Met een nog slaperig hoofd vul ik het koffiezetapparaat tot het derde streepje met water en gooi ik drie volle schepjes in de filter. Doe je best jongen. Hij en mijn pc zijn de enigste twee die ik ‘s morgens tegen wil komen als ik net wakker ben. Na een snelle douche kruip ik met een geurige mok koffie achter mijn beeldscherm. Heerlijk om ongestoord even de digitale kranten door te lezen. Voor een gezond evenwicht in de bovenkamer lees ik verschillende versies om het nieuws vervolgens door mijn eigen filter te gooien. Vandaag brengen de media me onverwacht wat in verwarring.
“Jongen uit Oegstgeest komt om op station Alexander”, is een van de headlines in de Volkskrant.
Ook een vreselijk begin van het nieuwe jaar voor die ouders bedenk ik me terwijl ik het bericht lees. Ik schenk mezelf nog een koffie in, doe even een door de nicotine en cafeïne gestimuleerde boodschap en klik een paar minuten later op de voorpagina van het Algemeen Dagblad.
“Man overlijdt na ruzie op het spoor”, kopt het AD. Jeetje, mompel ik hardop, misschien wel geen ongeluk dus. Nieuwsgierig geworden naar de ware toedracht surf ik snel naar de website van de wakkerste krant van Nederland.
“Bas(19) opgejaagd de dood tegemoet”, lees ik met verbazing. “Een achtervolging door ruziemakers (waarschijnlijk van Marokkaanse afkomst) op een nieuwjaarsfeest is gisteren in alle vroegte uitgemond in een dodelijke mensenjacht”. Volgens onbevestigde bronnen voegt de Telegraaf er nog wel aan toe.
Ik surf razendsnel over het net en bezoek alle nieuwspagina’s. De berichtgeving verandert per minuut. Een dode, twee dode, opzet, ongeluk, Marokkanen, geen Marokkanen. Wat ik me voorgenomen had om dit jaar minder te gaan doen loopt nu op de tweede dag van januari al spaak. Ik wind me op. Wat zijn dit voor journalisten die zich veroorloven om onwaarheden, roddels en achterklap als nieuws te presenteren. Tijdens mijn journalistiek opleiding ben ik opgevoed met het toepassen van hoor en wederhoor en het weergeven van feiten. Wellicht zijn de opleidingsnormen van de academie voor journalistiek de afgelopen jaren gewijzigd en is het motto voortaan eerst schrijven en dan checken. Ik zal het nog eens natrekken. Voor mij heeft de journalistiek reeds op de tweede dag van januari een dieptepunt bereikt. Een triest feit. Net als de dood van deze jongeman. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden.


7 reacties

Dees · 8 januari 2009 op 09:57

Mooi stukje!

KawaSutra · 9 januari 2009 op 01:04

Wat jij hier uitstekend beschrijft is wat mij ook al enige tijd bezig houdt. Waarheidsvinding is blijkbaar niet meer van deze tijd, niet commercieel genoeg. Sensatie, dát verkoopt! De kranten staan stevig onder druk, dat is bekend. Maar met dit soort zelfbedachte stemmingmakerij maken ze zichzelf overbodig.

Een journalist mag ik wel wijzen op een kleine oneffenheid: een dode, twee doden.

fijnedagnog · 9 januari 2009 op 01:43

Oei, was inderdaad slordig foutje van me. Pijnlijk als het juist gaat om zorgvuldige berichtgeving. Maar in dit geval raakt het niet de essentie van mijn boodschap, hoop ik. Bedankt voor je reactie KawaSutra.

DriekOplopers · 9 januari 2009 op 09:51

Perfect opgeschreven, en helemaal mee eens.

Met name de schandalige manier waarop GeenStijl dit ongeluk heeft beschreven, inclusief leugenachtige beschuldigingen aan de groep Marokkanen (die achteraf op het [b]andere[/b] perron bleek te staan) en de schandelijke insinuaties richting politie, is onverteerbaar.

Soms wordt -in landen waar de pers uitsluitend nog een overheidszaak is- gepleit voor “vrije pers”. Maar als dít vrije pers is, dan hoeft dan misschien niet. Dan is het middel erger dan de kwaal.

doemaar88 · 9 januari 2009 op 09:56

Goed onderwerp, goed geschreven.

[quote]Wellicht zijn de opleidingsnormen van de academie voor journalistiek de afgelopen jaren gewijzigd en is het motto voortaan eerst schrijven en dan checken.[/quote]

Is mij ook opgevallen. Ik krijg steeds vaker het idee dat het meer om de sensatatie gaat dan om de feiten

Krasblog · 9 januari 2009 op 12:02

Ik sluit mij aan bij de vorige reacties.

[quote]Wat ik me voorgenomen had om dit jaar minder te gaan doen loopt nu op de tweede dag van januari al spaak. Ik wind me op.[/quote]

Het heeft in elk geval een goede column opgeleverd.

Mien · 11 januari 2009 op 21:39

Knappe column.
Scherpe waarneming.
Het nieuws van diverse zijden uitgelicht.
Plato krijgt toch gelijk.
We zien allemaal een andere schaduw.

Mien Grot van Plato

Geef een reactie

Avatar plaatshouder