,,Mevrouw, u krijgt van mij als dank een oranje WK-muts,” glundert de jongeman die me een abonnement probeert aan te smeren. Ik staar hem verbijsterd aan en wil mijn oren niet geloven. Een oranje muts? Het moet toch niet gekker worden. Ik zie mezelf al lopen met oranje kroeskrulletjes, rastahaar, pluisveertjes of een wollig konijnenstaartje. Hoofdschuddend, wens ik de jongeman enorm veel sterkte met zijn aansmeerderij. Een oranje muts, wat een waanzin. Kijk, dat een kilo worteltjes ineens veel duurder is, kan ik me nog wel voorstellen. Worteltjes schijnen erg goed voor de ogen te zijn en dat is wel nodig als je uren-, dagen en wekenlang naar televisiebeelden staart. Dat de appeltjes van oranje niet aan te slepen zijn, is alleen maar toe te juichen. Vitamine C verhoogt de weerstand en dat kunnen voetbalfans wel gebruiken na een avondje flink doorzakken. Oranjegekleurde bloemkolen, takken, bomen en struiken zullen ook wel ergens wel goed voor zijn. En dat oranje condooms met sinaasappelsmaak als warme broodjes over de toonbank vliegen is alleen maar sfeerverhogend. ‘Make love, not war’ is cruciaal. Vooral in voetbaloorlogstijd.

De teleurgestelde Oranjefan die, tijdens de vorige WK, mijn bedje oranjekleurige Afrikaantjes de vernieling inschopte, heb ik allang vergeven. Hij moest toch ergens zijn woede en teleurstelling op botvieren nietwaar? Maar eerlijk gezegd ben ik stiekem een beetje blij dat Kalou niet meevoetbalt. Stel dat hij een strafschop had gemist. Dan had ik mijn onschuldige tuinplantjes wederom van de ramen kunnen krabben. Daarnaast is het fantastisch dat Achmed en Fatima, samen met Sjonnie en Anita, de hele flat versierden met oranje vlaggetjes. En dat ze samen met hun buren de wedstrijden volgen, is geweldig in deze tijd van verzurende samenhorigheidsgevoelens.

Maar wat te doen als het hele WK-gedoe je geen bal interesseert? Zet je jezelf dan buitenspel, verdwijn je mokkend op de reservebank of maak je, net als ik, schijnbewegingen. Want eigenlijk interesseert het WK-voetbal me geen bal maar tóch wil ik geen spelbreker zijn en doe dapper mee.Ter verhoging van de feestvreugde wil ik best in een lederhose met een leeuwenstaart door het dorp lopen. Desnoods beplak ik mijn hele huis, inclusief tuin, met rode, witte, blauwe en oranje wuppies. Ik ben bovendien bereid om met een geschminkte toet, oranje sokken en een boa om, in de tropische hitte, op het buurtgrasveld naar het Nederlands Elftal te kijken. En als het helemaal niet anders kan dan schaf ik een oranje lingeriesetje aan en plant een bos worteltjes op mijn hoofd. Maar een oranje muts? Nee, daar begin ik niet aan.

Categorieën: Sport

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

11 reacties

Eddy Kielema · 16 juni 2006 op 17:12

Ik heb altijd het gevoel dat de grootste voetballiefhebbers nou juist niet in het oranje gehuld de wedstrijden volgen. De liefde voor voetbal zit in je hoofd en niet in je uitdossing. Dus ik ben bang dat je met je oranje lingeriesetje vanavond vreselijk door de mand gaat vallen. Maar dat maakt niet uit, je column is er minder leuk om!

KingArthur · 16 juni 2006 op 17:15

Li, om je er niet alleen voor te laten staan, sluit ik me helemaal bij je aan. Weet je wat: geef mij die oranje muts maar :-).

Ma3anne · 16 juni 2006 op 19:19

Nou Li, heb je toch een keer een column over voetbal geschreven.
[quote]En als het helemaal niet anders kan dan schaf ik een oranje lingeriesetje aan en plant een bos worteltjes op mijn hoofd.[/quote]
En dan maar hopen dat je in die outfit dat patotterke niet tegenkomt.:laugh:

Prlwytskovsky · 16 juni 2006 op 20:56

Je hebt gelijk Li: niks oranje muts. Je hebt immers al een blauwe doos? 😉

pepe · 16 juni 2006 op 21:42

Valt me een beetje van je tegen Li, ik had verwacht jij van muts-top tot sok-teen oranje zou zijn tijdens dit WK.
😀 😀 😀

sally · 16 juni 2006 op 23:04

[quote]Een oranje muts? Het moet toch niet gekker worden. [/quote] 😆 😆

Ik zie het helemaal voor me Li.

Met veel plezier gelezen.

DreamOn · 16 juni 2006 op 23:42

Uit mijn hart gegrepen. Het voetbal interesseert mij normaal gesproken ook geen bal, dus zou ik het hypocriet van mezelf vinden om nu ineens te doen alsof ik een fan ben. Ik ken de regels niet eens! Toen ik van de week thuis kwam uit mijn werk herkende ik onze straat niet eens meer, zoveel oranje vlaggetjes hingen er. Ook aan MIJN regenpijp! Ik laat dat dan maar oogluikend toe, maar voor mij hoeft het niet.
Trouwens: oranje is niet mijn kleur, is mij verteld, toen ik een kleurenanayse deed. Helaas. Heel principieel van je, dat je de muts hebt geweigerd!! Groetjes Trudy

WritersBlocq · 17 juni 2006 op 00:02

Ik vind het heerlijk, en ben één en al oranje muts. Oranje, juist wel mijn kleur, jaar-rond. Al mijn collega’s waren uitgedost in oranje en hebben gezamenlijk in de bar op een groot scherm naar het voetbal gekeken, dat is wel top. Ik vind het WK tot nu toe net zo leuk als jouw column! En dat gemuts over voeballuh is gauw over :-), net als de saamhorigheid 🙁

Mup · 17 juni 2006 op 15:47

Je hebt me de woorden weer uit de mond gehaald, Li. [quote]Ter verhoging van de feestvreugde wil ik best in een lederhose met een leeuwenstaart door het dorp lopen[/quote] Maar je kan ook te ver gaan 😛

Groet Mup.

Chantal · 17 juni 2006 op 19:27

Hij is weer leuk Li! Ik heb er ook niet zoveel mee, al moet ik zeggen dat ik gisteren in een café heb gekeken, waar iedereen compleet oranje was en die sfeer was wel erg leuk!

[quote]Desnoods beplak ik mijn hele huis, inclusief tuin, met rode, witte, blauwe en oranje wuppies. [/quote]

Oooh wuppies.. ik ben fan van wuppies 😀

KawaSutra · 19 juni 2006 op 16:09

Volgens mij erger je je groen en geel aan al dat oranje. Maar dat weet je aardig te verbloemen. 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder