De laatste tijd is er veel gedoe rond de boerkini. Ik snap al die drukte niet. Wat is er nu op tegen? Eerlijk gezegd vind ik de boerkini de uitvinding van de eeuw. De uitvinder ervan verdient een lintje. Ik kan niet wachten totdat dit zwempak in de badmode- en sportwinkels te koop is. De boerkini is uiterst vrouwvriendelijk. Ik sluit daarom niet uit dat ik de eerste vrouw ben, die in het plaatselijke zwembad een dergelijk pak uitprobeert.
Voor diegenen die het rumoer rond de boerkini hebben gemist, een korte uitleg.
De naam boerkini, burqini of bourkini is een samenstelling van boerka en bikini. Het is een zwempak met pijpen tot aan de enkels en mouwen tot aan de handen. De boerkini heeft een capuchon die over het haar getrokken wordt en heeft veel weg van een duik- of een schaatspak. Alleen is de boerkini opgeleukt met allerlei patroontjes en frutseltjes en verkrijgbaar in allerlei moderne kleuren. Niks mis mee dus. En toch is er gedoe. Waarom?

De boerkini wordt hoofdzakelijk gedragen door moslimvrouwen die zich niet willen blootgeven in het zwembad omdat hun geloof dat niet toestaat. Helaas is de boerkini omstreden.
Tot voor kort weigerde een zwembad in Zwolle badgasten die deze zwemkleding droegen, omdat bezoekers tijdens normale openingstijden wegbleven. Liever zagen zij aparte zwemtijden voor boerkinidragers. Pure discriminatie dus.
In een zwembad in Almelo klaagde een aantal zwemmers bij de directie en er zijn zelfs zwembaden waar vrouwen die een boerkini willen dragen worden geweigerd. De belangrijkste reden is dat de boerkini aanstootgevend zou zijn. Aanstootgevend? Een boerkini? Laat me niet lachen. Het enige dat je boven het water uit ziet steken is een hoofd met een capuchon. Wat is het verschil met een oer-Hollandse badmuts? Ik vind vrouwen en meisjes die hun iets te weelderige vormen in een ieniemieniebikini hebben gepropt stukken aanstootgevender. Net als mannen en jongens in een strakke zwembroek die zichtbaar opgewonden raken van de bikini’s en van wie sommigen hun handen niet kunnen thuishouden.

Een boerkini is een keurig zwempak waarin iedere vrouw, ongeacht ras, maat en geloof, zich thuis zal voelen. Een maatje meer of minder is geen probleem, want het materiaal rekt aan alle kanten mee en verdoezelt veel. Overtollig haar wordt aan het zicht ontrokken, dus het benenscheren en boerkinilijn modelleren behoort tot het verleden. Er is nog een voordeel: het kapsel wordt droog gehouden door de superhandige capuchon. In een boerkini ben je lekker anoniem. Zwemmen wordt weer leuk. Je wordt niet afgerekend op je te dikke kont, spillebenen, grinttegeldijen, hangboezem of erwten op een plankje.

Dus kom op, meiden van Nederland. Trek je boerkini aan en kom naar het zwembad. Dan maken we hand in hand gezusterlijk een bommetje.


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

12 reacties

FatTree · 19 maart 2008 op 07:31

Heel goed! Leuk stukje Li, lekker originele invalshoek.

Voortaan noemen we Li aLi B, als dank voor de hulp met integratievraagstukken :hammer:

Fem · 19 maart 2008 op 07:34

😆 😆 😆

…bestaat er ook een positie-boerkini? want als ik een bommetje maak is het zwembad gelijk leeg…

arta · 19 maart 2008 op 08:08

😆 😆
Noem tijd en plaats en ik doe mee!
Geweldig geschreven, Li!
🙂

Neuskleuter · 19 maart 2008 op 08:27

Geweldige uitsmijter!

Ik snap de heisa ook niet zo. Je kan de topzwemmers ook steeds minder bewonderen door hun supersnelle allesbedekkende pakken, dus onder het mom van sportiviteit en snelheid zou het al toegelaten moeten worden.

Edit:
Hehe, ik herinner me net iets. Dat zwembad in Almelo waar je over schrijft, heeft eigenlijk wel fundamentelere problemen dan een ophefje over boerkini’s. Zo fundamenteel zelfs, dat het zwembad op termijn geheel herbouwd moet worden. De bewapening van het beton is namelijk aan het roesten.

SIMBA · 19 maart 2008 op 08:29

Als fervente zwemster stem ik vóór de boerkini!
Ik zag trouwens gisteren onze topzwemsters een nieuw wereldrecord neerzetten in een badpak wat verdacht veel op een boerkini lijkt 😀

lisa-marie · 19 maart 2008 op 09:14

In Maleisie had ik ze al gezien, ook zonder capuchon en dat leek mij wel wat.
En dan zo’n vrolijke ouderwetse opgepimpte badmuts, helemaal goed.
Dus ik maak graag een bommetje met je mee 😀 😀

Bitchy · 19 maart 2008 op 09:27

Ik *bom* gezellig mee, maar ik neem geen afscheid van mijn geel/groene bloemetjesbadmuts hoor!

Toch nog maar een serieuze reactie! Geen bezwaar tegen boerkini, zolang het maar een echte is en niet de kleding die ze al 2 dagen aan hebben! Dat is wat je namelijk regelmatig ziet in moslimlanden, daar gaan de dames met kleren en al het water in en wordt daar dan meteen even uitgewassen.

Maar hoe controleer je dat?? d.m.v. een ruiktest?? 😉

Dees · 19 maart 2008 op 11:39

Ik vind je uitsmijter helemaal top 😀

Leuk stukje.

schoevers · 19 maart 2008 op 17:30

Ik zeg nog zo : geen bommetje spelen!
Al het goeie, komt van …………Li!.
Leuke column.

Groeten van Boer Kini.

pepe · 19 maart 2008 op 19:23

Wanneer en waar, ik wil mee.

Weer een (h)eerlijke Li, zo lees ik ze graag.

pally · 19 maart 2008 op 22:04

Hij is leuk, Li! En ik snap de ophef ook totaal niet.Zullen wij een CX-vrouwen-boerkini-clubje starten? 😀

groet van Pally

KawaSutra · 19 maart 2008 op 22:36

In een aantal gevallen zou ik het jammer vinden maar je hebt natuurlijk groot gelijk Li.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder