Nietsvermoedend zette ik de televisie aan en dat heb ik geweten. De TV stond op een programma dat achteraf ‘Sterren springen op zaterdag’ bleek te zijn. Een traumatische ervaring. Al haar vetrollen in een giga-badpak gepropt, sprong Patty Brard van de duikplank. Net een blauwe vinvis alleen ‘wat’ minder gracieus. De waterverplaatsing was overigens wel van hetzelfde kaliber. De wet van de zwaartekracht leert ons dat bij een vrije val het zwaartepunt naar beneden keert. In Patty’s geval dus de siliconen. Gevolg: de duikster in kwestie landde plat op haar voorkant op het water. Even, heel even, voelde ik medelijden. Dat veranderde toen Patty uit het zwembad getakeld werd. Het gezicht dat ze trok had ik eerder gezien bij de aankondiging van haar vierde, of vijfde echtscheiding in Boulevard. Tja dame, je doet het jezelf aan, dacht ik, net als toen.

Was het geval Brard misschien nog wel een ‘soort van’ ster. Het rariteitenkabinet dat daarna een poging tot voorselectie voor Rio de Janeiro 2016 deed kwam mij een stuk minder bekend voor. Sommigen kende ik van gezicht, omdat ze in allerlei spelletjes opgevoerd worden als bekende Nederlander. Van anderen had ik nog nooit iets gezien of gehoord. Oh ja, Adje, de huisgek van Paul de Leeuw die kende ik wel. Zijn medaillekansen leken me gering.

Het ergste was nog wel een man die trots aangaf 220 kilo te wegen en door iets bekend scheen te zijn geworden. Een uitermate onsmakelijk gezicht deze collectie van vetkwabben al drillend de duiktoren op te zien klimmen. En nog onsmakelijker dit gevaarte naar beneden te zien storten. De beste man klom even later uit het zwembad op een wijze die ik eerder alleen een hoogbejaarde walrus in de dierentuin had zien doen. Het zwembad werd snel weer bijgevuld.

Waar eindigen deze wanvertoningen? Wat gaat men de, zogenaamd, bekende Nederlanders nog laten doen om het teveel aan televisie-uren op te vullen? Ik vrees voor de traumatische gevolgen voor een groot deel van de bevolking bij wat de televisietoekomst ons nog gaat brengen.

Ik pleit daarom voor het invoeren van een waarschuwingssysteem. Een soort gradatie. De dodo-keuring. Een vermelding in de programmagidsen, oplopend van één tot vijf walgvogels. Als kijker kun je dan zelf bepalen hoeveel je er kunt verdragen.


8 reacties

Yfs · 7 september 2012 op 08:19

Op zich best leuk geschreven! Inhoudelijk kan ik alleen maar zeggen dat ‘De beste stuurlui nog steeds aan wal staan’. Je hoéft natuurlijk niet te kijken, er zit ook gewoon een knop aan zo’n televisie. 😉

Nachtzuster · 7 september 2012 op 23:51

Tja, leedvermaak is het beste vermaak. Zeggen ze. Ook ik sta versteld over het niveau van de verzonnen formats van vandaag de dag. En kan jouw dodo- keuring wel waarderen. Ik kan echter niet beloven dat ik niet stiekem ga kijken bij een programma, gewaardeerd met vijf walgvogels. Maar dat wijt ik aan mijn ‘zieke’ geest.

Ik kan je column zeer zeker waarderen!

Gerardinho · 8 september 2012 op 12:15

Een dodo keuring lijkt mij een aardig idee voor dit soort programma’s. Of in plaats van de afschuwelijke links en rechts in beeld glijdende aankondigingen voor andere programma’s de melding: weet u dat u naar een uitermate debiel programma kijkt!
Helaas, de formats blijven verzonnen worden. Het publiek schijnt het leuk te vinden en dus de reclameboys en dus de omroepen. Programma’s met B, C en D sterren mijden. Bij voorbaat.

Meralixe · 9 september 2012 op 08:34

Ik ken het programma niet maar kan me er wel iets bij voorstellen. U plaatste de column wel onder de noemer ‘gein & ongein’ terwijl het een ‘actueel’ probleem is binnen onze ‘maatschappij.’
Uw idee rond die quoteringen is niet zo slecht maar is dan wel sterk afhankelijk van de mensen die zich daar moeten mee bezig houden. Als er daar ook gesjoemeld wordt dan is de kijker andermaal de pineut. Een goede raad, de T.V. af zetten en een columpje schrijven voor column x!!! :lach: :pint: :lach:

BKVDM · 9 september 2012 op 15:22

Uhm, als ik eerlijk, heel eerlijk ben, hoop ik op veel 5 walgvogel waarderingen. Om dan stiekem toch te gaan kijken. 1 keertje maar hoor, echt waar. 🙂

BKVDM · 9 september 2012 op 15:27

Beste Meralixe, dank voor je raad. Maar als ik de knop omzet, dan mis ik weer leuke onderwerpen voor een columnpje 🙂
Zijn er in Vlaanderen trouwens ook van dit soort programma’s?

BKVDM · 9 september 2012 op 15:30

Is geen kwestie van beste stuurlui hoor. Ik zou het er zeker niet beter van af brengen. Mijn punt is dat er steeds gekkere dingen verzonnen worden op jacht naar de kijkcijfers. En vooral ook dat die zgn. bekende Nederlanders zich daar ook nog voor lenen!

Meralixe · 9 september 2012 op 19:50

Zeeeeeeeeeeeeeeeker!!! :hammer:

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder