“De OSB is de blootste school van Amsterdam” vertelt Roos, mijn dochter van 17 met enige trots. “De inspecteur is langs geweest en die heeft het gezegd”. Ik probeer me zo’n onderwijsinspecteur voor te stellen, al die scholen afgaan om blote buiken en lage decolletés te tellen. Dan een verslag schrijven en vervolgens rapporteren dat het bloot de norm overschrijdt.

Ik kan me vervelender werk voorstellen.
In ieder geval heeft de directie de schoolregels daarom aangepast en dat leidt tot protest bij de kinderen. Met ingang van het nieuwe schooljaar is het verboden om in strand- en discokleding naar school te gaan. Het mag niet, zo hoor ik van Roos, omdat het afleidt.

En daar kan ik me eerlijk gezegd alles bij voorstellen.

Zo hebben docenten en conciërges er naast het lesgeven en opvoeden weer een taak bij gekregen. Als er een meisje met een te laag truitje gespot wordt of een jongen met een broek waarbij het kruis op de knieën hangt moeten de blote delen bedekt worden. Daarvoor delen de conciërges zeer ruim vallende T-shirts uit. Er staat met koeienletters “OSB” op. En het helpt, want wie wil er nou in zo’n T-shirt rondlopen?
Ach, het is een probleem van alle tijden. Het leidt in ieder geval tot felle discussies binnen en buiten school. In mijn jeugd waren ook kledingvoorschriften door ouders en school of door onszelf opgelegd. Toen ik 17 was wilden vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. En om dat kracht bij te zetten gingen we ons ook als mannen kleden in vormeloze broeken en wijde T-shirts of truien. En alles wat letterlijk en figuurlijk knelde ging af, inclusief de BH, zo vertel ik mijn dochter. Het was de tijd van Ban-de-BH. Dat we voor onze rechten opkwamen OK, daar kan Roos zich wel iets bij voorstellen. Maar dat we er als hobbezakken bij gingen lopen en alles maar lieten hangen is voor haar echt ondenkbaar. “Je wilt er toch leuk uitzien en een BH knelt helemaal niet!” Vervolgens denkt ze even na, trekt dan een vies gezicht en vraagt voorzichtig: “Droegen jullie soms ook geen onderbroek?”

Ans van Stijgeren
stijgart@zonnet.nl


9 reacties

Naomi · 16 augustus 2006 op 13:58

Ik vind hem helemaal te gek, met mooie uitsmijter. Leuk beschreven. Alleen de indeling in alinea’s begreep ik niet helemaal, maar dat ligt misschien aan mij..

DreamOn · 16 augustus 2006 op 14:02

Welkom hier! Leuke debuutcolumn, al had het sappiger gekund, het onderwerp leent zich er uitstekend voor!

Wat betekent OSB? Onze Strakke Buikjes?

En ….(ik waarschuw alvast) je gaat problemen krijgen met Mosje, je mag van hem je columns niet ondertekenen met je naam. Ha Mos, ik heb lekker het gras voor je voetjes weggemaaid! 😀

Dees · 16 augustus 2006 op 20:15

[quote]Ik probeer me zo’n onderwijsinspecteur voor te stellen, al die scholen afgaan om blote buiken en lage decolletés te tellen[/quote]

Grappig, ik had het nog niet gedacht en daar stond het al. Leuke column en creatief om zo’n OSB hobbezak uit te delen aan kinderen. Maar dan vraag ik me ook af wat de regels daarvoor zijn. Hoe groot mag het randje buik zijn, hoe lang het streepje decolleté en wie meet dat dan weer op??

En hebben de jongens ook regels over hoe strak de spijkerbroek en hoe scherp afgetekend de tampeloeris mag zijn, of zijn meisjes daardoor niet afgeleid?

Je column roept meer vragen op dan het beantwoordt 😡 😉 😀

Mosje · 17 augustus 2006 op 14:19

Leuk stukje!
(en goed dat je het ondertekent, dan weten we tenminste van wie het afkomt.)

KawaSutra · 17 augustus 2006 op 17:51

Wat een prima oplossing zo’n T-shirt. En zeker leuk beschreven.

DreamOn · 17 augustus 2006 op 17:51

@Mosje: 😀 Hij is leuk.

stijgart · 17 augustus 2006 op 21:46

Goh, wat een hoop reacties op m’n eerste column. OSB betekent trouwens Open Scholengemeenschap Bijlmer, maar Onze Strakke Buikjes vond ik erg leuk gevonden.
Enne….wie weet volgt er meer

Nana · 18 augustus 2006 op 11:13

Grappig en leuk geschreven!

WritersBlocq · 19 augustus 2006 op 00:11

Iedereen loopt toch in z’n nakie, alleen maar bedekt door een zooitje stof? 😛
Leuke binnenkomer, welkom!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder