Het woord “gezondheidssandalen” is al voldoende voor mijn slokdarm om heel ongezonde antiperistaltische bewegingen te maken. En de woorden ‘Birkenstocks’ en ‘mode’ blijven voor mij onverenigbaar. Gezondheidssandalen draag je als je werkzaam bent in een ziekenhuis en de hele dag veel moet lopen. Bovendien trek je dan je Birkenstocks pas aan als je op je werkplek bent aanbeland. Met zulke afschuwelijke dingen ga je natuurlijk niet over straat. Wat is er toch aan de hand met Nederland? Een paar jaar geleden verschenen er ineens verschrikkelijke dingen op de markt. Een soort van verbouwde plastic vergieten in de schreeuwerigste kleuren. Crocs. Ongeveer het geluid dat uit mijn keel komt bij het aanschouwen van deze voetontsierende apparaten. Mensen laten zich echt alles wijsmaken en aansmeren. Ik heb ook zelden zoveel excuses gehoord voor het dragen van schoenen als bij de Crocs. “Ze lopen zo lekker,” zei een collega met een verontschuldigend lachje, toen ze mijn ogen met een blik vol afschuw naar haar voeten zag afdwalen.
Nee. Gelul. Plastic schoenen zonder voetbed zitten niét lekker. Onmogelijk.
“Je kunt ze zo makkelijk afspoelen als ze vies zijn,” zo sprak een familielid, toen zij mijn verbaasde blik zag. Nou en? Je gaat toch ook niet op je waterschoenen naar je werk, omdat je ze kunt afspoelen onder de kraan?
Ik verontschuldig me nóóit voor mijn schoenen. Hooguit omdat ik ze niet gepoetst heb. Maar mensen die Crocs dragen vinden zelf óók, dat ze moeten uitleggen waarom ze in vredesnaam op zoiets geks in de rondte lopen.

Ik las met opgetrokken wenkbrauwen de slogan op de officiële Croc-website: “Schoenen die net zo lekker zitten als je favoriete jeans.” O ja? Ik heb nog nooit een knaloranje spijkerbroek van plastic gehad met grote ronde gaten!
Je kan tegenwoordig zelfs accessoires kopen voor je Crocs om in de gaten te steken! Ook verkopen ze een binnenvoering van bont, zodat je ze in de winter lekker door kunt dragen. Bij het afspoelen onder de kraan wel even het bontvachtje eruit halen!

Doe toch normaal met z’n allen. Crocs. Drie vrienden hebben het concept bedacht, las ik ergens. Dan denk ik: ‘Oké, maar hoe dronken wáren ze dan precies?” Maar die heren hebben inmiddels wel gierend van de lach hun zakken zitten vullen, want er zijn miljoenen paren over de toonbank gegaan.

Net als de bedenkers van de Uggs. Door de naam zou je al gewaarschuwd moeten zijn. Crocs lijken op vergieten in de vorm van een klomp, Uggs zijn net met bont beklede emmers. Echt geen gezicht, als je mensen daarop ziet lopen. Ook deze winter zijn ze er weer te kust en te keur in de fijne besmettelijke kleuren mintgroen, lichtpaars en roze. Althans: zo zien ze er aan het begin van onze Nederlandse winter nog uit. Drie weeralarmpjes verder, en je Uggs zijn donkerbruin. Want in tegenstelling tot de plastic Crocs kan je de Uggs dan weer niét afspoelen onder de kraan. Ze zijn gevoerd met schapenvacht en komen van oorsprong uit Australië, waar ze vooral verkocht worden omdat ze zo lekker warm zijn. Want? Waarom heb je in Australië met bont gevoerde laarzen nodig? De bossen vliegen spontaan in de fik, zó heet is het daar meestal! En in Nederland zweten trouwens ook je poten eraf als je een gemiddeld wintertje neemt.

Weet je trouwens wat nog meer zo lelijk is aan de Uggs? Je hebt totaal geen steun aan die zwabberdingen om je benen, dus geen voetbed dat de natuurlijke houding van je voeten corrigeert. Zoals jij je voet neerzet, zo slijten je zolen af. En dan gaan de hakken naar binnen staan. Of naar buiten. En dán moet je nog eens x-benen hebben, of o-benen… zie je het al voor je?

Goed, dat moet ik de Birkenstockfabriek dan in ieder geval wél nageven: zij maken gezonde schoenen met een goed voetbed. Maar dat is dan ook het enige voordeel dat ik kan ontdekken. Want Nederland had er deze zomer weer een nieuwe rage bij: de Birkenstockslippers! De hele Marokkaanse gemeenschap ging er zelfs mee aan de haal. Zo zag ik in het tv-programma: “Ik heb een tante in Marokko”, dat de Nederlandse Marokkanen, of de Marokkaanse Nederlanders die op vakantie waren in Marokko waren te herkennen aan hun Birkenstockslippers! En wat is het nou nog. Een stevige zool met een lapje leer erover. En dan als troost voor de consument – net als bij de Crocs en de Uggs – verkrijgbaar in alle kleuren.

Begrijp me goed, een ieder moet aantrekken wat-ie wil. Maar ik vind wel, dat er in veel gevallen een dresscode hoort te zijn. Zo zag ik een plaatje op het internet van een bruid met Crocs. Witte. Met roosjes in de gaten. Wat zal dat een geile huwelijksnacht geweest zijn zeg!

De Crocsfabrikant stelt ook, dat zijn product geweldig is om op de werkvloer te dragen vanwege het comfort. Tuurlijk. Ik zie het al helemaal voor me.
Dat onze volksvertegenwoordigers heerlijk op Crocs door de Tweede Kamer lopen te paraderen. De PvdA fractieleden op rode, die van GroenLinks op groene…
Zouden er in de nachtclubs al paaldanseressen zijn die Crocs dragen? Omdat je die zo lekker kunt afspoelen onder de kraan? Of Birkenstocks, omdat zo’n avondje dansen beter op een goed voetbed kan gebeuren? Of Uggs misschien, omdat het anders zo koud wordt in je blootje?

Zelf zie ik er graag verzorgd uit. Van top tot téén. Geen Croc, Birkenstock of Ugg te bekennen in mijn huis. En mocht ik mensen beledigd hebben met mijn column, je moet maar zo denken: Wie de schoen past, trekke hem aan…


DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

13 reacties

Ma3anne · 13 september 2009 op 12:45

Is het toeval die Uggsreclame in de marge bij deze column?
Was ik wel blij om, want ik had geen idee waar je het over had. Nu de Crocs en de Birkenstock nog even googelen.

Je leert elke dag bij. :hammer:

Edit na het googelen: Oooooooo, je bedoelt die waterschoenen en houten kleppers? Het verschil met vroeger is enkel, dat er een kennelijke merknaam aan kleeft. Voor de rest, net als met de Uggs (bontlaarzen) niets veranderd sinds mijn vader zijn schoenenzaak wegdeed in de zestiger jaren.

arta · 13 september 2009 op 13:34

Ik hou ook meer van een simpel teenslippertje (of twee) om op te lopen. Wat mij ten eerste weerhoudt om ze te kopen is die massaliteit. Stel: Je trekt je schoenen uit om bijv even mee te springen op een springkussen, na tien minuten kom je terug en moet je uit die hele Crocs-berg maar eens die twee van jou zien te vinden… Zeker wanneer ook nog de Mickey Mouse-versiering eraf gestolen is en nu op een paar rode zitten.
Ten tweede vind ik ze (ja, alledrie de merken) ook gewoon lelijk.
@ Ma3: Die reclame naast én onder de column is echt hilarisch! ‘Kijk eens hoe lelijk wij zijn?’ 😀

SIMBA · 13 september 2009 op 13:54

Crocs en Uggs zijn inderdaad gruwelijk, die Birkenstock-slippers vind ik persoonlijk niet lelijk maar wel belachelijk duur!
Lekkere column DO, blijf nog maar ff ziek dat levert lekker veel leesvoer op hier op CX! 😀

Saya_Surya · 13 september 2009 op 13:55

hahaha, ik heb werkelijk je hele column uitgelezen met een brede grijns op mijn gezicht ( 😀 )

het begon ongeveer hier:

[quote]Een soort van verbouwde plastic vergieten in de schreeuwerigste kleuren.[/quote]

En hier hield ik het niet meer:

[quote]Ik heb nog nooit een knaloranje spijkerbroek van plastic gehad met grote ronde gaten!
[/quote]

:hammer:

Prlwytskovsky · 13 september 2009 op 16:00

[quote]in de schreeuwerigste kleuren[/quote]
in de meest schreeuwende kleuren. Zo zou ik dat neerzetten. 😉

DreamOn · 13 september 2009 op 16:39

@Medeklinkerovski: ik ben het totaal niet met je eens! Taalverloedering!
Vroeger had je de trappen van vergelijking op school. Leuk -leuker – leukst.
Tegenwoordig is het niet meer: het leukste meisje uit de klas, maar: het meest leuke meisje uit de klas!
Ik ben daar ook een column over aan het schrijven, want het hoort helemaal niet zo!

En de spellingcontrole telt ‘schreeuwerigste’ gewoon als een goed woord hoor!

O, ik zie het al; jij zou het doen op die manier… nou, ik dus niet!!! 😀

Zuurtje33 · 13 september 2009 op 17:31

Ik zag ook gelijk de reclame van de Uggs. Haha.
Ik ben zelf schuldig aan de Birkenstocks…. Maar de Crocs en de Uggs vind ik zelf afschuwelijk.
Het is altijd een kwestie van smaak maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het wel met je eens ben.

Marley_jane · 14 september 2009 op 01:31

Zelf heb ik alledrie, maar de Crocs draag ik niet meer :hammer:
Heb vreselijk gelachen om je column.
Heel leuk!

lisa-marie · 14 september 2009 op 08:47

Ik beken draag crocs al voordat iedereen ze had enne ze lopen lekker :oeps:

Om deze column die doorspekt is met humor en cynisme heb ik zo moeten lachen, daar zit ik nu nog van bij te komen. Hij is echt goed. 😆

En dat plaatje van die bruid heb ik ook gezien , als ik nu ochtendhumeur heb hoef ik daar maar naar te kijken 😀

FatTree · 14 september 2009 op 09:07

Leuke column. Ik vind de crocs ook vreselijk lelijk, de Uggs die ik heb gezien vond ik zelf wel leuk (gewone laarzen van +300 euro), maar je zal er ook wel weer slappe aftreksels van hebben.

Ik heb zelf de birkenstocks slippers, ter vervanging van mijn normale slippers. Qua uiterlijk zie ik niet zoveel verschil tussen de normale slippers (behalve de dikkere zool), qua comfort is dit verschil er zeker.

http://blogsimages.skynet.be/images_v2/002/626/711/20080711/dyn010_original_249_332_pjpeg_2626711_1527ef23b8d97b9588e091f823e47632.jpg

Ik zou ze alleen niet naar mijn werk dragen, maar dat zou ik met mijn oude slippers ook niet doen.

Leuke column in ieder geval!

pally · 14 september 2009 op 17:22

Geinige column, Do! En ik geef je voor 2/3 gelijk. Maar de teenslippers van Birkenstock vind ik wel leuk. In goud, zilver of paars bijv.
Crocs en uggs, daar gaat mijn eetlust van over. Vieze kleuren en onflatteuze klompmodellen.
Die namen ook: alsof het niet te vreten zoutjes zijn 😀

Heel leuk geschreven :wave:
groet van Pally

Fem · 15 september 2009 op 09:06

:hammer: Vorig jaar zag ik zelfs wat meiden in bikini op het strand lopen met daar onder: Uggs :eh:

Wel lekker hoor, warme voeten op het strand…

Chantalle · 24 oktober 2009 op 10:56

Met veel plezier gelezen. Wil je er wel op attent maken dat iemand ditzelfde schrijfsel op haar Hyves heeft gezet zonder een voetnoot dat dit van jou afkomstig is. Vond het een beetje lullig, dus vandaar dat ik het je even meld.

Geef een antwoord