Nou had ik een epiphany, een moment van allesomvattend inzicht, toen ik op een Rotterdamse stadstvzender Pierre van Duyl zijn dochters zag begeleiden bij een openluchtuitvoering van Brandend Zand. Ik ken de tekst van dat liedje al vijfentachtig jaar uit mijn hoofd en nu drong het pas mij door waar het over gaat: een legionnair in het Vreemdelingenlegioen. BRANDEND ZAND BEROOFT JE BIJNA VAN’T VERSTAND

Tot nu toe dacht ik dat Zwarte Dino naar de woestijn vluchtte en daar hopeloos verdwaald was; dat ‘leven vol gevaar’ sloeg dan op de schorpioenen of zo. À propos: kent u het boek Gehoorzaam als een Hond van Richard Klinkhamer? Gatverdegatverdegatver wat een meesterwerk. Ik kom er niet los van. Ik heb van diezelfde Klinkhamer een kortverhalenbundel, De Hotelrat en Andere Verhalen; nog wel eens wat anders dan die Akorotzooi.

U weet wel, die eeuwige schoolfuifplakker Je t’aime Moi non Plus snapte ik ook op mijn achttiende pas. Op het einde als Jane Birkin klaarkomt:

NON MAX NON! OOOOOOOOOOOOH AAAAAAAAAAAAH

dacht ik altijd: “Oh nou gaat hij weg en zij moet huilen!”. Als ik die plaat nu hoor, vind ik het als een ontmaagding klinken. Niet dat ik dat zou weten, overigens.

Zo zie je maar: het inzicht verstoort de illusie voorgoed; mijn oorspronkelijke fantasie is veel romantischer. Het eeuwige raadsel is veel boeiender. Elke keer hoor ik weer iets anders in Whiter Shade of Pale. T.S. Eliots Wasteland blijf ik lezen. Ik ben eeuwig op zoek naar de extase van de herhaling , mijn geest is als de naald van een platenspeler die blijft hangen. Met mij is dan ook niet te leven. Ik zet vijftig keer per dag Lovesong for a Vampire op.

NOW THE FLOOR OF HEAVEN’S LAID WITH STARS OF BRIGHTEST GOLD

Obsessieve fascinatie is zeer uitputtend voor de omgeving. Dit schetst mijn ervaring tijdens een literatuurcollege aan de Universiteit van Leiden. “…And if you say ‘Swedenborgian space’ one more time, you will pay a round”, voegde mij een geïrriteerde docent toe. In de kroeg begin ik vroeg of laat onherroepelijk over James Joyce. U kunt zich bij de omvang van mijn vriendenkring wel iets voorstellen, maar ik doe het erg goed bij katten. De vergelijking Citroënverkoper dringt zich op, maar dan een zonder rijbewijs. Proef je de essentie van de ironie, hier?

In de krant staat dat Leiden de slechtste universiteit is. Het gebouw van de letterenfaculteit is in ieder geval een ramp. Het ziet eruit als een blootgegraven publieke atoomschuilkelder maar met het Engelse literatuuronderwijs is er niets mis. Ik lees me een breuk en omdat ik niet over Sweedenborgian space mag beginnen, puzzel ik tijdens de colleges literaire anagrammen:

AZURE POND SOLE TIT

Met films is het hetzelfde liedje. Jurassic Park komt vanavond op Veronica en die zie ik dan voor de achtste keer. Waar ik ook naar moet kijken, is The Sound of Music. Ik ben de tel inmiddels kwijt, maar ik ontdek er elke keer weer iets nieuws in; elke shot is een schilderij.

Ik heb geen video of DVD-speler; mijn leven zou niks meer waard zijn zonder die sacrale anticipatie. Mijn bestaan speelt zich af in cycli, intervallen tussen vertoningen van bijvoorbeeld The Last Picture Show of The Rocky Horror Picture Show. Tijd kent voor mij op deze manier een hele andere dimensie.

LET’S DO THE TIME WARP AGAIN!

Zo wacht ik met stille hoop op de volgende vertoning van de ’70ies Australische horrorfilm The Long Weekend, een van de engste dingen die ik van mijn leven heb gezien. Als-ie dan weer langskomt, raak ik in mystieke vervoering.

GOODBYE MARIA. I’M SURE YOU WILL MAKE A VERY GOOD NUN

Een ander heeft zoiets met voetbal. Daar kan ik nou niks mee: in een stadion gaan zitten spreekkoren en waven, maar ik ben dan ook niet goed bij mijn hoofd. Bij sumoworstelen heb ik het dan weer wel, die mystiek, bedoel ik. Zo ziet een titanengevecht eruit. Daar zou ik canal+ voor kunnen nemen, maar dan krijg je die pornofilms erbij en dan deed ik helemaal niks meer.

vanlidt

Categorieën: Gein & Ongein

9 reacties

Ma3anne · 21 november 2004 op 12:47

[quote]Zo zie je maar: het inzicht verstoort de illusie voorgoed[/quote]

Wat heb ik van deze column genoten! Ik dacht dat het aan mij lag, maar kennelijk hoort dit bij het ouder worden? 😉

Dit soort cyclische ervaringen heb ik met The West Side Story, liedjes van Ronnie Tober en kledingstukken, die voor de twaalfde keer in de mode zijn sinds de zestiger jaren.
Je brengt me op een idee: Ik wil eens kijken of ik ‘Ik Jan Cremer’ nog ergens kan opduikelen en zien of mijn oortjes nog net zo rood worden als toen. Ben bang van niet… 😀

Mup · 21 november 2004 op 13:36

Brengt me terug naar de tijd, dat een vriendin eigenlijk niet naar de bioscoop mocht toen Turks Fruit draaide, en het oude Doe Maar ‘Wees niet bang voor mijn lul’ zong.

Dat was ik wel, en toen wist ik nog geeneens dat in de eikel bij een meerendeel van de mannen ook het verstand zat,

Groet Mup.

[quote]en nu drong het pas mij door waar het over gaat:[/quote] Arme Anneke.

Kees Schilder · 21 november 2004 op 17:15

Jezus, van Lidt.Dit is echt top. Voor zulke colimns kun je me wakker maken.

Li · 21 november 2004 op 19:20

Van mij krijg je een staande ovatie!
Wat een fantastische column. 😉

Li

GVDD · 21 november 2004 op 23:01

[quote]puzzel ik tijdens de colleges literaire anagrammen:

AZURE POND SOLE TIT

[/quote]

Ik zoek me suf…:

A PULITZER DOTS ONE
PULITZER DATES ONO
PISTOLE RAZE DONUT
DA POET URINES LOTZ
TOILETDOZEN PAUS
O PLATDUITSE ROZEN
NATTE ZUS LIEP DOOR

ik geeft het op……

Super column

GVDD · 21 november 2004 op 23:09

ik heb em..

ut prozaisten doel
o ’t prozaisten duel
roep uit zondelast
zo prostitueeland
adeltrots zien op u
esperanto luidt zo
dat rusteloze pion
a dozen pure ol’ tits
tits or a nude lopez
europa stoned ztil
Lidt near zoo setup??

onee das m ook niet..wordt er gek van

John_van_Leverdingen · 22 november 2004 op 18:59

Ik ben er nog niet helemaal uit. Of de slechte naam van de universiteit in Leiden komt doordat je er anagrammen kunt puzzelen of omdat er anagrammen gepuzzeld worden. Daar moet ik nog eens over denken. 😮

Het laatste stuk van het anagram is beslist TS Eliot. Het eerste stuk laat ik maar zitten.

Echt mooie column, enkel de laatste alinea, daar kan ik weinig mee. Ik keek wel eens vijf minuten naar sumoworstelen, maar heb daar nooit een titanengevecht in gezien en zeker geen mystiek. Vond het eigenlijk puur humor.

GVDD · 22 november 2004 op 20:55

un proza de ts eliot???

sally · 23 november 2004 op 01:42

Echt zo`n column die je voor later bewaard.
Eerst snel en dan later nog een keer goed doorlezen.

lekkere column
😉
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder