De laatste tijd denk ik nog wel eens terug aan die ene dinsdagavond, vier jaar geleden, in Groningen. Ik was zoals gebruikelijk op dinsdagavond te gast in het huis van mijn studiegenoot en destijds tevens collega, om samen met hem, zijn echtgenote en hun zoontje de maaltijd te gebruiken. Meestal was dat erg gezellig, vriendschappelijk en een leuke onderbreking van de dag. Zo niet deze dinsdagavond. Het was vòòr de gemeenteraadsverkiezingen van 2002, in de dagen dat heel links correct Nederland over Pim Fortuyn heen viel en uit totale radeloosheid over hoe met dit fenomeen om te gaan, alles en iedereen die wel wat in Fortuyn en zijn ideeën zag gemakshalve maar bestempelde als ‘de onderbuik van de samenleving’. Iets waar ‘goede’ mensen helemaal niets mee van doen wilden hebben. Het gesprek viel stil toen ik meldde dat die man, uitgerekend mij nogal aansprak en ik serieus overwoog om op hem te gaan stemmen bij de landelijke verkiezingen van enkele maanden later. Hun monden vielen open, twee paar ogen rolden uit hun kassen, bestek kletterde in de borden. Ik zag het onbegrip maar ook een soort van onmiddellijke afkeuring in hun ogen. Men zou het denk ik het beste kunnen vergelijken met hoe Julius Caesar binnenkort tussen de commercials door Brutus aan gaat kijken. “Et tu Raindog?”

Mijn vrienden waren van die overtuigde D66’ers. Dat is natuurlijk een ‘contradictio in terminis’ voor wie het wil zien en dat is dan wel weer zo ernstig dat het hier niet gepast zou zijn om SBS-grapjes te maken. Hoe dan ook, ik kwam, sprak en het begon en het NOVIB-gevoel was op slag verloren; geen gast maar een vijand aan tafel. Wat volgde was een spervuur van quasi beschuldigingen en vragen over hoe en waarom het met mij mis was gegaan. Over wat er allemaal aan ‘die verschrikkelijke man’ en zijn ideeën mankeerde. Ik weerde me danig en het werd in feite een prachtige politieke discussie. Ik orakelde dat het een lieve lust was en bleek niet de racist of fascist die ze vreesden en dat luchtte ze in ieder geval een klein beetje op. In retrospect doet het er allemaal niet meer toe, het liep allemaal anders. Mijn collega kreeg z’n congé, ik begon te spijbelen tot het structureel werd en mijn stem, ach…. Hoe treurig ik ook door het al gestemd was, ik weigerde principieel me met de doden te bevrienden en ik sloot vriendschap met heel Nederland door op Balkenende te stemmen. Nog meer adressen waar ik niet langer meer welkom aan tafel zou zijn maar ook dat is wetenschap achteraf.

Over achteraf gesproken. Eén van mijn vrienden orakelde een poosje later op een terras tegen me dat het nog steeds erg zonde was dat ‘Pim’ was vermoord. Hoewel het vier jaar geleden al een goed gebruik was om flauwe grapjes over SBS te maken, heb ik hem maar niet gevraagd of hij dat toevallig in Piets weerbericht had gehoord. Hij was er nog steeds een beetje ontdaan van en ik was het ook wel met hem eens hoor, daar niet van. Later was de rechter het ook nog met hem eens gelukkig. Wat me stoorde was dat ik hem niet aan het verstand kon peuteren dat hij zijn stem had vergooid. ‘Verkwisting van burgerrecht’ noemde ik het. Fan van Pim toen ‘ie dood was, hij zou zich alsnog moeten schamen maar waarschijnlijk is hij het gewoon alweer vergeten.

Inmiddels zijn we vier jaar verder en staan er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. De LPF doet het alleen in Rotterdam goed en mijn studiegenoot zie ik niet meer. Er zijn alweer veel orakels. Oude en nieuwe. De VVD heeft misschien wel de meest aansprekende dat zij in de aanloop naar de volgende landelijke verkiezingen alvast voorzichtig weer introduceert. Wéér introduceert want er is werkelijk niets nieuws aan het orakel uit Diever en zo zal het ook wel blijven voorspel ik. Als Wiegel premier wordt eet ik mijn linkerbal op, laten we dat gewoon maar afspreken. Femke Galsema van GroenSlinks orakelde een Linkse Lente en buiten vriest het zoals het jarenlang niet meer gevroren heeft. Wouter Bos orakelt dat dit land zoveel beter kan. Alweer iets dat we nog niet wisten. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven dat de Tokkies van het koffiehuis uit zijn buurt voor hem geredigeerd hebben. Ik orakel een strop voor Wouter en hoop dat het in het slechtste geval eindelijk eens een das zal zijn. Job Cohen van diezelfde Partij van de Achteraf-kennis orakelde vorige week dat er wel eens een probleem met Marokkaanse jongeren zou kunnen ontstaan. Opmerkelijk inzicht hoor! Van het ‘insluiten’ van zijn nieuwjaarsrede zomaar ineens naar ‘opsluiten?’ Och, dat had de boelbijmekaarhouder een maand geleden nog niet kunnen voorzien natuurlijk. Zeker ook koffie gedronken met de Tokkies van Bos.

Van alle orakels spannen de profeten van D66 wel de kroon. Juweeltjes van orakels produceren die mensen! Waar stond die ‘D’ ook alweer voor? Van Boris Dittrich weten we dat hij gebukt met z’n broek op de enkels voor werkelijk iedereen zal orakelen die hem in zijn coalitie wil nemen. Van Mierlo doet op gezette tijden zijn duit in het zakje maar de nieuwste zelfbevlekker van ‘Delphi66’ heet Alexander Pechtold. Die ‘Pechtold-you-so’ orakelt er lukraak op los! Nu weer over dat het allemaal zo slecht is in Den Haag. Ja, lekker is dat zeg; het systeem waar je zelf tot op de dag van vandaag volop aan deelgenomen hebt bekritiseren alsof je er helemaal niets mee te maken hebt. Gelul! In zijn positie had hij er ook iets aan kunnen doen natuurlijk maar dat zal wel moeilijk zijn als je je werk tussen de interviews door, of liever – en dan hier weer wel terugdenkend aan SBS – tussen de ego-commercials door moet doen.

In de mythologische oudheid wendde men zich tot het orakel wanneer men in contact met een bepaalde godheid wilde komen. Van goden is er in de Nederlandse politiek sinds Fortuyn geen sprake meer. Iedereen is nu sterfelijk. Politiek is sinds Rome niet wezenlijk veranderd en orakels bestaan niet. Er is vooral veel wijsheid achteraf en vandaar dat u me de komende vier jaar even niet meer over gemeenteraadsverkiezingen zult horen. Voorlopig houd ik de zwart omrande kolommen in de kranten even in de gaten want het schijnt dat Ad Melkert, tegenwoordig orakel te Washington, ook gesproken heeft. Ook als er op het moment dat u dit leest nog niemand is vermoord neem ik aan dat Bert Bakker alvast de rouwadvertentie opgesteld heeft. Bert Bakker van D66! Nòg zo’n orakel! Houdt het dan nooit op? Kan iemand me dat zeggen? Misschien wordt het tijd dat ik mijn oud-collega in Groningen maar weer eens opzoek.


13 reacties

Ma3anne · 30 januari 2006 op 08:43

Regeren is vooruitzien. Logisch dat het in het politieke wereldje wemelt van orakels en profeten.
Met interesse je column gelezen.
Kom je gezellig een keer hier eten voor de volgende verkiezingen? 😛

Kees Schilder · 30 januari 2006 op 08:58

[quote]Die ‘Pechtold-you-so’ orakelt er lukraak op los! Nu weer over dat het allemaal zo slecht is in Den Haag[/quote]

Nu doe je Pechtold toch echt tekort,Raindog.De man zagt namelijk niets anders dan de waarheid, en dat nog tamelijk beschaafd ook voor een politicus.
Tenzij je vindt dat niemand wijlen Pim mag immiteren? 😀

[quote]Hoewel het vier jaar geleden al een goed gebruik was om flauwe grapjes over SBS te maken, heb ik hem maar niet gevraagd of hij dat toevallig in Piets weerbericht had gehoord[/quote]

Kijk dat zijn zinnen waar ik iets mee kan.Geweldig!! Zoals je hele column geweldig in elkaar zit

Mosje · 30 januari 2006 op 09:17

Een kwartje inwerpen is voldoende. Raindog orakelt wel door.
😛
Dat van die linkerbal zou ik terugnemen als ik jou was. Jij gaat een tijd tegemoet dat je ze allebei hard nodig zult hebben, zo meen ik gelezen te hebben elders op deze site.

Maar alle gekheid op een stokje: je levert een goed verhaal af.

sally · 30 januari 2006 op 09:42

Rain, ik heb genoten van je verhaal.

groet
Sally

Anne · 30 januari 2006 op 10:13

Beste Raindog,
Hoewel ik me normaal gesproken eigenlijk helemaal niet door politiek getinte stukjes (of stukken)heen weet te worstelen omdat dat meestal alleen maar meningensmijterij is en daarom voor mij vaak erg eendimensionaal, vind ik dit een leuk stuk.
Ik proef je verbeeldingskracht erin door, en een soort fijngevoelig relativeringsvermogen; heel wat anders dan Hollandse nuchterheid.
Mijn dank, Anne.

Li · 30 januari 2006 op 11:45

Een column waarin ik me helemaal kan vinden.[quote]Die ‘Pechtold-you-so’ orakelt er lukraak op los! Nu weer over dat het allemaal zo slecht is in Den Haag. [/quote]

En bleef hij nu maar bij zijn standpunt. Maar nee, nu het te heet wordt onder zijn voeten krabbelt hij weer terug. Dat hij het allemaal anders bedoeld heeft enzo. Ja, ja.

[quote]De VVD heeft misschien wel de meest aansprekende dat zij in de aanloop naar de volgende landelijke verkiezingen alvast voorzichtig weer introduceert[/quote]
Moest ik toch weer even aan Piets weerbericht denken 😀

Maar eh, niks voor jou dat politiek?
Premier Raindog bekt wel lekker.

Li

Trukie · 30 januari 2006 op 12:33

Rain ik probeerde uit te vinden aan welke kant je staat. Het hangt in het midden. Dat noem ik nog eens politiek correct 😛
En onze meneer Pech die wat studentikoos told, brengt bestuurlijke vernieuwing rigoreus in praktijk. Pluche is hard als je valt.
Al met al is jouw column boeiend genoeg om politiek weer leuk te vinden.

KingArthur · 30 januari 2006 op 15:32

Een heel verhaal maar toch met interesse gelezen terwijl het over de politiek gaat nogwel :-). Er staan rake dingen tussen en ik vind het begin van je laatste alinea ook erg mooi neergezet.

Raindog · 30 januari 2006 op 19:27

Beetje uit de hand gelopen qua lengte maar ik voelde me een beetje Kees. Niet de jongen, maar als die ouwe hippie die hier ook met een zekere regelmaat te signaleren is.

Ik kom graag een keer gezellig bij je eten Ma3, als het dessert dan maar niet een serieus stemadvies wordt. Ik ben in de regel wel een beetje zwevend qua kiezen. Nou, ook niet altijd natuurlijk. Maar soms wel. Ik weet het eigenlijk niet goed.

Hey Kees! Als je het over de duvel hebt! Leuke maar natuurlijk ook scherpe commentaren van jou! Voor ik antwoord geef op je Pim-vraag, tot in hoeverre bedoel je hier precies dat het voor Pechtold geoorloofd moet zijn om Pim te imiteren? 😀

Mosje: mijn beter alter ego in het verkeerde lichaam…. Ook jij treft de spijker weer op z’n kop! Misschien moet ik dat van die linkerbal inderdaad terugnemen. Ik zal het even met haar overleggen. – …. …. – Inmiddels zijn we tot een overeenkomst gekomen dat de bal moet blijven op straffe van een rode… ja, wat is het eigenlijk?

Sally: dank! Dit temeer omdat niet al mijn columns je nog evenveel meer aanspreken. Het is mooi dat er verschil mag zijn. Ik hoop op je goedkeuring te mogen rekenen wanneer ik binnenkort ‘de Niemand-serie’ nog eens met een volgend deeltje zou willen uitbreiden ;-).

Beste Anne, Dees zei onlangs onder één van haar columns wat ik dacht toen ik je commentaar daarop las: ‘wow, wat een prachtig geformuleerde reactie.’ Zoiets zei Dees. Nu valt mij dan de eer te beurt om dat zelf ook tegen jou te mogen zeggen. Anne, wat een prachtig geformuleerde reactie. Ik klopte me er anders altijd mee op de borst dat nuchterheid mijn handelsmerk was maar misschien is er gewoon wel een verschil tussen Friese en Hollandse nuchterheid. Persoonlijk denk ik dat politiek wel degelijk ééndimensionaal is zoals je stelt, in een stukje als dit kan ik me natuurlijk een luxe veroorloven die politici niet hebben. Ik miste daarom ‘gemakzucht’ in je hele mooie reactie waarvoor mijn dank ;-).

Ja Li, typisch D66 he? Overigens zijn die lui wel erg mediageniek, inclusief Dittrich en anderen zoals daar zijn, onze Loezewies van der Laan en Boris van der Ham. Stuk voor stuk leuke mensen om naar te kijken met het volume op nul. Soms om naar te luisteren in een warenhuis of zo. Hans Wijers vond ik trouwens wel een kei. En omdat je er naar vroeg, ik heb denk ik wel een aantal capaciteiten om een politieke carriere na te streven. Praktisch gezien kan ik niet veel, maar ik kan daar wel heel erg veel over praten. Ik bedoel, als je kijkt naar blaaa blaaa blaaaa….. 😉

Trukie, erg scherpe constatering van je. Ik lijk zo wel iemand van D66. Doet mijn ego geen goed vind ik zelf trouwens maar dat kan heus wel een deukje hebben. Als je het echte politiek correcte antwoord wilt hebben luidt dat als volgt: ik zal hoe dan ook nooit een coalitie met D66 aangaan ( tenzij men het pluche wat zachter maakt natuurlijk). 😉

Arthur, politiek is natuurlijk niet per definitie saai en er gebeuren genoeg goede en belangrijke dingen, mede mogelijk gemaakt door gewoon hard werkende mensen van ambtenaar tot parlementariër en ministers. Wel denk ik dat men zich nog steeds niet aan de crisis van 2002 ontworsteld heeft. De kloof tussen Den Haag en burger bestaat nog steeds, is misschien wel groter geworden zelfs. Daar zou een Pechtold in zijn positie nota bene iets aan kunnen doen, en het gaat dan over meer dan de kroonjuweeltjes van je partij verdedigen. Over een poosje referenda met DigID? Een tweepartijen- (of -stromingen)stelsel? Misschien dat het dan ook weer wat interessanter voor mensen als jij wordt. Het zou mooi zijn in ieder geval want je klonk niet erg enthousiast!

DriekOplopers · 30 januari 2006 op 20:40

Tsjonge, op Pim stemmen. Dat zou een heel grote fout zijn geweest, ook als hij nog had geleefd. Een charlatan, meer was hij niet.

Even in het kort de doopceel van Pim.

Boegbeeld van Leefbaar Nederland geworden. Een partijprogramma onderschreven door op basis van dat programma lijsttrekker te willen zijn. Van zijn partij een duidelijk verbod meegekregen op racistische praatjes. Toch gedaan. Als je dat flikt, democratisch gemaakte afspraken zo met voeten treden, dan bén je geen democraat. Dan ben je een hoogst onbetrouwbare schoft. Toen Pim voor zichzelf begon, trok hij de lijsttrekker van de CP’86 in de verloren Haagse gemeenteraadsverkiezingen aan als een van zijn belangrijkste politieke adviseurs. I rest my case! Tuurlijk, mensen mogen niet worden vermoord. Nooit. Dus ook niet wegens hun politieke ambities. Maar zijn onvrijwillige dood, hoe tragisch ook, kan onmogelijk als een verlies voor de democratie worden beschouwd. Pim was zelf géén democraat, en bovendien wél een vuile fascist. Een racist. Respect voor de doden? Mijn reet! Dat respect moeten ze dan wel verdienen!

Tuurlijk, ook andere politici deugen voor geen meter. In mijn omgeving wordt D66 aangeduid als “de hoer van Den Haag”. En terecht. Zelden zo’n zwalkend stelletje imbecielen gezien. En breek me de bek niet los over het CDA. Het is heus niet zomaar, dat Balkenende met vlag en wimpel tot slechtste premier is gekozen! Nog een paar voorbeelden van slechte regeringslijders? Van Agt! Colijn! Okee, ik geef toe: Lubbers heeft ons land bekwaam door moeilijke tijden geloodst: ere wie ere toe komt. En ook de PvdA kent zo zijn kneusjes. Ik heb mevrouw Belliot met veel gevoel voor rechtvaardigheid al een keer gefileerd. Maar Job Cohen doet het als burgemeester in mijn stad heel behoorlijk: die man moet enorm spitsroeden lopen. Is ‘ie te streng heeft ‘ie rellen, is ‘ie te soepel denken allerlei jochies dat ze alles kunnen maken. Het optreden van Cohen rondom de moord op Van Gogh en het incident met de doodgereden tasjesdief was bewonderenswaardig.

“Okee, heer Rain, nu is u weer aan zet”, sprak

Driek.

Raindog · 30 januari 2006 op 22:16

Beste Driek

Je gaat wel ver. Ik zal er niet te ver mee gaan aangezien dat het doel van mijn column – wat niets bijzonders op zichzelf was – aanvankelijk al niet was. Toch enkele noten aangaande wijlen Pim Fortuyn.

Ten eerste, Leefbaar Nederland. Fortuyn zijn enige doel was daadwerkelijk premier te worden. Daarover had zelfs LN geen illusies over hoeven koesteren. LN heeft in hem een stemmentrekker gezien, hij in LN een vehikel om verder mee te komen. Fortuyn echter heeft zich niet aan de afspraken gehouden zoals hij die gemaakt had en is daarop keurig gewipt door LN. Ik zie je punt over het democratisch gehalte daarvan niet goed. Zo herinner ik me bijvoorbeeld nog een senator Van Thijn van een PvdA die het niet na kon laten om Thom de Graaff te wippen in de hoop op een kabinetscrisis, dit tegen het eigenlijke standpunt in casu van de PvdA 2e kamerfractie in. Loodsing door de 1e kamer was in dezen slechts een formaliteit. Betekent dat nu dat Van Thijn ook geen democraat is? Verder was er bij Fortuyn tenminste nog enige charme in zijn misstap te ontdekken; hij pakte zijn biezen. Van Thijn zit nog.

Het verhaal rond Rien Boiten kunnen we denk ik gerust betitelen als een misser van de eerste orde. Boiten was er vanaf oprichting bij (ook al bij LN) en deed politiek graafwerk voor Fortuyn. Zijn verleden was Fortuyn inderdaad bekend en daaruit blijkt denk ik wel het politiek opportunisme van de man. Want zo was hij natuurlijk. Geen slimme zet, hoogstwaarschijnlijk had Fortuyn toen nog geen idee van het potentieel dat hij had en ik weiger te geloven dat Fortuyn Boiten om zijn verleden in had gehuurd. Dit alles neemt niet weg dat het een misser blijft; juist Fortuyn had transparant moeten zijn. Je punt telt, maar volgens mij om andere dan de redenen die je daarvoor opgeeft.

Ik denk dat je een vergissing maakt door Fortuyn als een fascist te betitelen. Bijvoorbeeld door zijn sexuele geaardheid was Fortuyn bij uitstek iemand die wist hoeveel zijn individuele vrijheid waard was. Als je dan tenslotte John F. Kennedy ook nog als je grootste voorbeeld ziet, dan denk ik dat ik hier mijn ‘case’ mag rusten. Fortuyn te betitelen als een fascist (en racist for that matter) is wel het slechtst en goedkoopst mogelijke antwoord op de kwesties die hij aansneed en getuigt m.i. nog steeds van de Melkertlijke arrogantie waarmee hij toen bekeken werd. Dodelijk, in meer dan één opzicht. In tegenstelling tot Melkert schuwde Fortuyn dat debat niet, bij Fortuyn geen op voorhand vastgestelde aannames van ‘ons soort mensen’ of een op voorhand door een kleine voorhoede vastgesteld setje regels van het spel. Fortuyn kortom beantwoordde in niets aan wat de mensen, jij en ik incluis, van politici verwachtten. Dick Pels – die naam zal je denk ik aanspreken, mij minder maar dat is niet belangrijk – wijt dat zelfs nog aan de paarse kabinetten waarmee de duidelijke links/rechts tegenstellingen en denkramen waren komen te vervallen. In die onduidelijkheid die op het moment van Fortuyn zijn fifteen minutes al bestond, was hij natuurlijk helemaal ongrijpbaar geworden.
Niet alles wat wij niet meteen begrijpen of kunnen grijpen, is daarmee fascistisch hoewel in het geval van Fortuyn enige overeenkomsten wellicht aanwijsbaar waren. Fortuyn echter voldeed niet aan voldoende kenmerken daarvan (en zeker niet aan de belangrijkste) om als zodanig getypeerd te kunnen worden. Dan zou tenminste ik, als Elsevierabonnee sinds +/- 1995, nogal wat van zijn ideeën totaal verkeerd begrepen moeten hebben. En dat lijkt mij, in alle eerlijkheid en redelijkheid, volstrekt onmogelijk.

Ben je niet een klein beetje doorgeschoten Driek? En Hannah Belliot, is die toevallig ook fascist en racist omdat ze onlangs iets vermeldde over een zekere groep mensen voor wie het steeds lastiger wordt om hun nest uit te komen, of is het omdat ze een andere categorie op wil sluiten?

Beste Driek, je lijkt me niet het type dat moeite heeft om je nest uit te komen en met dat gegeven in het achterhoofd vraag ik me vervolgens af: waar ben je dan zo bang voor? Opsluiting? Of vind je het eerder misschien vervelend dat ik je zo rucksichtsloss tracht te categoriseren?

Vriendelijke groet,

Raindog

PS: Ooit een polemiek overwogen? Zelfs Femke en Ayaan [url=http://www.linkselente.nl/ayaan-femke]doen het.[/url] Hoewel dat misschien meer een briefwisseling is.

KawaSutra · 30 januari 2006 op 22:20

Misschien ben jij wel het orakel waar de mensheid op zit te wachten. Nou, laten we maar beginnen met CX. 😀

DriekOplopers · 30 januari 2006 op 22:58

Driek: Beste Rain, geachte opponent,

Rain: Beste Driek, je lijkt me niet het type dat moeite heeft om je nest uit te komen

Driek: Klopt. Ik werk zoals je weet erg hard. Tijdgebrek stond zelfs een snelle reactie op je column in de weg…

Rain: en met dat gegeven in het achterhoofd vraag ik me vervolgens af: waar ben je dan zo bang voor?

Driek: Het begrip “vrees”is mij onbekend 😉

Rain: Opsluiting?

Driek: Opsluiting? Hoezo?

Rain: Of vind je het eerder misschien vervelend dat ik je zo rucksichtsloss tracht te categoriseren?

Driek: Nee hoor, ik kan heel goed tegen een stootje.

Polemiek beginnen: dat gaat vanzelf, over Pim zijn we in ieder geval vooralsnog niet uitgesproken. Ik ben het fors met je oneens. Overigens wel een compliment voor je gigantische politieke dossierkennis!

Zo. Nu naar bed. Morgen weer vroeg op. Workshop geven aan een groep vijandige personeelsleden over “wat de klant wil”.

Met groet,

Driek

Geef een reactie

Avatar plaatshouder