De vrouw komt de winkel binnen. Het is een boekhandel annex postkantoor zoals je ze wel vaker tegenkomt in een middelgroot provinciestadje. Ze kijkt een beetje rond. De winkeleigenaar loopt op haar af. “Zoekt u iets?” vraagt hij. “Een vulpen,” zegt de vrouw: “Gewoon zo een ouderwetse vulpen. Maar niet zo een dure hoor, ziet u, ik ben pas weer begonnen met schrijven. Echte brieven. U weet wel, handgeschreven brieven met hier en daar een foutje, doorhaling, of een pijltje omdat je iets vergeten bent dat er nog tussen moest”.

De man die normaliter nogal arrogant en nors overkomt, verzacht in zijn houding. “Tja, dan heb ik ze alleen nog met plaatjes erop, beetje kinderlijk, dat wel”. De vrouw glimlacht een beetje scheef, haalt haar schouders op en zegt: ”Dat vind ik nou juist zo leuk, maar dan wel met plaatjes voor meisjes erop, hoor, niet met auto’s of zo”. Het gezicht van de eigenaar ontspant nu helemaal en hij overhandigt de vrouw een vulpen met figuurtjes uit een tekenfilm erop. “We hebben er ook een bijpassend pennenmapje bij,” zegt hij. “Dan neem ik die ook, “zegt de vrouw, “en heeft u ook briefpapier?” De man kijkt een beetje verdrietig als hij vertelt dat hij dat al jaren niet meer inkoopt omdat hij het aan de straatstenen niet kwijt kan. Even staan de man en de vrouw zuchtend naast elkaar.

Dan klaart het gezicht van de vrouw weer op en vraagt ze om poëzie plaatjes. De man laat enthousiast zijn collectie zien: plaatjes van poezen met rode bolletjes wol, plaatjes van boeketten in manden, veel te groene kikkers die mensendingen doen en alles rijkelijk voorzien van glitters. De vrouw neemt van alle soorten een vel en een pak gekleurd knutselpapier erbij. “Ziet u, zo maak ik dan mijn eigen briefpapier, ook mooi toch?” zegt ze. “Beter!” juicht de man bijna.

De vrouw rekent af en verlaat de winkel, nagezwaaid door de man alsof zij een oude vriendin van hem is. “Nou dag! En succes hè,” roept hij haar na. Hij leunt dromerig op zijn toonbank. Wat een vrouw!


Scillie

Het is de kunst jezelf niet als maatstaf te nemen.

11 reacties

Ferrara · 8 mei 2013 op 17:07

Geen postpapier, maar wel poëziealbumplaatjes en dat in een tijd van die vreselijke vriendenboekjes.

SIMBA · 8 mei 2013 op 17:24

Ik schrijf nog steeds brieven, op heus briefpapier….en het leuke is, ik krijg dus ook brieven terug! Zo gezellig een echte brief of kaart die door de postbode in de brievenbus wordt gedaan :mail:
Leuk stukje Scillie!

Meralixe · 8 mei 2013 op 19:16

Toen ik (heel lang geleden) een jaar of twintig was bestonden er hier in Vlaanderen nog correspondentieclubs. Nee, ik was er geen lid van. Nu denk ik, afhankelijk van het gemak van de computer (en de tekstverbeteraar) dat dat toen wel een ganse klus was om een brief te schrijven…
Eigenaardig, nu we (zie de column van Harrie) over tal van mogelijkheden beschikken, zijn er geen correspondentieclubs meer met liefde voor het schrijven.

O…. en he… Mooie column met een nostalgische terugblik op die andere tijden. Betere tijden? :yes:

Dank U wel column x voor het enige alternatief op een nochtans boordevol internet.

TheVoice · 8 mei 2013 op 21:33

Eenvoudig stukje maar wel heel erg leuk 🙂
Ik schrijf alleen liefdesbrieven met een pen maar ehhh… das uiteraard niet wekelijks ofzo 😎

Nachtzuster · 8 mei 2013 op 23:59

Ook ik voel de nostalgie naar een geschreven kaart/ brief wat zovele malen persoonlijker is dan een mailtje of sms-berichtje. Ik moet weliswaar wel bekennen dat mijn voorkeur dan uitgaat naar een Parkerpen vanwege de vlekken omdat ik linkshandig ben (heel onhandig met een vulpen). Leuke, toch hopelijk eigentijdse column! Ik stem voor de handgeschreven liefdesverklaringen/beterschapswensen/felicitaties/uitnodigingen/kattebelletjes!

Yfs · 9 mei 2013 op 08:40

Ik had vroeger op school een ’10’ voor schoonschrijven. Volgens mij kreeg je er zelfs een cijfer voor op je rapport.
Ik had een prachtig handschrift…. waar nu niets meer van over is.

Een heel erg leuk en beeldend geschreven stukje waarin een smeltende verkoper een belangrijke bijrol is toebedeeld!
:yes:

Sagita · 9 mei 2013 op 10:51

Het zijn de kleine dingen die het doen…. Mooi!
Ik was ook even op je blog. Leuk ‘Scillie’ de schildpad!
groet Sa!

pally · 9 mei 2013 op 11:24

Een mooi simpele column, Scillie, die ik helemaal voor me zie. Het ontdooien van die man.
Ja, ik schrijf ook nog steeds met de hand brieven en kaarten, ook al om mijn handschrift ‘bij te houden’, maar wel veel minder dan vroeger…

Ferrara · 9 mei 2013 op 11:33

Gelukkig is de “echte ” correspondentie nog niet uitgestorven.
Niets zo leuk dan mooi postpapier cadeau geven of krijgen

Scillie · 9 mei 2013 op 15:52

Wat een mooie reacties. Dank daarvoor! Zelf ben ik altijd heel blij met digitale teksten omdat ik al vanaf mijn vroege jeugd een monsterlijk handschrift heb. Op de basisschool heb ik menig keer hele stukken moeten overschrijven, dat hielp niks. Ik heb grote bewondering voor mensen met een mooi handschrift, zo ook mijn lieve zus over wie dit stukje een beetje gaat.

Mien · 9 mei 2013 op 20:37

Inktzwarte romantiek.
Lang leve de poëzieplaat.
Lang leve de digitale smiley.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder