Heel even staat zij stil, zucht eens diep en hangt dan haar natte, zwarte cape aan de kapstok. Een lange werkdag, boodschappen doen en dan nog uren in de file. De spiegel in de schemerig verlichte hal weerkaatst haar vermoeide gezicht en met een afkeurende blik wendt zij zich van haar spiegelbeeld af. Ze betreedt haar woonkamer en drukt de lichtschakelaar naast de deur routinematig in. Een glas wijn, dat is waar ze nu wel zin in heeft. Sloffend begeeft zij zich naar de keuken. Plotseling schrikt zij van een geluid, achter haar. Even staat zij stil. Daar is het weer. Angstig kijkt zij achterom en op hetzelfde moment gaat het licht uit. Zij spreidt haar ogen open, zover als zij kan, maar omdat het is aarde donker is, kan zij niets zien. Er is iemand, dat is zeker. Haar hart bonst in haar keel.

Op de tast weet ze het knopje van de bureaulamp in te drukken. Licht! Snel draait zij zich om, maar nog voordat zij iets kan zien, krijgt zij een klap op haar hoofd. Hardhandig wordt ze vast gegrepen en tegen de vloer gesmeten. Door haar val op het kleine tafeltje breekt een glazen schaal met veel kabaal in duizend stukken op de marmeren vloer uiteen. Er volgt een hevig gevecht. Plotseling, als geroepen, komt haar vriend met een honkbalknuppel binnen en met een welgemikte slag slaat hij de engerd tegen de vloer.

Ik zit op het puntje van de bank. Met mijn mond vol chips en mijn ogen wijd open kijk ik naar deze gewelddadige beelden op TV. In de volgende scène is het al ochtend, politie en ambulance zijn gearriveerd en terwijl ik denk dat alles goed afloopt, zie ik ineens een totaal onbekende man in driedelig pak en een vrouw in een lift. Er stapt een derde persoon in en de lift vertrekt naar de volgende etage. Op dat moment beginnen de man en de vrouw een hevige vrijpartij. Hun tongen gaan hartstochtelijk op zoek naar iedere gezichtsopening, haar handen wringen zich tussen de knoopjes van zijn overhemd en de zijne gaan als bezeten op zoek onder de nette rok van haar deux-pieces. Dan stopt de scène even onverwacht als hij begon en rolt de aankondiging van de nieuwe film van vanavond door het beeld.

“ WAT IS DAT”? Roep ik, terwijl ik een mond vol versgekauwde paprikachips in het rond spetter. Ik zit hier al een paar minuten naar een volgende film te kijken, zonder het te merken. Verdorie, dat doen ze expres. Nu wil ik deze film natuurlijk ook zien. Dat is de bedoeling. Het is gewoon handige politiek om de kijkers vast te houden.

Laatst sprak ik een Column-x schrijver. Vol trots vertelde zij, dat zij over ieder onderwerp al iets geschreven had, behalve over politiek, “want daar heb ik geen bal verstand van”, zo deelde zij mij mee. “Politiek,” antwoordde ik, “dat kan bijvoorbeeld ook een ’tactiek’ zijn en hoeft niet perse over Balkenende te gaan”.

Leedilee, Ik heb nog lang niet zoveel geschreven als jij, maar ik heb het, mijn onderwerp ‘politiek’. Ik daag je uit: veertien dagen, vier – tot zeshonderd woorden, onderwerp ‘politiek’, hier op CX. “Kom op, als je durft”!


13 reacties

pepe · 7 september 2007 op 23:01

Leuk geschreven deze column met opdracht en ik weet bijna zeker dat die CX-er ook over politiek kan schrijven en waarschijnlijk nog leuk ook. 😆

WritersBlocq · 7 september 2007 op 23:54

Onwijs goed opgebouwd, gave twist van werkelijkheid naar tv, echt super.

Tot zover was je voor mij ook een CvdM (voor wat dat waard is 🙂 )

Wat ik jammer vind, is dat je een 1 op 1 met een andere cx’er in je column verweeft. De laatste 2 alinea’s eraf halen, en je hebt voor mij een supercolumn geschreven.

Je titel heeft dus ook meer betrekking op de laatste 2 alinea’s, die weer niets met de column te maken hebben 😉

lagarto · 8 september 2007 op 08:19

Het verhaal draait om een handig politiek trucje van de omroep. Dit bracht mij op een gesprek en dat weer op een uitdaging. Dus Wb, heeft het allemaal wel met elkaar te maken. Maar als jij het leuker vind, mag je stoppen na de 5e alinea en ben ik toch nog CvdM, voor jou dan hè!
Groeten Lagarto

pally · 8 september 2007 op 10:20

Heel goed geschreven, Lagarto, mooie opbouw die niet van A naar Z gaat, verrassend en toch goed te volgen.
Wat betreft het laatste stukje: Ik ben ook meer voor pb’s, als je specifiek iets tegen iemand wilt zeggen. Je sluit n.l. de lezer (en zeker de niet CX-lezer) buiten.
Het is een soort fluisteren in gezelschap vind ik.

Maar buiten dat blijft-ie goed!

groet van Pally

Li · 8 september 2007 op 14:06

Eigenlijk werd ik op het verkeerde been gezet op het laatst. Dacht dat je een themacolumn had geschreven en het stokje aan de volgende doorgaf. Maar dat had je al gedaan… Ik begon al aan mezelf te twijfelen.
Uitstekende column, maar ook van mij had dat laatste niet gehoeven.:-)
Is dat een politiek correct antwoord?:-D

Zwaai van Li

klapdoos · 8 september 2007 op 14:18

Ik snap precies wat je bedoelt, je hoeft maar even naar de keuken wat te drinken te pakken en komt er dan pas later achter dat je niets van die film snapt omdat je al denkt, “hé verrek, speelt die gozer ook al in die serie”? Zit je dus al te kijken naar de serie, alles voor de kijkcijfers….Mooi in elkaar geschreven, had zoiets van hij zal toch niet bedoelen….en je bedoelde precies waar ik me al weken aan erger. Nog even en je zit met je wekker in de hand tv te kijken, om te wachten op de reclames, en dan snel wat te drinken pakken, zitten en niet meer opstaan voordat je de volgende reclames ziet…Politiek? Nee hoor, kijkcijferplakkerij heet dat geloof ik…
groet van leny 😆 :wave: :wave:

Prlwytskovsky · 8 september 2007 op 16:38

[quote]kijk ik naar deze gewelddadige beelden op TV[/quote]
Verrek, en ik dacht dat je in een kast zat en mee kon gluren?
Goed in elkaar gezet. :wave:

lagarto · 8 september 2007 op 16:41

Spannend beginnen, dan een twist en eindigen met een laagbijdegrondse uitdaging, leek mij zo grappig. Is dus niet zo, begrijp ik uit jullie reacties. Bedankt voor jullie positieve commentaar en het tikkie op mijn vingers. Ik heb weer wat geleerd.
Groeten Lagarto

Quinn · 8 september 2007 op 20:52

Ik vind het wel een leuk idee zo, met een opdracht er aan vast. Het is wel een goede oefening in veelzijdigheid om in alle categorieën te kunnen schrijven, dat ga ik onthouden. Je eerste vier alinea’s vind ik echt perfect geschreven, complimenten! :wave:

WritersBlocq · 9 september 2007 op 08:22

[quote]Maar als jij het leuker vind, mag je stoppen na de 5e alinea en ben ik toch nog CvdM, voor jou dan hè!
[/quote]
😆 Ja, dààhàààààg, zó werkt het niet bij deze azijnzeikerd 😆

SIMBA · 9 september 2007 op 08:59

Vervalt mij estafette-opdracht nu? :lach:

FatTree · 9 september 2007 op 12:32

Geweldige column. Ik heb ook na zitten te denken over het schrijven over dit onderwerp. Mijn
schrijfhand kookt elke keer als ze zo’n frats uithalen. Helaas kwam ik niet verder dan het cliché, daarom vind ik het ook zo knap dat jij dit zo mooi verwoord hebt.

mijn oplossing: ik ga zo’n film1 abonnement aanschaffen, nooit meer pjotr paulusma, hart van nederland door je film heen, reklames of ander ongein.

Anyway: ferm schouderklopje verdient zou ik zo zeggen!

arta · 9 september 2007 op 20:12

[quote]Leedilee, Ik heb nog lang niet zoveel geschreven als jij, maar ik heb het, mijn onderwerp ‘politiek’. Ik daag je uit: veertien dagen, vier – tot zeshonderd woorden, onderwerp ‘politiek’, hier op CX. “Kom op, als je durft”! [/quote]
😆 😆 😆
Ik ga het doen!

Ik vind dit echt een hele leuke column!
Met hetzelfde thema van het één naar het ander gesleept worden in een vloeiend geheel!
Van de laatste twee alinea’s kan ik me voorstellen dat het voor anderen storend is, maar ik vond ze geweldig! Mijn ogen vielen bijna uit hun kassen van verbazing!! 😮
Hele originele manier van uitdagen!
🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder