Voetbal is een sport voor mannen en voor vrouwen. Al hebben de voetballende dames door de eeuwen heen een hoop barrières moeten overwinnen voordat ze enigszins serieus werden genomen. Door mannen opgeworpen barrières natuurlijk. Eerst kwam de tegenstand van de gelovige deel der natie – een voetballende vrouw in kort sporttenue was een onzedelijk gezicht. Mannen die niet de echtgenoot van zo’n sportster waren, behoorden niet haar blote benen te kunnen aanschouwen. En een lange broek is uberhaupt geen kledingstuk voor een vrouw.
Later bemoeiden ook de gewaardeerde heren medici zich ermee: voetbal zou voor vrouwen niet alleen ongezond, maar zelfs gevaarlijk zijn. Essentiële organen werden maar onnodig door elkaar geschud tijdens al dat wilde heen-en weer geren.
‘Voetbal is alleen een sport voor vrouwen als ze op de tribune zitten’, zo spraken de mannelijke bestuurders van de Nederlandse Voetbalbond in 1921 terwijl zij zonder pardon een verbod op voetbal voor vrouwen uitvaardigden.
Gelukkig is er sinds de diverse feministische golven veel veranderd. In de VS trok damesvoetbal volle stadions, en ook in steeds meer Nederlandse dorpen en steden veroverden het vrouwelijk geslacht de voetbalvelden. In de jaren ’70 kwam er zelfs een tijdschrift op de markt met de titel ‘Vrouwenvoetbal’. De gevestigde voetbalbolwerken gaven hun verzet op; de KNVB erkende de damesclubs officieel in 1972.
Inmiddels is damesvoetbal niet meer weg te denken uit het internationale sportlandschap. Damesteams uit alle landen voetballen zich van het ene WK naar de volgende UEFA Cup. En de FIFA-president – een man – heeft onlangs voorspeld: ‘De toekomst van het voetbal is aan de vrouwen’. Van mannen heeft het vrouwenvoetbal niets meer te vrezen.
Het grote gevaar voor damesvoetbal komt uit anno 2003 uit een andere hoek. In een recente VARA-gids reageert Jacqueline de Boer, vrouw van voetbalinternational Edwin Zoetebier, op het vele voetbal-op-tv kijken van haar echtgenoot: ‘Ik heb je ook wel eens naar vrouwenvoetbal zien kijken. Toen heb ik voor het eerst de afstandsbediening gepakt en een andere zender opgezet. Voetbal is een mannensport’.
12 reacties
Godspeed · 31 maart 2003 op 12:14
[quote]In de VS trok damesvoetbal volle stadions[/quote]
In Amerika kwamen zoveel toeschouwers omdat ze gehoord hadden dat er na afloop van shirt wordt gewisseld. 😀
Godspeed · 31 maart 2003 op 12:21
[img]http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/fotogodspeed1.jpg[/img]
Godspeed · 31 maart 2003 op 12:25
Als deze dames op het voetbalveld rondrennen dan kom ik ook kijken.
Godspeed
:pint:
Kobus · 31 maart 2003 op 12:49
[img]http://home.hetnet.nl/~knighthans/columnx/vrouwvoetbal.jpg[/img]
Wordt het toch weer een balletvoorstelling ?
Ritazet · 31 maart 2003 op 21:52
Tja, ik heb nog overwogen om dat feit ook in mijn column te vermelden…maar ik wilde het eigenlijk niet te veel de seksistische kant op sturen. Was ook niet nodig, blijkt nu, de lezers doen dat wel voor me.
Fijn, dat inhoudelijke commentaar!
Rita
Kobus · 31 maart 2003 op 22:57
Oke, dan hier wat serieuzer.
Denk dat er een hele ontwikkeling is geweest wat betreft de scheiding tussen mannen- en vrouwen.
Niet alleen in de sport, ook wat betreft typische mannen- en vrouwenberoepen. Kijk maar eens naar bijv. buschauffeuses (heet dat zo trouwens ?)
Dat waren vroeger net als vrouwen op een vrachtwagen vaak echte manwijven. Dit was met het vrouwenvoetbal ook vaak zo. Zeker in de lagere klassen (recreatief). Tegenwoordig kom je daar ook zat meiden tegen die wat minder aan het lijf hebben. Bedoel ik niks seksistisch mee. Maar draagt wel bij tot een makkelijker acceptatie.
Kees Schilder · 1 april 2003 op 12:40
Behoort deze prima column eigenlijk niet in de rubriek ‘sportcolumn’ thuis? Volgens Mientjes wel, denk ik.
groet
paco
Ritazet · 1 april 2003 op 17:03
Dankje wel voor het compliment.
Ik heb overigens nog getwijfeld in welke categorie ik de column in zou sturen. Waarom zou Mientjes eigenlijk vinden dattie in Sport thuishoort?
Rita
Kees Schilder · 2 april 2003 op 11:59
Omdat het Mientjes is. (niet negatief bedoeld)
groet
paco
Godspeed · 2 april 2003 op 13:16
[quote]van voetbalinternational Edwin Zoetebier[/quote]
Ik ben geen voetbalfan, dus ik vraag me nu wel af, wie is Edwin Zoetebier???:-?
Groetjes,
Godspeed
:pint:
die begint te zappen als hij een voetbalwedstrijd ziet.
Ritazet · 2 april 2003 op 21:56
[quote]wie is Edwin Zoetebier??[/quote]
Goeie vraag, ik weet het eerlijk gezegd ook niet. Ik zoek het uit.
Rita
Mien · 9 april 2003 op 09:57
Inderdaad … weer een gemiste kans dus!
Een voetbalvrouw hoort inderdaad in een sportcolumn thuis.
Ik heb in mijn studententijd in een huis gewoond met twee voetbaldames die in het nationale elftal stonden. Eén vrouw was niet om aan te zien en de andere was erg mooi. Oftewel één vrouw leek op Wouters en één op Mido (?!).
Volgens de Dikke van Dale is ‘het’ voetbal onzijdig. Dus waarom zouden dames deze sport niet mogen bezigen. Ze trappen overigens wel tegen een mannelijke voetbal volgens van Dale, maar dat even terzijde.
Tot slot:
Het voetbal blijft wel bijdragen tot onderscheiding van sexen, getuige de Amstelbierreclame waarin de spelregel ‘buitenspel’ gebruikt wordt als graadmeter om uit te maken of een vrouw een vrouw is of een man (?!).