Bij onze vakanties in Frankrijk nemen wij er de tijd voor om op onze bestemming te komen. Waarom zou je steeds maar voortjakkeren? Wij beschouwen de heen- en terugreis ook als vakantie en plegen er dan ook een overnachting in te betrekken. Je hebt dan de tijd om regelmatig een “aire” op de autosnelweg aan te doen en daar wat proviand tot je te nemen, het toilet met een bezoek te vereren en de benen even te strekken. En dan ben je beslist niet alleen: het kan er razend druk zijn. Je ziet dan zo welke mensen de “gehaasten” zijn, die nauwelijks de tijd nemen voor een oponthoud en dat zo kort mogelijk houden. Hup weer met z’n allen in de auto en voort.voor liefst enige honderden kilometers autobaanasfalt. Heel vaak met “peage”: de tol op de franse autowegen loopt aardig in de papieren als je maar steeds de grote autoroutes neemt. Voor velen zijn het bekende namen: “autoroute du soleil” staat wel voorop, maar “aquitaine”, “normandie”, “oceane” en “du nord” om er maar een paar te noemen, liggen bij velen ook bekend in het gehoor.

Wij geven er de voorkeur aan ook eens wat trajecten op een RN (route national) te rijden. Je ziet dan meer van het franse land, van de dorpjes, stadjes, en soms uitgestrekte streken waar schijnbaar maar heel weinig mensen wonen. Als je een goede mix kunt maken tussen autobaan en routes national en dan voor de autosnelwegen de tolvrije (ja, die zijn er hier en daar ook!) probeert te nemen dan valt het met het totale tolgeld ook nog reuze mee!

Op die RN’s, in de onderste helft van het land, viel ons oog op mensgrote zwarte poppen (van hardboard of zo) in de bermen van de weg. Toen dit verschijnsel zich herhaalde, soms met meerdere tegelijk of dicht opeen, namen onze vraagtekens toe.Toen we er één zagen met een verwelkt boeketje bloemen er aan wisten we het ineens weer: het geeft de plek aan waar een verkeersslachtoffer viel. Kennelijk plaatsen de wegbeheerders die: ze zijn uniform, soms met en rode streep over het hoofd (onze uitleg: er is bloed bij gevloeid) of een kleinere er bij (een kind onder de slachtoffers ?). In een andere streek pakt men het weer anders aan: er staat dan een bord met een tekst (vertaald) als “op het traject tot …….. 31 zwarte figuur in de laatste vijf jaar”. En allerlei soortgelijke varianten uiteraard.

Kennelijk probeert men de verkeersdeelnemers hiermede tot voorzichtigheid te manen. Zou het helpen? Ik heb daar grote twijfels over! Hoevelen achter een autostuur vinden zichzelf beter dan de rest ? Zij rijden toch zo goed, zij beheersen hun voertuig, zij zien “alles”, zij schatten altijd juist de snelheid van anderen, zij zijn zo berekend op fouten van die andere brekebenen! Was dat maar zo!!!! Dan stonden er misschien heel wat minder van die zwarte gestalten in de bermen. Ik denk, ben er bijna van overtuigd, dat de meeste van de chauffeurs voor wie er nu een zwarte pop in de berm staat ook hoorden tot die categorie en niet tot die van de “gematigden”.

Op ons maakten die zwarte figuren niet veel indruk. In tegendeel. Reden wij op en stuk weg met veel “op en neer”, met bomen dicht langs de berm, met onoverzichtelijke bochten, e,d., dan speculeerden we al: plaats voor zwarte poppen.En u raadt het al: jazeker, soms stonden ze er. “Twee zelfs” riepen wij soms bijna in koor min of meer triomfantelijk uit. Een eerder luguber spelletje met verkeersslachtoffers in plaats van devoot medeleven.

MENSEN MENSEN,DOE TOCH VOORZICHTIG IN HET VERKEER. HET GAAT OM UW LEVEN EN DAT VAN ANDEREN. EN IEDER HEEFT ER MAAR ÉÉN VAN !

Categorieën: Verkeer

1 reactie

Godspeed · 6 oktober 2003 op 09:50

[quote]op het traject tot …….. 31 zwarte figuur in de laatste vijf jaar”. En allerlei soortgelijke varianten uiteraard.[/quote]

Dat is voor de gemeente handig om bij te houden, en als er dan meer dan xx doden zijn op een traject, dan mag je de weg benoemen als dodenweg, en kun je via Europa extra subsidie krijgen om de weg veiliger te maken.

Voor het plaatsen van die borden hebben ze natuurlijk uit een ander potje subsidie gekregen.

In Nederland staan ook ergens van die poppen langs de weg, ook gesponsord met een subsidie.

Je kunt in Nederland/Europa bijna voor alles subsidie krijgen.

Na de woordjes papa en mama moeten kinderen het woord subsidie leren, kan later goed van pas komen.

[url=http://subsidie.pagina.nl/]De subsidie pagina[/url]

Rest my case

Godspeed:pint:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder