Zo benoemde kardinaal Simonis de relatie tussen man en vrouw vorige week in een uitzending van NOVA desgevraagd door ons aller Maartje van Weegen; plaatsvervangend moeder der natie na Henk Krol. Toch heeft die kardinaal daar wel een punt, ongeacht wat men ook van hem of de kerk moge vinden. Kardinaal Simonis illustreerde zijn punt met een praktisch voorbeeld. Hij stelde dat mannen fysiek sterker zijn dan vrouwen terwijl hij zelf van mening was dat vrouwen juist geestelijk weer sterker zijn dan mannen. Ik voel wel degelijk iets voor dit punt maar heb het tegendeel misschien net iets te vaak meegemaakt. Want laten we eerlijk zijn: het zijn niet allemaal Neelie Smit-Peper-Kroesjes en dat is jammer.

Op acht van de vijfentwintig EU-commissariaten nu een vrouw, dat staat gelijk aan 32% van het totaal. Er is werkelijk zoiets als vooruitgang in deze Europese Unie onder deze nieuwe voorzitter. Naar ik meen bestond de vorige commissie voor ca. 30% uit vrouwen. (De kersverse Spaanse premier Zapatero maakt het trouwens nog bonter en bombardeerde maar liefst de helft van zijn kabinet tot vrouw.)

Hoe dan ook, het is en het blijft oppassen met vleierij uit Rome. Dat is historisch en kennelijk dus ook geografisch zo bepaald. Vroeger waren het de keizers, later kwam de kerk, er was daar eens een Mussolini, er is nog altijd maffia en ook is er nog steeds een Silvio Berlusconi. Al deze mensen en instanties (in Italië is maffia net zo goed een instantie als Postbus 51 dat bij ons is) hebben een aantal zaken gemeenschappelijk: nooit 100% zuiver op de graat en een krachtig ingrijpen niet schuwend indien nodig. Edoch, er is ook zoveel moois uit Rome en Italië gekomen. Kunst, muziek, literatuur, de keuken, ja zelfs het temperament. Schoonheid en verrotting lijken in Italië onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn, misschien zijn ze daar juist wel tot elkaar veroordeeld.

Hier terug naar de asymmetrische complementaire polariteit. Net zo min als dat voor ons als Nederlanders of als mensen geldt, zal Italië, de EU of de kerk zo je wilt niets menselijks vreemd zijn. Het mensdom is een rijke schakering van verschillen in schoonheid en verrotting. Het is slechts op die plekken waar één van die elementen de overhand krijgt boven de ander, waar het werkelijk misgaat. Want op die plekken wordt zij niet meer asymmetrisch gecomplementeerd en gaat het evenwicht verloren. Met die wetenschap in het achterhoofd en met onze eigen Neelie Kroes op de post ‘Mededinging’ is het een prettige gedachte dat de portefeuille voor ‘Justitie’ naar Italië is gegaan. Hoeveel zou Berlusconi daar eigenlijk voor neergeteld hebben?


9 reacties

Ma3anne · 16 augustus 2004 op 08:59

Na het lezen van deze column lijkt het me wel wat om Neelie opvolgster van Johannes Paulus II te maken. Dat staat leuk asymmetrisch complementair polair in het Roomse mannenbolwerk. Nederland heeft dan werkelijk een machtige portefeuille en elke maand een ‘Urbi et Orbi’ inclusief ‘bedankt voor die bloeme’ kan meteen uitgebouwd worden tot een uitgebreide aanbeveling van Nederlandse exportbloemen. Hebben we de economie meteen ook weer op de rails.

Heerlijke schrijstijl heb je. Maar euh… Henk Krol MOEDER van de natie? 😮

ReporterL · 16 augustus 2004 op 15:15

Heerlijk geschreven column. En om nog een vleugje Italiaanse hypocrisie toe te voegen: Robert de Niro mag geen ereburger worden omdat hij teveel maffiafilms maakte… 😮

sally · 16 augustus 2004 op 22:51

`knappe`column.
liefs Sally

ignatius · 16 augustus 2004 op 23:19

Mooi geschreven.

KingArthur · 16 augustus 2004 op 23:55

Wist niet dat die roomse piefen ook aan woordspelletjes deden 🙂 .

Boodschap is duidelijk en eigenlijk als zoveel dingen in het leven, het vinden van een juiste balans.

Louise · 17 augustus 2004 op 08:34

Je schrijft absoluut lekker, Raindog. Al moet ik tussendoor wel af en toe naar adem happen omdat de hoeveelheid informatie enorm is.
Ook je woordenschat is niet gering (lees: gigantisch)en bij ieder stukje lijk je weer een compleet nieuw blik open te trekken.
Daar mag je best een beetje terughoudender in zijn. 😉

Raindog · 17 augustus 2004 op 21:13

Thanks lui.
Oorspronkelijk zou het een andere wending genomen moeten hebben (een andere actualiteit erin verweven moeten hebben) maar ik kwam daar niet uit, had het dan ook al opgegeven. Maar het lot was me goedgezind en… 😉

Ik vind Henk Krol trouwens wel een mama-type ma3 en Louise: ja. Woordenbrij is mijn ‘handelsmerk’ als je dat zo zou kunen noemen. Maar gelukkig, er is er als het goed is nu eentje onderweg met minder variëteit in woorden. Yoghurt in plaats van brij zeg maar 😉

Mosje · 17 augustus 2004 op 21:28

Ik heb gisteravond mijn vriendin in het oor gefluisterd dat ik haar een heel lief asymmetrisch complementair polariteitje vond.
Guess what? Vannacht op de bank geslapen….

Raindog · 17 augustus 2004 op 23:22

Mosje toch, dit is het soort informatie dat je wel ergens in je hoofd op kunt slaan als je dat wenst, maar nooit zo uit mag spreken! Ze had groot gelijk! 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder