Een tijdje geleden heb ik WhatsApp geïnstalleerd op mijn Samsung mobile. Best handig én gratis. Niet dat ik mijn sms’jes opmaak, van de honderd heb ik er iedere maand nog zo’n negentig over, maar het gaat om het idee. Bovendien vroegen steeds meer mensen aan mij: “Heb jij geen WhatsApp?” Dus eigenlijk heb ik het voor die armoedzaaiers om mij heen gedaan. Om hen de kosten van een sms’je te besparen. Een daad van naastenliefde. Toen werd ik na een poosje uitgenodigd om deel te nemen aan een WhatsAppGroep. Een dierbaar familielid van mij was deze groep gestart en mij ook, na uitnodiging, toegevoegd. Aardig van haar! Natuurlijk kon zij als hoofdbeheerder mensen toevoegen, verder kon niemand dit. Dus kreeg ik te maken met een aantal mensen dat ik wel kende, maar ook met perfect strangers. Niks mis mee hoor, ik ben niet zo verlegen. Toch werd ik na een tijdje knap onrustig van de groep. Als ik ’s morgens wakker werd en mijn mobieltje aanzette, dan had ik soms 273 ongelezen berichten van de WhatsAppGroep. Terwijl ik de avond ervoor nog om twaalf uur had gekeken. Eigenlijk wilde ik het allemaal niet lezen maar ook niet missen. Als ik dan terug scrolde, dan kon ik het allemaal lezen tenzij er een nieuw bericht binnenkwam, dan belandde ik opeens weer bij het laatste bericht. En eerlijk gezegd: er was allemaal geen touw aan vast te knopen. Ik zal een beeld geven van hoe het ging:

6.15 Hopsakee: Goeiemorruge allemaal! O, ben ik weer de eerste.

6.21 MonaLisa: Nee hoor, ik was allang op. Stond onder de douche. Hee, maar ik ga werken, fijne dag allemaal.

6.23 Hopsakee: Onder de douche? O, en ik ben al zo geul… De hele nacht porno gekeken.

6.24 Hopsakee: Geul is geil

7.00 MonaLisa: Zit nu in de trein. Had jij al die berichten vannacht verstuurd? Ik had er meer dan 200!

7.05 Hopsakee: Hahaha, ja dat was ik. Niet terug lezen hoor, krijg je rooie oortjes.

7.54 SuperLara: Allemaal duimen voor me, heb zo een sollicitatiegesprek. Ben harstikke zenuwachtig. O ja, goedemorgen allemaal.

8.00 Sonja353: Zet em op, Laar! Heb je die nieuwe bloes aan die we samen hebben gekocht?

8.05 SuperLara: Ja, met een jasje en een nette broek. Dus aan mijn uiterlijk zal het niet liggen…

8.08 Hopsakee: Hee Sonja, alles goet? Lara, die bloes moet uit! Dan krijg je die baan zeker!

8.10 Sonja353: Heb je hem weer hoor. Denk jij wel eens aan iets anders dan aan seks? Niks van aantrekken, Lara. Succes, ik denk aan je!

8.15 Hopsakee: Hahaha, dat zeg ik toch! Niks aantrekken hahaha!

8.17 SuperLara: Ik word echt gek van die vent. Misschien donder ik je binnenkort uit de groep. Je haalt het nivaue naar benden.

8.19 SuperLara: Moet zijn: niveau naar beneden. Zoek anders zelf eens een baan, Hops. Zal je van opknappen.

8.25 Hopsakee: Bedankt voor het informeren, maar ik ben prima op nivo daar beneden! Niks mis mee, hoor!

8.30 DreamOn: Goedemorgen allemaal! Jullie zijn al vroeg op. Ik kon een beetje uitslapen, hoef pas om half 10 te beginnen. Wat een hoop berichten zeg, meer dan 200, pffft… Hee, Laartje, succes vandaag, ik zal aan je denken!

8.35 SuperLara: dankjewel, Zon! Ik ben er bijna, dus jullie horen wel hoe het gegaan is…

8.37 Sonja353: Zet em op, kanjer! Ja kan het! Schouders naar achteren, borst vooruit, laat zien wie je bent! En Hopsakee: hou je kop.

8.40 Hopsakee: Ik zeg niks…

8.45 Ninja_turtle: Hahaha, was je vannacht weer geil, makker? Ik lach me dood om die berichten van jou. Je werd zeker wakker met een dikke odol…

8.50 Hopsakee: Zo, eindelijk iemant die mij begrijpt. Al die wijfen hebben er nog geen zin in op de vroege ochtent, hahaha.

8.53 Ninja_turtle: Nee, die hebben liever koffie.

8.57 Hopsakee: inderdaat. Stomme wijfen.

9.01 Ninja_turtle: geen slecht idee, koffie. Ik ga ff een bakkie maken en dan naar me werk.

9.02 DreamOn: Fijne dag allemaal. Ik ga naar mijn werk, dus voor zessen geen berichtjes meer van mij.

9.04 Ninja_turtle: Heb je dan geen koffiepauze of lunchpauze, Dream?

9.06 DreamOn: Jawel, maar ik kan mijn tijd iets nuttiger besteden, hahaha. Al die berichten van jullie, daar word ik ook niet veel wijzer van, toch?

9.08 Hopsakee: Van mij kan je best veel leren. Ik weet heel veel over sexs, hahaha.

9.10 DreamOn: Kijk, jij appt de hele tijd over seks, ik dóe het gewoon. Lekker met mijn man, zonder er over te praten met jullie. Snappie? Doei!

9.14 Ninja_turtle: Ik lach me echt gek, hiero. Ze heeft wel een punt, Hops! Jij zit daar maar zonder baan en vriendin te appen over seks. Hoe grappig is dat!

9.30 Hopsakee: Ja, en daarom ga ik nu weer lekker mijn nest in. Ik heb toch geen werk! Was vroeg wakker maar ben nu weer moe. Latersz!

12.05 Hopsakee: Dat was een lekker tukje! Stil hier, zeg…

12.17 Hopsakee: Nog steeds niemant. Lekker zaai hiero.

12.30 SuperLara: Yeah! Het ging hartstikke goed en ik mag op proef komen werken. Helemaal blij!

12.32 Hopsakee: Had je je bloes uitgetrokken?

12.35 SuperLara: Jij bent echt ziek, man. Doe toch eens normaal. Je kan toch ook wel een keer iets zinnigs zeggen?

12.37 Sonja353: Ik wist het wel, Laar! Ik ben trots op je! Hopsakee, je moet écht kappen, anders flikker ik je echt uit de groep. Ik schaam me gewoon voor jou!

Afijn. Na een week had ik het wel gezien in de WhatsAppGroep. Soms waren er ook wel zinnige gesprekken, over een mooie film of een goed boek, maar over het algemeen was het dit geneuzel. Het ging zelfs van kwaad tot erger. Mensen werden kwaad op elkaar. Gingen WhatsAppen als ze te veel hadden gezopen. En dan kwam er niet veel goeds meer uit. Ik heb de groep verlaten.

Wat een rust. ’s Morgens zet ik mijn mobieltje aan of haal het van de lader. Rust, absolute rust. Geen WhatsApp berichten, geen batterij die in een halve dag leeg is, het begon bijna op werken te lijken, zo’n WhatsApp groep! Er werden ook vaak foto’s gedeeld. En of ik die nu laadde, of niet, ze kwamen allemaal in mijn fotogalerij terecht. En ik bepaal toch echt liever zelf, wat voor foto’s er op mijn mobieltje staan. Dan zat ik weer een half uur foto’s te verwijderen ’s avonds, soms met rode oortjes…

Al ben ik een teamplayer, qua WhatsAppen houd ik het contact liever één op één. Dan heb je de leukste gesprekken. Met mensen die je zélf uitkiest.

Categorieën: Gein & Ongein

DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

8 reacties

Gerardinho · 19 oktober 2012 op 08:49

Ha! Heerlijk toch al het Sociale Geneuzel..
Ik gebruik mijn telefoon waar het voor gemaakt is: bellen 😆

Meralixe · 19 oktober 2012 op 08:58

Ik heb zelfs nog geen G.S.M. Dat klinkt behoorlijk middeleeuws.
Nu ik dit lees weet ik zeker dat er bij al die nieuwe ‘trends’ toch hier en daar grondig mag nagedacht worden. Ik gebruik al jarenlang een woord om dergelijke conservaties te omschrijven: Spruitengesprekken! Dat klinkt dan ongeveer zo:

‘Ik heb vandaag spruitjes klaar gemaakt’
‘Ik lust dat niet graag’
‘Ikke wel!!!’

Toch ook even over de column zelf. Het is een goed onderwerp en de problematiek is, ondanks mijn beperkte kennis over al die nieuwste snufjes, goed aangebracht maar het stuk meegegeven gesprek is mijn inziens veel te lang. Dit kan ook bewust zo gedaan zijn om de lezer bijna aan de lijve te laten ondervinden wat U bedoelde. Daar ben je dan WEL in geslaagd.

Misschien vind U mijn reactie ook wel te lang…..

Yfs · 19 oktober 2012 op 09:16

De What’s App weergave lijkt in eerste instantie inderdaad een beetje lang, maar daardoor kun je ook juist weer bepaalde types herkennen waarmee de hele ‘conversatie’ over van alles en nog wat gaat en ook weer helemaal nergens over! Hartstikke leuk geschreven! :duimop:

Libelle · 19 oktober 2012 op 10:04

De ellende is goed weergegeven.
Veel mensen kunnen niet kiezen.
Ik heb al een vriend.

Mien · 19 oktober 2012 op 10:16

Leuk je weer te lezen hier DO.
Het is wat met dat WhatsApp.
Erbij horen of er niet bijhoren that’s the question.
Volgen of niet volgen.
Er schuilt een Big Brother of Sister in eenieder van ons.
Maar … vraagje … hoe zit dat nu met het copyright van die WhatsAppjes …? :hammer:
Dichterlijke vrijheid?
Ach, met alle nieuwe sociale media krijgt privacy ook een geheel andere invulling.
We doen er allemaal aan mee, vroeg of laat.

Mien

Ferrara · 19 oktober 2012 op 12:46

Juist goed van lengte om (ongewenst) geneuzel duidelijk te maken. Mijn mobieltje is nog van het tijdperk rooksignalen, doet dienst waar nodig.
Bevalt uitstekend.

Fem · 21 oktober 2012 op 08:06

Ongelofelijk eigenlijk, dat mensen zich op deze manier met hun telefoon vermaken:-D Je hebt het leuk neergezet DO!
Ook leuk je weer eens hier te lezen…

arta · 21 oktober 2012 op 12:24

Die What’s app-conversatie is hilarisch!

Echt leuk om te lezen!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder