Vorige week heb ik, zoals de laatste jaren traditie is rond deze tijd, een pompoen uitgehold. Met behulp van een extreem bot aardappelschilmesje heb ik er daarna twee driehoekjes uitgesneden. Die vormen samen de ogen, een kleiner driehoekje eronder de neus. De grootste uitdaging vormde het uitsnijden van de mond, maar nu staat hij dan toch, met een waxinelichtje in zijn binnenste, op mijn balkon. Door de regen van de afgelopen dagen is het rottingsproces jammer genoeg nu al ingetreden. Ogen, neus en mond krijgen een steeds dikkere laag schimmel en het monster krijgt iedere dag een papperiger uiterlijk. Ik ben bang dat hij Halloween niet zal halen. Ik tel af, nog eenentwintig weken tot de lente; nog vierendertig tot de zomer.

Het laatste bloemencorso is al maanden geleden, mijn tuin al weken winterklaar. De bomen hebben hun geelgouden en oranjerode bladeren verruild voor naakte, sombere takken. Een brutale ekster waagt zich op mijn balkon, waar hij probeert een van de bloembollen, die ik gisteren in een grote mand heb gepoot, op te graven. De lucht wordt steeds grijzer, de wind kouder en voor de zoveelste keer kom ik, na een fietstochtje naar de supermarkt, kletsnat geregend thuis. De tijdschakelaar op mijn schemerlamp blijf ik verzetten. Het lijkt wel alsof het iedere dag vroeger donker wordt! En ook mijn humeur wordt, naarmate de weken verstrijken, een klein beetje donkerder.

Nog negentien weken tot de lente; nog tweeëndertig tot de zomer.

Zoals ieder jaar word ik verzocht na te denken over hoe we Kerstmis in familieverband vorm gaan geven. Het liefst ging ik met kind en lief naar verre oorden, om in de sneeuw van een echt witte Kerst te genieten. Maar ik heb helemaal geen lief! Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden op internet om dat probleem te verhelpen. Misschien vind ik een leuke man met wie we straks onder een Oostenrijkse of Zwitserse kerstboom kunnen genieten van glühwein, sneeuw en een copieus kerstdiner? Het inschrijven op een datingsite kost geen enkele moeite. Het vinden van een geschikte meneer wel. De een houdt niet van glühwein, de ander niet van Zwitserland.

Nog zeventien weken tot de lente en nog maar dertig tot de zomer!

Na weken vol regen, ergernissen en tegenslagen kijken we vanavond naar ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Ik was vergeten wat Amélie en de muziek uit deze film voor je humeur kunnen doen. De pianoklanken van ‘La comptine d’un autre été’ brengen me onmiddellijk terug in de Provence. Dwalend door eeuwenoude stadjes, waar mijn dochter op iedere straathoek en van ieder doorkijkje een foto wilde maken met mijn camera, omdat de hare op de kinderkopjes in Cannes in honderdduizend stukken uiteen was gevallen. En opeens kunnen de lange sombere avonden me niet meer deren. Heb ik maling aan rottende pompoenen, tijdschakelklokken die voortdurend bijgesteld moeten worden, rovende eksters en mijn sukkelende liefdesleven. Amélie en haar muziek nemen me bij de hand, zoete herinneringen oproepend aan een prachtige voorbije zomer en me een heerlijke nieuwe zomer belovend.

En zo tellen we samen af. In goed gezelschap vliegt de tijd!


Avalanche

Zit nooit om woorden verlegen. http://tekstfontein.com

31 reacties

Chantalle · 14 november 2009 op 09:42

Wat een goede themacolumn, Avalanche. Je nam me mee in je verhaal en ik had eigenlijk geen erg in de verplichte woorden. Die zijn er mooi doorheen verweven.

En nu heb ik heimwee en verlang ik naar mijn thuis, dus je wordt bedankt 😉

Emiliever · 14 november 2009 op 10:11

Héél mooi…dat er ook nog verplichte woorden in verwerkt zijn, zou ik niet door hebben als er niet thema-column boven stond!

SIMBA · 14 november 2009 op 12:44

Ik vind deze heel erg goed! Lekker verhaal, de verplichte woorden soepel verwerkt en de depressie druipt -tot de laatste alinea- van het scherm. Voor mij ben je de winnaar tot nu toe!

Avalanche · 14 november 2009 op 13:09

Geen beter antidepressivum dan lovende woorden! :hammer:

LouisP · 14 november 2009 op 13:35

A.
mooi! Lief zoals je dat verteld over het ontbreken van een lief. Laatste alinea is erg mooi..

L.

pally · 14 november 2009 op 13:40

Een hele mooi themacolumn, Avalanche! Rustig en sfeervol beschreven en de verplichte woorden verwerkt zonder dat het ook maar enigszins opvalt.
:wave:

groet van Pally

Mien · 14 november 2009 op 14:29

Mooi ritme en opbouw in je column.
Mee eens dat de verplichte kost goed is verwerkt.
Tja, en met Amelie komt alles uiteindelijk goed. Toch?

Mien

Quinn · 14 november 2009 op 18:53

Je hebt een fijne sfeer neergezet en je column loopt lekker vlot. Amélie blijft een heerlijke film, wat mij betreft in elk jaargetijde. Ja, goed gedaan 🙂

Fem · 14 november 2009 op 19:29

Hij is prachtig… Tot nu toe wel mijn favoriet!

KawaSutra · 14 november 2009 op 20:55

Aftellen, hoe kenmerkend kan dat zijn voor een najaarsdepressie. Dat je zo’n depressie ook te lijf kunt gaan door de juiste dingen te ondernemen heb je perfect beschreven in deze column.

Saya_Surya · 14 november 2009 op 22:12

heel mooi avalanche, het begin lijkt enigszins nostalgisch, maar door het botte mes en de dikke laag schimmel wordt al gauw de sfeer van het stuk getekend en je houdt deze, zonder te forceren, heel goed vast tot de laatste zin.

Prlwytskovsky · 14 november 2009 op 23:43

Nog vijf weken, dan is het winter. 😉
Wat een lekker leesverhaal.

lisa-marie · 15 november 2009 op 00:18

ik had niet eens erg in de verplichte woorden.
En aftellen is zeker lekker najaars-depressief.
de film ken ik niet maar tel wel met je mee af 😀

Kathinka · 15 november 2009 op 11:59

Het thema mooi verwerkt. Heerlijke sfeerbeelden.
Goede filmtip tot besluit.

Groetjes Kathinka.

arta · 15 november 2009 op 17:48

Ik vind het altijd zó bijzonder hoe themacolumns het beste in schrijvers naar boven haalt!
Mooi!
🙂

DreamOn · 16 november 2009 op 21:05

Heel goed gedaan, met bewondering gelezen.

Avalanche · 16 november 2009 op 22:23

Zo leuk om iedere keer weer een mooie reactie te ontvangen…. dank aan allen!

Mien · 1 december 2009 op 00:07

Proficiat Avalanche.
Terechte winnaar van de thema-column-reeks!

Mien

KawaSutra · 1 december 2009 op 00:09

Uitstekende keuze van de redactie. Ik blijf met je aftellen. 😀

DreamOn · 1 december 2009 op 00:09

Gefeliciteerd, Avalanche! Hartstikke leuk voor je, geniet van je overwinning! 😉

LouisP · 1 december 2009 op 00:10

Avalanche,
proficiat met je stuk…..mooi hoor

Louis

Ma3anne · 1 december 2009 op 00:38

Ik had deze themacolumn nog helemaal niet gezien! Ben er wel meer misgelopen, geloof ik. 😕

Gefeliciteerd, Ava. :kus:

Er zaten heel wat mooie themacolumns tussen, dus des te knapper dat je als winnaar uit de bus bent gekomen. :wave:

Fem · 1 december 2009 op 06:54

:klappen: :ballon: :klappen:

Avalanche · 1 december 2009 op 08:14

Ik ben er even helemaal stil van….. en geloof me, dat gebeurt mij niet vaak! Wow. Dank aan de redactie, natuurlijk en aan iedereen die Amélie van mooie complimenten heeft voorzien.

Quinn · 1 december 2009 op 09:57

Gefeliciteerd! Een terechte winnaar, uitstekende keus van de redactie 😀

pally · 1 december 2009 op 10:08

Proficiat, Avalanche!
Zeker terecht deze themawedstrijd gewonnen.
Je bent ook echt een aanwinst, hier op CX, trouwens,
:kus: Pally

Emiliever · 1 december 2009 op 10:10

Gefeliciteerd Avalanche!! Hij is prachtig en blijft prachtig…je bent een terecht winnaar.
Groetjes,
Yvonne
:wave:

DriekOplopers · 1 december 2009 op 11:53

Reuze gefeliciteerd met je terechte zege! Absoluut topverhaal! :duimop:

Avalanche · 1 december 2009 op 12:39

@Pally

Voor deze
[quote]Je bent ook echt een aanwinst, hier op CX[/quote]

krijg je een :kus: terug!

arta · 2 december 2009 op 07:11

Ook felies van mij!
Er zaten veel mooie stukken tussen, en deze (en die van Pally en Kawa) sprongen er voor mij echt uit!

Dees · 5 december 2009 op 19:08

Hm, ik ben de themacolumns pas later gaan lezen en had 3 favo’s Deze zat er ook bij. Vind het extra leuk dat een wat nieuwere CX-er wint trouwens. Nieuw bloed doet goed hier. Gefeliciteerd en prachtig stukje. Mooie film ook…

D.

Geef een antwoord