Klik hier om deze column te horen

Zoals bekend liggen al je persoonlijke gegevens tegenwoordig op straat. Vanuit de verste uithoeken krijg je ongevraagd info. En officiële instanties hebben een lucratief handeltje in het verkopen van adresbestanden of andere wetenswaardigheden. Nu kunnen we ons daar natuurlijk ontzettend druk over blijven maken, maar als we nu eens van de nood een deugd maken. Geen slecht voornemen zo net in het nieuwe jaar. Iedereen heeft een of meerdere pinpassen tegenwoordig , waar ook alweer belangrijke gegevens instaan. Daarnaast moet je beschikken over een legitimatiebewijs. Je hebt een pasje van de wegenwacht, de bibliotheek, je sportclub, de slagboom van de parkeerplaats bij je werk, van je ziekenfonds, de NS, en zo zijn er wel meer van die plastic kaartjes. Nu de overheid meent ook wat te zeggen te hebben over wat goed en slecht voor ons is volgen er allerlei maatregelen die nauwelijks te controleren zijn.

Blijkbaar hebben ze geen lering getrokken uit de regel dat beneden de 16 jaar geen alcohol verkocht mag worden. Laatst vroeg ik aan een caissière, zo’n jong wicht, of ze zich kon legitimeren. Dat mocht ze niet voor haar baas, want dan bestond de kans dat ze in elkaar gehengst kon worden. Hoe kom ik nu te weten of ze wel 16 jaar is ?
Zou het nu niet gemakkelijk zijn om alle gegevens gewoon te verwerken op één enkel pasje. Technisch is dat wel mogelijk. Kan de overheid ook een limiet stellen aan de hoeveelheden die gekocht worden en verder regulerend optreden. Sorry meneer, u heeft vandaag al een pakje condooms gekocht. Oh, ik zie het al, u bent muzikant. Orgienist.

En wat dacht je van het opnemen van de goede voornemens in de pas. Ja, mevrouw, u bent gestopt met roken, dus helaas. Ik heb nog wel chocolade sigaretten in de aanbieding maar volgens uw pas bent u ook al op dieet. Nu snap ik toch al niks van dat rokersgedoe. Als je werkelijk wat geeft om de gezondheid van de mensen dan laat je de prijzen van de tabak hetzelfde en stopt een sigaret minder in het pakje. Of je maakt ze een paar mm korter. Het laatste stukje wordt toch altijd weggegooid. En wanneer je als verjaardagscadeau toch een pakje sigaretten ontvangt, dan weet je dat het van een echte vriend is, want het gaat ten koste van zijn eigen saldo. Roken moet je in ieder geval niet gaan verbieden. Want rokers gaan eerder dood, en dan maak je ook geen gebruik meer van allerlei voorzieningen. De zorg is nu al niet meer te betalen; wat als voormalig rokers nu ook nog eens langer blijven leven ?

Een beetje nostalgie gooien we ook nog in het kaartje. Vanaf de invoering kan slechts gas, water en elektra afgenomen worden als het saldo op het pasje toereikend is. Niks geen deurwaarders meer, afsluitingen, dreigbrieven. Geld op, dan gewoon in de kou in het donker voetje van de vloer spelen. Tenminste, wanneer je de huur of je hypotheek betaald hebt. Want de buitendeur kan alleen met het pasje geopend worden.

Het verkeersgedrag wordt ook netjes bijgehouden. En na overschrijding van een gelimiteerd aantal overtredingen blijkt je tankdop niet meer los te krijgen. Meer tijd voor de rechters om de echte criminelen aan te pakken. Overigens wordt ook het crimineel gedrag geregistreerd en afgehandeld. En volgt een automatische afschrijving van de boete naar de rekening van de overheid.

Belastingformulieren hoeven niet meer ingevuld te worden. Je gegevens op het kaartje zijn voldoende om automatisch een correctie toe te passen op het salaris of uitkering.

Omdat alle gegevens op het pasje staan, zijn we ook verlost van allerlei huis-aan-huis enquêtes en ongevraagde telefonische aanbiedingen.
Organisaties kopen de gegevens bij de overheid en de pegulanten hebben weer een positief effect op de schatkist.

Er zijn nog wel andere voorbeelden te vinden waar een pasje goede diensten kan bewijzen. Schoolverzuimregistratie, Opwaardering van pasje via TV spelletjes. Opslaan van IQ bij deelname aan TV spelletje. En ga zo maar door.

Stemmen doen we ook via de pas. En de politici worden ook letterlijk afgerekend op datgene wat ze via hun pas beloofd hebben. Tijdens de gewenningsperiode van het pasje zullen de politici een zwervend en dakloos bestaan leiden. Maar wellicht dat dan geleidelijk aan toch een eerlijk en sociaal beleid gevoerd zal gaan worden, waar plaats is voor iedereen.

Jammer dat je daar een pasje voor nodig hebt i.p.v. een helder verstand.
Op pas. Pas op je plaats !


3 reacties

viking · 8 januari 2004 op 13:32

Allemaal onzin en geldverspilling; vanaf de geboorte gewoon een vette barcode op je voorhoofd… 😛

Kees Schilder · 9 januari 2004 op 08:12

Ja,of je pincode op de arm getatoeeerd

Kobus · 9 januari 2004 op 12:32

Ik wist wel dat de CX-ers meedenken in alternatieve registratiemogelijkheden.
Zit alleen één maar aan….
Pas maar op dat een en ander niet serieus wordt genomen. Want in den Haag zijn ze dol op dit soort ideeën.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder