‘Jongens, luister even…’ Met een samenzweerderige blik kijk ik ze aan, als volwassenen onder elkaar. Het regent pijpenstelen en na de autorit van anderhalf uur stuiteren ze alle kanten op. Niet de beste stemming om aan een kasteeltocht met gids te beginnen. ‘We krijgen zo meteen een rondleiding van negentig minuten. Dat is heel lang. En het is alleen maar in het Tsjechisch, ze praten hier geen Nederlands. Papa en ik hebben een Duits boekje gekregen waar we jullie af en toe iets uit kunnen vertellen, maar we moeten héél stil zijn. En niks kapot maken. Lukt dat?’ Ja, natuurlijk kunnen ze dat. Wat denken wij wel, dat ze kleine kinderen zijn? Als de gids haar verhaal begint is er geen woord dat ik versta. ‘Die mevrouw kan snel praten’, fluistert mijn achtjarige vol bewondering. De zes Tsjechen die met ons het groepje van de rondleiding vormen lopen ineens naar een kist toe. Wij volgen hun voorbeeld. Als het deksel openklapt zien we pantoffels liggen. Ieder pakt er een paar uit en trekt ze over hun schoenen aan. De vloer is hier schijnbaar kostbaar.

Nu is het feest. Met de komst van de reuzenpantoffels is alle aandacht voor de curiosa in het kasteel verdwenen. De ridderzaal, de gouden zaal, het gaat aan hun blikveld voorbij, want overal ligt dezelfde spekgladde parketvloer waar je heerlijk over kunt glijden. De rode koorden die de bezoekers moeten scheiden van de kostbaarheden lijken nu wel erg iel. Stevige hekken met stootkussens waren handig geweest. Wanhopig blader ik in mijn boekje, maar dat biedt ook geen geruststelling. De kamers van de gravin, het kamermeisje, de gasten en de kerk staan nog op het programma. Al lezend probeer ik telkens wat ter vermaak te melden. ‘Zie je daar die kast? Daar zit een wc in verstopt. Grappig hè?’

In de werkkamer van de graaf hangen portretten van kinderen. Een schilderij van een meisje van vijf jaar oud trekt mijn aandacht. Ze is gekleed in een rijk versierde jurk, strak lijfje met wijde rok. De pose is precies als die van de volwassen gravin, de handen sereen over elkaar gevouwen voor haar schoot. Haar gezicht staat serieus, rustig. Ze ziet er niet als een vijfjarige uit. Ik heb er ooit over gelezen, dat het idee van het kind als een aparte levensfase nog helemaal niet zo oud is. De opvatting dat kinderen verschillen van volwassenen, met typische eigenschappen, opvoedingsbehoeften en zorg ontstaat rond de zeventiende eeuw. Lange tijd werden kinderen beschouwd als miniatuur-volwassenen, grote mensen in klein formaat.

Ik kijk naar onze vijfjarige benjamin, die zittend op de grond met haar pantoffels stoeit. Ze willen niet goed over haar schoenen. Haar verfrommelde zomerjurkje is net als haar zithouding allesbehalve gracieus of deftig. Ik buk me en fluister, terwijl ik naar het schilderij wijs, ‘Kijk, dat meisje is even oud als jij, ook vijf jaar.’
Peinzend kijk ik opnieuw naar het statige portret. Zou zij ook wel eens door deze gangen hebben gegleden, dwars door de werkkamer van haar vader de graaf of de salon van haar moeder? Ik doe mijn best, maar ik zie het niet voor me.

Met ‘Kijk nou eens, dat is een echt prinsesje’ probeer ik een laatste maal de aandacht te krijgen van ons eigen dametje, die haar bed vol heeft liggen met prinsessenpoppen. Ze kijkt nieuwsgierig op, een paar tellen, en dan is haar aandacht weer bij de sloffen die maar niet willen blijven zitten.
Ze zijn veel te groot.


9 reacties

arta · 6 augustus 2011 op 10:15

Mooi, beeldend geschreven. Heerlijk, dat kindergedrag. Wat kan hun dat kasteel schelen? Hun eigen werkelijkheid creëren is toch veel leuker!

Libelle · 7 augustus 2011 op 09:32

Kan zo in de Libelle en is te goed voor de Margriet.

SIMBA · 7 augustus 2011 op 11:08

Leuk stukje maar je hebt véél betere geschreven…enne ik zit te popelen om het verhaal over de koe te lezen. 😀

Mien · 7 augustus 2011 op 11:34

Even geduld Sylvia.
De echte prinsessentijd moet nog aanbreken. :hammer:

Leuke column, dat wel.

Mien

DreamOn · 7 augustus 2011 op 15:31

Leuke column!
Je was zeker blij toen je weer buiten stond! 😉

Meralixe · 7 augustus 2011 op 18:40

Het kan niet altijd top zijn.
Graag gelezen met een samenzweerderige blik.

sylvia1 · 8 augustus 2011 op 08:25

Dankje voor de reacties! Het stukje komt niet echt uit de verf zoals ik bedoeld had… Heb ik ’t niet goed aangepakt.
@ Simba, de koe wil nog niet lukken, maar ze komt… beloofd 😀

pluisvndkkr · 8 augustus 2011 op 18:49

Wat mij betreft is – gezien mijn bredere interessepakket – het plaatsen van twee columns per dag op ColumnX voldoende. Ik heb de afgelopen week gemerkt dat ik dan met meer interesse lees en ook meer oog heb voor de reacties. Overigens mag een column als deze daar regelmatig onderdeel van uitmaken.

Ferrara · 10 augustus 2011 op 12:26

Jouw Benjamin zou tijdens de rondleiding vast mijn aandacht hebben getrokken. Ik smul van dat soort situaties.

Ik vind het contrast tussen jouw dochter en de vijfjarige op het schilderij goed tot zijn recht komen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder