Mij moet iets van het hart. Nu gebeurt dat wel vaker, maar dit keer komt het uit het diepst van mijn hart.
Elke dag, elke nacht, vierentwintig uur rondom de klok zijn toegewijde mannen maar vooral vrouwen bezig om te zorgen voor oude mensen. Ze doen dat met de grootst mogelijke toewijding en moeten daarbij niet alleen de onwinbare strijd met de dood steeds weer onder ogen zien maar ook van die figuren als Wouter Bos die beslist nog geen cent meer aan onze oude mensen heeft uitgegeven, alle verkiezingsretoriek ten spijt. Hulde voor de bejaardenwerkers, al lijkt hun tijd door apert personeelsgebrek zo te worden ingeperkt dat men slechts het hoogstnoodzakelijke voor onze vaders en moeders kan doen. ‘Plast u maar gerust in uw luier hoor, mevrouw De Vries. Dat kan hier gewoon.’ Die vreselijke zin wordt werkelijk uitgesproken tegen mensen die weliswaar het toilet niet meer snel kunnen bereiken, maar nog wel voldoende bij zinnen zijn om zich, soms letterlijk, dood te schamen.

Wat doet Vrouwe Justitia ondertussen? Zij stuurt allerlei mensen die vergrijpen en overtredingen hebben begaan in het kader van een ’taakstraf’ naar bejaardentehuizen om daar te werken. Werken met en vooral voor onze ouderen is dus een straf in de ogen van onze wetshandhavers, hun klanten en onze rechtsprekende macht, omvan de wetgevende nog maar te zwijgen. Het is geen mensenplicht meer, al helemaal geen roeping, het is een straf! De echt gemotiveerde bejaardenzorgers worden dus tot hun vijfenzestigste gestraft voor hun bevlogenheid. De sukkels, ze zouden eigenlijk allemaal een baan moeten vinden die ook door de gemiddelde misdadiger en de zo beleerde rechters in dit land als baan worden gezien.
Want onze bejaardenzorgers worden kennelijk tot (werkzaam) levenslang veroordeeld op de dag dat ze besluiten hun hart te volgen.

En ja, gelukkig zijn er dan die door en door gemotiveerde taakgestraften (of getaakstraften, zo u wenst) die zo welwillend, monter en vol goede moed aan de poort van de zorginstelling verschijnen. Daar zitten ze echt op te wachten, die bejaarden. Op mensen die het voor hen zorgen puur als straf zien en ervaren.
Ga maar ergens keien bikken, ga wilgen knotten of polders droogleggen. Ga voor mijn part turfsteken of paleis Soestdijk renoveren, ga de afwas doen bij Wouter Bos of ga voor zijn moeder zorgen, maar laat onze bejaarden met rust. Die willen verzorgd worden door mensen die dat met hart en ziel doen en die zorg niet als straf maar als mensenplicht en een prachtig vak beschouwen.

Tegen het feit dat oude mensen machteloos en zonder kans op verzet gevieren hun laatste dagen op een zaaltje moeeten slijten gaan weinig protesten op, maar wel schreeuwt de advocatuur samen met Amnesty moord en brand als er twee boeven op een cel worden geplaatst. Bedenk daarbij dat elke cel die daarvoor werd aangewezen wel eerst verbouwd moest worden en anderhalf keer zo groot werd, wat tot gevolg heeft dat het cellentekort er niet minder op is geworden. Het cellentekort in onze verzorgingshuizen trouwens ook niet want het aantal personeelsleden krimpt ook daar met de dag, maar de vergrijzing neemt toe en het aantal camera’s en elektronische bewakers dus ook. Gezellige praatjes met een bakje koffie en een middag met Ronnie Tober worden schaarser en schaarser.
Geen wonder trouwens dat het zo moeilijk is om jeugd voor een carriere in de zorg enthousiast te krijgen. Ze denken inmiddels vrijwel allemaal dat het een straf is. En hun opa’s en oma’s vinden dat ook…


9 reacties

pepe · 29 oktober 2007 op 20:13

Zeer goede column. Het is echt ongelooflijk triest voor onze ouderen, ik ben het geheel eens met jouw woorden.

Gelukkig zie ik mijn uurtjes in de zorg niet als een straf, ik doe dat dan ook geheel vrijwillig en met veel plezier.

geertsjohn · 29 oktober 2007 op 20:34

Inderdaad een trieste constatering en het lijkt er met dit kabinet weer niet echt beter op te worden. Gelukkig wordt er nog vaak en veel over gesproken en geschreven zodat het onderwerp in elk geval niet vergeten wordt!

Mooi geschreven!

arta · 29 oktober 2007 op 20:38

Mooi, zoals jij de vinger hier op de zere plek legt!
Het is inderdaad van de gekke, dat hulp aan bejaarden als straf wordt opgelegd.
Goed geschreven!
🙂

Li · 29 oktober 2007 op 21:33

Chapeau TT. Een column naar mijn hart.

Li

pally · 29 oktober 2007 op 22:33

Je hebt goed de misstanden in de zorg beschreven TonTheunis!
Ben het zeer met je eens! :wave:

groet van Pally

DriekOplopers · 29 oktober 2007 op 22:40

Heel erg mee eens. Echt grote klasse, dit verhaal. Compliment!

Gelukkig zie ik in dit trieste geheel toch nog één lichtpuntje: [quote]Gezellige praatjes met een bakje koffie en [b]een middag met Ronnie Tober [/b]worden schaarser en schaarser.[/quote]

Mosje · 29 oktober 2007 op 23:26

En wederom heb je het voor elkaar Ton. Iedereen is het met je eens. Nou ja, ik niet dus.
De taakstraf heeft vele voordelen, ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar een van de belangrijkste aspecten vind ik dat je de gestrafte zich nuttig laat maken voor de samenleving die hij door zijn handelen schade heeft toegebracht. Keien bikken of polders droogleggen waardoor steden als Almere ontstaan is niet erg nuttig, dus is het begrijpelijk dat je de gestrafte aan het werk zet op iets dat maatschappelijk relevant is en belangrijk, bijv. meewerken (uiteraard onbetaald) aan het verzorgen van bejaarden. Als je zoiets doet betekent dat geenszins een diskwalificatie van de bejaardenzorg. Integendeel zou ik zeggen.

FatTree · 30 oktober 2007 op 10:58

Ik vind dat je column een goed onderbouwd en goed geschreven stuk is. Ook vind ik dat je inderdaad de vinger goed op de zere plek legt. Chapeau!

schoevers · 30 oktober 2007 op 19:44

Ho,ho, dit probleem bestaat wel, maar het wordt hier neergezet alsof alle bejaardenhuizen vol zijn met rondlopende boeven. Dat gaat mij te ver. Ik heb, zowel in ziekenhuis als recreatiepark, meegemaakt dat men netjes kwam vragen of er iemand een taakstraf mocht verrichten. De antecendenten en achtergronden worden goed doorgesproken. De leiding van een huis kan zelf kiezen en afwegingen maken. De ervaringen die ik heb gehad zijn ronduit goed. Perfect verlopen en voor betrokkenen geen pretje.Ben je wat beïnvloed door de publicaties over zedendelinquenten met taakstraffen? Nou die komen écht niet tussen de oudjes terecht. En zo ja, dan mankeert er wat aan de leiding die iemand laat komen. Nee, Tontheunis deze column is mij wat te heftig. En…uh…ik draag geen geitenwollen sokken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder