Rare kreet eigenlijk, vreemd gaan,
Want meestal is het niet zo vreemd,
Zelf is het voor mij al jaren geleden dat het plaatsvond.
Ah ik prikkel uw nieuwsgierigheid ??
Nu had ik het idee al dat de kop van de column niet altijd de vlag hoeft te zijn die de lading dekt. Maar hij spreekt wel tot de verbeelding…. Maar goed, we praten over jaren terug… en dan niet zomaar naast de deur maar echt vreemd..
Dan heb ik het natuurlijk over ….Eten!!. Naar de chinees gaan je nam je pannetje mee en dat werd gevuld, met nasi, dat was al vreemd genoeg en voor de echte vreemdgangers nam je er dan nog sambal bij..dan had je het toch wel bont gemaakt in een tijd waarin het eten van een loempia al een belevenis was. Nederlanders eigen, nam je natuurlijk je grootste pan mee..( kon het meeste in en ach weet zo een Chinees veel ) daarna was het proppen met die korrels en uitbuiken na afloop. Maar goed dat was vroeger….

Vandaag de dag zijn er nog steeds vreemdgangers …Bijvoorbeeld van de week…..
Rij ik van de week over “de Braken” zie ik een auto in de berm staan groot en met die lampen onder de voorbumper. Een flitser ?? Dus rap rap het rem pedaal ingetrapt en verder gesukkeld.

Vervolgens eens goed gekeken buiten de auto stond er ook een camouflage scherm opgesteld. Ook liep er een man in camouflage kleding. Zelf vond ik dat de Amerikanen nu wel erg ver gingen met de bescherming van andere volkeren.

Nu was mijn interesse gewekt en ik besloot op onderzoek uit te gaan, engels woordenboek op zak en op naar deze Yankee schildwacht. Groot was mijn verbijstering toen ik dichterbij gekomen de man herkende als zijnde een collega, compleet met de beschreven uitrusting en een hengel !!!.

Het was toen dat ik dacht :”Jij gaat vreemd mannetje” Na een kort gesprekje bleek dat hij zat te vissen “ op karpers” en hier zaten heel mooie karpers van maar liefst 22 pond.
MAAR….dat zijn dan wel Obdammer karpers!!
Toevallig weet ik dat de collega in Wognum woont, en dus eigenlijk vreemd gaat. !!

Sneu hoor.. ik ken zijn vrouw ook een beetje, een onderwijzeres en dan denk ik dat doe je zo een vrouwtje toch niet aan. Goed hij had zich vermomd en verscholen, maar toch … ik zag hem en herkende hem … de Vreemdganger !!

Zouden ze nu in Wognum alle karpers al weggevist hebben en is nu Obdam aan de beurt of…is dit een geval van Stroperij?
Als dat zo is zou de kop van deze Column eigenlijk STROPERS moeten heten, maar dan had u waarschijnlijk dit stukje niet zo gretig gelezen, enfin, rest mij af te sluiten met een Westfriese wijsheid:
“Wie wil vissen in het water van zijn buren, moet zijn vrouw uit werken sturen”

P.s. mocht u hem zien vissen, Rode Volvo Stationwagon, grote bumperlampen, wilt u dan veel en langdurig claxoneren, dat zal hij zeker weten te waarderen….!!!

“de Zwarte Ridder”
Rich@rd


deZwarteRidder

Schrijver van de columnbundel: "Misschien word ik wel honderd en andere enge gedachten"

10 reacties

Kobus · 6 februari 2004 op 11:28

Ik heb op zondag, de dag des Heren, eens twee zwaar gelovige mensen zien vissen. De kerkklokken luidden toen ik voorbij fietste. Hoorde ik de ene tegen de andere zeggen: “Normaal gesproken was ik nu richting kerk gewandeld”. Zei de andere :”ik had vandaag toch niet gekund, want mijn vrouw is ziek”. Als dat geen vreemdgaan is !

Inderdaad ‘pakkende kop’. Of zeg ik nu wat verkeerd als je het over ‘vreemdgaan’ hebt ?

pepe · 6 februari 2004 op 12:38

Wat heet vreemd gaan? Hij kent het gebied heel goed, dus zo vreemd is het dan niet meer;-)
Als de titel stropers had geweest had ik de column net zo graag gelezen.
En nu vraag ik je als ik met mijn buurman zou gaan, dan ga ik toch niet vreemd, want ik ken die man 😉

Eftee · 6 februari 2004 op 15:46

Ik ga gelukkig ook nooit vreemd. Ik stel me eerst altijd netjes voor.
Dat is wel een die-hard, om zo te gaan vissen.

Kees Schilder · 6 februari 2004 op 17:11

Mij is het vreemdgaan totaal vreemd.Ik houd van solide relaties en ben nou eenmaal een monogaam man.Behalve als ik dat niet ben.
Lekker gelezen maar dat is niet vreemd ZW

Li · 6 februari 2004 op 19:11

O, ik geloof dat je collega ken. Pas vroeg iemand aan hem:
,, waarom vang jij altijd zoveel karpers?”
,, Nou, als mijn vriendin mijn paling vasthoudt, en hij valt naar links, dan gooi ik links in. En als hij naar rechts valt, dan gooi ik de lijn naar rechts.”
,, En als ie blijf staan?”
,, Dan blijf ik lekker thuis”
😀

Ma3anne · 6 februari 2004 op 19:13

“Vreemd gaan”. Op de letter beschouwd betekent dat iets in de zin van: “raar lopen”. (sorry, eens een juf blijft een juf :-P). Schrijf je een samengesteld namelijk woord op de “Engelse manier” (= los van elkaar en eufemisme voor “fout”), dan krijg je in het Nederlands altijd de klemtoon op het laatste woord, terwijl de klemtoon bij juiste spelling op het eerste woord van de samenstelling valt.

Ik zou er niets van gezegd hebben, als ik door deze “Engelse spelling” niet dubbel op het verkeerde been (dus uiteindelijk toch op het juiste) zou zijn gezet.

Hartstikke leuke column. Vreemdgaan blijft een grappig woord. Ik ga nooit vreemd, wat niet wil zeggen dat ik iedereen ken, of dat ik vis, maar als vrijgezel kun je niet vreemdgaan. Dus ik date altijd met bekenden…:-?

Mosje · 6 februari 2004 op 20:07

Inderdaad een erg vreemdwoord, vreemdgaan.
Als je nou heel erg vaak vreemdgaat, en het je dus niet meer als vreemd voorkomt, ga je dan nog wel vreemd?
Zal ik het maar toegeven dan? Ik doe aan bekendgaan.

Mup · 7 februari 2004 op 00:06

Bedenk me net na het lezen van je column dat ik niet vis en niet vreemd ga. Dat maakt dat ik volgens mij tot een ethnische minderheid behoor. Getrouwd, monogaam en housemanager,

groet Mup.

deZwarteRidder · 7 februari 2004 op 14:22

Oeps wat een respons..

Tsja Kobus, een pakkende kop, is misschien niet de meest galante woordkeuze, maar daarover moet je niet Lullig doen…
En dan Ma3anne, tsja ik heb altijd geleerd de juf niet tegen te spreken, zo heb ik het als kind geleerd en nog steeds beschouw ik de Juf als een “meesteres”
Dan de buurt preventie van PePe..tsja als je buurman een bekende is dan is het niet echt vreemdgaan( goed he Juf??), tenzij het een vreemde snuiter is……
Eftee..jij bent een keurig opgevoed meisje dat lees ik zo wel, netjes voorstellen handje geven, mandje vouwen..enz enz.
Kees dan….altijd duidelijk tenzij niet maar dan toch……..
En dan natuurlijk Li….een nieuwe baan als weer vrouw..rukwinden, slappe noordoosten wind , dus geen weer voor sex??
Mosje…verklaard vreemdgaan( goed he Juf??) zoals een zendeling het geloof verklaard aan een kannibaal, wachtend tot het water kookt…
En dan mup….een etnische minderheid???dat is je opzich al in den vreemde…
Rich@RD
😛

viking · 8 februari 2004 op 10:49

Ik woon zelf aan het water en het hele jaar door zitten voor onze deur vissers. Zelfs nu, met dit pokkenweer. Gehuld in regenjas in inderdaad camouflagekleuren en een groot arsenaal aan ‘wapens’. Onder de gegeven omstandigheden vraag ik me dan toch wel af, hoe ellendig moet het bij moeder de vrouw thuis zijn om dit leuk te gaan vinden?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder