Smaken verschillen. Dat geldt voor de manier van schrijven, maar natuurlijk ook voor de keuze van te lezen columns. Soms laat ik me leiden door de kop boven het artikel. Zo af en toe is de naam van de columnist voldoende om op de knop ‘verder lezen’ te drukken. Staan er veel reacties dan kan ook dit een reden zijn om eens verder te kijken.
Wat behoorlijk misleidend kan zijn is de teller waarop aangegeven ‘aantal keren gelezen’. Niet dat het onprettig is om te weten dat je column gelezen wordt.
Hoewel dat lezen wel lezen is met een vraagteken.
Want overal waar de column helemaal geopend wordt, krijgt de columnist er een lezer bij.
Dus als je wat reacties krijgt, en mensen willen die lezen, dan heb je zo een verdubbeling van het aantal lezers.
Maar tot zover nog niks aan de hand. Want dat geldt voor iedere column. Ik heb de teller maar eens misbruikt om zo een beeld te krijgen van de columnx-clan. Wat wordt er veel gelezen, wat juist niet ? Kijk ik bijvoorbeeld naar de Irak-columns, dan merk ik dat er na 2 of 3 columns er een bepaald soort oorlogsmoeheid optreedt. Niet alleen wat betreft het aantal lezers, maar ook het aantal reacties loopt snel terug. Hetzelfde doet zich voor bij de colomns over de Islam. Op een enkele fanatiekeling na blijven al snel reacties uit. Ook daar snel minder lezers.
Hoewel de invalshoek wel heel verschillend kan zijn.
Een duidelijke verklaring heb ik er niet voor. Misschien dat columnisten zich een beetje laten leiden door een trend (kijk naar oproep voor sport), of inspiratie putten uit andere columns.
Wellicht speelt het ‘willen scoren’ ook nog een rol bij de keuze voor een onderwerp.
Zelf lees (en schrijf) ik graag sociaal bewogen columns. De stukken met een boodschap. En hoewel ik me geen oordeel wil aanmeten over de kwaliteit van dit soort, vaak zeer persoonsgebonden columns, merk ik wel dat deze columns toch minder scoren dan andere. Met het risico in een bepaalde hoek te worden gezet, bedoel ik met ‘andere’ de meer ‘onderbroekenlol-columns’. Hoewel ik ook daar soms wel een boodschap inzie, en ik bedoel dit ook zeker niet denigrerend. In deze tijd van globalisering en ‘ver van mijn bedshow’ vraag ik me af of jullie daar ook iets van merken bij het schrijven en het maken van keuzes bij wat je wilt lezen ?
En wat de teller betreft. Uitsluitend toegankelijk maken voor de schrijver van een column. En loskoppelen van reacties.


12 reacties

Mr. Moderator · 4 april 2003 op 17:01

Er wordt inderdaad gediscusseerd over de teller. Iedereen kan zijn of haar mening geven in de [url=http://www.examedia.nl/columnx/enquete.html]enquete[/url]. Op basis daarvan wordt democratisch een beslissing genomen.

De teller bij de columns weghalen is heel eenvoudig. Deze blijft dan alleen nog in het maandoverzicht te zien.

Desondanks valt aan het reageren op reacties niets te doen. Dit blijft een extra trigger om een column te openen. Om daar een speciale IP-check-routine voor te schrijven (waarmee de teller maar 1x per persoon verhoogt wordt) gaat ons helaas teveel tijd kosten.

Mien · 4 april 2003 op 17:14

Kobus ik ben het helemaal met je eens!

Gooi de meetlat weg. Laat hem in ieder geval niet zo nadrukkelijk zien. Daarvan krijgen beginnende columnschrijvers (niet te verwarren met columnisten, ik heb begrepen dat je die titel eerst moet verdienen) alleen maar diarree. Het aantal hits geeft bovendien een vertekenend beeld van de kwaliteit en is vaak alleen een populariteitsmeter. Zonder koren is er ook geen kaf.

Ik sluit me aan bij jou oordeel dat reacties niet gezien mogen worden als gelezen hits. Dat werkt erg verwarrend. Het is een goed idee om alleen de columnschrijvers te laten zien hoeveel hits hun eigen columns hebben.

Om het competitie-element niet helemaal uit te sluiten kan de Redactie overwegen om aan het einde van de maand een topvijf of toptien van de meestgelezen column van de maand te presenteren. Waarmee de beginnende columnist meteen een richtlijn heeft voor maandelijkse roem.

Ik ben overigens blij dat mijn oproep de rubriek [b]Sport[/b] een gezicht te geven, geholpen heeft (zie column: [b]Spoort sport?[/b] … en reageer!!!). Zo blijkt dat columnschrijven ook kan verbroederen en de rubriek Sport weldegelijk bestaansrecht heeft (in het oude archief vond ik overigens nog wat juweeltjes!).

Nog even over jouw sociaalbewogenheid. Niks mis mee, hou ik ook van, maar is het niet zo dat (column)schrijven bij aanvang al sociaalbewogen is? Immers, opvoedkundig, seksueel getint, voor de leut of zwaar gegrepen, we schrijven toch allemaal om gelezen te worden … om blijk te geven van ons bestaan, met een boodschap dus. Ik schrijf dus ik ben, ik lees dus ik denk, of andersom?!. Het blijft chemie hoe je het ook wendt of keert.

Voor jouw geruststelling: wat dacht je van een rubriek [b]Socio-talk[/b] of [b]Boodschap[/b]? Deze kun je aanvragen als je de enquete invult van Column X, te vinden onder [b]-wat vind jij van Column X?, [/b], linksboven aan de pagina!!

Groet, Mien

p.s. Ik ben altijd in voor een co-column, dus laat maar wat horen. Kies maar een onderwerp. Sociaalverantwoorde reactie gegarandeerd.

MBB · 4 april 2003 op 20:57

Ik zal proberen oop al je vragen te antwoorden, om op mijn gemiddelde hit’s per column te berekenen

Ik lees standaard vrijwel alles (Alleen Maurits heeft me volstrekt duideljik gemaakt dat hij in zijn ogen onwaardige lezers lieven met de grond gelijk maakt, dus tracht ik nu te ontwijken), maar stop de laatste tijd soms na een alinea als ik weinig tijd heb, en kom soms later terug om af te lezen, reageren of recties te checken.
Geeft 2 reacties per column

Met het inloggen voor je reactie, het posten, het controleren of je reactie geplaats is en een dag later kijken of reacties op je reactie volgden, is al 4 keer’op de teller per persoon per beurt (en reacties lokkn reacties)

In totaal dus minimaal 1, maximaal 6 hits hits per column door mij

Wat betreft de islam-onderwerpen, tja, een keer lezen, maar de uitgebreide reactie al bji de eerste column gegeven->vervalt in herhaling.
Heb er dan ok voor gepleid om serieuze algemene column-reacties per onderwerp een eigen plaatsje op het forum te geven.

Maurits · 4 april 2003 op 22:33

Het zal technisch ook wel te ingewikkeld of te tijdrovend zijn maar het lijkt mij een goed idee om bij columns pas na bijvoorbeeld 3 of 4 dagen de tellerstand te laten zien. In het geval alleen de auteur ziet wat de stand is kan hij of zij dit nergens mee vergelijken waardoor het een zinloos gegeven wordt.

En MBB, jammer dat jij je aangesproken voelt door wat ik af en toe over sommige lezers opgemerkt heb. Voor alles wat ik beweer geldt: Wie de schoen past trekke hem aan.

Kobus · 4 april 2003 op 23:09

Maurits, een van mijn bezwaren is juist, dat je (on)bewust inderdaad gaat vergelijken. Waarom ?
Om een trend te volgen ? Om een bepaalde schrijfstijl te imiteren ? Om te willen scoren ?

Als je je stinkende best hebt gedaan om een column te schrijven over iets wat je diep raakt, kan het juist heel frustrerend zijn, als de score of het aantal reacties ver achterblijft bij rubrieken als ‘Gein en Ongein’, ‘Seksgein’, etc.
Waarmee ik overigens niets zeg over de kwaliteit
van de columns in die rubrieken. Vind het eigenlijk wel jammer dat (nog) niet is ingegaan op mijn opmerking dat er onder columnx schrijvers/lezers wellicht ook een tendens is te bespeuren voor wat betreft ‘ver van mijn bed show’. Als het maar leuk en gezellig is !

Maurits · 5 april 2003 op 00:54

Kobus, Ik vind het ook leuk om veel gelezen te worden en veel reacties te krijgen. Maar ik doe geen concessies aan het publiek wat inhoud betreft. Maar het klopt dat je om oneiglijke redenen als aantal reacties en aantal hits soms een column leest. Het zou goed zijn dat minder makkelijk te maken. Ik deel je ongenoegen over het feit dat columns in de “geinsector” automatisch goed lijken te scoren. Een column van mij moet voldoen aan de eis dat er een duidelijk statement in zit. Wat wel iets anders is dan een duidelijk persoonlijk of sociaal engagement. Juist iets dat heel persoonlijk is, zal niet persé een ander even diep raken.

Kees Schilder · 5 april 2003 op 11:07

Voel me wel aangesproken omdat ik veel gein en zeker ongein schrijf. Dat doe ik overigens voor mezelf omdat ik dat toevallig leuk vind om te doen.
Overigens lees ik heel graag de geangageerde Jezus, schrijf ik ditgoed?)columns van anderen.
Ik denk ook dat mensen soms alleen maar willen lachen en geef ze ongelijk in deze barre tijden.
En wat die teller betreft; dat heb ikal eens gezegd. iedereen klikt maar raak, in ieder geval ,dat zooitje dat bij mij thuis komt of in de kroeg zit, dus dat zegt asllemaal niks.
Mijn mening? Als er maar een persoon je column leest endie waardeert, is je dag toch weer goed?
Of is dat te simpel gesteld

Godspeed · 5 april 2003 op 11:52

Ik lees elke column, en indien een mogelijkheid zie om te reageren, zal ik dat niet achterwege laten. Ik probeer wel altijd ” grappige reacties” te schrijven, waar op gereageerd kan worden.

Als je een serieuze column schrijft, komen geen reacties en is interactie snel voorbij. Vandaar dat ik nu ook als alter ego Dr. Godspeed( n.a.v. van column van Maurits voor wij als phychiaters werden betiteld) opvoer om links en rechts wat onzin reacties te plaatsen.

Ben trouwens benieuwd of mijn nieuwe column die helemaal als dr. Godspeed is geschreven nu wat reacties gaat opleveren, vooral van de vrouwelijke lezers, als het ook maar een beetje grof wordt scoort dit altijd veel hits.( zie R@@F)

En schrijven we niet allen om gelezen te worden, waarbij het ontvangen van reacties dan een extra pluim op het verhaal is.

Dr. Godspeed.

MBB · 5 april 2003 op 17:42

[quote]Ik lees elke column, en indien een mogelijkheid zie om te reageren, zal ik dat niet achterwege laten[/quote]
😆 Dat heb ik gezien ja.

Zoals ik zij, ik lees ook alle, maar vind het moeilijk om serieuze opmerkingen te maken aangezine de meeste columns zo compleet zijn dat er weinig anders aan toe te voegen valt dan een grap, of ik weet te weinig van het onderwerp

Ritazet · 5 april 2003 op 21:56

Ik zie het tellerprobleem niet zo. De teller telt misschien niet geheel eerlijk, maar hij telt in elk geval iets. Hij geeft op zijn minst een indicatie van de mate waarin een column iets losmaakt bij de lezers. En da’s toch leuk om te weten? Wat maakt het uit dat dan aan het licht komt dat seksgeinverhalen standaard meer gelezen worden dan serieuzere onderwerpen. Als dat nou de realiteit is? Schrijvers van serieuzere columns zijn waarschijnlijk oud en wijs genoeg om daar geen complex van te krijgen…

Rita

Rob · 9 april 2003 op 08:51

Een idee is natuurlijk ook om, ipv de teller, de lezers een waardering(scijfer) te laten geven. Dat is een betere indicatie hoe je column ontvangen wordt.
Overigens moet je dan wel de opbouw van de eindscore kunnen zien. Met veel enen en negens heb je duidelijk meer losgemaakt met je column dan wanneer je louter zesjes scoort.
Maar misschien wordt het dan allemaal té competitief.

wzza14606 · 19 april 2008 op 10:28

Inizio video Giochi film Roma Eva canzoni foto Mamma Localizzatori Bullmastiff Sfondi Immobiliare Srl Fotoepilazione [url=http://yalta-sbs.com/prenotazione_hotel_isola_giglio_2008.html]the isola hotel giglio Prenotazione[/url] Mobile Dolori amatoriali torino Industriale Hotel Immobiliare Progetti scarica Msn Convertitore milf chilometriche Guerra velina Winx ibox Donna film Rapsodia [url=http://yalta-sbs.com/ho_perso_le_parole_ligabue_2008.html]or Le Ligabue Parole yalta-sbs.com Ho Perso[/url] Per pokemon Morini Mosconi Kit nudo gay senza Prenotazione Fabri referenze foto sverginate gay Sheshe rosso gratis Analisi Pavimenti scopate [url=http://yalta-sbs.com/trucco_gioco_ps2_2008.html] ps2 trucco gioco[/url] formato Vespa Prima orari Markette Educatore Lisbona ita Croazia Listini Modulo Germano Erika Escort campionato [url=http://yalta-sbs.com/porno_sfrenato_2008.html]or yalta-sbs.com sfrenato porno[/url] metropolitana Marini Video Abriola emoticon Download anime bizzarri Spartiti Plusvalenze Zerowatt [url=http://yalta-sbs.com/chiavate_anali_2008.html] yalta-sbs.com anali chiavate[/url] Notorio giometti Mandibolare dragon Stabia [url=http://yalta-sbs.com/contratto_locazione_uso_foresteria_2008.html]or foresteria uso locazione contratto[/url] sesso Motorizzazionetorino porno Pokemon Cercasi Cinema Norton Torta gratis Cesena [url=http://yalta-sbs.com/porno_sfrenato_2008.html] porno sfrenato[/url] sesso Forni inno erotica lettera europa Parma Vespa Muscolare Eam and Calcio gratis Laser Tecnico giganti Collegi [url=http://gonnabe.com/kids/immagini_di_fate_e_folletti_2008.html]a di e fate immagini folletti[/url] figone nuda avi Divertenti Istallazione foto Foto Allo [url=http://gonnabe.com/kids/agriturismo_inverness_2008.html] Inverness Agriturismo[/url] Sedie troia Pleyboy Vasche codici Immagini Sfera 2000 cercasi Flog Brescia Luciano Tom Video [url=http://gonnabe.com/kids/foto_bimbi_anne_geddes_2008.html]the anne bimbi geddes foto[/url] Adunanza Barometriche Video Elenco Porta Uni Diretta pokemon Piero poesia Ospedale soluzione [url=http://gonnabe.com/kids/screensaver_debora_caprioglio_2008.html]a debora screensaver caprioglio[/url] Manya Foto nuda spagnolo amore Immagini Lavatrice Roma Roccaraso Beach melita abbigliamento Media Aerei troia [url=http://gonnabe.com/kids/trattori_agricoli_fiat_usati_2008.html] usati agricoli trattori fiat[/url] Canzone Scarica Hard Carta Agricola [url=http://gonnabe.com/kids/room_gba_gratis_2008.html]a gba gratis room[/url] n73 Foto traduzione Nude film Vita Preparazione amatoriali Analisi per Disegni per piedi [url=http://gonnabe.com/kids/claudia_koll_nuda_2008.html]and claudia nuda gonnabe.com koll[/url] gay amore erotici Catechismo Foodinvest Pelvica diciottenni gratis

Geef een reactie

Avatar plaatshouder