Twee keer raakte ik in de ban van vijftien vandaag. Een jongen die, aangemoedigd door moederlief, maar toch volgens eigen zeggen uit vrije keuze, rauw en rauwer eet, oftewel [i]raw food[/i]. En een meisje dat, stiekem gefilmd door haar stiefvader, regelmatig seks heeft gehad met diezelfde stiefvader. Oh ok, er was nog een derde vijftienjarige te vinden vandaag. Een jongen die vrouwen aanrandt, waaronder een die 67 jaar ouder was dan hij zelf. Waar die laatste jongen zijn inspiratie vandaan heeft gehaald zou ik overigens niet durven zeggen; over hem gaat dit stukje verder dan ook niet.

Raw food dus. Het heeft wel iets, vind ik. Terug naar de basis. Fruit en groenten, noten en zaden. Verzamelen zonder jagen. Het lijkt me ook makkelijk. Beetje wassen, hakken, mengen en eten maar. Ik ben gek op avocado’s en bananen en noten. Zou dan geen groeihormonen meer in melk en vlees binnenkrijgen. Dat zeggen raw foodies in ieder geval. Ik weet niet of dat waar is, maar die buik van mij mag best geremd in zijn groeispurt.

De jongen die rauw eet, wordt thuis gehouden door zijn moeder. Ze doet aan homeschooling. Daar is blijkbaar geen Nederlandse term voor, althans niet een die ik ken en niet een die de media graag gebruiken. Hij blijft thuis, omdat hij op school wordt uitgelachen. Bovendien is de schoolkantine niet uitgerust voor alle diëten. Zeker niet het zijne.

Nu wil Jeugdzorg hem uit huis plaatsen. Niet vanwege de kenmerken van ondervoeding en achtergebleven groei, die hij óók vertoont. Wel vanwege het feit dat zijn moeder hem zonder toestemming van school houdt. Waarom ze die toestemming niet gekregen heeft? Er is in Nederland een optie die het mensen mogelijk maakt hun kinderen te homeschoolen: als er geen school in de buurt is die aansluit bij de eigen levensovertuiging / religie. Dan heb je die keuze.

Dat lijkt me hier van toepassing.
Maar daar is anders over geoordeeld.

Over het meisje van vijftien is minder bekend. Haar stiefvader had seks met haar en maakte daar stiekem video-opnamen van. Hij heeft de diagnose PDD Nos op zak. En een vonnis: 240 uren werkstraf. Hij blijft thuis wonen en is met zijn partner, haar mama, in relatietherapie. Een verdere straf werd als niet passend gezien; het gezin had al genoeg te verduren gehad.

Hoe het met de dochter gaat weet ik niet. Ik weet niet of ze seks wilde hebben met stiefpapa. En of ze dat nog steeds wil. Of ze het zelf ook verzachtend vond dat papa PDD Nos had. Of ze het ermee eens is dat de diefstal van haar jeugd 6 weken corvee waard is, of dat ze vindt dat ze oud en wijs genoeg is voor seks met stiefpapa en dat ze dat lekker zelf moet weten. Geen idee. Of Jeugdzorg betrokken is weet ik ook niet. Maar ze mag wel thuis blijven wonen, onder een dak met haar ex-minnaar die nu weer haar papa gaat zijn.

De raw food jongen is ondergedoken uit angst voor de uithuisplaatsing door Jeugdzorg. Misschien bij zijn vriendinnetje. Of zijn grootouders. Of bij minder voor de hand liggende onderduikkandidaten. Wat zou hij eten vanavond? Zou hij, zonder de druk van de mensen die hem en zijn moeder continue in twijfel trekken aan de ene en zijn solidariteitsgevoel aan de andere kant een hapje nemen van een hamburger? Een frietje dopen in de mayo? Of zou hij vasthouden aan de hem met de fruitlepel ingegoten principes?

Het is een rare leeftijd, vijftien. Te laat en te vroeg. De principes van je ouders nog prominent voelbaar in je broekzak. Je toekomst vol eigen keuze zo dichtbij dat je het kunt proeven, rauw of niet. Het kantelpunt.

Blijft de vraag hoe ver ouders mogen gaan. Mogen ouders hun kinderen besnijden? Ze van zonlicht beroven? Ze enkel gefrituurd voedsel voorzetten? Of juist rauw? Ze wijsmaken dat hun almachtige wezen hét almachtige wezen is, waar je allemaal dingen voor moet doen en moet laten? Ze een doek om het hoofd knopen? Ze beletten om een sociaal leven te hebben buiten het huis? Ze beletten om met de andere sekse te praten? Ze te dwingen met regelmaat naar een godshuis te gaan? Ze te straffen met manipulatie of een tik op de billen?

Kinderen hebben rechten en kinderen zijn overgeleverd aan de overtuigingen van hun ouders. Dat is een vreemde mix met een hele hoop grijs omgeven. Hoe daar als overheidsinstelling mee om te springen, het lijkt me verdomde lastig. Maar hoe dan ook lijkt consequent gedrag me geboden. Dus om het meisje van vijftien thuis te laten en de jongen van vijftien uit huis te plaatsen?

Het gaat er bij mij niet in.


22 reacties

SIMBA · 20 december 2012 op 11:15

Het gaat er bij mij ook niet in….arme kinderen.
Goed stuk Dees!

Jip · 20 december 2012 op 12:34

Ik ben dol op kippenhartjes. Ik lust ze rauw maar baasje kookt ze altijd omdat ze bang is dat ik een infectie krijg. En zag je dat Dees, Tom at van dat spul – taugé – waar afgelopen jaar veel mensen aan dood zijn gegaan. Het was nog wel biologisch maar die verbouwers hadden hun handen niet gewassen na het poepen en er allemaal bacteriën aan toegevoegd! De smeerkezen. Nee ik wil mijn food gekookt en ook gewoon buitenshuis naar de hondenschool. Lekker met mijn makkers spelen. Even weg bij baasje die het altijd beter weet!
Poot! Jip

Libelle · 20 december 2012 op 13:37

Goed geschreven, terecht snel geplaatst.
Zijn de feiten het topje van de ijsberg?
Kinderen van vijftien zijn tegenwoordig wijzer dan toen ik negentien was, mijn kantelpunt.

pally · 20 december 2012 op 15:18

Goed geschreven, Dees. En goeie vragen gesteld. je kunt dit soort zaken van alle kanten bekijken en je moet er met je neus op zitten om het te kunnen beoordelen. En dan nog is het een persoonlijke mening door persoonlijke ervaringen etc. gekleurd.
In jouw uitkomst en omdraaiing kan ik mij vinden, maar er blijven ook veel argumenten tegen… ik geloof b.v. nog steeds dat mensen omnivoren zijn, én ik ben tegen rigide oplossingen(en opvoeding) op dit vlak. Je zet me zeker(extra)aan het denken.
:wave:

groet van pally

Meralixe · 20 december 2012 op 15:55

Goed geschreven column waarbij ik als Vlaming bijvoorbeeld niet wist wat een PDD Nos was.
Efkens google en ik kon weer verder lezen… (niet erg) :eh:

Wat het onderwerp betreft, daar kan natuurlijk veel over gezegd worden. Opvoeden is waarschijnlijk een mix van opvoeding van de ouders, de school en allerlei opvang, met de maatschappij die het kind omringt, en, niet onbelangrijk, met de ingesteldheid en het karakter van het kind zelf.
De, ik noem het nu wel even ‘extreme’ voorbeelden die u gebruikt in de column behoren gelukkig bij de uitzonderingen.
Ik weet ook wel dat U hier een stapje verder gaat en zo bij de rechten van het kind terecht komt maar hier durf ik wel meegeven dat we in het algemeen in een maatschapij terecht gekomen zijn waarin iedereen bijzonder goed zijn (haar) rechten kent maar op plichten reageerd alsof het in Keulen aan het donderen is.
Als verantwoordelijken een kind extreme dingen opleggen verwoesten ze natuurlijk deze nog kwetsbare mensjes binnen een meedogenloze samenleving.

Nachtzuster · 21 december 2012 op 04:05

Goede colun, Dees. Vlot geschreven met een kritische noot erin. Ik heb de documentaire over the raw food niet gezien, maar er wel over gelezen. Bizar gewoon.

Harrie · 21 december 2012 op 07:21

Er is een tijd geweest dat ik alleen maar rauw eten at. Een donkere tijd in een donker bos. Ja de pubertijd kan rauw op je dak vallen. In Afrika ben je op je vijftiende al volwassen. Een relatief en subjectief gegeven, tijd en leeftijd. Maar ik zeg altijd: Wat u niet wilt dat geschiedt, doe dat ook een ander niet. Goede column. Stemt tot nadenken. En dat kan nooit kwaad.

Dees · 21 december 2012 op 12:28

Hoi Pally,

dank voor je reactie. Alleen wordt die jongen niet uit huis geplaatst vanwege zijn eetgedrag, maar vanwege het feit dat hij thuis geschoold wordt zonder formele toestemming.

En als ik die redenering vergelijk met de redenering dat hij ondervoed raakt (kan een goede reden zijn om iemand uit huis te plaatsen), of met de redenering dat een meisje dat gefilmd is door haar stiefvader terwijl ze seks heeft gehad met diezelfde stiefvader thuis blijft wonen, dan vind ik dat bijzonder krom. Om niet te zeggen absurd.

En zo was de column bedoeld.

Maar ik heb roest in mijn schrijfbrein en roest in mijn vingers, dus wellicht is eea niet goed overgekomen.

Dees · 21 december 2012 op 12:29

bedankt voor de reacties!

Mien · 21 december 2012 op 12:35

[img]http://www.petroindustrial.co.za/media/catalog/category/500-oil-can_1.jpg[/img]

Goede column Dees.
Blij je hier weer eens te lezen.

Mien

arta · 23 december 2012 op 17:00

Echt heel erg bizar, deze twee losstaande verhalen, die overigens met een rode draad naadloos aan elkaar geregen zijn, zonder schrijfroestvlekken, wat mij betreft!

Goed geschreven enne, voor wat het waard is; Ik ben het er volledig mee eens…

SIMBA · 1 januari 2013 op 08:28

Super dat deze CvdM is! Echt verdiend!

Meralixe · 1 januari 2013 op 09:55

Eens met Simba. :toeter:

:ballon: :ballon: :ballon:

Mien · 1 januari 2013 op 11:55

Weer eens een echte column verkozen tot CvdM.
Proficiat Dees.

Mien

Yfs · 1 januari 2013 op 12:21

Gefeliciteerd Dees! Grote klasse! :duimop:

Dees · 1 januari 2013 op 12:50

Leuk begin van het nieuwe jaar! 😀

Harrie · 1 januari 2013 op 12:58

Gefeliciteerd Dees.Terechte column van de maand.

arta · 1 januari 2013 op 14:12

Jaaa!
Dees heeft de CvdM!
Hij is goed, mooi en heel erg verdiend!

*edit* In mijn enthousiasme vergeet ik te zeggen: Gefeliciteerd! 😀

pally · 1 januari 2013 op 23:03

Feli met je CVDM, Dees, absoluut verdiend! :kus:

groet van pally

WritersBlocq · 2 januari 2013 op 01:00

Hee Dees, allereerst gefeliciteerd met je Column van de Maand, en de beste (schrijvers-)wensen voor dit jaar! Je bent goed begonnen, heerlijk in elkaar getimmerd. Zoals jij met letters, spaties je punt maakt, is geweldig.

[quote]Het is een rare leeftijd, vijftien. Te laat en te vroeg. De principes van je ouders nog prominent voelbaar in je broekzak. Je toekomst vol eigen keuze zo dichtbij dat je het kunt proeven, rauw of niet. Het kantelpunt.
[/quote]

Kippenvel, bij deze alinea. Zó waar! Als elke hulpverlener dit stuk empathie even terughaalt, en doorvertaalt naar degene waar een beslissing op wordt genomen, dan komt het goed. Dan wel.

[quote]Dus om het meisje van vijftien thuis te laten en de jongen van vijftien uit huis te plaatsen?

Het gaat er bij mij niet in.[/quote]

Nee. Bij mij ook niet, ongeacht. Het is een zieke, trieste wereld voor hen die dit overkomt, en afhankelijk zijn van ‘geleerden’.

Grrrr, ik lust ze wel rauw!

Ferrara · 5 januari 2013 op 22:43

Van Harte, mooie schrijfstart van 2013

Sagita · 13 januari 2013 op 02:45

Dees ik lig wat achter, maar als nog gefeliciteerd met deze sterke column en natuurlijk ook de beste wensen voor 2013.
De titel vijftien zette me wel aan het denken. Een of zijn het al twee generaties geleden waren ze dertien! Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken heette het toen.
We worden ouder, zijn vroeg wijs, maar kennelijk later volwassen!
groet Sa!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder