaar
Brahma is één van de booste
Shiva een grote klier
Al die gozers uit het Oosten
Nee, die moeten wij niet hier
Ja, wij zijn hier in het westen
Nog het best in goede doen
Onze Heer blijft toch de beste
Hij is wereldkampioen”

Erwin Kamp
Humanistisch raadsman Marinebasis Parera Curacao
(en Irak-veteraan)


13 reacties

Bakema_NL · 25 januari 2006 op 17:13

Ik heb niks met al die goden en gelov(ig)en. Het is geweldige fantasy hoor, daar niet van, net als Lord of the rings bijvoorbeeld…prachtige verhalen en mythologieën die in ons entertainment, in welke vorm dan ook, tot goed en zelfs interessant vermaak gemaakt kunnen worden…dat heb ik er dan wel weer mee. Maar zodra je het op het dagelijks leven betrekt en al die onzin-oorlogen in het bijzonder die in naam van welke god dan ook uitgevochten worden, ben ik er al snel klaar mee.

PietjePrecies · 25 januari 2006 op 17:46

En dat is natuurlijk ook precies wat Erwin Kamp wil zeggen: Bush is gewoon een domme kwezel en dat zo’n autist de machtigste man ter wereld kan worden, ligt natuurlijk gewoon aan de kiezers. (hoewel hij nog wel wat malversaties nodig had, destijds) En je moet die domme kwezel wel nageven dat hij wel weet te zeggen wat zijn nog veel dommere kiezers wilen horen: God bless America, we’re the best, etcetera. Cowboy Billy Bush!
Als er een God was, zou er geen Bush zijn!

Bakema_NL · 25 januari 2006 op 18:32

Wat hij zegt wordt ook gedaan via raadgevers en wat voor figuren er nog meer achter zo’n president staan, hij beslist echt niet alles even in zijn eentje. En zo dom is hij ook weer niet.
En niet alle Amerikanen zijn dom, dan lees je nooit over degenen die ook kierewiet van Bush worden en dat is dus zo’n beetje de helft, maar ja, het is populair om Bush en Amerikanen af te kraken, hoe heet dat ook alweer…..oh ja, generaliseren, iets waar wij alhier altijd de mond over vol hebben.

PietjePrecies · 25 januari 2006 op 20:33

“Wat hij zegt wordt ook gedaan via raadgevers en wat voor figuren er nog meer achter zo’n president staan, hij beslist echt niet alles even in zijn eentje. En zo dom is hij ook weer niet.
En niet alle Amerikanen zijn dom, dan lees je nooit over degenen die ook kierewiet van Bush worden en dat is dus zo’n beetje de helft, maar ja, het is populair om Bush en Amerikanen af te kraken, hoe heet dat ook alweer…..oh ja, generaliseren, iets waar wij alhier altijd de mond over vol hebben”

Sorry, je hebt gelijk. Voor iemand die bovenstaande grammaticale janboel schrijft en aan zijn zinnen geen punt weet te krijgen (dat euvel zie je ook terug in jouw columns), is Bush natuurlijk een slimme vent.
😛

Bakema_NL · 25 januari 2006 op 21:02

Ik had er geen last van tijdens het lezen en schrijven en alles eindigt met een punt. 🙂

Verder wel leuk zo’n reaktie, zie ik graag. Ik kijk al uit naar columns van jouw hand, doorspekt van intelligentie. En als je nog wilt weten hoe je iets in een quote moet verpakken dan hoor ik het wel…..ta-ta. 🙂

Fred · 25 januari 2006 op 22:21

[quote]is het gewaagd om de woorden van de president van de Verenigde Staten in twijfel te trekken[/quote]
Ik trek gewoon ieders woorden in twijfel. Kwestie van wennen maar zo gepiept.
Wat een bijdrages trouwens uit de west.

Dees · 26 januari 2006 op 09:27

Mooi stukje heb je afgeleverd!

Eerlijk gezegd denk ik dat zolang er geen zekerheid is over een God, en welke dan precies, elke vorm van religie uit politieke besluitvorming zou moeten verdwijnen. En dat geldt net zo goed voor een CDA of een ChristenUnie als voor Bush, Hoessein en etc. Maar ja, dat zal er niet van komen.

Oh en je ziet het boven, ondanks de wijze raad van je vriend… Heb je tóch teveel gezegd. 😛 😉

Mup · 26 januari 2006 op 13:14

Welkom op cx Erwin, kleine wereld zo.:-)
Oorlog in de naam van God, hoe verkeert kun je bezig zijn, sterk verwoord,

Groet Mup.

Trukie · 26 januari 2006 op 14:32

Tja de scheiding tussen staat en religie was juist behoorlijk doorgevoerd in het westen.
Je vraagt je af aan welke kant Dubbeljoe staat.
Misschien toch een familieaangelegenheid van vader en zoon tegen de voormalig dictator?
Als je daar het leed en de gemoedsrust van de rest van de wereld tegenover zet is de prijs wel hoog voor erewraak.
Stevige column van iemand die weet waar hij het over heeft.

PietjePrecies · 26 januari 2006 op 14:55

[quote]Ik kijk al uit naar columns van jouw hand, doorspekt van intelligentie. [/quote]

Zo beter wijsneus? Dan zal ik je nu leren dat iets niet doorspekt kan zijn VAN intelligentie. De uitdrukking is namelijk doorspekken MET. En dat je ‘reactie’ al jarenlang gewoon weer met een c schrijft.

Miss Mod · 26 januari 2006 op 15:10

Ok heren Precies en Bakema,

Het is mooi geweest. Graag reageren op de column inhoud / techniek. Overige kwinkslagen kunnen jullie ongetwijfeld via PB uitwisselen (of achterwege laten).

Voor de heer Precies (als nieuweling op de site) hierbij nog even de [url=http://www.examedia.nl/columnx/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=45&forum=3&0]gebruiksvoorwaarden[/url], ter informatie.

Groet,

Miss Mod

Bakema_NL · 26 januari 2006 op 15:29

Ok, gedaan miss mod. Geen kwinkslag, maar ik vermeld wel even dat het “doorspekt van” gedeelte daar met opzet stond. 😛

Mosje · 26 januari 2006 op 21:23

Duidelijk en helder stukje.
Tja, hoe vaak wordt God niet gebruikt als alibi. En Allah. En alle andere goden die er bestaan.
Heb wel wat lichte kritiek op je schrijfsel. Waarom het lied van Van Kooten en de Bie herhalen? Een verwijzing had volstaan. Nu beslaat een groot deel van je stukje de tekst van een ander, en das wel een beetje zonde.

Overigens is mijn God, die de beste van de wereld was, een tijdje geleden overleden. Tja ach, die dingen gebeuren…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder