Wij zijn mietjes. Met z’n allen. Nederlanders vinden het stoer als we met een vuurwapen op de foto staan. Het is te vergelijken met Lee Harvey Oswald. Het enige verschil dat hij wel schiet.
De vergelijking is snel gemaakt. Niemand weet zeker of hij geschoten heeft. Hij is er slechts van beschuldigd. De Nederlandse soldaten worden ook direct beschuldigd van schieten. Erik O. is hier de zondebok. Waarschijnlijk heet hij Erik Oswald. Het lijkt een beetje op een doofpot. Want niet Erik O. ging de fout in, maar het ministerie van defensie. Zij hebben per ongeluk echte, werkende wapens gekocht. In Nederland moeten plastic speelgoed geweren een vel oranje loop hebben, omdat ze anders niet te onderscheiden zijn van het militaire speelgoed.

De uitzendingen van het Nederlandse leger worden door de soldaten ook gezien als vakantie. Het gaat om de foto’s en worden er nog voor betaald ook. Het doet er niet toe dat er mensen sterven, als ze er maar mooie plaatjes aan over houden. Samen met twee collega’s en oranje loop, poseren voor een schitterend uitzicht. Een uitzicht gevuld met bergen en Servisch geschut. De missie was geslaagd. De enige fout die er met de missie in Sebrenica gemaakt is, is de verdwijning van de rolletjes. Misschien had Mladic ze in handen. Samen met de mannen, spoorloos kwijt geraakt. Het oorlogstrauma van die jongens komt ook door het ontbreken van de foto’s.

Maar ook hier zijn we mietjes. De Amerikanen verslaan hun missies vele malen beter. Allereerst hebben ze CNN aan de kant het Pentagon. Als hun defensie, of eigenlijk offensie, een geheime missie uitvoert, staan de camera’s al te draaien. En zij laten foto’s niet verdwijnen. Janice Karpinski en anderen staan, poserend in vol ornaat met naakte Irakese gevangene in Abu Ghraib, op de voorpagina.

En dan de excursies van de Palestijnen. Samen met de Isrealis organiseren zij de beste busreizen. Mooie foto’s ook. Daarom grijpen we er ook niet in. Het zou sonde zijn als al die mooie plaatjes niet meer onze kant op zouden komen. In het Judaïsme en de Islam kan men alles vele malen beter. Zij pakken elkaar met beide handen aan. Zij hebben lef. Zij zijn geen mietjes.

Ik wil geen mietje meer zijn. Ik ben alleen nog aan het twijfelen, zal ik Jood of Moslim worden.

[i]Cor Jan van Zwol[/i]


7 reacties

Mosje · 28 januari 2006 op 11:32

Een erg warrige column, met een aantal slordige spelfouten, en grammaticale missertjes. Je eerdere stukjes waren wat dat betreft veel beter.
Stuur minder snel achter elkaar in, en besteed wat meer tijd aan de afwerking van je stukjes.

Fred · 28 januari 2006 op 12:58

Nooit uitgezonden geweest zeker.

Raindog · 28 januari 2006 op 18:17

Over uitzendingen kan ik niet meepraten, zelfs de dienstpicht wist ik te ontwijken. Deze column doet me weinig en het snijdt weinig hout. Bijelkaar geveegde feitjes en een onsamenhangend slot.

Mup · 28 januari 2006 op 19:17

Net zoals bij voetbal, wordt er, meestal alleen gepraat over ‘onze jongens’ en ‘we’ gaan winnen, als het goed met ze gaat. Zo lekker makkelijk, te makkelijk, sorry voor mij is dit geen column om over na te denken, of om over naar huis te schrijven,

Groet Mup.

KawaSutra · 28 januari 2006 op 23:29

[quote]Ik ben alleen nog aan het twijfelen, zal ik Jood of Moslim worden.[/quote]

Het mes erin dus?

DriekOplopers · 28 januari 2006 op 23:29

Ik ben geboren in 1959. Voor de zekerheid heeft men mijn gehele lichting afgelast. 😀 Ik ben dus niet in dienst geweest, en heb dus tamelijk weinig verstand van zaken. Maar ik ben ervan overtuigd dat het geen geringe opgave is om in een ver land in een vijandig klimaat (zowel qua celsius als qua sluipschutters) te trachten te overleven.

Ik heb een zeer grote bek, maar van achter een bureau mensen die hun leven wagen, af te branden, dat gaat me te ver.

Driek

prikkels · 29 januari 2006 op 21:16

Tja, als dochter van een beroepsmilitair heb ik absoluut andere gedachten bij deze column.

Wat me wel stoort is dat ie behoorlijk gedateerd overkomt. Erik O. Hallo, die is vrijgesproken hoor. En niet als mietje. Goed het heeft even geduurd da’s waar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder