Vloedgolven van cynisme, ergernis en sentiment overspoelen mij bij het intypen van dit stuk tijdens de Actie voor Azië. Ik wil eigenlijk helemaal niet kijken, maar voor mijn literaire deeltijdstudie ben ik te stoned. Maandag heb ik een tentamen over British modernism en ik word zo depri van war poets. Op het nieuws is een mijnheer die denkt dat de tsunami de komst van Jezus aankondigt. De eerste trompet. Hoog tijd, zou ik zeggen. Maar dan snap ik niet waarom de Ruiters hier niet zijn begonnen. Weg met dit giftige stuk zeeklei, waar Tokkies, Bobo’s, imams, goeroes om het hardst de trompet steken. Dat zou gerechtigheid zijn. Maar ja, weet Moeder Natuur veel…. .

Je mag hopen dat het bedrag dat op 555 binnenkomt even groot is als het ego van dat irritante stuk vreten Paul de Leeuw. Irritant, vakkundig, een moloch van zelfvertoon. En nog meer zelfvertoon, zoals het dragen van een blauw polsbandje. Kijk eens hoe solidair ik toch wel ben. Ben jij dat ook? Ja hoor, ik heb er een als cockring…. .

Margriet mag trouwens wel eens op autocue-cursus. Trix doet dat veel beter …. .

Cafe in Heemstede, Electrolux, sommigen maken ook overal gebruik van om reclame te maken. Kindertjes staan uren in de rij met flessengeld van 436 euro. Binnen een uur stijgt de opbrengst met tien miljoen. Cannabisverenigingen, sexclubs, geld wordt bijeen geblowd en gepijpt.

Geven. In Jan Terlouws ‘Koning van Katoren’ worden bewoners van een stad willekeurig bezocht door een tovenaar die om een aalmoes vraagt. Het gaat erom dat je afstand doet van iets dierbaars. Die tovenaar kan voelen of het offer echt is, Is dat niet zo, neemt hij zelf iets mee, je hond of je kind. Bij verzet verandert hij je in een staande klok.

Die tsunami neemt ook dingen mee waar je om geeft, je kind of je vrouw of allebei, zoals die garnalenvisser. Die vrouw en dat kind en dat bootje waren alles wat die man had, alles wat hem dierbaar was. Behalve misschien vrede en vrijheid daar in Aceh.

Hier in Nederland raakt een stel in de herfst van hun leven hun enige zoon kwijt. Een kind verdrinkt in de armen van zijn moeder. Afstand doen van iets dierbaars.

Het is makkelijk voor mij om te zeggen dat ik een miljoen zou geven, als ik er twee had. Ik heb helemaal niets, alleen maar schulden. Dat komt omdat ik een luie, wietrokende, sexverslaafde gore del ben. Het geld dat ik had kunnen geven is op aan een vijf dagen durende nieuwjaarsorgie in Dublin. Voor een bepaald vertier hoef je echt niet naar Koh Samui, mijnheer Remkes.

Gatsie wat vind ik dat celebrity-koor klef, en volgens mij playbacken ze ook nog. Dat lied zit al net zo houtje-touwtje in elkaar als deze column. Bij al deze goedbedoelde wansmaak en existentiële verwarring moet ik een daad stellen in een luttele poging tot herstel van het kosmisch evenwicht. Daarom kan Metro het honorarium voor dit stuk direct op giro 555 overmaken.

vanlidt

[i](Met deze column haal ik een oude koe uit de sloot. Metro lustte hem destijds niet, daarom zet ik hem hier maar, ter vermaak en ergernis)[/i]


3 reacties

Wright · 10 mei 2005 op 21:41

Razend stukje natuurgeweld deze column!
Ik hou wel van deze stijl en Metro…ach 😕

Raindog · 10 mei 2005 op 21:52

Op de een of andere manier vind ik dit toch een soort van geniale chaos. Nooit echt helemaal waar het om gaat, in plaats daarvan wel ontzettend veel eromheen. Ook het achteloze plaatsen ervan nu in mei, 4 maanden na de feiten waar je aan refereert, vind ik gek genoeg nogal humoristisch. Voor mij daarom niet ter ergernis maar uitsluitend ter vermaak met tussen de regels her en der nogal wat zinnigs.

Ma3anne · 11 mei 2005 op 08:45

Soms is het niet erg om oud nieuws naar boven te halen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder