,,Weet je dat vagina’s aan mode onderhevig zijn?” Mijn moeder bladert door de Glossy die vanmorgen op de deurmat viel en het gat van het poezenluik versperde. Haar wijsvinger heeft ze als boekenlegger tussen twee bladzijden gestoken. Ik heb het vast niet goed verstaan en grinnik ,,Ja vooral pagina’s van Glossy’s zijn aan mode onderhevig.”
,,Nee, ik heb het over vagina’s niet over pagina’s,” antwoordt mijn moeder een tikkeltje verbolgen. Ze drukt het tijdschrift onder mijn neus en tikt op de vetgedrukte subtitels. Lokale droogte. Poespruikje. Vagina fashion.

Het begin gênant te worden en ik besluit om over de recepten te beginnen die ook in de Glossy staan en over de horoscoop die ons medio 2016 een verre reis belooft. Maar mijn moeder trapt niet in de gesprekswending. Ze houdt wel van nieuwigheidjes die een beetje ondeugend zijn en verdiept zich verder in het artikel. Al gauw wil ze de nieuwverworven kennis met mij delen. ,,Moet je horen, als je het haar wegscheert en je krijgt stoppels, dan noemen ze dat een kokosmatje.”

Ik stop wijsvingers in mijn oren en roep. ,,Maham, hou nou op.” Maar mijn moeder besluit om er een extra schepje bovenop te doen. Ze schudt verwonderd het hoofd zodat haar grijze krullen vrolijk heen en weer dansen. ,,Nou jaaaa,  je kunt een hartje laten scheren en dat rood verven. Voor Valentijnsdag! Het moet niet gekker worden. Er zijn zelfs pruikjes als je wat kalend wordt. Heb je een gekke bui? Dan kun je er gekleurde veertjes of vossenbont op plakken. Dan heb je dus een bontmuts. Je moet er maar opkomen.”

Ze legt het blad opzij en mijmert nog even verder. Ik ken mijn moeder als geen ander en zie aan de twinkeling in haar ogen dat ze een ideetje uitbroedt. En dat heeft ze…
,,We vragen aan sinterklaas of we alle overbodige pietenpruiken mogen. Weet je wel, van die pikzwarte krulletjespruiken, die vanwege het Zwarte Pietenverbod niet meer zijn toegestaan. Daar knippen we dan driehoekjes  van en die verkopen we via internet. Met of zonder veer of gouden oorbel. Wat vind je ervan?”

Wat ik ervan vind? Aan de ene kant vind ik het belachelijk. Aan de andere kant vind ik het fantastisch dat mijn moeder van drieëntachtig, behalve dit gat in de markt, een poeslieve kant van de Zwarte Pietendiscussie heeft ontdekt.

Categorieën: VEC

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

25 reacties

troubadour · 1 januari 2016 op 08:10

Verrek, mooie VEC! Nou doen die plaatselijke couranten soms van die onbegrijpelijke stomme dingen. Het bewijs lever jij hierboven, da’s evident.

  Li · 1 januari 2016 op 19:06

  Hoe suf en gezocht sommige artikelen ook zijn, de verwondering van mijn moeder is vaak een inspiratiebron ☺️

Dees · 1 januari 2016 op 09:10

Haha, hij is geweldig leuk. Goed je weer te zien!

  Li · 1 januari 2016 op 19:07

  Dank je Dees. Mijn pen hing eigenlijk bovenin de wilg. Maar met een kontje van Mosje kon ik er net bij ?

Meralixe · 1 januari 2016 op 10:26

Hm Li, is één van je goede voornemens voor 2016 ietsjes attenter aanwezig zijn op column x? Goed, zeer goed.
Heerlijk zo ’n relatie met een meer dan tachtig jarige! In het rusthuis waar mijn moeder van 88 verblijft zit er een man van 101 met een denkvermogen van een (jonge) zestiger. Zo wil ik ook worden.
Mijn moeder is zwaar in de war maar kent me nog. Is dit een troost.

https://www.columnx.nl/de-baai-van-de-somme/

Mosje · 1 januari 2016 op 11:01

whaha Li, erg leuk. Krijg plots ook allerlei ideetjes. Over poezedeurtjes die naar twee kanten opengaan enzo

  Li · 1 januari 2016 op 19:09

  Hihihi Mosje zo’n poezendeurtje dat je bedenkt, is vast geschikt voor hondjes ?

miepske · 1 januari 2016 op 11:06

Hahaha, erg leuk. Met veel plezier gelezen!
Geniet van je moeder!

  Li · 1 januari 2016 op 19:11

  Dat doe ik Miepske, ze is een beetje maf en een tikkel ongeremd. Heerlijk ?

arta · 1 januari 2016 op 11:12

Haha, zolang de Pietendriehoek nu maar niet dezelfde kenmerken krijgt als die van Bermuda 😀

Jij schrijft zó goed!
Superleuk dat jij het VEC-jaar opent!

  Li · 1 januari 2016 op 19:17

  Tja, nu je het zegt: in zo’n driehoek verdwijnen de meest grote objecten ?

  Dank voor het compliment Arta.. Ik lees jou ook graag en ik hoop de draad weer op te pakken. Leuk dat je een ‘ heen en weertje’ met Dees schrijft.

Spencer · 1 januari 2016 op 11:49

Leuk!

WritersBlocq · 1 januari 2016 op 14:04

Heel Li wat een goeie! Geinig bruggetje ook,met dat kattenluik. Heel fijn om je weer te lezen. Smaakt naar meer ??

Gelukkig nieuwjaar Li. Waar kan ik zo’n matje bestellen…?

Esther Suzanna · 1 januari 2016 op 17:35

Erg leuk!

  Li · 1 januari 2016 op 19:21

  Bij http://www.voordepoes.com. Maar voor jou wil ik wel eentje reserveren. Moet het een eendagsmatje zijn of een tweewekenkleedje. Die laatste is wat zachter. ?

  Li · 1 januari 2016 op 19:27

  Dank je wel Esther Suzanna. Ik plaatste per ongeluk mijn reactie aan Writersblocq bij jou. Dat gepiel op een klein scherm ook 🙂

trawant · 1 januari 2016 op 20:17

Met een moeder die niet voor de poes, of eigenlijk juist weer wel is,
mag je je handjes dichtknijpen. Humor is leeftijdloos.
Ben benieuwd naar de zomercollectie!

pally · 2 januari 2016 op 13:11

haha, geinig en inspirerend, zo’n moeder, Li! Leuk stukje , ja een dochter als jij kan ik mij goed voorstellen bij een moeder als de jouwe.
Enne, laat die pen maar uit de wilg en hang hem weer op aan CX.
Heb je misschien ook gestreepte hangmatjes?

  Li · 2 januari 2016 op 14:39

  Ha ha Pally, mijn moeder noemt inlegkruisjes ‘poezenhangmatten’ ik zal informeren of ze er ook in zebraprint zijn.. Misschien een gat in de markt?

Mien · 2 januari 2016 op 17:10

Leuk je hier weer te lezen Li. Bepaald geen kattepis. ?
We want more, not less! ?

WritersBlocq · 2 januari 2016 op 19:19

Ja Li doe mij maar een winters matje, en graag ook een toupet voor de kalende buurman. Da’s geen kattenpis, zo’n bestellinkie!

De Passiemist · 4 januari 2016 op 08:53

Erg leuk geschreven!
Wel een beetje een kut onderwerp. Maar goed dat je moeder op “poes”lieve wijze dat “gat” in de markt wil benutten.
🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder