In sommige bedrijven kiezen ze iedere maand een zgn. ‘medewerker van de maand’.
Hij (of zij) kan op grond van allerlei verdiensten die begeerlijke titel binnenhalen en bij een niet al te klein bedrijf kun je hiermee je personeel behoorlijk stimuleren.
Wat zou ik graag iets dergelijks in ONS bedrijf invoeren, alleen een tikkeltje anders.
Wat zou ik graag de lul, klootzak, trut en muts van de maand aanwijzen. Iedere maand een nieuwe mogelijkheid om een collega te nomineren, als ik even na denk kan ik zo al twee jaar vooruit met potentiële kandidaten.

Wat te denken van de baas die, dikke rookpluimen uitblazend van zijn dikke sigaar, bij ons team binnen komt bulderen dat we de anti-rookregels weer genegeerd hebben?
Of, erger nog, één van zijn ondergeschikten stuurt om het aan ons te vertellen?
En hoe woest word ik van de collega die nooit kritiek rechtstreeks durft te verwoorden maar alles gelijk op de mail zet en het dan bedrijfsbreed doorstuurt zodat de meest onbekende collega me komt vragen of ik soms ruzie heb met ene…
Bijna nóg erger zijn de collega’s die helemaal geen flikker uitvoeren maar wel elke dag punctueel op tijd hun jas aan het kapstokhaakje doen en precies op tijd weer vertrekken. Tussendoor hebben ze minstens vijf telefoontjes met het thuisfront gevoerd, hun nagels gelakt, verwijderd en weer een ander kleurtje er op, twee lunchpauzes gehouden en zijn ze op de hoogte van alle interne roddels. Ze lopen namelijk veel rond, zodat minder opvalt hoe weinig ze op één plaats doen.
Vrouwelijke, donkerharige, collega’s die veranderen in domme blondjes als er een aantrekkelijke mannelijke collega in de buurt komt….. ook zéér genomineerd bij mij. Bijna kwijlend weten ze geen antwoord meer op de meest simpele vraag, ze drukken hun borsten zo ver naar voren dat er bijna een dienblad op kan rusten (misschien dat ze daarom ook geen antwoorden meer weten, hun borsten knellen de ooringangen af) en het allerallerergste is dat die mannen het nog niet eens in de gaten lijken te hebben ook. Ze kleden zich hoerig, en alhoewel ons bedrijf redelijk strenge kledingregels heeft, gelden deze blijkbaar niet voor vrouwen die een kleine kledingmaat hebben. Nu ik dit schrijf, realiseer ik me dat ik de mannen die dit effect bewerkstelligen natuurlijk ook moet voordragen voor de titel ‘lul van de maand’. Want natuurlijk weten ze met hun jachtinstinct precies wat ze teweegbrengen, reken maar dat ze zichzelf in de bedrijfsspiegel van top tot teen keuren en alles rechten wat er te rechten valt als er een mooi meisje (liefs onder de 25) met een mooi maatje (liefst onder de 40, maar van boven mag het een maatje meer zijn…) langs komt.

Nog veel en veel erger zijn natuurlijk de collega’s die met hun ellebogen werken. Links en rechts informeren ze wat jij van eikel die en die vindt en even hard zorgen ze ervoor dat de betreffende klojo snel weet dat hij maar één persoon heeft waar hij op kan vertrouwen: juist, die man of vrouw die ik aan het begin van deze regel in beeld had.

Hoe meer ik er over na denk, hoe meer ik achter het idee van maandelijkse mis-verkiezingen sta. Hier gaat pas een stimulerende werking van uit; niet langer blijft onder het vloerkleed verborgen wie een roddelaar, versierster, ellenbogenwerker of dictator is. Groepssessies zullen er nodig zijn om alles weer een beetje in goede banen te leiden na iedere maandelijks bekendmaking. De rust zal pas na een week of drie weer weergekeerd zijn, maar ja, dan nadert weer de nieuwe maandelijkse verkiezingsuitslag.

Morgen eens even gaan bespreken met mijn directeur. Effe denken wat ik aantrek dan, ach, dat nieuwe strakke truitje is misschien wel wat….


10 reacties

Mosje · 27 mei 2006 op 17:18

Ietje, hierbij nomineer ik jou voor miss wet T-shirt van de maand.
😉

DriekOplopers · 27 mei 2006 op 17:19

De laatste zin is wel een perfecte uitsmijter 😀

Hoe heet het trouwens als je suggereert dat je werkt, maar dat eigenlijk niet doet? Netwerken…

Driek

Prlwytskovsky · 27 mei 2006 op 17:22

Dat bedrijf bij ONS heet: Openbare Nutsbedrijven Hikcity.
Hadden wij maar zulk personeel, dan steeg mijn bloeddruk weer buitenproportioneel. 😛

sally · 27 mei 2006 op 18:21

[quote] Ze lopen namelijk veel rond, zodat minder opvalt hoe weinig ze op één plaats doen [/quote]

Getver Ietje, zit je hier een beetje slapende honden wakker te maken. 😛

Genoten van dit stukje

groet Sally

Bakema_NL · 27 mei 2006 op 19:48

Hahaha, lekkere column. Wat een vreselijk iets, medewerker van de maand…..mijn god…al geloof ik niet in hem.
Waar ik werk hebben we een KAN-team. Dat is dus een praatgroep bestaande uit medewerkers waarin in principe geen leidinggevende mag zitten. Dit team constateert dingen die beter kunnen, maakt er foto’s van, ook van wat wel goed gaat en zet dit op een mededelingenbord. Ook is er een wekelijkse nieuwsbrief, je kunt een signaalrapport inleveren als je dingen ziet die voor verbetering vatbaar zijn en….jawel, we hebben de medewerker van de week en uiteindelijk een grandioze winnaar die bij de meeste keren medewerker van de week wel medewerker van de maand kan worden en daar staat een cadeaubonnetje tegenover. Hoe slinks toch zo’n team, je word genaaid en beloond door je eigen collega’s, prachtig toch?
Nu heb ik me voorgenomen om nooit en te nimmer een medewerker van de week, laat staan van de maand te worden en laat dat ook volmondig aan dat team weten…………tot nu toe werkt dat prima. Die poppenkast doe ik niet aan mee, echt kleuterniveau.

Ma3anne · 27 mei 2006 op 20:32

Baak, ik wil jou graag nomineren als CX-er van de eeuw. Lijkt dat je wat?:hammer:
Ietje, ik zou jouw ideeën gewoon invoeren. Al was het maar om een keer uit te proberen hoe dat uit gaat pakken in het bedrijf. 😀

Bakema_NL · 28 mei 2006 op 00:18

Dat vind ik nou lullig, heb ik nog zo mijn best gedaan om het niet te worden.

😛

Mup · 28 mei 2006 op 15:52

Ik heb me ook altijd lopen ergeren aan die onzin, zie het hier ook veel, maar jij hebt er een alternatief aan gegeven, waar ik me wel in kan vinden:-)

Groet Mup.

WritersBlocq · 28 mei 2006 op 16:51

Kijk uit: je wordt zelf in 1 klap medewerker van de maand! Per email met naam en toenaam deze hele riedel het bedrijf rondsturen en klaar is Ietje. Wil Je Dat 😛
Ik ga morgen maar eens aan het werk in de baas z’n tijd, voor hetzelfde geld zit er zo’n Ietje streepjes achter mijn naam te zetten 😮 😀

Dees · 28 mei 2006 op 20:38

Heeerlijke column. Zo een waarbij gezichten opdoemen bij alle types die je opnoemt. Het enige min en tegelijkertijd pluspuntje vind ik je uitsmijter. De gedachte dat je geen haar beter bent nog net op de valreep verwerkt. Enerzijds leuk stukje relativering, maar aan de andere kant haalt het net de vaart uit je column met een bite.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder