Het begint met de inspiratie.

Ik maak nooit plannen om een stuk te schrijven. Dingen gebeuren. Vaak hebben ze iets te maken met mijn toekomstplannen en deze zet ik even neer in het Mombasa Dagboek. En dan soms gebeurt er iets bijzonders, zoals het verschijnen van die rare dame in “Uncool”. Of ik lig te dagdromen op mijn bed al starend naar het plafond – vaak leidt dit tot een sterke mening over iets actueels of een herinnering uit het verre verleden waarvan ik denk of tenminste hoop dat anderen dat interessant zullen vinden. Tijdens het schrijven denk ik absoluut niet aan vorm en andere manieren om het mooi te maken. De woorden moeten gewoon uit mijn vingers vloeien anders kan ik helemaal niets schrijven. Tot mijn eindeloze verbazing komen er soms dingen bij die ik totaal niet van plan was om neer te zetten.

Het begin vind ik nooit moeilijk, heb nooit een writer’s block gehad. Als iemand met een grote bek ben ik nooit woorden tekortgekomen in mijn leven. Het is gewoon de beste openingszin kiezen uit al de mogelijke openingszinnen die in mijn hoofd rondscharrelen.

Eenmaal begonnen, voel ik dat het stuk zichzelf ontwikkelt – de woorden verschijnen vanzelf op het scherm. Ik lees ze en ze vertellen mij wat het slot zal worden. En hier heb ik wel een sterke mening over: mijns inziens moet een stuk ook vorm hebben – een begin, een middel en een eind. Als het even kan ook mooi neergezet, want dat geeft de lezer nog meer plezier en maakt het geheel makkelijker om te lezen.

Als het stuk klaar is, lees ik het een aantal keren door. Belangrijk hier is om het te sluiten, even iets anders gaan doen, dan weer door te lezen. Op deze manier zie je de meeste vouten onmiddellijk. Maar in mijn geval, wat nog belangrijker is, is mijn stukken altijd te laten controleren door mijn redactrice, want Nederlands is niet mijn moedertaal. Dit vind ik trouwens ook essentieel voor alle amateurschrijvers, want iemand anders ziet dingen die jij niet ziet. De profs doen dat toch ook? De fouten moeten eruitgehaald worden – voor mij is het altijd mateloos irritant als ik tijdens het lezen moet stoppen om mijn hoofd te schudden over kleine spel- of grammaticafoutjes. Ik wil van het verhaal genieten en niet afgeleid worden.

Maar goed, ik ben toch een hele ouderwetse grumpy old man.

Met veel dank aan Nimrod1979.

Categorieën: VEC

12 reacties

SIMBA · 1 januari 2011 op 08:53

Een mooie VEC! Zit je lekker onder de palmboom? 😀

pally · 1 januari 2011 op 19:58

Mooi en duidelijk beschreven schrijfproces, Allen!
Dat schrijven buiten jezelf om, herken ik zeker.
Ook onderschrijf ik je stelling dat er een kop en een staart moet zijn. Al is het weleens moeilijk om dat ook voor lezers zo te laten voelen…vind ik tenminste.

groet van Pally

arta · 2 januari 2011 op 09:31

Mooie VEC, DMIM!
Zo leuk om ook jouw schrijfproces te volgen!
Goed geschreven!

Kwiezel · 2 januari 2011 op 17:36

DMIE!
Leuk om te lezen hoe je het schrijfproces beleeft! Past prima een maandje op de homepage!

Minpuntje vind ik die laatste zin, daarmee ontkracht je de beschrijving van je hobby.

sylvia1 · 2 januari 2011 op 19:20

Hij past goed in de sfeer van januari DMIE… reflectie, bezinning en een eerste maand vol inspiratie voor een heel nieuw jaar.

Dees · 2 januari 2011 op 19:29

Ach ja, grumpy old man zijn is helemaal 2011… Leuke column.

Mien · 2 januari 2011 op 20:40

Heem DMIE felies met je VEC.
Mooi inkijkje in your kick inside.

Mien

datmensinkenia · 3 januari 2011 op 08:16

Bedankt allemaal voor alle reacties. Had de redactie gevraagd om van DMIE DMIK te maken, maar dat is nog niet gebeurd. Ik schrijf ze wel nog eens. Ik moet gauw beginnen aan Dagboek 12 – er is al zoveel gebeurd hier in Mombasa.

Avalanche · 3 januari 2011 op 08:55

Mooi gedaan, grumpy old man!

arta · 4 januari 2011 op 16:18

Hee, je naam is meegereisd: Datmensinkenia! Cool!

embee · 5 januari 2011 op 11:32

Super Allan! Proficiat met deze VEC.

groetje van embee

Harrie · 22 januari 2011 op 15:07

Ik staar altijd naar de wolken en dan vliegen de woorden zo voorbij. Dan ben ik in de wolken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder