Toen er vier leden van het kerkbestuur binnen waren en de straat even leeg was, sloop Pim naar binnen. Onhoorbaar en bijna onzichtbaar in zijn zwarte overall en dito masker, sloop hij de trap op en sloeg de zevende trede over. Hij was hier meer geweest. Voorzichtig rolde hij een deel van het slaapkamertapijt op en wipte met zijn zakmes een plank uit de vloer. Een gedeelte van de vergadertafel werd zichtbaar en hij kon de heren woordelijk verstaan.
Niet dat het ergens over ging, er moesten nog twee leden arriveren. Een goede voorbereiding was het halve werk geweest, lenig vleide hij zich op de vloer en wachtte geduldig af. In de maandelijkse vergadering van het kerkbestuur kwam na de pauze het agendapunt ‘giften/baten’ aan de orde en Pim spitste zijn oren. Hier kwam hij voor!
De pastoor nam het woord en bracht verslag uit van de opbrengst der collectezakken.
‘Als deze trend zich doorzet dan stel ik voor om een bijeenkomst van het parochiefonds te beleggen, het Bisdom is niet meer bij machte om tekorten aan te vullen boven het ons toegewezen bedrag’.
De bestuursleden hadden het allemaal al eens meegemaakt en nipten van de borrel, die er tijdens de tweede helft van de vergadering altijd werd geschonken. Toen gebeurde er iets dat ze nog niet hadden meegemaakt. De pastoor schraapte zijn keel en wachtte even; ‘Vorige week is er een anonieme gift in het offerblok aangetroffen, ik doe u een voorstel voor de besteding ervan’, de pastoor stond op en deelde een A4 uit met een opsomming. ‘Zesduizend gulden!’ riepen er twee simultaan en staken hun verwondering niet onder stoelen of banken. ‘Is dat wel zuivere koffie?’ ging de directeur van het postkantoor verder. Aangezien er niemand was beroofd of ingesloten wegens fraude, verklaarden ze de koffie zuiver en bogen zich over de besteding van het bedrag.

Pim was heel wat gewend, maar bij elke ontmaskering liep er op het moment zelf nog steeds een rilling over zijn rug. De afgelopen week had hij na de vroegmis een envelop met achtduizend gulden in het offerblok gestopt en deze dienaar Gods, die de gelofte van armoede had afgelegd, draaide er zijn hand niet voor om, om tweeduizend gulden te verzwijgen in de vergadering.
Er was al lang twijfel gerezen over de eerlijkheid van de pastoor en dat was de reden geweest dat Pim Pandoer zijn schaduwactiviteit had opgepakt en dat hij heimelijk zijn voorbereidingen had getroffen.
Het meest intensieve gedeelte van zijn optreden zou nu pas beginnen. Hij glipte het huis van de pastoor uit, niet eerder dan dat hij al zijn sporen had uitgewist. Even later stapte er een sportief geklede jongeman achter het stuur van zijn snelle wagen en verdween in de nacht.

De Ford K, die bij Essen de grens passeerde en richting Antwerpen reed, hield zich nauwelijks aan de maximum snelheden.
In Antwerpen rolde het wagentje, met veel gevoel voor richting, de Scheldekade op en zouden waarnemers een keurig geklede bestuurder hebben zien binnengaan in een havenkroeg. De man werd uitbundig ontvangen door een kortgerokte blondine, die hevig verliefd moest zijn. Ze dansten meteen al zeer intiem en legden hun handen wisselend op plaatsen, die op een dansschool niet worden aangewezen. Een nis met veel privacy onttrok het stel aan het zicht, alleen de koeler met champagne op tafel was zichtbaar. Even later verdween het verliefde stel naar boven.
Later kwam alleen hij enigszins onvast de trap af en toen hij de gelagkamer binnenkwam en de vier mannen zag onder aan de trap, puilde zijn ogen uit zijn kassen en was hij op slag nuchter.
Vluchten kon niet meer, de vier bestuursleden van het kerkbestuur stonden op en de voorzitter nam het woord;
‘Zo gaat dat meneer pastoor, de een roomt een anonieme gift af aan de kerk, en anderen ontvangen dan weer een anonieme tip. En dat waren wij. En voor twee duizend gulden vergaderen wij graag eens buiten de deur, meneer pastoor’ De voorzitter kondigde kort en bondig aan dat hij de bisschop zou inlichten en dat meneer kapelaan de diensten direct over zou nemen.

In een zijn riante kantoor zat een jonge manager achter zijn krant. ‘Heeft u het gelezen, over onze pastoor?’ vroeg zijn secretaresse. ‘Ja net’, antwoordde hij. ‘Zeg Lia, ik heb een PP- klus vanmiddag, maak me vrij wil je’. Voor hij vertrok controleerde hij zorgvuldig zijn spullen voor de nieuwe klus. Een burgemeester deze keer; vervalste declaraties.

Categorieën: Fictie

9 reacties

LouisP · 19 mei 2012 op 12:13

Voorzichtig rolde hij een deel van het slaapkamertapijt op en wipte met zijn zakmes een plank uit de vloer.

Doet me aan het schitterende boek denken dat ik onlangs las, ’t ligt nu naast me op tafel.

Als je tweede boek over Pim Pandoer gaat, met zulke spannende, fantastische verhalen wil ik ’t naast het andere boek.

Geweldig verhaal Libelle, sterk staaltje!
O ja, supertitel!

Sagita · 19 mei 2012 op 21:49

Arendsoog, Bob Ever en Pim Pandoer! Ik las al die boeken in mijn jeugd. Allemaal helden die het kwaad bestrijden. Toch kan ik me inhoudelijk niet veel meer van Pim Pandoer herinneren. Waren het dit soort plots als jij hier beschrijft?
Heel vlot geschreven met veel fantasie! Ik vroeg me wel even af waar Pim die € 8000,- vandaan getoverd heeft. Verwachtte eigenlijk dat hij deze weer ergens zou terugpakken/ stelen.

Libelle · 20 mei 2012 op 09:28

Pim is heel welgesteld. Van huis uit. Dat, en zijn snelle sportwagen, stellen hem in staat om kort door de bocht te gaan. De plots voldoen aan de behoeften van deze tijd. Zijn secretaresse heeft een factuur van fl 8000,- naar het bisdom gestuurd. Ze hebben niet betaald. Nu weet je waarom Pim daar niet over maalt. ‘Pim Pandoer en de dioxinemiljonair’ is onderweg. Lees en huiver en please, schrijf niet dat je de eerste beter vond.

sylvia1 · 20 mei 2012 op 09:55

Bestaat die Pim Pandoer echt? Ik heb nog nooit van hem gehoord. Spannend verhaal. Was soms even de draad kwijt aan het begin van een nieuwe alinea. Het vraagt toch om een andere manier van lezen dan een non-fictie column. Even schakelen…

Sagita · 20 mei 2012 op 11:07

Een soort Batman?

Ferrara · 20 mei 2012 op 21:50

Stoere vent, deze Pim Pandoer.
Die uit mijn jeugd was voor die tijd wel spannend, maar een scheefschaatsende pastoor, dat kon toen echt niet.

arta · 21 mei 2012 op 10:14

Bijzonder verhaal! Ook ik moest even teruglezen, omdat ik dacht dat Pim aan de haal was gegaan met de danseres.

Mosje · 21 mei 2012 op 19:52

Nee Arta, in deel 2 zal blijken dat de pastoor zich vergreep aan twee misdienaartjes, en dat hij de tweediuzend gulden nodig had om zijn advocaat te betalen.

gast · 12 juli 2012 op 11:46

[url=http://www.cookdress.net/]dresses for bridesmaid[/url] [url=http://www.namedress.net/]short summer wedding dress[/url]. short summer wedding dress County Historical Society is now restoring the cottage [url=http://www.fooddress.org/]short inexpensive cocktail dresses[/url]. short inexpensive cocktail dresses [url=http://www.cookdress.net/]wedding dresses[/url]. wedding dresses complete with her deathbed and his rocker.
Ms. Mori was careful not to let her building overwhelm the fragile cottage. As the architect of a visitor center for Frank Lloyd Wright’s Darwin D. Martin House in Buffalo [url=http://www.fooddress.org/]short inexpensive cocktail dresses[/url]. short inexpensive cocktail dresses N.Y. [url=http://www.fooddress.org/]affordable cocktail dresses 2012[/url]. affordable cocktail dresses 2012 [url=http://www.publicdresses.com/]summer dress wedding[/url]. summer dress wedding [url=http://www.namedress.net/]short summer wedding dress[/url]. short summer wedding dress she said she has learned that “visitor centers are always the County breast augmentation [url=http://www.publicdresses.com/]summer dress wedding[/url]. summer dress wedding and/or Newport Beach breast augmentation procedures. The plastic surgery center CosmetiCare in Newport Beach is expecting an increase in breast augmentation procedures this year [url=http://www.namedress.net/]short summer wedding dress[/url]. short summer wedding dress and believes the Royal Wedding may have and may continue to play a role in the increase.&#13 [url=http://www.publicdresses.com/]summer dress wedding[/url]. summer dress wedding
If you&#8217 d like more information about this

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder