“Even kijken… uw kind is….. zoveel centimeter groot, zoveel centimeter breed… heeft zo een kleur haar… zo een huidskleur…. Ah! Nou dan heeft u geluk, u mag worden toegelaten tot onze school!” Klinkt dit debiel? Als we nog even doorgaan wordt dit dagelijkse praktijk met de toelating van kinderen op basisscholen. Aanleiding tot dit onderwerp, een recent stukje in de krant. Een discussie op de PABO, een heuse oplaaiende discussie nog wel. Feiten gaan over tafel… “Ouders die een blank kind hebben selecteren liever een school met veel blanke kinderen”. Maar… “Ouders die autochtoon zijn selecteren het liefst ook een school met blanke kinderen, omdat ze weten dat het belangrijk is dat ze de taal goed leren kennen”. Past dit bij elkaar? Vraag dat maar aan de scholen in Rotterdam bijvoorbeeld.

Mogen wij, in het onderwijs, zwarte lijsten opstellen? Onder het mom van ‘de verzwarting van de school’ tegen gaan? Is het de taak van de school om hier bij stil te staan? Een groot onderwerp met nog een lange discussie te gaan. Zo moest ik het standpunt verdedigen van de zwarte lijsten, in onze discussie op de PABO. Daarbovenop was ik ook nog zogenaamd directeur van de school (mij altijd een raadsel waarom mannen dit altijd moeten doen, als 80% vrouw is in het onderwijs). Mijn standpunt: een representatief beeld vormen van de maatschappij in de school. En maar volhouden! En ik maar denken, wat een onzin. Waarom? Bedenk zelf eens hoe het zou zijn, als je een kind bent, je leeft in een ‘zwarte’ buurt, en de ‘zwarte’ kinderen komen op de school, maar alleen tot een bepaald percentage. Is dit representatief voor hen maatschappij? Wat is de maatschappij? In hoeverre KENT Iemand de maatschappij? Iemand die niet verder dan Amsterdam kijkt zou denken dat heel Nederland vol zit met allochtonen!

Na afloop van de discussie was 1 ding voor mij wel duidelijk. De maatschappij? Dat ben jij! Cliché? Welnee! Want zeg nou zelf, wie kiest er uiteindelijk welk kind waar op school gaat? Juist! Dus, neem uw verantwoordelijkheid, en laat scholen doen waar ze voor gemaakt zijn. Goed onderwijs geven!

Hendriks


9 reacties

Bakema_NL · 7 december 2004 op 19:02

Tja, dit is weer een moeilijk onderwerp. Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen een “blanke” school uitzoeken, je wilt tenslotte niet dat jouw kind moet lijden onder de slechten, want het is een feit dat veel “andere” kids achterlopen, dat leerkrachten liever op een “blanke” school lesgeven (is ook niet zonder reden). Aan de andere kant is het weer logisch dat allochtoonse mensen hun kind weer het liefst bij wat meer “blanken” zetten om hen zo omhoog te helpen, dit is een methode die gewoon werkt. Alleen hoe ga je in hemelsnaam die percentages samenstellen? Zeker in gebieden waar erg veel allochtonen wonen. Weer zo’n prachtig voorbeeld van onze geslaagde multiculturele samenleving.

[quote]Ouders die autochtoon zijn selecteren het liefst ook een school met blanke kinderen[/quote]
Hier had natuurlijk geen autochtoon, maar allochtoon moeten staan…………..zeker op een “zwarte” school gezeten? 😀

Mup · 7 december 2004 op 19:50

Hoe je het ook went of keert, het zijn verdomme weer de kinderen die er de dupe van worden, en die maken geen verschil in kleur, geur en smaak. Dat wordt ze aangeleerd,

Groet Mup.

Mosje · 7 december 2004 op 20:29

Heel herkenbaar!

Hendriks · 7 december 2004 op 22:32

Mosje-> Precies! Onuitstaandbaar naar mijn idee

Ouch, stomme fout van mij Bakema 😉 Das nogal een verschil.

Li · 7 december 2004 op 22:45

En wat doen ze als je meerdere kinderen hebt en die op dezelfde school wilt plaatsen. 😕

Vol is vol??? :dunno:

Li

Ma3anne · 8 december 2004 op 09:57

Beetje warrig verhaaltje, maar ik begrijp waar je heenwil.

Mij lijkt het handiger om de woningtoewijzing eerst eens te gaan spreiden en gettovorming tegen te gaan. Dan volgt de spreiding van kinderen vanzelf, want ze willen toch allemaal het liefst bij de buurtkindertjs op school. Maakt die kids niets uit welke kleur die hebben.

Die zwarte lijst…. hoe komen ze op dit soort onzin!

pepe · 8 december 2004 op 13:12

Een van onze zoons zit in een klas waar 60% allochtoon is, niks mis mee!!
Op de school zijn 16 culturen vertegenwoordigd ook niets mis mee, juist vaak erg leuk.
Jammer alleen dat allochtonen-ouders vaak een grote drempel over moeten als het gaat om een OR of MR, of bij de activiteiten die georganiseerd worden. Dan zie je helaas maar weinig allochtonen-ouders, vaak omdat ze gewoon niet begrijpen waar het over gaat. Ze willen best wel helpen, maar moeten wat meer aangemoedigd worden.

Ook jammer vind ik dat allochtonen kinderen makkelijker extra hulp krijgen door hun afkomst en blanke kinderen met een probleem veel meer moeite voor moeten doen om wat extra hulp te krijgen.

loyd · 8 december 2004 op 16:42

Wat zeg je nou?? Zit Nederland niet vol allochtonen?? Blij dat ik het weet!

Hendriks · 8 december 2004 op 16:57

haha, dat is multi-interpretabel 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder