Twee maal per jaar slaat hier in huis bij iedereen de kolder in zijn kop. Dit geheel buiten de geestelijke wanorde die in dit pand normaal al ruimschoots aanwezig is. Dat deze kolder in de meeste gevallen samen valt met het moment dat het Zweedse warenhuis de nieuwe catalogus op de deurmat laat ploffen is volgens mij volstrekt toevallig. Deze altijd weer vrolijke van nieuwe tips voorziene bijbel voor baby’s, of in ieder geval hun toekomstige ouders, scholieren, studenten, samenwonenden, nieuwe huiseigenaren, gescheiden vrouwen en mannen, doet iedereen weer uit zijn stoel, bank, loungeset, of een half jaar geleden aangeschafte Klippan bank opveren. Ook hier in huis wordt de laatste dagen weer volop gesleept met bussen verf en aanverwante artikelen. Ik heb werkelijk geen idee waarom er bij een nieuwe tv kast ook een andere kleur muur, behang, raamkozijn hoort maar het schijnt toch echt zo te zijn.

Daarbij wordt vaak de vloer nog even onder handen genomen. Krijgt het in de kamer van de heren aanwezige tweepersoonsbed, van dezelfde firma, een ander uiterlijk door middel van een nieuw dekbed hoes met onderlaken in bijpassende kleur.

Worden en passant een tweepersoonsdekbed, want de heren zijn tegenwoordig vaak, zo niet iedere nacht, met zijn tweeën, een paar kussens en uiteraard wat gezellige kaarsen, waxinelichthouders en waxinelichtjes aangeschaft.

Daar de heren niet vies zijn van wat sfeer en een vleugje romantiek komt aan de muur een nieuwe wandversiering en wordt het plafond voorzien van een nieuwe lamp, uiteraard met dimmer.

Allemaal prima, laten we eerlijk zijn het knapt er reuze van op. Klein bijkomend nadeel, maar wel een detail dat ik jullie niet wil besparen, is dat alles wat naar binnen wordt getild in feite al hetgeen dat er al in staat zou moeten vervangen. Dit is helaas niet het geval.

In zoverre, het verlaat wel de plaats waar het origineel gehuisvest was maar wordt verplaatst naar de kamer die het dichtst in de buurt ligt, de kamer van hun kleine broertje die op dit moment heel veel begint te lijken op de toonzaal van Malle Pietje. Alles wat je nog nodig zou kunnen hebben wanneer je een dezer weken op kamers zou gaan vindt je met een beetje geluk in dit vertrek.

Het vergt enige inspanning het een en ander terug te vinden dit omdat alles op zijn zachtst gezegd wat hoog opgestapeld ligt, wat het zoeken niet vereenvoudigd. Echter met een beetje geluk vindt menig aankomend student in deze kamer wel wat van zijn of haar gading.

Jullie begrijpen dat ik volgend seizoen bij het uitbrengen van de gids als een waakhond achter de deur ga liggen om er alles aan te doen dat deze bijbel niet verder dan de deurmat komt.

Hoewel, nu ik er zelf een blik in werp, zie ik dat de bank die wij hebben opeens ook in het grijs geleverd kan worden. Jongens, mama is even naar de verfzaak en daarna, je raadt het al naar Ikea.


5 reacties

DACS1973 · 21 januari 2010 op 11:49

Hé dat klopt niet. Bovenin schrijf je:
[quote] Dat deze kolder in de meeste gevallen samen valt met het moment dat het Zweedse warenhuis de nieuwe catalogus op de deurmat laat ploffen is volgens mij volstrekt toevallig. [/quote]
Maar verderop neem je je voor om de IKEA-gids te verstoppen. Blijkbaar is er toch een verband tussen de drang tot [i]redecoraten[/i] en het uitkomen van de nieuwe catalogus?

Sommige zinnen in het stuk vind ik wat stroef leesbaar. Voorbeeld:
[quote] Klein bijkomend nadeel, maar wel een detail dat ik jullie niet wil besparen, is dat alles wat naar binnen wordt getild in feite al hetgeen dat er al in staat zou moeten vervangen. Dit is helaas niet het geval.[/quote]
Ik struikel steeds over ‘al hetgeen dat’. Dat leest voor mijn gevoel niet soepel door.

In andere gevallen klopt de interpunctie niet helemaal. Voorbeelden:
[quote]Daar de heren niet vies zijn van wat sfeer en een vleugje romantiek[size=large][color=ff0000],[/color][/size] komt aan de muur een nieuwe wandversiering en wordt het plafond voorzien van een nieuwe lamp, uiteraard met dimmer.[/quote]

Trouwens, over welke ‘heren’ gaat het hier?

[quote]Allemaal prima[size=large][color=ff0000], want[/color][/size] laten we eerlijk zijn[size=large][color=ff0000]:[/color][/size] het knapt er reuze van op[/quote]

Hieronder wordt het woord ‘maar’ in mijn ogen niet juist gebruikt:
[quote]In zoverre, het verlaat wel de plaats waar het origineel gehuisvest was maar wordt verplaatst naar de kamer die het dichtst in de buurt ligt,[/quote]
De tegenstelling die ‘maar’ zou moeten aangeven, bestaat niet. Als iets een plaats verlaat, komt dat immers doordat het verplaatst wordt.

LouisP · 21 januari 2010 op 12:21

Ingrid,
wil jij niet te veel, te graag en te snel?
Ik vind het prima, van de opmerkingen van Dacs kan ik in ieder geval nog wat van opsteken…

Louis

Ingrid · 21 januari 2010 op 15:56

@ Louis, ik denk dat je gelijk hebt, vaak schrijf ik iets in mijn enthousiasme en plaats het voordat ik het nog een keer heb nagelezen. Het zou beter zijn e.e.a. te laten bezinken en na een dag of twee te herlezen.
Enthousiasme en ongeduld liggen hier aan ten grondslag.
Wel ben ik blij dat ik hier open en eerlijk wordt gecorrigeerd. Hier steek ik meer van op dan van iedereen die altijd maar zegt leuk.
Commentaar en kritiek is altijd bruikbaar.

LouisP · 21 januari 2010 op 16:37

Ingrid,
enthousiasme, da’s goed….ik merk steeds meer dat het nalezen, verbeteren, knippen, erover nadenken het leukste is van het hele schrijven..net als met schilderen of tekenen….als het af is en geplaatst of vernist, dan is de grootste lol eraf….en als het geplaatst is of vernist komen vaak de goede ideeen voor het nog beter te maken….

Louis

arta · 21 januari 2010 op 19:30

Ik ben het met Louis eens, dat het handiger is om wat minder in te sturen en in plaats daarvan je stukken wat zorgvuldiger uit te werken. Iets van kwantiteit en kwaliteit, je weet wel… Ik typ dit alleen omdat jij nl wél schrijfkwaliteit in huis hebt en het in mijn ogen dus pure zonde is om dat niet optimaal te benutten!
🙂

Geef een antwoord