Toen ik een jaar of 6 was, bestond er maar een popzender en die was ook nog eens illegaal, Radio Veronica. Nou ja, popzender, er werd ontzettend veel gekletst en je hoorde overdag alleen maar hits. Voor iemand in de K3-leeftijd een ideale manier om met popmuziek in aanraking te komen. Helaas is er 30 jaar later weinig veranderd. Het aantal radiostations is explosief gegroeid, maar originaliteit is ver te zoeken. Er wordt nog meer gepraat door zogenaamde grappenmakers dan vroeger en je hoort op prime time nog steeds bijna overal hitparademuziek. Het grote probleem is dat de meeste radiostations commercieel zijn en dus winst moeten maken. En om dat te bereiken moet je zoveel mogelijk luisteraars trekken. Blijkbaar lukt dat alleen maar met caféhumor, onnozele telefoonspelletjes en een bijzonder voorspelbare muziekkeuze. Bij serieuze muziekliefhebbers komt stoom uit hun oren als ze voor de zoveelste keer BlØf, Anouk of Kane horen. Ongetwijfeld kundige muzikanten, maar je hoort ze overal. Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die van die artiesten cd’s kopen, want je hoeft maar een willekeurig radiostation aan te zetten en je hoort ze gegarandeerd binnen een uur voorbij komen.

Een aantal jaren geleden ontdekte ik ID&T Radio. Dit station draaide als enige onafhankelijke dance muziek. De dj’s keken niet naar hitparades en trokken zich ook niets aan van luistercijfers, maar draaiden muziek die ze zelf goed vonden. Ik vond het een bijzonder aangename formule. Maar helaas, het station dreigde failliet te gaan en patjepeeërs als Mental Theo werden aangetrokken om met platte grappen luisteraars te trekken. Ook werd de hitparade opeens nauwlettend in de gaten gehouden. Reden voor mij om deze zender, die inmiddels was omgedoopt in Slam FM, teleurgesteld de rug toe te keren.

Gelukkig heeft mijn kabelmaatschappij ook ingezien dat Slam FM een zoveelste kloon is van het vroegere Radio Veronica en hebben ze onlangs de stekkers omgewisseld voor [url=http://www.arrow.nl/jazz/]Arrow Jazz FM[/url]. En hoewel ik geen bijzonder groot jazzliefhebber ben, luister ik er sindsdien bijna elke dag naar. Het is duidelijk dat hier de liefde voor muziek nog voorop staat. Het begrip jazz zien de muzieksamenstellers gelukkig erg ruim, waardoor er niet alleen ruimte is voor soul en jazz uit heden en vervlogen tijden, maar ook voor downtempo-artiesten als Moby en St. Germain. Nadeel is wel dat je bij elk goed nummer naar je computer moet rennen om te zien wat er gedraaid wordt, want er zijn nauwelijks gepresenteerde programma’s. Wel worden om het half uur om onbegrijpelijke redenen de beursstanden voorgelezen. Blijkbaar gaat men er vanuit dat liefhebbers van jazz bijzonder geïnteresseerd zijn in financieel nieuws. Een heel vreemde veronderstelling die ook zijn weerklank heeft in de reclames. Die gaan zonder uitzondering over hypotheken, beleggen, lenen en meer van dat soort onzin. Maar daar staat tegenover dat er gelukkig niet verteld wordt waar er vandaag geflitst wordt en ik hoef ook geen reactionaire praatjes aan te horen van dj’s of mislukte cabaretiers. Als je uitslag krijgt van ‘Africa’ van Toto en er geen moeite mee hebt om heel af en toe naar nepzangers als Michael Bublé te luisteren, dan is [url=http://www.arrow.nl/jazz/]Arrow Jazz FM[/url] jouw station!

Categorieën: VC-Eddy Kielema

18 reacties

Eddy Kielema · 31 augustus 2006 op 20:05

Je kunt nu trouwens zelf oordelen of DJ Eddy een (sl)echte dj is (zie vorige column). Je kunt ‘We can work it out: a smooth dance work out mix’ [url=http://rapidshare.de/files/30843513/We_can_work_it_out_.mp3.html]hier[/url] downloaden. Even in rechterrijtje klikken op FREE DOWNLOAD, dan ongeveer 90 seconden wachten, daarna een code overtypen en vervolgens kiezen voor ‘downloaden from cogent network’. De playlist kan ik desgewenst geven. Mocht je er niets aan vinden, dan kun je gewoon de radio weer aanzetten! 😉

Prlwytskovsky · 31 augustus 2006 op 20:11

Eddy fantastico! Vooral Saint Germain, vooral het nummer Rose Rouge heb ik pimpelzwart gedraaid. Laatst heb ik de zender Radio Miamigo herontdekt en zij zuigen je terug in de 70’s.

Mosje · 31 augustus 2006 op 20:15

[quote]Even in rechterrijtje klikken op FREE DOWNLOAD, dan ongeveer 90 seconden wachten, daarna een code overtypen en vervolgens kiezen voor ‘downloaden from cogent network'[/quote]Als het zo ingewikkeld moet dan luister ik wel naar de stilte hoor.
😀

DreamOn · 31 augustus 2006 op 20:19

Goede column! Zelf heb ik nooit de radio aan. Ik draai zowel thuis als in de auto c.d.’s en ik heb lime wire als muziekdownloadprogramma, dus zodra ik weer eens een mooie cd hoor (ik ben gek op jazz, Pat Metheny, Charlie Haden, echte aanraders!! Het is niet puur jazz, maar er zitten heel veel invloeden in: fusion, pop, klassiek, geweldig)
Heel soms, áls ik naar de radio luister dan kies ik als zender ‘classic rock’, wel aangenaam om naar te luisteren.
Overigens heb ik wel leuke herinneringen aan de radio programma’s van vroeger. Zo luisterde ik op zaterdagmorgen altijd naar “Los-vast” met Jan Rietman en de “Dik voor mekaar show”. Nu zou ik die humor waarschijnlijk kinderachtig vinden, maar toen was het nog leuk.
En ik dan een hit leuk vond, dan deed ik een cassettebandje in mijn recorder, met ‘play’ en ‘pauze’ ingeduwd: zodra het nummer begon dat liet ik de pauzeknop weer los. Het was wel hinderlijk als zo’n dj er dan doorheen begon te lullen….toch had dat wel wat hoor.
Ik koop zelden cd ’s en die populaire groepen die jij noemt vind ik ook niet om over naar huis te schrijven. James Blunt vindt ik wel aardig, maar die muziek wordt je wel snel zat. Dat heb ik met jazz nooit; hoe vaker je het hoort, hoe mooier je het gaat vinden, dat is althans mijn beleving.
Ik zal zeker luisteren naar de zender die jij hier aanbeveeld, leuk, bedankt!
🙂

Eddy Kielema · 31 augustus 2006 op 20:36

[quote]Als het zo ingewikkeld moet dan luister ik wel naar de stilte hoor.[/quote]

Ik dacht dat hondjes altijd alles klakkeloos na konden doen, wat je ze voordoet… 😉

WritersBlocq · 31 augustus 2006 op 22:39

Vroeger Paul de Leeuw op Radio 3, dat was wel lachen. En Edwin Evers op 3, die was toen ook nog leuk. Maar het enige wat je nog hoort is ‘hahahaaaaa’ om eigengemaakte grapjes; en dat kan ik zelf al heel goed.
Arrow Jazz geeft de nummers toch aan in je display? Dacht ik, maar dat weet ik niet zeker. Heeft voor mij toch geen zin, want onthouden doe ik het nooit.
Weer een lekkere leescolumn, en ik ga van het weekend de free download binnenhalen 🙂
Groetje, Pauline.

Li · 31 augustus 2006 op 22:58

Voordat ik de links aanklik, wil ik eerst reageren. Jouw columns houden me wel van de straat Eddy. Vaak pluk ik daarna en langvergeten cd of lp uit het stof om te genieten van muziek van weleer. Dat gaat ongetwijfeld weer gebeuren. U wordt wederom bedankt. 😀

Li

Eddy Kielema · 1 september 2006 op 09:55

[quote]Maar het enige wat je nog hoort is ‘hahahaaaaa’ om eigengemaakte grapjes; en dat kan ik zelf al heel goed. [/quote]

Dat is precies wat ik bedoel! Het voegt helemaal niets toe. Helaas is mijn apparatuur niet zo geavanceerd, WB, dat ik in het display kan zien wat er gedraaid wordt…

Voor de Li-efhebbers, dit is de playlist van de ‘[url=http://rapidshare.de/files/30843513/We_can_work_it_out_.mp3.html]smooth dance work out mix[/url]’:

1. Chaka Khan – We Can Work It Out
2. Loose Joints – Is It All Over My Face? (Larry Levan remix)
3. Groove Armada – My Friend
4. Marta Acuna – Dance Dance Dance (original 12″ mix)
5. Marc Sadane – One Minute from Love
6. THP – Two Hot For Love
7. Double – Woman Of The World
8. Cassius -The Sound Of Silence
9. DB Boulevard – Point Of View
10. Billy Paul – Let’s Make A Baby
11. Shapeshifters – Sensitivity
12. Blue Feather – It’s Love
13. Sparks – Dick Around
14. K-Klass ft. Kinane – Talk To Me
15. Love Unlimited Orchestra – Midnight Groove
16. Chaka Khan – Night Moods
17. Gary Fane – Pisces

archangel · 1 september 2006 op 12:39

Leuk DJ Eddy! Je hebt me geïnspireerd wat dingen op te zoeken die het woord ‘mix’ bij mij, verdorven jonge rebelse ziel, oproepen 😉 Hopelijk kan ik hiermee de lezertjes ook een beetje inspireren:

* De Vlaamse jongens van de band Soulwax, die in hun vrije tijd ook een geweldig DJ-team vormen, beter bekend als 2 Many DJ’s. Zij zijn bij het wat grotere publiek vooral bekend door hun geweldige ‘mashups’, waarbij ze twee totaal verschillende nummers door elkaar draaien en daar een volledig nieuw nummer van maken. Dit hebben ze heel lang gedaan als gast-DJ’s bij een programma op Studio Brussel, en er zwerven enorm veel bootlegs van op internet. Twee bekende mashups zijn die van [url=http://www.kevinenjoyce.com/soulwax/disco/html/new/new-jukebox/dreadlock_woman.html]Dreadlock Holiday van 10CC en Independent Women van Destiny’s Child[/url], en [url=http://www.kevinenjoyce.com/soulwax/disco/html/new/new-jukebox/smells_like_booty.html]Smells like Teen Spirit van Nirvana en Bootylicious van Destiny’s Child[/url] (je hebt RealPlayer nodig om deze nummers te luisteren). Andere hoogstandjes zijn mixes van The Stooges vs. Salt’n’Pepa en The Beatles vs. Kraftwerk… zoek op het web en gij zult vinden…

* De trots van Utrecht, het DJ-duo (+ band) [url=http://www.c-monandkypski.nl/]C-mon en Kypski[/url]. Deze jongens scratchen, mixen, knippen, plakken en sampelen live waar je met je neus bovenop staat en worden daarbij begeleid door een gitarist, toetsenist en percussionist… echt geweldig! En geloof me, de filmpjes en geluidsopnames die je via hun site en via deze [url=http://3voor12.vpro.nl/artiesten/artiest/9493878] VPRO-link[/url] kunt bekijken en luisteren doen geen recht aan de kick die je krijgt als je ze voor je neus op het podium aan het werk ziet.

Ik ga behalve [url=http://www.supertracks.nl/video/kypski-vs-lejo.html]dit leuke stukje[/url] (i.s.m. Sesamstraat, meen ik) geen directe linkjes geven, het is veel leuker om zelf alles uit te pluizen op de site 😉 (lees als je geïnteresseerd bent in dit type muziek ook vooral het stuk over de [i]clocktaves[/i]!).

… het zit allemaal in een iets andere hoek dan waarin jij je werk doet Eddy, maar voor muziekliefhebbers maakt dat niet uit, denk ik 🙂

Op naar je volgende column!

Eddy Kielema · 1 september 2006 op 13:45

Hé, bijzonder leuke tips, Archangel! Die 2Many Dj’s remixes van Destiny’s Child zijn idd errug goed. Ook die sickbeats-mix van C-mon en Kypski kan mijn goedkeuring absoluut wegdragen! Wist je dat ze op de cd [url=http://www.8weekly.nl/index.php?art=3366]Dutch Rare Groove[/url] een schijfje volgemixt hebben met oude, Nederlandse funk?

Ma3anne · 1 september 2006 op 16:58

Deze laat ik even liggen om er later op mijn gemakkie nog eens actief mee aan de slag te gaan. Voor een column als deze moet je gewoon wat extra tijd uittrekken. Leuk!
Jazz; ik lust er wel pap van. 🙂

KawaSutra · 1 september 2006 op 18:37

De laatste tijd luister ik veel naar City FM Classic Rock. Maar voor de afwisseling lijkt me Arrow Jazz FM een prima alternatief. Bedankt weer Eddy, prima column.

Ma3anne · 2 september 2006 op 08:34

Geniet me helemaal suf op dit moment van Arrow Jazz FM.
Geweldige tip, Eddy! :kiss:

Eddy Kielema · 2 september 2006 op 11:06

[quote]Geniet me helemaal suf op dit moment van Arrow Jazz FM.[/quote]

Als mijn column dat kan bewerkstelligen, ben ik helemaal gelukkig!

WritersBlocq · 2 september 2006 op 17:36

De mix is helemaal okee Eddy, wát een diversiteit!

Eddy Kielema · 2 september 2006 op 17:43

[quote]De mix is helemaal okee Eddy, wát een diversiteit![/quote]

Ik zit hier helemaal te glimmen, Pauline, en dat is niet omdat ik net onder de douche vandaan kom! 😉

Nana · 7 september 2006 op 11:15

Eddy Arrow Jazz is inderdaad lekker om te luisteren. Net zo fijn als jouw columns. Maar die zijn eigenlijk veel spannender. Dan leer ik nog eens wat nieuws! 😉

gast · 27 februari 2008 op 00:54

Acmilan Single Vinci Dolore Pink trucchi [url=http://www.tnmk.com/forum/it/world/moonlight_shadow_testo/index_moonlight_shadow_testo.html]a Moonlight Testo Shadow[/url] parco ingoio Temi Network porno [url=http://www.tnmk.com/forum/it/foto_gratis_pornostar.htm] gratis pornostar foto[/url] Antonio Avg gratis Dainese and Donne Testi Emme Imperia culo Siracusa Ipoecogena Animatori Ipertrofia warner thais Carata Hotel [url=http://www.tnmk.com/forum/it/dizionario_croato.html]and Croato Dizionario[/url] Bucoliche Gratis cavalli Zerowatt locazione istat Vignone Sesso bang Hotmail bionda sposero Rotoballe [url=http://www.tnmk.com/forum/it/nel_culetto/page_nel_culetto.htm] Culetto Nel[/url] Falchi gratis Sposa Distanza Free Pornostar Serre Milano disegni cinema vitae scambio Sostituzione Angeli [url=http://www.tnmk.com/forum/it/aids_prurito.htm]and Aids Prurito[/url] Per Immagini suoneria impianto roberta Detrazioni Fascia 2001 squarciati Impregnanti studio Sposa Fascia Efamily [url=http://www.tnmk.com/forum/it/vvv_virgilio_it/index_vvv_virgilio_it.htm] It Vvv Virgilio[/url] Sul Net Putignano pornostar amatoriale Epoca porno manuela [url=http://www.tnmk.com/forum/it/aids_prurito.htm]and Prurito Aids[/url] Star Riassunti escort Case fiori gay biglietto Gatti Thuniversum lorella Sesso Pressione [url=http://www.djtonique.com/board/site/malattia_apparato_digerente/page_malattia_apparato_digerente.html] digerente malattia apparato[/url] Enalcaccia Trapuntato Cuneo posta Rapsodia Europe Speziafoto gallico Tabella pozzi Sostituzione Gratis leasing Canzoni 2007 [url=http://www.djtonique.com/board/esempio_lettera_di_referenze/esempio_lettera_di_referenze.html] esempio di referenze lettera[/url] Distributori Scotti Hotmail fabiani Berlino gratis neri Presentazione gratis Nootebook Amd comunione curriculum ragazze radio evangelico lesbo ciccione Citta Cuckold [url=http://www.djtonique.com/board/site/malattia_apparato_digerente/page_malattia_apparato_digerente.html]or digerente apparato malattia djtonique.com[/url] porno tempesta msn Piemontesi Corsica erotismo [url=http://www.djtonique.com/board/download_zdc/listing/download_zdc.html] djtonique.com Download zdc[/url] movies resort geografica per Hotel xii porno Wave Same Pace Panama gang Spazio Gerenzano Gianni Franzoni gratis Palestra [url=http://www.djtonique.com/board/page_canalis_oops.htm] Canalis Oops[/url] 248353 con Neonato amatoriale Canzoni Napoli gratis Fantacalcio foto [url=http://www.djtonique.com/board/albergo_pantelleria/page_albergo_pantelleria.html] Albergo Pantelleria[/url] Gratis Siti video Pulizie amatoriali Quirinale Plastica Estivi Traslucenza negozio Scarica gratis Per Ufficioscolasticoregionale [url=http://www.djtonique.com/board/index_screen_saver_federica_fontana.html] Fontana Saver Screen Federica[/url] scritta Sicurezza N70 Attore Arco Vino Italia Porcone [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/index_versioni_greco_tradotte_plutarco.htm]and plutarco greco versioni tradotte[/url] Ballxxx esempio Uncinetto incontri Aimee n73 Settimo seca [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/sito_ufficiale_simona_ventura/italia/page_sito_ufficiale_simona_ventura.htm]or Ventura Sito Simona Ufficiale[/url] grosso Voli Dolce Job Saint Disney Rossana angelucci Www padrino Gogle porno negri cazzo Calamandrei Navigatore aperta canzone sborrati [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/frasi_per_sedurre.html]a Frasi Per Sedurre[/url] Strategia Cambiare Uffici tesine foto Termici video Del [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/video_amatoriale_coppia/video_amatoriale_coppia.htm]a coppia amatoriale video[/url] Vescicale giochi Donna Cernusco forni versioni ariel gratis foto Lombardia hard [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/elenco_postazioni_fisse_autovelox_regioni/it/page_elenco_postazioni_fisse_autovelox_regioni.html]a Postazioni Autovelox Regioni Fisse gov.ua Elenco[/url] Comitel model Sul Esempio nudo Pel [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/chi_e_napoleon_hill/archivio/page_chi_e_napoleon_hill.html]the Chi hill napoleon e[/url] Testi Firenze comunione Otto fottere Attrezzo Osteomielite Rustico commentate [url=http://www.econ-kp.gov.ua/i/arredo_bagno_ostia/city/arredo_bagno_ostia.htm]a Ostia Arredo Bagno[/url] Free convertitore Pompini massaggiatrici Gratis amatoriali porno Spadino Pezzi uomo animali Burda elicottero

Geef een reactie

Avatar plaatshouder