Rob Oudkerk zei het een tijdje geleden al. Als je langdurig een machtige positie hebt bekleed, ontstaat er een stofje in je hersenen dat maakt dat je rare dingen gaat doen of zeggen. En Rob kan het weten: hij is immers huisarts te Amsterdam. Ook Gerrit Zalm is getroffen door de hier beschreven kwaal. Die man is natuurlijk al een tijdje ziek in zijn hoofd -dat ziet de kenner meteen- maar de symptomen nemen in ernst toe. Volgens Zalm hebben minimumlijers eigenlijk niets te klagen. In de jaren-50, tóen was men pas arm! Ach gut, die Gerrit. De jaren-50. Dat waren nog eens tijden. Heel veel mensen hadden amper te vreten en woonden in tochtige krotten. En de baas was een tiran voor wie je respectvol diende te sidderen. En de dokter van de ziektewet sprak tegen de kreperende ischiaslijder “ik zou het morgen maar weer eens proberen”… Dat asociale pleurisdecennium is in de zwaar aangetaste geest van Gerrit dus blijkbaar een uitstekend referentiekader. Wat een stakker. Als de trots van Liberaal Nederland echt vindt dat de jaren-50 de norm zijn om het sociale peil van ons land de maat te nemen, dan zijn er twee mogelijkheden. Hij is niet goed bij zijn hoofd door het syndroom van Oudkerk, of hij is niets meer en niets minder dan een pratende hoop stront.

Ik was vandaag lunchen met een dierbare vriendin. Het gaat niet zo lekker met haar, en ze slikt allerlei pillen op doktersrecept om haar hoofd van binnen rustig te houden. Ze moet binnenkort naar de dokter van het CBR. Want als je daartoe onbekwaam bent, mag je geen auto besturen. Als ze pech heeft, is ze de komende tijd veroordeeld tot het openbaar vervoer. En zeg nou zelf, dat gun je toch je ergste vijand niet? Maar Gerrit Zalm? Die heeft met zijn uitspraken alle twijfel weggehaald over zijn bekwaamheid om het land te besturen. Onbekwaam! Punt uit. Moet Zalm nu ook bij het CBR langs? Ik vrees van niet. Maar als onze koningin meer in haar mars heeft dan linten doorknippen en op de foto gaan met die moordenaarsdochter van die versnelde inburgering, grijpt ze de macht en stuurt ze Zalm naar huis. Met in zijn kielzog de rest van die grapjassen van Circus Balkenende.

In het begin van de vorige eeuw werden in Nederland meisjes van het platteland van Twente en Friesland naar de grote stad gestuurd. Voor een “dienstje”. Dat is een eufemisme voor tegen een hongerloontje huisslavin zijn bij een meneer en een mevrouw. Maar ze hadden toen al een vooruitziende blik. Tegenwoordig is het een luxe vis, vroeger was het goedkoop arbeidersvreten. Weet je wat de standaardregel qua kost en inwoning voor de dienstertjes was? Zalm verboden!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

20 reacties

Outsider · 8 januari 2006 op 09:39

Twee berichtjes in de krant van gisteren:

In Congo sterven zo’n 38.000 mensen per maand aan goed behandelbare ziekten, veroorzaakt door ondervoeding.

In Kenia, Somalië, Djibouti en Ethiopië worden elf miljoen mensen met de hongerdood bedreigd. Ernstige droogtes en aanhoudende conflicten hebben in deze landen voor grote voedseltekorten gezorgd.

In dat licht bekeken heeft Zalm groot gelijk met zijn uitspraak dat de armoede hier betrekkelijk is.

Dees · 8 januari 2006 op 10:43

[quote]En Rob kan het weten: hij is immers huisarts te Amsterdam.[/quote]

(en heeft best rare dingen gedaan)

Superuitsmijter. Ik mis alleen échte tegenargumenten. Ik moet nog vaak denken aan een oude vrouw die ik na het uitgaan tegenkwam ’s ochtends in het park. op zoek naar statiegeldflessen, om rond te kunnen komen. Ook haar opmerking dat ze nog het meeste kreeg van de daklozen die ze kende hakte erin en geeft te denken. Wat is armoede? Mag je jezelf niet arm noemen als je kunt overleven? Lijkt me baarlijke nonsens.

WritersBlocq · 8 januari 2006 op 10:50

Mogge Driek!
Ik weet het niet, iets wat ik nooit doe ga ik nu wel doen:
Rommel een beetje met de laatste alinea en maak daar de 1e van. Dan wordt de 1e de 2e, de 2e de 3e en alinea met “Ik was vandaag… … Circus Balkenende” laat je weg. Dit is gewoon mijn gevoel, niet meer niet minder.

Nu over je column 😀 ik vind hem heel goed, lekker bijtend, volgens mij Is Dit Een Column. Wel die 3e alinea weglaten 🙂
Groetje, Pauline.

Kees Schilder · 8 januari 2006 op 11:25

van mij mag je alles laten staan.En tuurlijk heeft Outsider gelijk als hij zegt dat in Congo etc. miljoenen mensen van de honger sterven.
Maar daar staat tegenover dat ze daar geen minister Zalm hebben. Anders had je het dodencijfer met tien kunnen vermenigvuldigen.

Floor Janse · 8 januari 2006 op 11:51

Er zullen in dit land beslist mensen zijn die in mijn ogen ook echt arm zijn. Maar ik wil aan dat “arm zijn” een vraag verbinden. Hoe komt het ? Er zijn er volgens mij te veel “met een gat in hun hand”, slachtoffers van hun eigen hebzucht, tot het uiterste gedreven door dure kredieten en afbetaalmogelijkheden van de commercie. Nieuwe tv (plat uiteraard), betaal over drie jaar !!! Maar uiteindelijhk komen de acceptgiro’s en dan zijn “we” ineens arm en onderbedeeld.
Nogmaals: de echter armen verdienen sympathy maar ook alleen die !

Outsider · 8 januari 2006 op 12:11

Ik ben het helemaal met Floor eens. Ik ben mijn hele leven zo goed als nooit boven het minimum uitgekomen en ik heb dat nooit als armoede ervaren. Hier tegenover mij staat een rijtje huizen met bejaarden, die vrijwel allemaal van een minimum AOW leven. Het is wat sober maar ze leiden allemaal een fatsoenlijk leven en komen niks tekort.
Er zijn uitzonderingen, maar in het algemeen kan men wel zeggen dat de mensen die in Nederland klagen over ‘armoede’ gewoon niet voor een stuiver met geld om kunnen gaan. Bovendien leven zij met het waanidee dat zij een auto en allerlei luxe moeten hebben en dat de overheid dit maar moet betalen.

DriekOplopers · 8 januari 2006 op 12:28

Tuurlijk, er zijn heel wat landen waar men armer is dan hier. Maar dat maakt de opmerking van Zalm in mijn ogen niet minder verwerpelijk. Er zijn allerlei landen waar je niet eens veilig over straat kan. Halveren we daarom hier de politie? Er zijn heel erg veel landen waar de gemiddelde levensverwachting veel lager is dan hier. Slopen we daarom driekwart van de ziekenhuizen? Het stuit mij tegen de borst dat Zalm meent, mensen die het nu (relatief) slecht hebben, te moeten schofferen. Want dat doet ‘ie. En inderdaad, er zijn ook heel wat mensen die niet bereid of in staat zijn, de tering naar de nering te zetten. (En als het gaat om uitkeringsgerechtigden, vind ik dat de uitkerende instantie zo nodig huur, gas&licht, ziekteverzekering rechtstreeks moet overmaken, en de rest is voor de uitkeringsgerechtigde; dat zou sommigen een hoop narigheid besparen.) Maar ook dat doet niets af aan de onbeschoftheid van Zalms opmerking.

En over de volgorde van de alinea’s. Ook daar kwam een opmerking over, en ik heb tijdens mijn brunch even zitten nadenken waarom ik ook alweer precies voor mijn indeling had gekozen. Ik probeer een vast stramien te volgen (zonder dat als een dwingend keurslijf te ervaren). In de eerste alinea altijd de aanleiding, waarom schrijf ik vandaag over deze meneer/dit onderwerp. En de laatste alinea is bestemd voor een uitsmijter. Beginnen met “Zalm was begin vorige week verboden” vond ik niet zo’n goed plan. Bovendien is de eerste alinea de “etalage” van de column: deze zie je op de voorpagina van columnx. En daar wilde ik het dus hebben over “de jaren-50 etc.”. De ziekte van Oudkerk vond ik een minder leuke uitsmijter.

Groeten,

Driek

Outsider · 8 januari 2006 op 12:37

[quote](En als het gaat om uitkeringsgerechtigden, vind ik dat de uitkerende instantie zo nodig huur, gas&licht, ziekteverzekering rechtstreeks moet overmaken, en de rest is voor de uitkeringsgerechtigde; dat zou sommigen een hoop narigheid besparen.) [/quote]

Dat vind ik ook. Voor mensen die niet met geld om kunnen gaan, zou dit inderdaad een hoop narigheid kunnen besparen. Maar ik geloof dat dit ook vaak al wel gebeurt. Jaren geleden woonde ik naast een oud-ijzerhandelaar, bij wie het ook zo ging.

Ma3anne · 8 januari 2006 op 12:41

Armoede bestaat zeker wel. Ook in Nederland.
Niet voor te stellen voor iemand met een reguliere uitkering of salaris, maar het is toch echt zo. Heus niet altijd slecht opgeleide mensen of mensen met gaten in handen. Wel mensen die wakker liggen omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen. Gewone rekeningen van vaste lasten en basaal levensonderhoud. Niets extra’s.

Ik ken mensen die ruim onder het minimum aan inkomen hebben, mezelf incluis de laatste tijd en door de laatste decennia heen meerdere malen. Je wilt niet weten waar je allemaal op moet beknibbelen. Ja, ik kan naar de bijstand, maar dat vertik ik. Liever droog brood dan in handen van dit soort instanties terecht komen. Heb ik ooit even moeten doen, maar nooit meer. Oke, het is een keus, dus ik zeur niet.

Ja, ik ken armoede. Gelukkig leef ik in een – in mijn ogen – rijke omgeving en heb ik mijn huis met hun afval ingericht. Ook onze kleding komt vaak van hun rommelzolders. Op allerlei manieren ben ik een kei geworden om van niets iets te maken. Brood krijg ik soms via een vriendin die het voor haar paarden van de bakker krijgt.

Uitgaan kan ik enkel als ik word uitgenodigd. Een bakkie koffie met een vriendin in de stad is een luxe uitstapje.

Oke, armoede is relatief, maar als ik mijn levensstandaard vergelijk met 17 jaar geleden toen ik nog getrouwd was, mag ik zeggen dat ik behoorlijk achteruit ben gegaan en nog maar weinig overheb van wat ik had. Full time werken kan nu eenmaal moeilijk als single ouder. Tenminste als je je kinderen niet op straat wilt laten zwerven.
Zelfs het dak boven mijn hoofd is af en toe onzeker geweest, omdat ik de huur niet altijd op tijd kon betalen en gelukkig heb ik lieve vrienden die ons te eten gaven als we het zelf niet konden kopen.

Een gat in mijn hand heb ik absoluut niet. Ik leef grotendeels van wat anderen wegdoen. Voel ik me niet te groot voor.

Nee, ik zeur niet. Ik heb soms medelijden met mensen die materiële dingen najagen of hun leven ervan afhangt. Mijn leventje is door het veren laten erg overzichtelijk geworden. En mijn rijkdom zit in de mensen om me heen van wie ik hou en die van mij houden. Als je dat niet meer hebt, ja, dan ben je pas echt arm, denk ik.

Armoede is relatief. Wanneer je het gevoel hebt, dat je niet meer vrij bent om doodnormale (gerelateerd aan je omgeving) dingen te doen omdat je geen geld hebt, ja, dan kun je je wel eens erg arm voelen. En slapeloze nachten hebben over het feit dat je net een tientje te kort komt om je huur te betalen of je gas en licht.
En soms, soms is dat tientje dan echt niet meer op te hoesten… dus eet je maar niet.

Ja, op zulke momenten voel ik me toch wel een armoedzaaier en hoop ik, dat ik dit minimale leven toch ooit eens te boven zal komen.

P.S. Dit is GEEN column. 😀

P.S.2 En nu zeg ik niets meer over dit onderwerp. Mensen die blind willen blijven voor de armoede om hen heen… god bless them

Mosje · 8 januari 2006 op 12:57

Als je het woord “armoede” in de mond neemt reageren veel mensen direct in de trant van: “Armoede? In de derde wereld, daar heerst pas armoede”.
Zelf hanteer ik liever “verarming”. Als mensen niet voldoende geld hebben om deel te nemen aan wat tegenwoordig wordt beschouwd als normaal maatschappelijk verkeer, dan is er spake van verarming.

In Nederland is sprake van verarming. En geen zalm die dat weg kan redeneren.

Outsider · 8 januari 2006 op 15:39

[quote]En soms, soms is dat tientje dan echt niet meer op te hoesten… dus eet je maar niet.[/quote]
Ja, ho even, jij zegt dat je onder het minimum zit maar het vertikt om naar de bijstand te gaan.
Dan is het je eigen trots die de oorzaak is en niet de armoede. Ik weet waar ik over praat. Ik leef al bijna 8 jaar samen met mijn dochter van een minimale uitkering en we komen niets tekort. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik geen auto meer kan betalen als de huidige van 13 jaar oud helemaal versleten is.

Outsider · 8 januari 2006 op 15:49

[quote]Zelf hanteer ik liever “verarming”. Als mensen niet voldoende geld hebben om deel te nemen aan wat tegenwoordig wordt beschouwd als normaal maatschappelijk verkeer, dan is er spake van verarming.[/quote]

Inderdaad, Mosje, armoede is helemaal het verkeerde woord. Ik zou het zelf noemen: schaarste of gedwongen zuinigheid of soberheid.

Ma3anne · 8 januari 2006 op 17:03

Off topic.
[quote]Dan is het je eigen trots die de oorzaak is [/quote]
@ Outsider: Nee, dat is het niet. Fijn, dat je zo snel je conclusie klaar hebt.

Outsider · 8 januari 2006 op 17:34

Ok, Ma3anne, dan is het dat niet. In feite kan ik het me goed voorstellen dat je liever geen bijstand aanvraagt en ook dat je grote moeite hebt om rond te komen, begrijp ik wel. Maar noem het alleen geen armoede, want dat is het verkeerde woord, omdat minstens 2 miljard mensen in de wereld een gat in de lucht zouden springen als ze onze’armoede’ konden genieten.

WritersBlocq · 8 januari 2006 op 20:40

Hoi Driek,
Ik begrijp bij na een paar bakken koffie en bij nader inzien je uitleg en het is ook absoluut niet aan mij om over indelingen etc. te praten. lekker blijven schrijven zoals je doet, je maakt behoorlijk wat los 🙂

Vandaag heb ik in het AD van gister een heel stuk gelezen over armoede in ons land. Het bestaat, punt. Was alles maar weg te relativeren en daarmee op te lossen door het met het vergeelde, verdorde gras aan de overkant te vergelijken. Zo simpel is het niet.

Ciao, Pau.

Trukie · 8 januari 2006 op 21:33

In Nederland spreken we liever niet over armoede, maar over ´verkapte´ armoede. Nederland heeft nog genoeg reserves om er een Voedselbank van op te richten. En net als mijn grootmoeder vanuit Twente voor een dienstje naar de grote stad ging, is nu de eerste aanbieder van gratis personeel aktief geworden. Hoe reïntegreer je WAOers weer in het arbeidsproces?
Wederom ligt de primeur in Twente.
Maar het komt op mij niet welvarend over.

Voor mensen met een lege beurs is zalm verboden op de menukaart.

DriekOplopers · 8 januari 2006 op 22:02

Ja Trukie,

jouw en mijn grootmoeder hebben veel gemeen!

Groet,

Driek

prikkels · 9 januari 2006 op 00:24

Ik ben het grotendeels met je column eens. Echter de zin [quote]Maar als onze koningin meer in haar mars heeft dan linten doorknippen en op de foto gaan met die moordenaarsdochter van die versnelde inburgering, grijpt ze de macht en stuurt ze Zalm naar huis.[/quote] stuit mij flink tegen de borst.

Wat heeft Maxima met bovenstaand drama te maken? De zonden der vaderen zullen over onze kinderen komen? Kom op zeg. Ik vind het enorm afbreuk doen aan je column. Een ongenuanceerde trap geven is mijn inziens ongerechtvaardigd en je column wordt er niet beter van.

Li · 9 januari 2006 op 09:50

Ben het met Prikkels eens. Van mij had je Maxima er niet bij hoeven halen.

Verder kan ik me wel vinden in de column.
Ook in Nederland kun je onderscheid maken tussen armoede en armoede. Ik ken er die een pakje sigaretten per dag wegpaffen, er per week enkele kratten bier doorheen jagen en een aantal honden en katten houden maar klagen dat ze het zo arm hebben en zelfs gebruikmaken maken van de voedselbank( soms met blikjes zalm). Tja, dan vind ik dat ze keuzes moeten maken. Dat is geen armoede.

Ik ken er ook die , net als Ma3, in staat zijn om ( vaak gekregen) eindjes aan elkaar te priegelen. Voor hen heb ik diep respect.

Li

Trukie · 9 januari 2006 op 14:38

In deze context had ik het ook logischer gevonden als je Maxima aangehaald had met haar microkredieten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder