Het is zondagmiddag, ik loop de Albert Heijn binnen om snel wat boodschappen te doen. Bij de ingang staat een bord: ‘meer dan drie mensen in de rij, dan doen wij een kassa bij’ Fijn denk ik en grijp een mandje. Aangekomen bij het groente en fruit sta ik een paar kiwi’s vakkundig te testen. Als een geoefend masseur knijp ik in de kiwi’s om te zien of ze wel rijp genoeg zijn. Op dit moment begin ik me af te vragen of dit wel de juiste methode is om daarachter te komen. Tegenover me staat een, net iets te ordinaire vrouw met haar man te discusieren. Haar decolleté staat op hoogspanning. Vol verwachting kijk ik er nog even naar, ervan overtuigd dat haar borsten er ieder moment uit kunnen ploppen. Helaas, het verwachtte scenario blijft uit, dan maar door naar de zuivel om nog een paar toetjes te kopen. Ik hoef verder geen avondeten te kopen want op zondag eet ik meestal Chinees. Tomatensoep, Wan Tan en één keer nummer acht. Burgelijkheid ten voete uit.

Onderweg naar de zuivel realiseer ik me pas hoe verschrikkelijk druk het hier is. Ik denk terug aan het bord dat ik bij de ingang zag hangen; ‘goede service’ hoor ik mijzelf in gedachten nog zeggen. Na wederom hetzelfde standaard toetje van het schap te hebben geritst, haast ik me door naar de kassa. Ik pak de kortste rij; ik heb geluk, er staan slechts vijf mensen voor me. Het meisje achter de kassa hoor ik al zachtjes praten; ‘andersom meneer’ zegt ze, doelend op zijn pinpas. Volgende klant. ‘Goedemiddag, bliep, bliep, bunuskaart, zegels? Dat is dan vijf euro en tien cent, pinnen, bijpinnen? Andersom meneer’ Niet te geloven, ik heb respect voor deze meiden die hier achter de kassa zitten. Natuurlijk worden ze hiervoor opgeleid, maar toch. Ondertussen droom ik wat verder en kom bij de kassa. ‘He hondelul, let nou eens op! Hoe lang kom je hier nou al?! ANDERSOM!’ Opeens ben ik er weer bij; ‘goedemiddag, bonuskaart, zegels…….’, inmiddels staan er tien mensen in de rij en van die extra kassa komt weinig terecht.

Dan nog even snel sigaretten kopen bij de counter. Als ik aan kom lopen zie ik een van de twee meisejes met haar ellebogen op de counter leunen en haar hoofd rust op haar handen. Het ziet er niet bepaald uitnodigend uit. De andere medewerker helpt een klant. Aangekomen bij het brok treurnis vraag ik haar netjes of ik iets bij haar mag bestellen. ‘Ik ben moe’ zegt ze terwijl ze me met een verwijtende blik aankijkt. Totaal onthutst kan ik eigenlijk niets anders dan beginnen te lachen. ‘Geeft niets, ik begrijp het, ik wacht wel even todat je collega klaar is’ weet ik nog uit te brengen. Volgens mij hoort ze me niet eens; ze staart diep in gedachten voor haar uit.

Als ik de AH uitloop mompelt een dakloze mij nog toe; ‘krantje meneer?’ Ach, waarom ook niet. Hij probeert het tenminste nog .


4 reacties

Bakema_NL · 12 april 2004 op 16:45

Ach ja, de jeugd van tegenwoordig he. Altijd moe zijn ze. Van school, van niksdoen en ook nog van feesten…….moe moe moe, is het enige wat je van ze hoort. En ik kan het weten, ik werk zelf in zo’n supermarkt. Heel af en toe, maar dit is echt zeldzaam hoor, heb je er een goeie bij zitten, heeeeeeel af en toe.
En Appie kan dat wel zeggen van die kassa er bij, maar als er 1 ding is waarop ze bezuinigen sinds de prijzenoorlog, wat geen oorlog meer is maar een blijvend prijspeil, het geld moet ergens vandaan komen, dan is het wel op loonkosten en dan gaat automatisch de service omlaag, want geen of minder (ervaren) mensen betekent uiteraard minder service……..daar gaat die extra kassa.
Als leidinggevende irriteer je je ook aan dat moedeloze gedrag van al die geiten en bokken, maar er is vrij weinig tot niets aan te doen. Je kunt ze er uit werken, zonder moeite lukt dat, maar wat krijg je er voor terug? De zoveelste moedeloze luie knurft die gaat hangen of de kantjes er af loopt en/of de boel leegsteelt. Die nieuwe zul je weer geheel van voren af aan moeten opleiden……..en nu hoor ik de mensen al denken, “opleiden?”, dat kan toch iedere boerenlul, werken in de supermarkt? Maar helaas, dat heb je toch echt fout, een echt goede vakkenvuller is een zeldzaamheid op zich, die is welhaast uitgestorven. De supermarkten zelf zijn hier mede schuldig aan, de betaling is niet bepaald hoog en je moet best wel doorwerken. En dan is er nog de oer-Hollandse klant, de zuinigerd die alles voor zo weinig mogelijk wil kopen, voor een dubbeltje op de eerste rang.
Er zijn op dit moment producten waar geld bij moet, die worden dus letterlijk onder de inkoopsprijs verkocht……….geloof me, het is zo………..dat dit geen goede zaak is hoef ik denk ik niemand uit te leggen.
Dus wen maar aan dit soort meisjes, je gaat ze nog veel vaker zien. Loonkosten moeten omlaag, dus ouderen mogen uitkijken, tijdelijke contracten worden zowiezo niet verlengd hoe goed zo’n medewer(st)er ook is en als de afdelingschef zijn beoogde resultaten niet behaald mag hij ook oppassen…….en het personeelsverloop was al zo klein in de supermarkt (ahum). Dus dat betekent veel verse medewerkers, allemaal rond de 16-18 jaar oud, want ouder mag je ze niet meer aannemen eigenlijk…………en dat meisje waar jij het over hebt valt absoluut in deze leeftijdscategorie, daar hoef ik geeneens je bevestiging voor te hebben.

Ach ja, niet de eerste keer dat dit gebeurt, over een paar jaar, misschien langer, misschien korter, is het weer over, dan gaat de economie wellicht weer beter en word het weer de omgekeerde wereld. Dan krijg je een splinternieuwe fiets of 100 euro wanneer je een personeelslid aanbrengt die langer blijft dan een half jaar. Misschien ben ik dan alweer uit de branche, ik ben er al eens een jaartje tussenuit geweest, en word ik weer op mijn andere baan gebeld met de vraag of ik terug zou willen komen……….en hop, weer 1000 gulden (toen nog) er bij in de 4 weken. Kon toen allemaal…….wat zouden ze nu blij zijn wanneer ik op zou rotten met mijn 34 jaar. Nou ja, gebeurt niet zomaar natuurlijk en tot die tijd blijf ik wel proberen uit te leggen aan vakkenvullers van 27 dat hun contract niet verlengd word omdat het bedrijf gezond moet blijven en zij dus moeten verdwijnen omdat er in een andere filiaal wellicht iemand over is (is vaak niet zo, maar goed) die ook nog eens minder kost, of dat er voor hem een jochie van 16…of 3 zelfs (die je weer de hele dag achterna kan lopen wat ze uitvreten) aangenomen kan worden……….dat laatste mag je natuurlijk niet letterlijk zeggen, dat is discriminatie op basis van leeftijd….maar het gebeurt wel natuurlijk. En die directeur van AH strijkt me een bedragje op, ongelooflijk………..ik kan het dat leunende meisje amper kwalijk nemen haast dat ze niet zo enthousiast is.

deZwarteRidder · 12 april 2004 op 17:04

Je schrijft wel “lekker” maar kan de rode drad in het verhaal even niet ontdekken, raakte het spoor een beetje bijster op het moment dat je naar de sigaretten counter ging..
Ben wel benieuwd naar je volgende column

Shitonya · 12 april 2004 op 17:13

Leuke column voor een “newbee” 😉

Tis nog een beetje simpeltjes verteld en voorspelbaar, maar het is lekker om te lezen en niet te langdradig zijn al 2 voordelen 🙂

Sarakim · 12 april 2004 op 19:04

Het is dat je je boodschappen op zondag deed anders had ik durven zweren dat het bij ons in de AH was.

Moet je net mij hebben als uitgebluste kassamiep, ik ga dan juist stangen. Zelf ervaring bij de Xenos, nou ook niet bepaald de beste betalers maar ik werkte me altijd kapot. Zit je bij mij snel aan met mijn gebrekkige gestel, maar dat terzijde.

Ik kan dat gewoon niet uitstaan van die ongeïnteresseerde popjes achter de kassa…

Zo was ik een tijdje geleden bij de Blokker, nog zo’n leuke zaak. Eerst vraagt ze aan mijn moeder of ze wil afrekenen, was nog niet het geval. Zo’n tien minuten later wel, waarop ik dus zeg dat we graag willen afrekenen. Twee minuten later nog altijd geen kassajuffie. Tja, toen heb ik het belletje wat er stond even hevig ingedrukt. Komt ze er aan ‘ik kan niet alles tegelijk!’. Echt, brutaal kind: meteen manieren bij geleerd. Net als een van haar collega’s: zegt altijd keurig sorry…vlak voordat ze je omver loopt.

Ik vind het een leuke column, en oh zo herkenbaar.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder