Herman van Veen zong het een aantal decennia geleden en het leek me geweldig. Vaak betrapte ik mezelf erop, dat ik het deuntje liep te neuriën op momenten, dat mijn leventje me te saai werd. En verdomd, als ik op dit moment balans opmaak: ik heb het helemaal voor elkaar! ‘Een om mee te praten
Eentje voor de sier
Een om bij te slapen
En een om zo nu en dan en dan alleen voor je plezier
Een om mee te schrijven
Een lelijke met verstand
Een om in te blijven
En eentje in reserve onopvallend bij de hand
Een voor hoogtijdagen
Een voor door de week
Een die niks komt vragen
En een om fijn te haten omdat hij alles tegenspreekt
Een voor zwoele blikken
Een voor boterham met spek
Een met moedervlekken
En een met vuile streken, maar wel helemaal te gek’

Op een bepaald moment in mijn leven werd ik me bewust van allerlei aspecten die in me huizen en die die ene persoon Marianne vormen. Ik noemde ze mijn 13 heksjes. Elk heksje een facet van mijn persoonlijkheid. Ik voelde, dat ik een aantal facetten schromelijk tekort had gedaan en ging op zoek naar een oplossing om als totaalmens uit de verf te komen. Een hele zoektocht, maar ik ben intussen aardig op weg, geloof ik. En daarbij zijn ‘mijn’ mannen onmisbaar gebleken. Ik ben wel eens verbaasd hoeveel mannen ik om me heen ‘verzameld’ heb. Dat liedje is manifest geworden. Meer dan ik ooit had durven dromen.

De nieuwste in mijn ‘verzameling’ is de vakantieman. Hij heeft ook geen zin om in zijn uppie op vakantie te gaan en vroeg of ik zin had om met hem mee te gaan. En dat heb ik wel, na een aantal jaren mijn vakantie thuis te hebben moeten vieren. Aardige vent, we kennen elkaar al jaren en dit is de eerste zomer na het overlijden van zijn vrouw. Ik voel het als een eer, dat hij dit met me aandurft na een voor hem heel zware tijd. We gaan er een onvergetelijk weekje van maken.

Mijn mannenverzameling mag ik intussen zo langzamrhand compleet noemen. Ik zou niet weten, wat ik me nog zou kunnen wensen. Nee, geen vaste voor in huis. Waar moet ik die laten? Heb al troep genoeg. Vaste relaties zijn aan mij niet besteed, geloof ik. Daar heb ik veel in misgekleund vroeger en ik denk dat ik er gewoon niet geschikt voor ben. Ik heb in de zestien jaar dat ik nu weer single ben ontdekt, dat hechte vriendschappen met verschillende mannen voor mij plezieriger zijn dan een vaste partner. Want wat moet één man met 13 heksen? Dat kan ik niemand aandoen!

Aan alle maatjes van me: Ik neem jullie hier een beetje op de korrel, maar jullie weten wie het zegt en hoe ik het bedoel.
Als ik jullie niet had, was mijn leven bij tijd en wijle niet zo’n groot feest als het nu is. Ik ben een bofkont met zulke geweldige kerels om me heen, die voor me door het vuur gaan en me soms door moeilijke tijden hebben gesleept.

Beschouw deze column meteen maar als vakantiekaartje. Dat scheelt me meteen een hoop postzegels.

Love you all!


13 reacties

KingArthur · 12 augustus 2004 op 13:56

Waarom had ik al zo’n vermoeden dat deze column van jou hand zou zijn toen ik de titel in de wachtrij zag?

Fijne tijd gewenst (mijn vakantiekaartje) 🙂

viking · 12 augustus 2004 op 14:17

[quote]Nee, geen vaste voor in huis. Waar moet ik die laten?[/quote]
Zeg, Puntmuts, je kunt ze toch allemaal heel klein maken en in een doosje doen? 😛

Mosje · 12 augustus 2004 op 20:14

Godsjezuschristemeziele-allemachtig. Ik dacht dat ik met één heks van doen had. Blijken er dus 13 te zijn.
Of zijn het er van 13 in een dozijn? Dan zou het nog mee kunnen vallen..
😛

sally · 12 augustus 2004 op 20:40

Je zet ons natuurlijk wel helemaal op het verkeerde been op deze manier.
Eerst je vakantie thuis de hemel in prijzen. En ik dat dapper beamen. En dan toch op reis gaan.
Ik gun het je van harte ma3anne.Veel plezier!
Wat die mannen betreft: Het zou natuurlijk dé oplossing zijn.
Maar ik ben bang dat dat straks dezelfde kant op gaat als de ommekeer in vakantie vieren.
Smoorverliefd straks in de volgende column op één man.
liefs Sally

😛

tontheunis · 12 augustus 2004 op 20:48

Ach Ma3anne,

Vele mannen zouden anders willen, maar ach, ze kunnen niet heksen…

Geniet van de vakantieman. Ik hoop voor jou niet dat het de echte is. Want in dat geval: leen niets van hem, niets!

TT

Kees Schilder · 12 augustus 2004 op 22:53

Je schrijft het allemaal weer geweldig op Ma13anne. Geniet ervan!

ignatius · 12 augustus 2004 op 23:51

[quote]Want wat moet één man met 13 heksen?[/quote]
Misschien willen ze wel allemaal op zijn bezemsteel zitten, scheelt een hoop zinloos gefladder.

rrobin · 13 augustus 2004 op 00:27

[quote]wat moet één man met 13 heksen? Dat kan ik niemand aandoen![/quote]
Ik moet er niet aan denken dat ze dan ook nog alle 13 tegelijk aan hun periode beginnen..

Veel vakantieplezier gewenst 😉

Ma3anne · 13 augustus 2004 op 18:37

Koning: Bedankt voor je kaartje 🙂

Viking: Zoiets als de Mainzelmänchen? 😛

Mosje: Het zijn er 13 in een kring.

Sally: Ik schrijf nergens dat ik nooit verliefd word. Toch? Maar zelfs dat kan vrij-blijvend. :love:

Ton: Dat vraagt om uitleg. Wat heeft de vakantieman jou uitgeleend dan? 😮

Kees: Ik zie je grapje wel, hoor! 😛

Ignatius: Zinloos fladderen kan juist zo gezellig zijn!

Rrobin: Er zijn 13 volle manen in een jaar. Voor elke heks een eigen periode. :peace:

Btw: Jullie zijn nog niet van me af. Ik ga pas over een paar weken. Eerst uitgebreid van de voorpretfase genieten. 🙂

Louise · 14 augustus 2004 op 08:26

Voor iedere situatie een man en ze gaan allemaal op z’n tijd weer huiswaarts. Dit heeft verdacht veel weg van de ideale situatie 😀

Maar ja, 13 ikken, is dat niet heel ingewikkeld?

Ma3anne · 14 augustus 2004 op 08:44

[quote]Maar ja, 13 ikken, is dat niet heel ingewikkeld?[/quote]

Het zijn geen 13 ikken, maar 13 facetten. De creatieve, de docerende, de lerende, de melancholieke, de blije, de boze, de actieve, de luie, de extraverte, de introverte, de zorgende, de domme en de wijze heks. 🙂

Hans · 17 augustus 2004 op 23:15

en hoe ziet de verzameling mannen eruit.
Kan ik kijken welken bij welke heks past
leuk voor een regenachtige dag om te puzzelen
Hele fijne vakantie toegewenst. Enne.. bedankt voor de pre vakantie groeten

pepe · 21 augustus 2004 op 07:33

Je krijgt wat je verdient, en dus jij je mannen en nu ook nog eens een heerlijke vakantie.
Ik wens je een heerlijke tijd en mocht je weer eens willen uitrusten, neem het hazen-pad en je mag de mannen hier wel eens lenen…
Dat mag echt niet iedereen 😉

dikke knuf

Geef een reactie

Avatar plaatshouder