In de categorie vrouwen en scheldwoorden is er een behoorlijke schakering aan nuances. Want wanneer ben je nou een muts en wat is nou eigenlijk het verschil met een doos? Als muts kun je een klungel zijn, of een zeur, of een onzeker mens. Als doos ben je een klein tikje onaangenamer, dan de gemiddelde muts. Dozen hebben weinig kans op eerherstel, waar de muts nog liefkozend teruggebracht kan worden naar “maar wel een lieve muts”, is de doos meer te vergelijken met de vroegere trut. Muts heeft overigens het ouderwetsere tuthola ook enigszins in het gedrang gebracht. Tuthola’s zijn eigenlijk niet meer van deze tijd en als je er al één was, ben je inmiddels waarschijnlijk inderdaad een muts, of in een erger geval een taart geworden. Taart is ook niet bepaald een compliment. Waar een lekker stukje taart, hoewel misschien iets minder gunstig voor je contouren, de meeste mensen best aanspreekt, is een taart over het algemeen een niet te redden, zeurderig, onsympathiek wezen. Met de toevoeging ouwe ervoor, heb je bovendien niet meer genoeg levensjaren over om je imago te herstellen.

Wees dan misschien nog maar liever de zweefteef. De zweefteef is een harmonieus wezen, dat lustig rondshopt in de wondere winkel van spirituele sinkel. Ze trekt een horoscoopje van de plank, gooit nog een aurafoto in d’r mandje en weet dat geluk bestaat bij het vrede vinden in en met jezelf. Hoewel een tikje vermoeiend, heeft de zweefteef vaak het beste met je voor, zolang je maar niet aan haar zweeffundamenten komt. Dan kan het namelijk zijn dat de zweefteef het zweven begint te vergeten en onverhoopt gaat secreten.

Secreten zijn over het algemeen niet te beroerd om hun medevrouw een hak te zetten. Intrigantes die eigen onzekerheden maskeren, of proberen weg te boetseren door anderen in een minder daglicht te zetten en er zo zelf beter uit te komen. Als dit mislukt, komen secreten ook nog wel eens in de categorie kutwijf terecht. Berg je maar voor het kutwijf, ze is namelijk vaak een serieel secreet. In sommige gevallen is het secreet overigens stiekem een kreng, wat vaak inhoudt dat ze in essentie een gewone muts is, die al dan niet op een grappige manier af en toe eens flink uithaalt.

Mannen houden het in gescheld vaak liever op seks en genitaliën. Want wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een greppelkut en een gratenkut is mij niet helemaal duidelijk. Iets met geur en textuur zou je denken, maar ik weet vrij zeker dat deze uitdrukkingen maar zelden op ervaringsdeskundigheid berusten. Huppelkut spreekt wél weer boekdelen. Maar of een gleufdier neukbaarder is dan een kippetje? Het lijkt mij wel, maar garanties heb ik niet. De gemiddelde hockeyslet zal van betere komaf zijn dan haar buurkippetje, maar ze is duidelijk niet meer veel waard, op het moment dat het om scoren gaat. Al zou je wellicht anders verwachten in een gemiddelde sport. Wat de hockeyslet voor heeft op de frigide ijskast, behoeft volgens mij geen verdere uitleg.

Voor mannen zijn er volgens mij beduidend minder mogelijkheden. Echte karaktertyperingen beperken zich tot de macho, de playboy en een eventuele glijer aan de ene kant van het scala en het mietje, het watje en de flikker aan de andere kant ervan. Seksuele voorkeur van het slachtoffer kán, maar hoeft niet persé een factor te zijn in deze. Bij onzekerheid is het wellicht beter om terug te vallen op het nettere hufter, en anders kan het handig zijn de genitaliëntactiek ook maar eens af te stoffen. Bedenk daarbij wél dat de eikel prettiger is dan de lul, hoewel sommigen onder u dat wellicht stellig zullen ontkennen, en de klootzak onaangenamer dan de zak, al is het echte verschil mij eigenlijk een groot raadsel….

[size=xx-small][i]NB. Deze verzameling is niet compleet, noch wordt deze beoogd dat te zijn.[/i][/size]


21 reacties

Louise · 22 juni 2005 op 11:55

[quote]gleufdier [/quote]
En heb je een kudde bij elkaar dan spreekt men simpelweg van [i]gleuven[/i]

Echt super deze column, Dees!
Terwijl ik hem las, stelde ik me een collegezaal voor met zo’n pasgeboren nerdje voor de kansel die deze theorie even bloedserieus en ietwat nerveus de zaal in stond te blaten…
Top! 😀

WritersBlocq · 22 juni 2005 op 13:02

Hoi Dees, ik vind het een geweldig gave column!`
[quote]De zweefteef is een harmonieus wezen, dat lustig rondshopt in de wondere winkel van spirituele sinkel. [/quote] Ik dacht dat het gewoon stewardessen waren? Groetje, Pauline.

Troy · 22 juni 2005 op 13:51

Geweldig leuke column. Een van mijn favourieten van de afgelopen tijd 🙂

Domicela · 22 juni 2005 op 13:57

Ik mag dan wel een huismuts zijn, maar vond dit een hele leuke column 😉 😉 😉

Weer wat termen erbij geleerd!

champagne · 22 juni 2005 op 13:57

Helemaal goed, deze column…haha, wat een analyse!
En mijn woordenschat heeft zich dankzij jou weer uitgebreid[quote]De zweefteef [/quote][quote]een greppelkut [/quote]…nog nooit van gehoord 😮 😀

Wright · 22 juni 2005 op 16:02

Geweldig, Dees!
:laugh: :laugh:

Mmm zweefteef, das wel een mooie voor ….. 😀

Martijn · 22 juni 2005 op 16:30

Waar is R@@F als je hem nodig hebt?!

aux sérieux:
Mooi hoe je klaarblijk normale (omgangs)vormen serieus belicht met een 100 watt lamp van humor.

Dees · 22 juni 2005 op 17:55

@Lou

[quote]gleuven[/quote]

Op mijn werk is dat synoniem aan inklokken, dus ik snaputniemeer 😀

@Pauline: Stewardessen? Ik dacht dat een stewardess een type A bitch was! (airbourne babe in total control of herself 😀

@Troy: Dank!

@Domicela: Dank je wel! Maar ben je dan een huisklungel, een huiszeur, een huisonzekerheidje, of een “maar wel een lieve huismuts”? 😉

@champagne: Misschien heet het allemaal anders in het Brabants 😕 😀

@Wright: Ik bespeur een zelfde beeld… 😀

@Martijn: R@@f zou korte metten maken met m’n beperkte vocab. Enneuh :kiss:

WritersBlocq · 22 juni 2005 op 18:08

Lol@ A BITCH!
[quote]@Domicela: Dank je wel! Maar ben je dan een huisklungel, een huiszeur, een huisonzekerheidje, of een “maar wel een lieve huismuts”? [/quote]
ik zal ff voor haar antwoorden, zij is weer poepluiers aan het verschonen, ondertussen pannen roerend, ramen lappend, met de buuf haar beleefdheidspraatje houdend. Domicela is een lieve huismuts, maar vanavond is ze de uithuismuts en zit ze tussen de stinkknollen (paardenbillen te vegen, aan de bar glazen af te wassen, gordijnplooien in de bar recht te hangen).

Ma3anne · 22 juni 2005 op 18:39

Leuke beschrijvingen. Bestaan de kenau, het viswijf en de tuttebol trouwens nog? De brave Hendrik, de Johnny en de pantoffelheld ben ik trouwens ook al lang niet meer tegengekomen.
Ook scheldwoorden lijken mode-onderhevig.

Bakema_NL · 22 juni 2005 op 19:25

Jongejonge, je begint te lezen en denkt wat een kut-column en dan eindigt het ook nog eens bijzonder lullig.

😛

Als je qua scheldwoorden met de mode mee wil doen moet je gewoon overal “kanker” voor plaatsen, dan hoor je er helemaal bij……..ik betrap mezelf er ook nog wel eens op als ik echt kwaad word, niet goed te praten eigenlijk.

KawaSutra · 22 juni 2005 op 20:40

[quote]Berg je maar voor het kutwijf, ze is namelijk vaak een serieel secreet.[/quote]

Deze term heb ik de laatste tijd veelvuldig gebruikt, dat zal je niet verbazen. Zelfs dat woord dekt de lading niet dus misschien moet ik maar eens een nieuwe term introduceren: strontwijf.

Hele leuke column. Ik heb mijn scheldvocabulaire flink kunnen uitbreiden. 😀

KingArthur · 22 juni 2005 op 21:11

Erg leuk. Knap hoe je het gevoel bij de verschillende woorden hebt beschreven. Super.

Mosje · 22 juni 2005 op 21:32

Hé bouwdoos, wat een mooie vreugdewipper heb je in elkaar gefritst, en wat een mooie tietel, daar geil ik op. Het stukkie zelf is een echte drollendeuker.
Maar om nou in je reactie Martijn uitgebreit te wangbeffen…..

sally · 23 juni 2005 op 00:31

Kan je dag weer goedmaken zo`n column.

En de reakties niet minder.

heerlijk.

groet Sally

melady · 23 juni 2005 op 00:43

Deese column lees ik morgen bij het krieken van den dag nogmaals want ik kan als machodoos ff niet als viswijf reageren.
Teveel woordspelingen voor een frigide huisslet/slaaf die ik ben:-D

Morgen ga ik een taart bakken..een ouwe greppelkuttaart.

Bakema_NL · 23 juni 2005 op 15:08

Met saus Melady? 😛

Fout al die woordspelingen. 🙂

Domicela · 23 juni 2005 op 16:33

Oké, om iedereen uit de droom te helpen: ben een heeele lieve, verwende huismuts ….. en zat gisteren lekker aan de appelsap op de manege bij te kwekken met WB. Die appelsap wordt overigens verklaard door een vage weddenschap, volgt nog wel eens een stukkie over! 😉 😉 😉

WritersBlocq · 23 juni 2005 op 18:50

Tegen de tijd dat ik een huismuts ben gaan we een duo schrijven Domicela. Geef je me een weekje? Zolang wij sap drinken dat dezelfde kleur maar heeft maar zeker niet dezelfde smaak, ben ik vóór. Wedden dat er een mooi vervolg komt over getut van mannen 😀

pepe · 23 juni 2005 op 22:08

Gewoon heerlijk gelachen, wat een namen voor een vrouw.
Ik blijf gewoon lekker een Pepe-muts, die nu niet meer weet of ze haar dochter nog wel doosie zal noemen. Hier is dat namelijk helemaal geen belediging.
Leuk weer iets van jou (Dees) te lezen

bert · 24 juni 2005 op 09:31

Heerlijk leesbare column.
Ik zou het echter niet in mijn bolle mannenkop moeten halen om ook maar 1 van deze kreten tegen mijn vrouw in te zetten ……..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder