Zwetend van ellende loop ik de HEMA binnen. Ik zweer het je! De HEMA! Waarom? Zal ik uitleggen. Vlakbij de ingang zie ik een bak met Cd’s. Afgeprijsde Cd’s nog wel. En een van die Cd’s is van Jamai. Een CD van Jamai voor 5 Euro’s!! Dan is er toch iets niet goed gegaan met de carrière van die jongen… Daar heeft hij 14 weken voor moeten zwoegen en lamlendige commentaren van leeghoofdige juryleden voor moeten ondergaan. En dan eindig je zo! In een bak van de HEMA voor 5 euro’s en om het nog erger te maken; de hoofdrol in een musical over Doornroosje. Dan ben je dus nog maar 17 en al toe aan een nieuw onderzoek voor loopbaankeuze.
Maakt niet uit, mijn demente moeder is gek op Jamai en zeurt, dement of niet, al weken om zijn CD. Dus hoop ik dat niemand mij herkent aan de kassa en dat de bedrijfslijer even aan het pissen is.Want als hij mij ziet gaat hij acuut met rookworsten smijten.

Van Jamai naar borstkanker is een kleine stap. Oké, leg ik uit: Ik ben, voor mijn moeder, op zoek naar een CD van Jamai en mijn moeder heeft borstkanker. Kleine stap dus en op weg naar de CD-bak denk ik aan de onderzoeken waarover ik gelezen heb.
Tegenwoordig ondergaat elke vrouw vanaf haar vijftigste jaar een preventief borstonderzoek
Dat is natuurlijk toe te juichen. Echter, als een vrouw de 75 gepasseerd is, wordt ze niet meer opgeroepen voor zo’n onderzoek. Kan ook 77 zijn, wil ik van afwezen. In ieder geval, mijn moeder is boven de tachtig en heeft nu toch nog borstkanker. Een onderzoek had haar misschien nog kunnen redden. Maar in dit land ben je op je 75e afgeschreven. Val maar dood, crepeer maar aan borstkanker als je maar niet te lang een bed bezet houdt. Kortom, als je tachtig bent, kan het wel weer..
Onderzoek heeft uitgewezen dat borstkanker bij vrouwen schrikbarend toeneemt. Veel oorzaken zijn bekend. Met name wordt er gewezen op roken en genetische afwijkingen. Als borstkanker in de familie zit, zo zegt een onderzoeker in een artikel hierover, kun je overwegen of je aan preventieve maatregelen moet gaan denken.

De onderzoeker bedoelt, alvast een borst afzetten voor de kanker toeslaat.
Hoewel ik wel geloof hecht aan de onderzoeksresultaten m.b.t. borstkanker, valt het mij op hoe weinig er bekend is ,of wordt nagedacht over andere oorzaken .
Een simpel voorbeeldje: Dagelijks wordt er tonnen aan deodorants en andere zweetdodende lekkernijen onder de oksels gesmeerd.
Want zweten is not done. Zweet stinkt . Zweten wordt gezien als een scheppingsfoutje. Het kan nooit de bedoeling geweest zijn, denkt de deodorantbranche, om water uit de oksels te laten lopen. Ik bedoel maar, een riool is prima ,maar niet onder je oksels! Daar zit money in, jongens!
Dus worden de oksels al jaren en jaren dicht gesmeerd met deodorant. De laatste jaren zelfs met reukjes die de seksuele lusten opwekken. Althans dat beweert de deodorantmaffia in haar reclamespotjes. Dus smeert de halve wereld nog maar wat extra van die troep onder de armen in de hoop dat dat het neukgemiddelde ten goede komt. .
Maar nu effe serieus!! Denkt men nu echt dat het goed is om het zweten te verstoppen?
Denkt men nu echt serieus dat deodorant onder de oksels smeren, gezond is?
Dacht het niet. Zweten doet men niet voor niets. Door het zweten kan het lichaam overtollige afvalstoffen kwijt. Daar is goed over nagedacht toen het lichaam werd ontworpen.
Maar de mens weet het natuurlijk weer beter. Dichtplamuren die handel! Afgrendelen die zweetklieren. Opzouten dat stinkzweet!

Dus worden de afvalstoffen niet meer voldoende afgevoerd. Ze kunnen geen kant meer op. En omdat ze geen kant meer op kunnen, worden ze opgestapeld in de lymfeklieren. Als dat maar lang genoeg wordt gedaan, kun je zelf uitrekenen hoe lang het duurt voordat het lichaam zegt; doe het zelf maar!.
Een tip: Flikker je deodorant de deur uit als er Aluminium Chlorydrate in zit. Het schijnt dat met name die stof een verhoogde kans op borstkanker veroorzaakt.

In mijn frustratie draaf ik weer te ver door, merk ik. Met Jamai onder mijn arm, niet te dicht bij mijn oksel, wandel ik de HEMA uit.Ik vraag mij af of het draaien van deze CD een gunstig effect heeft op het ziektebeeld van mijn moeder of niet. Misschien dat de kankercellen spontaan haar lichaam ontvluchten.
Dement en kanker! Maar ook, oorlog, terrorisme deodorant,zelfdenkend maandverband, fietsendieven, Balkenende en de Hema. Met alle respect hoor, maar als voor mijn moeder,Jamai nog het enige lichtpuntje is in deze wereld,dan vraag ik met Reve nog maar eens:
“Zeg God, dat Koninkrijk van u, wordt dat nog wat?”


16 reacties

Ma3anne · 1 mei 2004 op 07:50

Vanwege mijn ‘winkeltje’ geef ik voorlichting over gezondheid. O.a. over het grootste orgaan dat we hebben: de huid. Ook over het gebruik van deodorant.

Met name de aluminiumzouten die in deo’s zitten zijn schadelijk voor het lichaam en waarschijnlijk mede oorzaak van de grote toename van borstkanker, zoals jij ook beschrijft. Daar wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan op dit moment. Er zijn goede, gezonde alternatieven, waardoor de huid kan blijven zweten, zonder dat je er last van hebt en dus zijn functie blijft behouden. Voor info kun je bij mij terecht via email of een berichtje..

Helemaal niet voor niets hoor, deze boosheid op deo’s! We verkankeren onszelf met deze troep! Weg ermee! Ik ben blij met deze oproep, Kees! Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden!

Vreselijk voor je moeder… je woede en machteloosheid zijn goed te begrijpen…

Mercurius · 1 mei 2004 op 09:18

Kees,

Zo’n serieuze column ben ik helemaal niet meer van jou gewend. Maar je hebt wel een duidelijk punt. Zelf pleit ik er voor dat een borstonderzoek al veel eerder dan op de leeftijd van 50 jaar plaats moet vinden. Vanaf 30 jaar samen met het uitstrijkje bijvoorbeeld. Maarja altijd de kosten hè. Wat betreft die deodorant, daar las ik van dat het in combinatie met het scheren van de oksels nog veel erger zou zijn. Tja, ik weet het ook niet meer. Vandaar dat ik net als Ma3anne steeds meer naar de natuurlijke i.p.v de chemische middeltjes grijp.

Ik word hier ook gefrustreerd van, geloof me. Wat mij zo boos maakt, is dat de regering veel te veel het mes zet in de gezondheidszorg. Dan kunnen ze dat mes meteen beter op onze keel zetten.

Mooie gevoelige column.

Ciao Mercurius

Farfalla · 1 mei 2004 op 09:22

Wat erg dat je moeder borstkanker heeft! Ik vind het allemaal erg goed verwoord, en wens je heel veel sterkte!

Mosje · 1 mei 2004 op 10:38

Als geen ander kun jij het serieuze en het absurde met elkaar combineren.
Sterkte ermee Kees!

Dees · 1 mei 2004 op 11:19

Afschuwelijk dat je moeder borstkanker heeft. En schrijnend dat er aan behandeling een houdbaarheidsdatum wordt gekoppeld. In sommige opzichten is die column over Bejaard en verjaard zo ver van ons bed nog niet.

Maar, de correlatie tussen deodorantgebruik en borstkanker is nooit onderzocht. Die informatie over deodorant is afkomstig uit een bijzonder smerige vorm van e-mail hoax. Die vaak weer een opleving vindt (want die circuleert al een jaartje of vijf binnen de e-mailende wereld)

[url=http://cis.nci.nih.gov/fact/3_66.htm]National Cancer Institute[/url]

Het klinkt zo verschrikkelijk aannemelijk. Bijna iedereen is meteen geneigd het te geloven. Maar de bewijzen om dit te boekstaven ontbreken. De eerste berichten hierover verwezen overigens naar een website voor de zogenaamde ‘veilige’ deodorants. De kans is groot dat de hoax daar dan ook van afkomstig is.

Kees, heel veel sterkte. Ik weet wat het is.

Desa.

Ma3anne · 1 mei 2004 op 12:30

[quote]de correlatie tussen deodorantgebruik en borstkanker is nooit onderzocht[/quote]

Er is wel degelijk onderzoek naar geweest en men onderzoekt nog steeds. De ‘paniek’ via email en in de media brak uit na de resultaten van een Brits onderzoek (dat overigens over parabenen ging en niet over alluminiumzouten). Die paniek wordt door allerlei officiële instituten (wereldwijd) op dit moment de kop ingedrukt met geruststellende mededelingen dat er geen verband zou bestaan tussen teen en tander. Naar ik aanneem hebben ze daar bewijzen voor na gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar die heb ik nog nergens kunnen vinden… en dat verbaast me.

Tasz · 1 mei 2004 op 12:50

Hoi Kees,

Ik vond de column bijzonder goed geschreven. Mijn moeder is 5 jaar geleden aan borstkanker overleden, ze was toen 53 jaar. Ze kreeg kanker toen ik 18 was. Ik word zelf regelmatig onderzocht ivm verhoogde kans op borstkanker… best wel eng soms, alhoewel ik er niet veel over na probeer te denken.

Mar3anne, ik ben zeker geinteresseerd in dat onderzoek, stuur je nog wel een seperate mail.

Kortom de column zat goed in elkaar en heeft me zeker aan het denken gezet.

Groet
Tasz

Shitonya · 1 mei 2004 op 13:24

Serieus en onzin in een mix. Het is weer een goddelijke column 😀

Li · 1 mei 2004 op 14:26

Als ik jouw columns aanklik, heb ik altijd een bepaalde verwachting. Deze column is zo anders als ik van je gewend ben! Niet beter of slechter maar ‘gewoon’ anders.

Mooi, gevoelig en pakkend geschreven. Een column met een serieuze ondertoon en die zowel boosheid als een glimlach oproept Knap hoor! 😉

pepe · 1 mei 2004 op 17:49

Hier wordt ik gewoon ff stil van…

Heel stil…

R@@F · 1 mei 2004 op 22:25

Kees,

Ben erg onder de indruk!!
R@@F
p.s
Wanneer gaat de famillie Schilder eens kappen met dat ziek worden!!! Of lossen jullie elkaar af, ik hoop het niet!

Dees · 2 mei 2004 op 00:20

[quote]Er is wel degelijk onderzoek naar geweest en men onderzoekt nog steeds. [/quote]

Je hebt gelijk. Het is nooit bewezen, het is wel onderzocht…

sally · 2 mei 2004 op 03:33

Bijna allemaal krijgen we met iets dergelijks te maken.
moeilijk te accepteren.
Er hangt nog veel meer in de lucht wat niet zuiver is
prachtig hoe jij dit toch nog met een stuk humor kan omschrijven.
ik vreet jouw columns.
prachtig! 🙁

Kees Schilder · 2 mei 2004 op 08:40

Heel veel dank voor alle reacties.Het is inderdaad wel een beetje erg serieus geworden, maar soms kan dat niet anders.
Overigens is de fam.Schilder, op mijn moeder na, weer geheel hersteld Raaf.Dus er is nog hoop.
Ik besef dat het hier om onderzoeken gaat en niet om bewijzen. Maar mijn gevoel zegt voldoende.

Irma · 3 mei 2004 op 18:33

[quote]Ik vraag mij af of het draaien van deze CD een gunstig effect heeft op het ziektebeeld van mijn moeder of niet. Misschien dat de kankercellen spontaan haar lichaam ontvluchten.[/quote]

Heftige humor (noemt men dat niet een sick joke?), maar helemaal terecht in deze kwesties die je aansnijdt.

Sterkte met je moeder. Het is niet te pruimen dat dit soort dingen kunnen gebeuren, dus schrijven op deze manier is een mooie, creatieve vorm van protest! Well done!

WirelessWorld · 27 mei 2004 op 20:08

En dan nog wel te begrijpen dat zijn “Moeder” helemaal geen borstkanker heeft. Dement is ze wel maar ach dat is niet zo’n ramp voor Kees even een stukje fietsen en 5 minuten even je gezicht laten zien en vervolgens zeggen ohhh is het al zolaat!!! Nou moest maar eens gauw weer opstappen.

Dat is kees met zijn zeer grote fantasie 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder