De uitslagen zijn binnen en definitief. Nederland is duidelijk op weg naar het Amerikaanse systeem; een twee-partijen stelsel tussen conservatieven en progressieven. In mijn ogen hebben alle partijen verloren, behalve de PvdA en het CDA.

De overige partijen verloren zetels, bleven gelijk of stegen slechts marginaal en waren dus niet echt in een winnersmood. Sterk nog, sommige partijen waren zelfs blij met het verlies, onder het mom dat het nog veel erger had kunnen zijn.

Na het slotdebat van afgelopen nacht bleek duidelijk opnieuw dat Balkenende niet de meest geschikte premier van het land is. Natuurlijk kan het geen kwaad om met andere partijen te praten, maar is er is echt maar één coalitie mogelijk, of hij dat nou leuk vindt of niet. Hij praat constant over het landsbelang en de noodzaak voor een snelle formatie, maar daar bleek gisteren weinig van. Teleurgesteld over het wegvallen van de mogelijkheid van het voorzetten van een coalitie met de VVD hield de premier alle opties over. Bijna arrogant om op één avond 15 keer D66 te noemen, terwijl hij die partij de overige tijd steeds genegeerd heeft.

D66 is dan ook echt de enige optie om met de VVD verder te gaan, maar de sociaal liberalen hebben duidelijk gemaakt dat niet te wensen. Logisch, een partij die op verlies doet er vaak niet goed aan om ook nog eens te gaan regeren (er is blijkbaar geen behoefte van het volk om dat te doen). Bovendien zouden de zes overgebleven zetels wel erg marginaal zijn om wat invloed uit te kunnen oefenen. Tenslotte zou een dergelijke coalitie slechts een krappe meerderheid hebben, wat de stabiliteit niet ten goede komt.

De andere mogelijkheid is de LPF, maar daar kunnen we toch echt kort over zijn. Als Balkenende die optie echt in zijn hoofd haalt is het volstrekt ongeloofwaardig. Die partij was de oorzaak van het vallen van het kabinet en het zou wel erg optimistisch zijn om te denken dat die partij binnen drie maanden volwassen is geworden. De LPF moet eerst maar eens leren hoe het werkt in Den Haag en eens wat vaker bij debatten aanwezig zijn (uit gegevens van de kamer blijkt dat de LPF het hoogste absentie percentage had van alle partijen). Laten we over vier jaar maar eens kijken of de LPF stemmers blij zijn met het gevoerde beleid. Mat Herben zit dan allang met twee jaar wachtgeld in Italië, van z’n vakantie te genieten.

Het verbaaste me eigenlijk dat het ook niet echt goed ging met de SP, GroenLinks en zelfs de ChristenUnie. Deze partijen hebben zich het afgelopen half jaar duidelijk gemanifesteerd en goed oppositie gevoerd. Ik zou ze minstens hetzelfde aantal zetels gunnen en misschien zelfs wel een kleine plus.

Overigens blijf ik me verbazen dat Nederland drie weken geleden nog massaal de SP de hemel in prees (22 zetels), die nu exact gelijk blijft met het vorige zetelaantal.

[img align=right]http://www.examedia.nl/columnx/pics/2003.gif[/img]De winst van het CDA is overigens ook opvallend. In de peilingen stond de partij op licht verlies en duidelijk achter op de PvdA. De uitkomst van de verkiezingen is duidelijk beïnvloed door de peilingen (zelfs tijdens het stemmen door) en de vraag is of dat zo goed was. Dat heeft er in elk geval toe geleid dat SGP en ChristenUnie aanhangers nu hun heil zochten bij het CDA, om te voorkomen dat Cohen ons land zou vertegenwoordigen. Ons land kent namelijk een acht-tal stemdistricten waar deze twee partijen altijd de grootste zijn, maar dat was nu nergens het geval. Nergens! Zelfs niet in Urk!

We gaan zo ondertussen toe naar Amerikaanse toestanden, waar de campagne puur op basis van media propaganda wordt gevoerd. Het gaat niet meer om verkiezingsprogramma’s, maar om personen en de uitstraling en charme die zij hebben. De kleinere partijen worden vergeten, omdat dat niet past bij het ‘strategisch stemmen’.

Het zal me niets verbazen als straks elke partij zendtijd inkoopt bij commerciële programma’s van RTL en SBS. ‘Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de LPF’. Hoe lang zal dat nog duren? Geld kan veel goed doen, zo blijkt.

Laten we in ieder geval concluderen dat de verkiezingen in ieder geval niet saai waren. De burgers zijn weer geïnteresseerd in politiek. Maar of dat op deze wijze nou wel zo verstandig is…?


1 reactie

Oooeps · 23 januari 2003 op 18:28

Wat een droombaan; politicus bij de LPF, een half jaartje werken, nou ja werken, beetje geinen in de kamer. Lekker alles zeggen wat je wilt en uiteindelijk krijgt elk lid van de tweede kamer die heeft meegeregeerd tussen de 6000 en 7000 Euro (bruto) aan wachtgeld (per maand) voor de komende 2 jaar. Volgens mij zit die Herben al op het stand te relaxen.

Het strategisch stemmen heeft niemand dus wat opgeleverd, alleen maar dat Balkenende weer premier wordt.

Ion, ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Wat denk je ervan. Zullen we samen een politieke partij oprichten? 💡

Geef een reactie

Avatar plaatshouder