De schemering dreigt. Een gure wind jaagt door de straten. Met moeite weet de zon zich nog net boven de dicht opeengepakte gevels uit te trekken, waarna hij berustend zijn ondergang aanvaardt. Voor hem is er geen eer te behalen. Zijn krachteloze stralen weten nauwelijks door het grijze wolkendek heen te dringen. Ze geven de mistige contouren van de stad niet meer dan een geelachtige gloed. Terwijl de zon vlak boven de einder langzaam oplost in een rossige nevel, ontwaken ontelbare kleine lichtpuntjes zover het oog reikt. Stilstaand of in beweging, ieder lichtje verraadt de aanwezigheid van mensen, met elk hun eigen reden van bestemming. Enkelen zijn nog aan het werk achter eenzaam verlichte vensters, willekeurig verspreid over de in het duister gehulde gevel van een kantoorgebouw. Anderen zijn spoorslags onderweg gegaan, als een sliert van vuurvliegjes, dansend door het donker van de vallende nacht. Even verderop zicht op de gestapelde kijkdozen van een woontoren, gevuld met uitbundige kerstversieringen en een ogenschijnlijk tientallen meters hoge kerstboom die zich door alle etages naar de top heeft geboord. Automobilisten jagen spoorzoekend hun lichtbundels achterna als de ster van Bethlehem, op weg naar huis. Want daar wacht warmte en gezelligheid.

Maar soms is, achter die façade van vrolijke lichtjes, de gezelligheid ver te zoeken. Zelfs de met zorg opgetuigde kerstboom weet het verbeten stilzwijgen niet te doorbreken. Woorden verdwalen in een nietszeggend vacuüm en missen betekenis. Het is er wel; de hunkering naar warmte, een spoor van liefde, maar muren van onmacht en trots verzekeren ieder van zijn eigen eenzaamheid.

Buiten, in de ijzige kou, schuift een man doelloos langs de gevels. Af een toe schuin een blik naar binnen werpend. Fantaserend over het leven dat zich achter die verlichte ramen afspeelt. Vervolgens gelaten de beeldvorming verdringend vanuit een knagende jaloezie, aangevuld door een verlammend zelfverwijt. Nors kijkt hij weer voor zich uit. De eerste sneeuwvlokken dwarrelen verlegen maar ontdeugend naar beneden en maken plotseling een glijtocht op de streken van een windvlaag die vanuit een smalle steeg verrast. Met één hand trekt hij zijn kraag hoog op en hij schudt zijn schouders als een stil protest. Als hij een lantaarnpaal is gepasseerd in de schaars verlichte straat verdwijnt hij in de nacht, slechts vergezeld van zijn steeds langer wordende schaduw. Het zal niet lang meer duren voor zijn voetspoor in het verse laagje sneeuw zal worden uitgewist.

Categorieën: Verhalen

KawaSutra

Columnist (nou ja) van 2005 t/m 2012 Een voorzichtige comeback in 2017 Het leven, daar gaat het om!

19 reacties

lagarto · 26 december 2007 op 10:46

Mooi Kawa, klein en mooi, beelden zoals ik er van de week al meer hier op Cx gelezen heb.
Groeten Lagarto

WritersBlocq · 26 december 2007 op 10:47

Wat is dít mooi, puntgaaf. Ik ga niet quoten, want dan kan ik wel bezig blijven. Kawa, echt schitterend, wat mij betreft de laatste en daarmee ook 1e CvdM.

lisa-marie · 26 december 2007 op 11:21

Hij is mooi en emotievol, ik heb genoten 🙂

arta · 26 december 2007 op 11:25

Supermooi geschreven, Kawa!
Prachtig opgebouwd!
Deze zin vond ik echt enorm treffend:[quote]Het is er wel; de hunkering naar warmte, een spoor van liefde, maar muren van onmacht en trots verzekeren ieder van zijn eigen eenzaamheid.[/quote]
Hoeveel mensen zouden er deze Kerst weer eenzaam in gezelschap aan het Kerstdiner hebben gezeten?

Enne…CvdM? Wat mij betreft absoluut!

dj_Eddy · 26 december 2007 op 11:38

Mooie column in een licht barokke stijl. Misschien strooi je hier en daar iets te overdadig met bijvoeglijke naamwoorden. Aan de andere kant pas dat heel goed in de kersttijd, waarin overdaad centraal staat.

KingArthur · 26 december 2007 op 12:04

Enkel lof. Erg mooi geschreven Kawa.

SIMBA · 26 december 2007 op 12:10

Helemaal goed!

pally · 26 december 2007 op 13:31

Klasse, Kawa, deze sfeervolle en realistische column. Niet romantiserend en daarom romantisch op precies de goede manier. :wave:
Om meerdere malen te lezen. :kus:

groet van Pally

een klein woordje :[quote]ontdeugend[/quote]
Is het niet ondeugend? peanutje….hoor!

Li · 26 december 2007 op 14:28

[quote]Vervolgens gelaten de beeldvorming verdringend vanuit een knagende jaloezie,[/quote]

De eerlijkheid gebiedt mij te schrijven dat ik, bij het eerste keer lezen, struikelde over de vele bijvoeglijke naamwoorden en de, voor jou doen, vrij lange zinnen. 😕

De column wordt mooier en mooier als je de tekst nog een keer ( of vaker )leest en even in je hoofd laat nestelen.

Li

Prlwytskovsky · 26 december 2007 op 16:52

Toch niet autobiografisch, hoop ik?

En met Pally eens: zonder Thee. 😉

Grumpy-old · 26 december 2007 op 21:09

Sodemieters want kan die kawa toch lekker goochelen met woorden :wave: :wave: :wave:
( hoorde ik iemand CVDM fuisteren? ) 😀

[quote]schuin een blik naar binnen werpend[/quote] zou dat onder de noemer kersthooliganisme vallen? 😉

Greetz
a kawafan

pepe · 27 december 2007 op 07:59

[quote]Even verderop zicht op de gestapelde kijkdozen van een woontoren, gevuld met uitbundige kerstversieringen en een ogenschijnlijk tientallen meters hoge kerstboom die zich door alle etages naar de top heeft geboord. Automobilisten jagen spoorzoekend hun lichtbundels achterna als de ster van Bethlehem, op weg naar huis.[/quote]

Ik had hem helemaal willen quoten deze column.

Oftewel, hij moet een van de C’sVDM worden, er zijn er deze maand genoeg.
Het zal niet makkelijk zijn als redactie er een uit te kiezen.

Ik heb genoten, dank je Kawa.

bert · 27 december 2007 op 16:23

Het is altijd weer mooi hoe mensen als Kawa de mooie dingen en het verdriet en de eenzaamheid zo treffend kunnen beschrijven. 🙂 🙂 🙂

Beryl · 27 december 2007 op 19:46

Erg mooi! Beetje ‘schaduw van de wind’-stijl.
Ben er stil van…

:wave:

KawaSutra · 27 december 2007 op 21:48

Een barokke stijl, prima typering Eddy.
Bij Kerst moet ik altijd aan de kerstverhalen van Dickens denken. Daar kun je zo lekker in weg zinken als de ene na de andere tegenslag het pad van de hoofdpersoon kruist. Daarom heeft Li ook best gelijk als het wat bombastisch overkomt maar het is voor mij heerlijk schrijven, zo af en toe.

En dan die thee. Tja, ik drink het bijna nooit. Snap ook niet hoe die er ingeslopen is. Maar ik ben toch wel blij dat ik af en toe een foutje maak. Ik kom hier namelijk ook nog steeds om te leren. :lach:
Overigens was dit mijn 50e column, en daar ben ik best een beetje trots op.

Hartelijk dank voor al jullie reacties, ik hoop dat jullie allen een fijne kerst hebben gehad.

Trukie · 28 december 2007 op 00:44

Zo veel mooie zinnen dat ik hem 2 keer moest lezen. Maar ook de inhoud klopt als een lonesome cowboy.
Schaduw en sneeuw allebei even vluchtig.
Dus toch iets samen :lach:

DreamOn · 28 december 2007 op 11:48

Kawa, je maaide het gras voor mijn voeten weg… ik wilde reageren door te zeggen dat het verhaal, de sfeer, me aan verhalen van Charles Dickens doet denken. Prachtig geschreven. Een heel mooi, triest kerstverhaal.

En ja… ik heb een fantastische kerst gehad! 😀

Groetjes DO.

weathergir · 28 december 2007 op 12:23

:wave: Poe… hij is weer schitterend in alle stilte en lawaaierig in z’n schoonheid. Een echte, onvervalste Kawa… CHAPEAU! :wave:

bert · 29 december 2007 op 00:23

Gefeliciteerd met deze 50 ste column !!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder