Beste God,

Vandaag heb ik de teringzooi weer versierd met lichies, slingers en kaarsies maar de kerstsfeer en het kerstgevoel ontbreekt deze keer wel heel erg. Vorig jaar had ik er al geen zin in om de zaak te versieren maar dit jaar is het helemaal brandhout voor wat betreft het kerstgevoel. Waar doe ik het eigenlijk voor? Voor u? Voor mezelf? Voor de mensen om mij heen? Omdat het hoort? Voor die 3 mensen die steevast op tweede kerstdag jaarlijks op mijn verjaardag komen? Kom nou toch! Kerst is het feest van u geboorte en dat behoor je in huiselijke kring te vieren maar dat thema is hier ver te zoeken.

In 1947 ben ik door u op de wereld gezet maar met welk doel? Wat is mijn toekomst? En vooral: wat is mijn taak hier? Sorry hoor, maar ik kan dit niet aan elkaar knopen. Dit kwartje valt niet bij mij. Ik moet mij de pleuris werken om te overleven en maak lange dagen waardoor ik met hoge bloeddruk kamp en pillen moet vreten om in leven te blijven, maar waarvoor doe ik dat, en voor wie? In wat voor wereld hebt u mij geplaatst? In een wereld waarin een kind dood geboren wordt? Huwelijken die mislopen? Familie die uitsterft doordat zij een respectabele leeftijd hebben bereikt en ik alleen overblijf? Een regering die zich niet kan vinden, mensen die elkaar de hersens inslaan en mensen die ik graag de hersens wil inslaan? Mijn opvoeding leert mij dat ik dit laatste niet mag doen en er zeker met de kerst niet eens aan mag denken en waarom doen anderen dat dan wel?

Nu zit ik hier op de derde advent zondag in december en de zon, onze levensader, schijnt warm en overvloedig in mijn woonkamer; het effect van de kerstverlichting verdwijnt hierbij in het niet. Ik moet wachten tot het donker wordt om iets van de sfeer te kunnen proeven. Is dat niet raar? Donker associëren met het levenslicht?

Vroeger ja met mijn eerste vrouw, zij verstond de kunst om er een waar feest van te maken; dat moet ik haar nageven. Maar nu zit ik hier in mijn uppie en wat moet ik nu met mezelf? Met het kerstgevoel; met u? Hoe geloofwaardig bent u nu nog in mijn ogen?

Toen ik nog een kind was moest ik mee naar de kerk waar gepreekt werd en ik geen reet van het gepreekte snapte. Ik moest ook naar de zondagschool alwaar een juf ons voorging in stichtelijke lectuur met plaatjes enzo; een zondag waarop zij waarschijnlijk liever werd wakker geneukt door haar vent dan dat zij ons voorlas en belerend toesprak. Als 9 jarige vond ik haar een lekker wijf, eerlijk is eerlijk.

Laat ik het zo stellen: u speelt op een computer het spel ‘Simcity’ en laat ons leven zoals het U schikt. Als u dan vrede predikt waarom gaat onze wereld dan naar de verdommenis? Waarom tolereert u dat? Waarom creëert u dat? Uw eigen schepping? Is dat opzet? Maar met welk doel toch?

Hiermee zijn wij weer bij het begin van dit epistel: met welk doel ben ik, en zijn wij mensen op deze aarde gezet? Als u een echte God bent hoe kunt u dan een wereld creëren waarin een kind van 9 jaar door messteken wordt vermoord? Waarin een kind van 12 jaar wordt doodgereden en waarin een opa van 59 wordt doodgestoken? Waarin iemand een kerk in loopt om een bruidegom dood te schieten? Hoort dat bij uw planning? Uw almachtigheid? Uw voorzienigheid? Uw ondoorgrondelijkheid?

Hoe vrolijk is mijn kerst dan? Zijn dit dan prettige dagen voor mij? Nee, in het geheel niet!

Laat deze drinkbeker alstublieft snel aan mij voorbij gaan.

Categorieën: Verhalen

15 reacties

Bitchy · 21 december 2006 op 12:02

Het een heeft niets te maken met het ander. Je leven is kut, de wereld is soms kut, daar heeft kerst weinig mee te maken. Behalve misschien dan dat je daar op deze dagen meer van bewust bent.

Toch wil ik je een hele mooie verjaardag toewensen vol met verrassingen en onverwachts bezoek!

🙂

Estrella · 21 december 2006 op 12:21

Inderdaad word je met dit soort “sfeerdagen” vaak met je neus op de feiten gedrukt, de zin van het bestaan.

Kom, we gaan koffie drinken en heerlijk iedereen bekijken die zich hectisch en jachtig loopt op te vreten, om er deze dagen uitgeput bij rond te lopen…

KingArthur · 21 december 2006 op 12:48

Hallo Prlwytskosky, ik ontving een verkeerd geadresseerd PB’tje.

Beste Prlwytskosky,

Het stemt mij verdrietig dat je niet vrolijk wordt van het feest ter nagedachtenis van de geboorte van mijn zoon en ik hoop van harte dat je in ieder geval nog wel kan genieten van verjaardagen van jezelf en van anderen.

Ik ben het met je eens dat de manier waarop een groot deel van de mensheid invulling geeft aan de kerst ook niet mijn voorkeur geniet maar ik wil ze niet beletten dit zo te doen, ieder diertje zijn pleziertje zeg ik altijd maar.

Ik moet ook zeggen dat ik je gedrag een beetje kinderachtig vind om, voor alle ellende op aarde, met een beschuldigende vinger naar mij te wijzen. Ik heb de mensheid niet voor niets een eigen wil gegeven. Het is aan jou wat je hiermee doet maar ik kan je een geheim verklappen. Het geeft namelijk vele malen meer voldoening zelf een probleem op te lossen of bij te dragen aan een deel van de oplossing voor een probleem dan dit een ander op te laten knappen.

Toch heb ik mijn geloof in de mensheid nog niet opgegeven. Eens zal de dag komen dat de coherentie van de mensheid zo groot zal zijn dat ware empathie het begrip is. Als we eenmaal zover zijn zal dat ook veel menselijk leed voorkomen. Tot die tijd kijk ik met lede ogen toe hoe jullie aan modderen om dit uiteindelijk toch te bereiken.

Met vriendelijk groet en je nog steeds hoogachtend,
God.

arta · 21 december 2006 op 13:15

Jammer dat dit soort dagen zulke uiteenlopende gevoelens losmaken.
Toch hoop ik dat je er nog iets van kunt maken deze dagen, Prlwyt, en alvast gefeliciteerd!

Arta

@ King: een heerlijke reactie, en zó waar!! 😛

DreamOn · 21 december 2006 op 14:07

Wat een schrijnende column. Achter die grote mond gaat gewoon een eenzame man schuil. Ik ben het eens met King; we zijn geen marionetten aan een touwtje, we zijn mensen met keuzemogelijkheden. Mensen doen elkaar veel leed aan. Mensen zijn meestal erg egocentrisch. Vaak zul je zelf het initiatief moeten nemen, wil je het een beetje leuk hebben. Het wordt je meestal niet op een presenteerblaadje aangereikt.
Ik hoop dat je toch fijne kerstdagen mag hebben en een gezellige verjaardag.
Confronterende dagen, dat begrijp ik. Sterkte.

pally · 21 december 2006 op 14:28

Ik hoop, Prlwt, dat je je brief aan God een beetje dik hebt aangezet.
Dat zal wel, want daarom kreeg je waarschijnlijk zo snel antwoord vanuit boven…..Die man schrok zich wezenloos.

Feestdagen van anderen in een(schijnbaar) betere situatie moet je niet te veel idealiseren, denk ik.
En gebruik het geweldige gevoel voor humor dat jij hebt te gebruiken om jezelf te relativeren

Verder toch een hele gezellige verjaardag en vast een dikke digitale pakkerd van Pally.

SIMBA · 21 december 2006 op 14:47

Wat een rotdag om jarig te zijn.

pepe · 21 december 2006 op 15:52

Misschien je verjaardag verzetten? Ook vier mijn verjaardag altijd op een andere dag dan ik echt jarig ben. De vlaggen halfstok en stil zijn, al is het maar voor een minuut, is niet leuk op je verjaardag. Zullen we ruilen 😉

Alvast Gefeliciteerd met je verjaardag en ik wens je toch een fijne kerst en een hoopvol nieuw jaar.

DriekOplopers · 21 december 2006 op 17:48

Een mooi zwaar aangezette jammerklacht van een eenzame en kwade man. Perfect gedaan. En het feit dat God zijn antwoord verkeerd adresseerde toont aan dat Zijn wegen ondoorgrondelijk zijn 😀 .
Overigens wel een eveneens uitstekende reactie. Ook eens met wat Trudy en anderen hier al schreven.

Sterkte met deze dagen die zoveel dubbele gevoelens oproepen!

Driek

Li · 21 december 2006 op 21:57

[quote]En vooral: wat is mijn taak hier?[/quote]

Stukjes schrijven…;-)

Li

:kiss: Alvast gefeliciteerd.

KawaSutra · 21 december 2006 op 23:49

Tja, het nieuws daar wordt je niet vrolijk van. Gelukkig doe jij dat met ons wel, zeer regelmatig. Misschien moet je niet meer van het leven verwachten, volg het advies maar van ‘God’.
En zeker een plezierige verjaardag toegewenst.

WritersBlocq · 21 december 2006 op 23:58

[quote]Nu zit ik hier op de derde advent zondag in december en de zon, onze levensader, schijnt warm en overvloedig in mijn woonkamer; het effect van de kerstverlichting verdwijnt hierbij in het niet. Ik moet wachten tot het donker wordt om iets van de sfeer te kunnen proeven. Is dat niet raar?[/quote]
Mooi……

Ma3anne · 22 december 2006 op 08:58

Pierlewiets.
Ik nodig je van harte uit om op eerste kerstdag hier met mij, opa en de kinderen en aanhang de kerst te komen vieren.
Doe ik gewoon wat water bij de soep en een extra pieper in de pan. Moet kunnen. 🙂

Dees · 22 december 2006 op 18:04

God die op een computer Simcity speelt, prachtig beeld. Sprak vandaag trouwens nog een meisje dat de neiging had zich vrijgezellig op te knopen aan een guirlande.

De rest van je stuk is somber en kwaad, maar het maakt wel een mooi stuk om te lezen, het is ook een goede tijd om gal te spuwen. Het contrast is er groot genoeg voor.

Zoals Trudy het mooi omschreef, we zitten bijna aan de goede kant van het jaar. Dus proost! En alvast gefeliciteerd.

Prlwytskovsky · 22 december 2006 op 19:53

Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de warme reacties. Ook wens ik iedereen een prettige feestdagen en een goed en gezond jaar 2007.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder