Klik hier om deze column te horen

Het zijn toch barre tijden, in vergelijking met vroeger. Als jonge puber verkeerde ik nog in de veronderstelling dat Lubbers met zijn vervaarlijke wenkbrauwen een vieze man was. Zo’n beetje het ergste dat ons land kon overkomen, zeg maar. [i]Heutzutage[/i] vertelt die arische Eerdmans echter [url=http://www.terreurfolder.nl/]hoe we ons dienen te gedragen bij een terroristische aanval[/url]. U kent dat vast ook wel een beetje. Huis in, ramen dicht, radio aan, televisie aan en de telefoonnummers van politie enzo gereed houden. Politie. Lastig hoor, 0900-8844 lukt namelijk prima met Google bij de hand, maar ik krijg het nummer maar niet in de grijze cellen gegrift. Er is iets met nummers dat ervoor zorgt dat sommigen eenvoudig en anderen niet te onthouden zijn. Het klinkt zo makkelijk, 0900-8844, maar toch ontglipt het nummer me keer op keer. Gelukkig is er nog even tijd, voor [i]code orange[/i] van start gaat, voor die tijd lukt het me misschien nog wel.

En anders is een echte aanval misschien wél een goed genoeg excuus om 112 te draaien? Anderzijds, stel dat [i]iedereen[/i] dat gaat doen, dan is het einde natuurlijk hartstikke zoek. Ik vind dan ook dat 112 bij een terroristische aanval alleen gedraaid mag worden als er sprake is van missende lichaamsdelen, of bijna-lijken. De rest van de gevallen moet het gewoon maar doen met ‘geen spoed, wel politie’.

We dienen overigens volgens Eerdmans sowieso in te gaan tegen onze automatische piloot. Niet zomaar 112 induwen, eerst nadenken. En openhouden die ogen in je hoofd. Houd je koppie erbij, anders wordt hij er zo afgeblazen. Check, verifieer en controleer. Staat alles in de omgeving nog net zo als de dag ervoor? Die kliko op straat, is dat gewoon een kliko, of bevat het wellicht een berg explosieven, vermomd als compost? Die buurman van jou, is dat wel echt een buurman? Of is het een fundamentalist, die doet alsof hij buurman is?

Ik heb de folder van Eerdmans aandachtig gelezen. Maar het heeft wel wat lastige aspecten, die oplettendheid. Vandaag stond ik namelijk bij de Bruna een nieuwe VN af te rekenen. Terwijl ik mijn pinpas door de sleuf haalde, zag ik ineens iets op de grond liggen, dat er even daarvoor nog niet lag. Een hele grote pruik.

Had ik het in het goeie ouwe Lubberstijdperk nog zielig gevonden voor die kale, zieke mevrouw die nu ook nog haar pruik kwijt was, inmiddels wist ik wel beter. Die hoop haar lag er net nog niet en die hoorde daar niet. Het was een hele dikke pruik en sommige delen leken niet eens op haar. En trouwens, wie raakt nou een pruik kwijt, zonder het te merken? De pruik had dan wel geen hoofddoek om, maar dankzij het NRC weet ik inmiddels ook dat de gemiddelde terrorist studeert en ook wel slim genoeg is om te weten dat een bom zonder hoofddoek minder opvalt dan een bom met hoofddoek.

Met de blauwe ogen van Eerdmans in mijn hoofd neem ik een besluit. Ik ga de politie bellen. Maar godverdomme, wat is dat nummer ook alweer? 0900-8112? Ik toets wat en blader in mijn namenlijst. Het lukt niet; “112”, “112” dat is alles dat er door mijn hoofd danst, maar dat kan ik toch niet maken? Er is nog niks gebeurd en stel dat ik de 112-ers laat uitrukken voor een pruik, zonder verborgen agenda? Inmiddels hoor ik ook nog zacht getik dat dicht bij me onverbiddelijk klinkt. Paniek slaat me echt om het hart als ik een klein jochie lachend zie grijpen naar de pruik.

“NEEEEEEEEEEEEE!”, gil ik door de winkel terwijl ik de pruik uit het kind zijn hand mep en mijn judolessen van vroeger benut om goed te vallen en om te rollen achter een stellage toptien chicklit boeken.

Het blijft stil. Als ik met mijn hoofd achter Cindy Hoetmer vandaan kruip, valt mijn oog op de Nijntje wekkers, die bij de kassa staan te tikken. Het jochie gooit de pruik naar zijn kleine broertje, terwijl hij op zijn voorhoofd wijst en me minachtend aankijkt. Het meisje in de winkel is druk bezig met de telefoon. “Wat is dat nummer toch ook alweer?”, mompelt ze tegen haar collega. “Ik kan toch moeilijk 112 bellen voor een gek in de winkel?”.

[b][size=xx-small]Deze audio-column werd mede mogelijk gemaakt door ReadMe.[/size][/b]


31 reacties

Winny · 12 augustus 2005 op 11:10

Geweldig!

Li · 12 augustus 2005 op 11:19

En ik maar denken dat ik de enige ben die dat nummer 0900- 84 uh.. niet kan onthouden.

[quote]Huis in, ramen dicht, radio aan, televisie aan en de telefoonnummers van politie enzo gereed houden.[/quote]

Plus jodiumtabletten die je zouden beschermen tegen nucleaire rotzooi.

Dat we met z’n allen paranoia aan het worden zijn, heb je waanzinnig goed verwoord Dees.

Li

melady · 12 augustus 2005 op 11:29

😀 😀 😀 Lachen Dees, je kan zo vertellen dat ik het gevoel had naast je te staan.

Lekkere humor heb je.

Bakema_NL · 12 augustus 2005 op 11:41

Hahahaha, inderdaad, die nummers zijn lollig….en de watjes die ze verzinnen al helemaal.
Een tijdje geleden belde ik nog 0900-8844, kreeg ik te horen dat alle medewerkers bezet waren, moment, u word zo doorgeschakeld……ik weet even niet meer of ik ook een muziekje te horen kreeg, dat is me even ontschoten….dat je überhaupt moet wachten is al erg genoeg. Heb jij het gevoel dat je toch echt een agent wilt zien, bel dan maar gewoon 112, beter een keer teveel dan te weinig……en overdrijf gerust, zeg maar dat er messen zijn getrokken etc, dan heb je misschien kans dat ze een beetje haast maken. Vragen ze dan naar die messen dan beweer je dat je toch echt dacht die gezien te hebben…………werkt vrijwel altijd.

bert · 12 augustus 2005 op 11:59

[quote]De pruik had dan wel geen hoofddoek om, maar dankzij het NRC weet ik inmiddels ook dat de gemiddelde terrorist studeert en ook wel slim genoeg is om te weten dat een bom zonder hoofddoek minder opvalt dan een bom met hoofddoek.[/quote]
Schitterende column. Voor deze keer was ik ook in de boekenwinkel. 😀 😀 😀

klungel · 12 augustus 2005 op 12:01

Mocht je ergens iemand zien rondlopen die al die vuilnisbakken open doet om te zien wat er in zit, dan ben ik dat waarschijnlijk. Ik kijk ook nog met een peroscoop eerst om de hoek voordat ikzelf de hoek om ga. Ik vraag iedereen die ik niet ken om zijn ID omdat ik zeker wil weten dat hij/zij mijn kindertjes niet op gaat blazen enz enz enz.
O ja, heb ik jouw ID al gezien 😕

Ma3anne · 12 augustus 2005 op 12:04

Een terreurfolder met het fotootje van Eerdmans erbij. Sjonge, ik ben blij met je link, anders had ik hem gemist.
Braafste jongetje uit het LPF-klasje heeft netjes zijn huiswerk gemaakt. Hem kunnen we niks verwijten als er iets gebeurt, zal ie gedacht hebben.

Hij is weer grandioos, Dees!

Stanislaus · 12 augustus 2005 op 12:29

Super column en het kan je misschien helpen als je jouw pincode wijzigt in 8844, die 0900 onthou je wel!
Groetjes.

Louise · 12 augustus 2005 op 12:42

Ik een deuk lig ik, heeeerlijk deze humor!!:-D
[quote]maar dankzij het NRC weet ik inmiddels ook dat de gemiddelde terrorist studeert en ook wel slim genoeg is om te weten dat een bom zonder hoofddoek minder opvalt dan een bom met hoofddoek.[/quote]
:laugh:
En zo nog een paar zinnen waar de humor vanaf druipt. Echt genieten.

Troy · 12 augustus 2005 op 12:45

Heerlijke humor. Kan me volledig in deze tekst vinden. Volgens mij heb ik dit bij een van je vorige columns ook al gezegd, maar vooruit nog een keer dan: column van de maand a.u.b.! (en nee, ik roep dit lang niet bij alle stukjes;-))

Grt Troy

WritersBlocq · 12 augustus 2005 op 13:03

Geweldig knap staaltje weer Dees!

Mosje · 12 augustus 2005 op 13:56

Uit die prachtige folder:
Stel uzelf dagelijks de volgende vragen:
* Staat er iets op een ander plaats?
* Staat er iets wat er voorheen niet stond?

Deze column van jou Dees, stond er gisteren nog niet. Je bent verdacht nu. Zoek maar een veilig heenkomen.
😛

Domicela · 12 augustus 2005 op 14:11

Echt helemaal geweldig, deze column …. en verder sluit ik me bij Troy aan: hij mag best een maandje aan top staan voor iedereen die hem nu mist!

Groetjes,
Mila

Geertje · 12 augustus 2005 op 14:56

[quote]Het meisje in de winkel is druk bezig met de telefoon. “Wat is dat nummer toch ook alweer?”, mompelt ze tegen haar collega. “Ik kan toch moeilijk 112 bellen voor een gek in de winkel?”.[/quote]

Ik heb genoten van je column, heerlijke afsluiting heb je ervan gemaakt.

pepe · 12 augustus 2005 op 20:06

[quote]“Wat is dat nummer toch ook alweer?”, mompelt ze tegen haar collega. “Ik kan toch moeilijk 112 bellen voor een gek in de winkel?”.[/quote]

Supercolumn als dit geen maandcolumn wordt, is het tijd voor een bommetje bij (red)actie 😛 😀

Wright · 12 augustus 2005 op 20:18

Over verdacht gesproken.

Ook uit de folder[quote]Noot: De LPF-fractie sluit elke aansprakelijkheid uit wanneer informatie op deze website en/of de weergegeven folder niet correct, of onvolledig overkomt, ook in geval er schade ontstaat ten gevolge van informatie weergegeven op deze website en/of de weergegeven folder.[/quote]
Ze dekken zich nu al in, dat is pas verdacht. 😛
Inderdaad, een geweldige column!

Dees · 12 augustus 2005 op 20:55

Thx enzo! 😀

Inmiddels vergeet ik 0900-8844 trouwens ook niet meer. In een volgende column zal ik dan maar verjaardagsdata verwerken die ik ook altijd vergeet…

Martijn · 12 augustus 2005 op 22:15

[quote] Er is nog niks gebeurd en stel dat ik de 112-ers laat uitrukken voor een pruik, zonder verborgen agenda?[/quote]

Ik ken ‘lieden met een pruik’, waarvoor ik ‘112’ graag zou laten uitrukken.:-P

Een ouderwetse ‘Dees’; humorvol en op het scherpst van de snede.

Erg goed! 😀

KawaSutra · 13 augustus 2005 op 02:18

[quote]……zag ik ineens iets op de grond liggen, dat er even daarvoor nog niet lag. Een hele grote pruik.[/quote]
‘k Zou geloof ik gedacht hebben aan een langharig hondje o.i.d. Tegenwoordig slikken die ook bolletjes heb ik gelezen. Wie weet ook bombolletjes?
M.a.w. ik zou het zelfde gereageerd hebben.

Een knaller, Dees! (oeps 😕 ) 😀

KingArthur · 13 augustus 2005 op 08:38

Ik blijf nu toch een beetje zitten met: wat is bijna dood? Hoe ver moet je dan al heen zijn?

Leuk verhaal, lekker hilarisch.

Dees · 13 augustus 2005 op 08:41

Dat is logisch lijkt me, dat is de ademtocht net even voor de laatste 😀

Of iets met tunnels, maar dat is misschien nog lastiger te checken…

Raindog · 13 augustus 2005 op 10:50

Het is duidelijk dat die kassieres de folder nog niet hadden gelezen. Anders hadden ze vast voor 0900 nogwat gekozen.

Superdeluxe column Dees.

sally · 14 augustus 2005 op 10:07

Genieten Dees! 😀

Wright · 1 september 2005 op 08:30

Gefeliciteerd Dees, en zeker terecht! Het is een beauty.

Dees · 1 september 2005 op 09:08

Joechei!! Een rondje everzwijn van mij op Camelot 😀

(ReadMe, wat een lap tekst he…!? 😉 Leuk om te horen!)

WritersBlocq · 1 september 2005 op 09:23

Ik ben niet helemaal verrast door deze maandcolumn, ik was onaangenaam verrast geweest als het niet de Column van de Maand was geworden!!!
Feli’s Dees, :kiss: Pauline.

ReadMe · 1 september 2005 op 09:24

Het was inderdaad een flinke lap tekst.
Maar ik was er binnen 10 minuten mee klaar, lekker voorlezen!
En de column was het ook zeker waard. 😎

melady · 1 september 2005 op 14:11

Van harte Dees, je bent een waardig opvolger!

27-10 ben ik jarig.

Mup · 20 september 2005 op 15:24

Als het niet zo gevaarlijk zou zijn, zou ik mijn helm voor je afnemen,

Groet Mup.

MBB · 21 september 2005 op 14:05

112, het is toch 06-11? 😉

Maar serieus, ik wist van dat 4488, maar dat er 0900 voor gedraaid zou moeten worden is mij toch echt ontgaan. (net als deze overheidscampagne overigens))

Dankzij deze column zal ik het nu vast wel onthouden, alhoewel ik betwijvel of ik er veel aan heb, wabnt bij een goede aanslag blijft er weinig van me over om mee te bellen.

ReadMe · 26 september 2005 op 01:23

Blijkbaar heeft het je niet geholpen 😉
Het is namelijk 8844, niet 4488 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder