Klik hier om deze column te horen

Je seksualiteit ontdekken als jongere is iets dat erbij hoort. Althans, zo wordt ons voorgehouden. Vroeger, tijdens mijn vroeger, was het de progressieve Ivo de Wijs, die ons in Puberteit leerde dat toenmalige taboes er waren om doorbroken te worden. Nog niet al te lang geleden was het Bridget Maasland, die de wereld vertelde hoe neuken nou eigenlijk moest en wat er zoal te vinden was aan voorkeuren en technieken in de huidige grote-mensen-wereld. Jongerenseks, het is van alle tijden. En zo góed bespreekbaar.
Welk een winst. Mijn gedachten dwalen af naar het meisje dat als twaalfjarige door een vriend van haar veel oudere zus in haar kruis gegrepen werd. Dit onder vermelding van de woorden ‘hmm, ben je een beetje nat?’ Dat was toch een beetje veel van het progressieve goed. En als het daar nou bij gebleven was…

Dergelijke belevenissen (en ja, ze kunnen veel erger) laten meisjes niet bepaald ongemoeid. Ze laten een spoor achter van het idee dat je moet uitkijken voor jongens en voor mannen die iets van je willen. Iets dat in beginsel maar half begrepen wordt. Iets waarvan je overigens ook al snel kunt leren dat je er invloed mee kan uitoefenen, maar of dat is wat je wilt?

Bij sommigen begint al vrij vroeg, te vroeg, de worsteling tussen lust, afkeer, wil en ongewild. Een versneld proces van het leren om grenzen te bepalen. Het leren dat grenzen, hoe scherp omlijnd ook, toch overschreden kunnen worden. En dat het niet altijd onmiddellijk aan jezelf is om er iets aan te veranderen. Hoezeer je gedachten ook springen naar fantasieën over wat je had kúnnen doen, of wat je gezegd zou kúnnen hebben. Soms staan meisjes ineens met hun lijf vol handen en kunnen ze niet direct ontsnappen, laat staan wraak nemen. Zéker niet zolang ze jong zijn.

Vandaag las ik dat meisjes, die zich nu in de onfortuinlijke positie bevinden tiener te zijn en aantrekkelijk voor bepaalde mannen in de dertig, zich lenen voor seksuele gunsten, in ruil voor een Breezer, een lift naar huis, of een handje kleingeld. Jongeren hebben een ‘vrije seksuele moraal’, heet dat dan.

Mevrouw van den Anker, wethouder van Leefbaar Rotterdam heeft daar een oplossing voor. Geef risicogroepen gedwongen anticonceptie en, indien nodig, een abortus. Het bestrijden van de effecten van diezelfde ‘vrije seksuele moraal’. Tekenend in haar betoog was onder andere dat Antilliaanse meisjes voor het gemak bij de risicogroepen ingedeeld dienen te worden. Ziet u het voor u, op de middelbare school krijgen de meisjes met een bepaald kleurtje bij de ingang hun prikpilcontrole en mogen door naar de rector, als het weer hun tijd is? De etnische mengelingen worden natuurlijk in speciaal belegde vergaderingen besproken. Zijn ze Antilliaans genoeg voor een prikje?

De spreekminuten van van den Anker in Nova waren gepassioneerd en helder. Je zou er bijna voor zwichten, zo overtuigend als ze spreekt. Wel is haar doelgroep bedenkelijk gebleken, nu onderzoek aantoont dat de ‘vrije seksuele moraal’ helemaal niet zo etnisch bepaald is, althans niet in Amsterdam. Ook haar missie is bedenkelijk met haar insteek aan de verkeerde kant. En dat nog naast het ethische vraagstuk over het ingrijpen in het menselijke lichaam.

Want hoe iemand het kan verzinnen om gevolgen te voorkomen [i]nadat[/i] een meisje zich al dan niet voor een Breezer heeft laten nemen op de achterbank?

[b][size=xx-small]Deze audio-column werd mede mogelijk gemaakt door ReadMe.[/size][/b]


32 reacties

WritersBlocq · 23 februari 2006 op 11:46

……………….. ik heb er geen woorden voor …………….

[quote]Want hoe iemand het kan verzinnen om gevolgen te voorkomen nadat een meisje zich al dan niet voor een Breezer heeft laten nemen op de achterbank?[/quote]

Column van de Maand!

Need I say more?

Shitonya · 23 februari 2006 op 13:49

Zoiets kun je niet voorkomen en vaak genoeg willen die jonge meisjes dat zelf, En zolang hun wil sterker is dan al die preventieve reclame troep, zullen kleine meisjes al gruwelijk worden ontmaagd door een 20-30 jaar harde lul.

Troy · 23 februari 2006 op 14:22

[quote]”Want hoe iemand het kan verzinnen om gevolgen te voorkomen nadat een meisje zich al dan niet voor een Breezer heeft laten nemen op de achterbank?”[/quote]

Goed uitgangspunt voor een column en inderdaad te belachelijk voor woorden. Ik denk dat jongeren steeds vroeger seksueel actief worden en ik vraag me wel eens af in hoeverre programma’s als “neuken doe je zo” etc. daar aan bijdragen. Aan de ene kant is het goed dat seks steeds minder een taboe wordt en aan de andere kant vind ik de “zo goed bespreekbare” jongerenseks zoals jij het noemt ook wel eens te ver gaan. Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit wat ik hiervan moet vinden en waar ik sta. Ik denk wel dat het internet tevens een grote boosdoener is, ervan uitgaande dat jongeren – vaak zonder toeziend oog -, het hele internet af kunnen struinen en vaak ongevraagd met seks en porno in contact komen. Wanneer men eenmaal lucht heeft gekregen van iets, neemt de nieuwsgierigheid toe, daar waar sommigen beter nog even “onwetend” hadden kunnen blijven…Om nog maar te zwijgen over meisjes die gedwongen worden tot webcamseks en plotseling in een web van afpersing terechtkomen. Moeilijk allemaal. Deze column geeft veel stof tot nadenken.

Goed, ik dwaal af…back on topic again 😉

Bakema_NL · 23 februari 2006 op 14:45

Het vreemde vind ik dat dit nieuws is, dat is al jaren aan de gang, maar goed, dat is moeilijk te zien vanuit een binnenhof zonder uitzicht op het dagelijks leven………vreemde volksvertegenwoordiging.
Jongeren worden vroeger sexueel actief en ook zijn jongeren al eerder “volwassen”, dat wordt ook aan alle kanten aangemoedigd, thuis vaak en zeker op scholen waar hele kleine kinderen amper meer kind kunnen zijn. De vroeg “volwassenen” weten donders goed dat wanneer ze met de billetjes gaan schudden er mensen toch wat opgewonden raken. En dan word het toch al wat makkelijker als je weinig geld hebt en met zoveel dingen lekker wordt gemaakt. Je kunt zeggen dat die 20-30 jarigen er met hun handen af moeten blijven, die mening deel ik zonder meer, maar aan de andere kant is het allemaal vrijwillig en weten de kids donders goed waar ze mee bezig zijn, nog meer zelfs dan die 20-30 jarigen die dankbaar gebruik maken van hun diensten. En eigenlijk is het nog slim ook, zij vangen er nog geld voor, alweer heel wat andere koek dan al die snolletjes die elk weekend weer klaar zitten om opgepikt te worden uit een of andere uitgaansgelegenheid en dat gewoon voor de lol doen, daar ontbreekt het helemaal aan ondernemerszin.
Verder kan ik me er niks bij voorstellen om als “oudere” achter die net voorbij de kleutertijd zijnde meisjes aan te rennen die zich aanbieden en het mag wat mij betreft aangepakt worden, maar dat zal verdomd moeilijk zijn in de praktijk.

KawaSutra · 23 februari 2006 op 14:56

De hele (westerse) wereld is gericht op de ‘vrije seksuele moraal’. Negatieve gevolgen daarvan worden met lapmiddelen bestreden maar naar de kern wordt niet meer gekeken want die is heilig.
Kunnen we hieruit concluderen dat de mens eigenlijk niet zo goed met zijn vrijheden om kan gaan? Hier en daar een beetje inperken zou misschien toch geen kwaad kunnen. Dat zou een natuurlijk proces moeten zijn. Dat zien we ook in de golfbeweging door de eeuwen en beschavingen heen. Aan de huidige golf zal ook wel weer een einde komen totdat de golven van het leven tot rust zijn gekomen. Maar de golven van de zee vallen ook nooit stil dus misschien kunnen we niet anders dan indammen wat er in te dammen valt en dat geeft beperkingen in onze vrijheid.

Mooie column Dees, ik ben het volstrekt met je eens. 🙂

DriekOplopers · 23 februari 2006 op 15:23

Een onderwerp om in-en-intriest van te worden. Bah. Kernzin in een column van mijn hand (in de wachtrij) over ongeveer dit onderwerp, maar dan in Italië: “En van kinderen blijf je af!”

Een uitstekend geschreven aanklacht, Dees!

Driek

Fred · 23 februari 2006 op 17:19

Ik ben verbaasd dat je deze twee verschillende onderwerpen aan elkaar koppelt. Ze hebben namelijk alleen gemeen dat er seks plaatsvindt. Het geval van de Rotterdamse wethouder is gestoeld op heel andere zaken dan een wip op de achterbank. Natuurlijk heeft hiermee een stuk moraal te maken maar de problemen die zij aankaart is duidelijk wat anders dan het Amsterdamse onderzoek. Dus die koppeling vind ik jammer, beide onderwerpen sneeuwen zo een stukje onder en komen (in mijn ogen) niet goed tot uiting.

[quote]Welk een winst.[/quote]
Huh? Uit welk werelddeel van Nederland kom jij? Zo kon ik hem nog niet.

Kees Schilder · 23 februari 2006 op 18:42

Vlijmscherp geschreven.
En te triest voor woorden.
Toch blijf ik de ouders verantwoordelijk vinden.maar ja, wat wil je in een maatschappij waar beide ouders moeten werken om de loodzware kosten te kunnen opbrengen. En daar komt de verantwoordelijkheid van de overheid om de hoek kijken die deze situatie creeerde.(Hoe meer arbeiders hoe meer consumenten)Dat kinderen min of meer aan hun lot worden overgelaten zal zich gaan wreken.Of zal? Is al aan de gang!
En alles wat de overheid als oplossing kan aandragen bestaat uit doekjes voor het bloeden als pil of abortus.
Waar kan ik gepast even braken?

Maurits · 23 februari 2006 op 21:04

[quote]Vandaag las ik dat meisjes, die zich nu in de onfortuinlijke positie bevinden tiener te zijn en aantrekkelijk voor bepaalde mannen in de dertig, zich lenen voor seksuele gunsten, in ruil voor een Breezer, een lift naar huis, of een handje kleingeld. [/quote]
Zouden die meisjes zichzelf ook als onfortuinlijk zien? Die meisjes gaan op een manier met seks om die totaal niet lijkt te passen bij de manier waarop meisjes geacht worden dat te doen. Het lijkt veel meer op de manier die bij jongens ‘normaal’ gevonden wordt. Is seks hebben omdat je er zin in hebt zo verschillend van seks hebben voor een ander soort beloning? Zoals een breezer of een lift naar huis. Het is het lot van elke generatie de daaropvolgende niet te begrijpen. Misschien zijn jongens en meisjes uiteindelijk toch niet zo verschillend. Tenslotte gaan vrouwen ook net zo vaak vreemd als mannen. Ook in een oudere generatie.

KingArthur · 23 februari 2006 op 21:40

Ik ga hier niet veel meer aan toevoegen enkel dat ik het in één adem heb gelezen. Aangrijpend geschreven.

Ma3anne · 23 februari 2006 op 21:50

Moeilijk onderwerp. Hoeveel haken en ogen zitten er aan het begrip ‘prostitutie’. Het probleem van deze tijd zit hem in de steeds jongere leeftijd waarop kinderen menen aan seks te moeten doen. En dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Waar ligt voor een kind de grens tussen vrijwillig en onder dwang? Ik denk, dat een jong kind dat niet in kan schatten. Als de omgeving iets als ‘normaal’ bestempelt, zal een kind zonder zich af te vragen hoe of waarom, zich al snel naar deze norm gaan gedragen.
Dat volwassenen daar misbruik van maken is ten hemel schreiend.

Ben het helemaal eens met je laatste alinea: wat een griezelig beleid om jongeren pas op te vangen als het te laat is. Maar dat wordt niet enkel op dit vlak gedaan. De overheid heeft er een potje van gemaakt wat betreft het jongerenbeleid. Eerst alles uit de hand laten lopen en dan de gevolgen aanpakken. Alsof ze nog nooit van oorzaken hebben gehoord.

Aangrijpende aanklacht, die je schrijft, Dees.

Li · 23 februari 2006 op 22:23

[quote]Dat volwassenen daar misbruik van maken is ten hemel schreiend[/quote]

Treffende reactie op een pakkende column.
Verder is alles al gezegd.

Li

senahponex · 24 februari 2006 op 01:03

vlijmscherp, en wat is de oplossing, hoever gaat de vrijheid. van leven en woord, waar houd de verantwoording van de ouder op en waar begint de verantwoording van diegene die misbruikt maakt van. ik heb zelf en dochter.
Houd mij hart vast hoewel ik er heel zeker van ben dat ze heel verstandig is

Dees · 24 februari 2006 op 15:27

@Weetbeetje cowgirl, wubbels, dank jullie wel 😀

@Shit, subtiel as ever. Ik vraag me af of een meisje van tien de gevolgen overziet en of je al van ‘vrije wil’ kunt spreken. In mijn beleving niet. Maar ik geloof net als jij niet heel erg in voorlichting, wel beeldvorming en navolging.

@Troy… Internet. Ja, denk ik ook. Dat is al helemaal niet te beheersen. Niet wat er geplaatst wordt en niet wat er gelezen wordt.

Maar ik denk ook dat het immer blote vlees in clips, reclames, films, etc een rol speelt. Het is niet het blote vlees an sich.

Ik denk alleen wel dat m.n. meiden van nu meekrijgen dat het hoogste doel als vrouw is om verleidelijk, jong en strak te zijn. Sterker nog, dat het tonen daarvan de enige manier is waarop je nog een beetje invloed kunt uitoefenen op de wereld om je heen. Dat je niet veel voorstelt als je niet kunt voldoen aan dat beeld. En dan kunnen we allemaal zeggen dat dat niet de bedoeling is, ik denk alleen dat een hersenspoeling effectiever is dan woorden van wie dan ook. Inclusief ouders, docenten, etc.

Maar soms lijkt het wel alsof ik het alleen zo somber inzie op dat vlak. Het is een beetje een stokpaardje van me. Meestal krijg ik echter de reactie dat er allang geen onderscheid meer is tussen man en vrouw. Ik zie dat heel anders, zeker voor de generatie meisjes die nu in die tienerjaren zit. Maar ik hoop dat ík het mis heb.

@Bakema, Ja, die ondernemerszin was mij ook opgevallen. Maar dan kom ik tot hetzelfde punt als hierboven in de reactie op Troy; is dat dan wat meiden van nu meekrijgen, dat dát de manier is om mee te tellen, invloed uit te oefenen en, als klap op de vuurpijl, om je breezer of geld mee te verdienen? Ik krijg kouwe rillingen van het idee alleen al.

@Kawa, Ik ben meer bang voor de allround beeldvorming dan voor een exces hier en daar. Ik ben niet voor het inperken van vrijheid, wel voor tegengeluiden. Maar die hoor je zo weinig…

@Driek, ben benieuwd.

@Fred, je hebt gelijk en voor mij toch niet helemaal. Van den Anker is een typisch voorbeeld van iemand die niet de oorzaak wil aanpakken, maar wel de effecten. Vandaar dat deze twee nieuwsberichten samen kwamen. In mijn beleving althans, maar ik ben het wel met je eens dat ik dat duidelijker uit had moeten werken.

Twee columns had ook gekund, maar ik wilde de trend weergeven en daarvan maken beide nieuwsberichten deel uit.

Van den Anker weidde nogal uit over Antilliaanse groepsverkrachtingen. Wat mij stoorde was dat ze die als een soort basisgegeven nam, zo van ‘die gebeuren nu eenmaal tegenwoordig’. En dát vind ik vergelijkbaar met de opmerking over ‘vrije seksuele moraal’. Ik denk dat meisjes geen ‘vrije’ seksuele moraal hebben, ik denk dat meisjes soms niet beter weten, ook al menen ze zelf de hoed en de rand van binnen en buiten te kennen. Die ontwikkeling is een maatschappelijke, niet een kwestie van een steeds vrijer wordende moraal, als een soort normale ontwikkeling in de tijdsgeest. Dát zou een eerste speerpunt richting oplossingen moeten zijn. En daar hoor je Marianne van den Anker niet over al pleit het wél voor haar dat ze bezig is met de problematiek.


“Welk een winst” is volgens mij volstrekt geoorloofd. Misschien dat een echte taalkundige uitsluitsel kan geven hierover??

@Kees, ik ben het niet helemaal met je eens, ik denk dat de beste ouder zijn kind nog niet kan beschermen tegen deze trends. Het beste dat je kan doen als ouder is de weerbaarheid verhogen en blijven praten. Maar dan nog…

@Maurits, jij en ik komen van andere planeten. Al vind ik wel dat jij het altijd beschaafd aanpakt (itt mij soms), kan ik me totaal niet in jouw manier van denken inleven. Ik weet ook eerlijk niet hoe op je opmerkingen te reageren nu.

@King, dank je

@Ma3
[quote] Het probleem van deze tijd zit hem in de steeds jongere leeftijd waarop kinderen menen aan seks te moeten doen. En dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Waar ligt voor een kind de grens tussen vrijwillig en onder dwang? Ik denk, dat een jong kind dat niet in kan schatten. Als de omgeving iets als ‘normaal’ bestempelt, zal een kind zonder zich af te vragen hoe of waarom, zich al snel naar deze norm gaan gedragen.
Dat volwassenen daar misbruik van maken is ten hemel schreiend.[/quote]

Mooi gezegd en de ‘eens’gevoelens spatten uit mn hoofd…

@Li, dank je

@Senahponex, ik ben blij geen dochter te hebben, eerlijk is eerlijk.

——-
De volgende keer zeg ik weer gewoon ‘bedankt allemaal’, promised 😀

edit: vreselijk veel fouten eruit gesloopt…

sally · 24 februari 2006 op 22:06

Hij is weer erg goed Dees. Je blijft één van onze topcolumnisten!

groet
Sally

Bakema_NL · 24 februari 2006 op 23:21

@ Dees…

Daar wringt hem nu net de schoen denk ik. Natuurlijk krijgen die kinderen dat niet van huis uit mee (al zullen er zeker wat zieke geesten zijn die het wel hun kinderen meegeven, ik geloof best dat dit soort trieste hufters bestaan). Het is meer een geval van eigen wegen zoeken om iets te bereiken en waar men vroeger (erg woord eigenlijk) daar zeker niet als eerste aan dacht komen deze kids er wel al vrij snel op uit en blijken er dus geen enkel probleem mee te hebben. Ze krijgen het niet mee, ze bedenken het helemaal zelf. Natuurlijk zal er in gevallen sprake zijn van een probleem in de opvoeding, maar ik vrees dat dat in de praktijk nog meevalt en dat het een probleem is wat niet zo snel opgelost zal zijn………en kun je wel spreken van een probleem wanneer het allemaal vrijwillig gebeurt en er gewoon rationeel (hoe maf dat ook mag klinken) over is nagedacht……vrijwel onbereikbare materiele zaken is wat men wil en dit is de manier om ze makkelijk te krijgen. Het is voor een hoop mensen misschien niet voor te stellen, maar het gebeurt dus op grotere schaal dan men voor mogelijk had gehouden.

Eigenlijk is het nooit anders geweest ook trouwens. Iedereen kent de meisjes die een leuk vriendje kregen…..en oh ja, hij heeft een autooooooo, heel belangrijk.
Vraag een willekeurig meisje van de straat wat ze het liefst wil, een leuke jongen met een normale baan of een ietsje minder leuke jongen met veel geld………..ik ken het antwoord al, hoor het vaak genoeg, dat geld maakt een hele hoop goed altijd…………dat komt op mij dan al hoerig over eerlijk gezegd, maar heel veel meiden/vrouwen steken toch echt nog zo in elkaar ook en ik denk dat een huidige generatie er nog minder moeite mee heeft om daar voor uit te komen en er zelfs naar toe te werken.
Ik heb 5 jaar in de Bijlmer gewerkt en als je van bil wilt moet je daar zijn, je hoeft er niks voor te doen zelfs, je hoeft geeneens vreselijk aantrekkelijk te zijn, het komt allemaal vanzelf. Maar natuurlijk verlangen de meisjes wel naar leuke cadeaus want anders ben je een goedkoop mannetje……….en dan is het alweer zo’n 8 jaar geleden dat ik daar gewerkt heb.

Trukie · 25 februari 2006 op 00:03

Dees een beetje laat maar weer een pracht van een column.
Alleen vraag ik me af of het een probleem van deze tijd is of van aller tijden.
Nu gaat het om breezertjes. Maar we kennen ook de verhalen van de hooimijt (meid?) en de huismeid met de heer op het zolderkamertje en de Gooise matras. Wat gebeurt er (soms) tussen schoolfuif en afzetten voor de huisdeur in de geleende auto van papaah en de sterke verhalen met het superpopje en stoere Bobje van de klas.
Het gaat door de jaren heen. Het blijft het meest ultieme mysterieuze onderwerp op de leeftijd van op ontdekkingsreis gaan.
Hoe kun je dat als ouder, onderwijzer of hulpverlener voor iedereen goed begeleiden?
Pas als sex net zo bespreekbaar is als de dagelijkse maaltijd en er geen rode koontjes meer aan te pas komen, krijg ik goede hoop.
Zolang er nog een taboetje of een mysterieus zweempje overheen ligt, blijft het uitdagend.

Jouw column is weer een positieve bijdrage aan het bespreekbaar maken van waar men liever niet over spreekt.

Bakema_NL · 25 februari 2006 op 00:58

Wat Trukie zegt deed me aan nog iets denken………de vakanties. Al die meiden die in verre landen wat jongens verslijten….pure liefde natuurlijk. Hahaha, uiteraard niet, sommigen hopen het, tegen beter weten in eigenlijk, bij de meesten gaat het gewoon om de sex, net zoals dat bij de jongens het geval is. Je zou die kids in het verhaal van de column dus zelfs een stuk slimmer kunnen noemen, zij laten zich tenminste nog betalen er voor.

Peer · 25 februari 2006 op 03:33

Hoi Dees,

Ik vind dat je hier een goede column neer hebt gezet.
Deze column en haar reacties interesseren mij des te meer omdat ik een tijd gewerkt heb met jongeren.
In die tijd ben ik behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt wat betreft de jongerencultuur en met name de straatcultuur. Een wereld die voor een buitenstaander moeilijk te vatten is en waar normen en waarden behoorlijk verschoven zijn de afgelopen jaren. Ook met betrekking tot seks en seksualiteit. Maar dat is natuurlijk niet iets van vandaag. Dit gaat al generaties lang zo. Altijd weer zal de oudere generatie hoofdschuddend en belerend naar de jongere generatie kijken met in het achterhoofd de normen en waarden zoals zij ze vroeger geleerd hebben.

Met dat in gedachte kijk ik glimlachend naar de krapachtige wijze waarop telkens weer geprobeerd wordt de jongere in het “ouderwetse” gareel te houden.

Het is volgens mij niet zo dat de oudere generatie maar alles zal moeten slikken. Natuurlijk moet er weerstand zijn, dat maakt deel uit van het “natuurlijke” proces. Maar het is denk ik wel nodig dat er af en toe wat gerelativeerd wordt en de maatregelen die getroffen worden in verhouding staan met de problemen die zich presenteren.

Raindog · 25 februari 2006 op 09:36

Als iedereen nu gegeten heeft kom ik de mosterd nog even brengen.
Topcolumn vanwege de discussie die het oproept. Ik kan Fred zijn punt over de koppeling tussen de 2 onderwerpen volgen, ik kan met Dees’ uitleg genoegen nemen.
Opmerkelijk genuanceerd ben je trouwens over Van den Anker. Zegt meer over mij dan over jou hoor. Ik heb hetzelfde programma als jij gekeken. Ik vond de wijze waarop gediscussieerd werd ronduit pet, mede dankzij Van den Anker zelf maar het is waar: zij handelt vanuit een diepe oprechte woede over hoe kinderen de dupe worden van hun ouders of omgeving. Deze week stond daarover nog een erg verhelderende ingezonden brief in een landelijk dagblad. Haar oplossing mag dan misschien niet de juiste zijn, over het probleem dat zij ter harte heeft genomen kun je eigenlijk alleen maar heel erg boos zijn zoals zij ook is. Want dat het gebeurt, dat de tijden niet meer zo zijn zoals ‘vroeger’, dat maakt het allemaal nog niet goed. Integendeel.
Wat sexuele moraal betreft, het nieuws uit Amsterdam, denk ik dat de toekomst ons nog veel (meer) verknipte geesten zal brengen. Voor die jongens en meisjes die het aangaat is dat nu misschien nog niet een probleem, jammer dat ze daar later waarschijnlijk wel achter zullen komen. Ik denk dat, noem het: integriteit van lichaam normen die veranderlijk zijn door de tijd overstijgt. Op zo jonge leeftijd, wanneer je toch al zoveel met je lichaam bezig bent dat je misschien wel eens denkt dat je lichaam is wie je bent, is het effect daarvan niet te overzien.

Dees · 25 februari 2006 op 11:06

Ach ja, ouderen die jongeren in een ‘ouderwets’ gareel proberen te houden. Bespreekbaarheid om het taboe tot op de grond toe af te breken. Rollenpatronen, goudzoekers. Het is allemaal tot op zekere hoogte waar, maar een ding weet ik vrij zeker, meisjes die zich nu op die manier opstellen, zullen daar later grote problemen mee krijgen.

Ik denk ook niet dat ouders zich kunnen wapenen tegen de ontwikkelingen van hun kinderen. Ik denk wel dat de huidige beeldvorming veel te maken heeft met hoe het op de straat eraan toe gaat. Wat mij betreft zijn die ontwikkelingen een ferme stap terúg in de tijd en niet een natuurlijk proces naar voren. Dat de verschijnselen van alle tijden zijn, ja. Alleen zijn er nu blijkbaar randvoorwaarden die de gevolgen ervan ernstiger maken. En die randvoorwaarden zijn wel maatschappelijk bepaald. En wat mij betreft zouden daar de pijlers op gericht moeten worden, niet op het indammen van gevolgen.

Het baart mij zorgen dat meiden van nu zo weinig zelfrespect hebben. Ook de handelsgeest die ermee gepaard gaat is voor mij geen teken van zelfrespect en handigheid, maar eerder van het ontbreken van beide.

Bedankt voor alle reacties en een mooie discussie 🙂

ReadMe · 1 maart 2006 op 00:54

Gefeliciteerd met je column van de maand! Ik zag er toevallig nog een liedje over tijdens Koppensnellers. Een parodie op “Meisjes van dertien”. Ook erg sterk, net zoals deze column. Veel plezier met je column van de maand!

Groeten,
Robbert.

melady · 1 maart 2006 op 01:03

Daar staat dan wel weer de column van de maand Dees.
Feli!

Af en toe vraag ik me af waarom een column van de maand genomineerd word.
Zijn het de vele reacties?
Is het de inhoudt?
De titel?

Chantal · 1 maart 2006 op 09:49

Gefeliciteerd met je column van de maand!! :kiss:

Dees · 1 maart 2006 op 12:52

Wat voor reden ook, het is een supermanier om de dag te beginnen! Eerste dag vakantie en column van de maand! 😀

Het blijft vreemd om je eigen woorden te horen ReadMe en het lijkt me niet altijd een makkelijke klus. Sommigen zijn makkelijker in te spreken dan andere columns. Maar het is wel heel leuk om te horen, dus dank je wel!

En bedankt voor de felies :kiss:

ReadMe · 1 maart 2006 op 17:54

[quote]Het blijft vreemd om je eigen woorden te horen ReadMe en het lijkt me niet altijd een makkelijke klus. Sommigen zijn makkelijker in te spreken dan andere columns. Maar het is wel heel leuk om te horen, dus dank je wel![/quote]
Maar, is het wel goed dan? Hoe had jij het gedaan? Want hieruit kan ik nog steeds niet opmaken of je hem wel de moeite waard vind i.v.m. hoe jij het zou willen hebben.

Dees · 1 maart 2006 op 20:11

Zie PB 😉

WritersBlocq · 1 maart 2006 op 22:43

[quote]@Weetbeetje cowgirl, wubbels, dank jullie wel[/quote]

NIKS WEETBEETJE!!!! WEETBOELTJE!!!! Ik zei het toch al, Column van de Maand, ik zei het!!!!

Super verdiend, ik ga hem morgen afluisteren. Geniet van het supergevoel 🙂

Liefs, fijne vakantie, Fluffy de Weetboeltje Cowgirl

Nana · 2 maart 2006 op 08:48

Goede column, het maakt een boel los. Als ik een antwoord wist, schrijf ik weer een column.

Raindog · 6 maart 2006 op 20:27

Dees,

Ik ga geloof ik een beetje een gewoonte ontwikkelen niet erg vaak meer als (een van de) eerste(n) te reageren. Bevalt me ook wel geloof ik.

Van harte gefeliciteerd, verdiend wat mij betreft.

Raindog

Mup · 7 maart 2006 op 13:54

Alles is al gezegd. Shit, ik heb een meisje van 13, en we wonen op de Antillen, moet ik nu van den Anker bellen?

Toch is dit probleem niet nieuw, het bestond al, zelfs lang voor ‘mijn vroeger’ (mooie omschrijving van je) Internet zal er een grote rol in spelen, zowel om de verkeerde als de goede motieven.
Topcolumn Dees,

Groet Mup.

wzza14606 · 28 april 2008 op 22:11

125 sadomaso infiammato Gratis affitto Arredamenti Fato Mars discografia melita gratis nuda Foto Inviare Venezia scarica tributo cavallo Colori [url=http://www.dacons.net/tagliare_mp3_gratis_2008.html] tagliare gratis mp3[/url] esame ragazza Cammino Cassa schemi Tende [url=http://www.dacons.net/donna_cerca_uomo_roma_sesso_2008.html] sesso roma cerca donna uomo[/url] vocabolario Figa pompino Che Registrazione per Stock Auto [url=http://www.dacons.net/ww_istruzione_it_2008.html] Istruzione It Ww[/url] scheda Bilance Produzione Simbolo Ufficio Maschi seno Cucine Grossisti abbigliamento Romano [url=http://www.dacons.net/bellezzevip_it_2008.html]and bellezzevip dacons.net it[/url] Donna Ringhiere oroscopo conquistare video culo [url=http://www.dacons.net/carcinoma_squamoso_2008.html]the Squamoso dacons.net Carcinoma[/url] boy palermo Navigatore Cerco dei Lesbiche Donatello dante Racconti abbigliamento bmw Liste registrazione Giuseppe elisabetta Segnalibro [url=http://www.dacons.net/foto_cavalli_vendita_2008.html]the Foto dacons.net Vendita Cavalli[/url] adeguamento Cesena trame Video Chareerak missoni Dragon Google gallery Cent House Spiritose Piccolo dvd Amore test Vergine dragon [url=http://www.dacons.net/sito_amatoriale_hard_2008.html] hard sito amatoriale[/url] cariparo Elettrorapido lutto camper Goku hard Cartone rosso pleyboy foto Ambientale [url=http://excode.ru/guida_michelin_2008.html]a michelin guida[/url] Provveditorato donna Terreni tomb dvd Kate nodo Penna Inpdap Mom usato Simona Costi Pono Scarpe [url=http://excode.ru/tetto_condominio_2008.html]the excode.ru tetto condominio[/url] canzoni Torta Ufficio modulo Sanitari [url=http://excode.ru/video_gratis_di_donna_nude_2008.html] gratis nude excode.ru donna di video[/url] Cinema san Registrazione peloso Skinhead foto Pellicole Compleanno Cantiere capello Collezione gratis confessioni Per Tim [url=http://excode.ru/dragon_ball_xxx_it_2008.html] ball it xxx dragon[/url] Troie foto arano celebrities foto contenenti Giustizia puzzle mms Lavorare Dichiarazione [url=http://excode.ru/alda_deusanio_2008.html]and deusanio Alda[/url] Napoletanagasclienti pattino Manuali Bagaglio Preparare mensile hostess Spezzatino Disegni Inviare Mobili auto foto donne impianto Aereoporto Copertina [url=http://excode.ru/separazione_dei_beni_2008.html]and beni dei separazione[/url] Luce musica Affitti soluzione Moto Tabacchi porno Pornostar Capizzi Nel poesia Pronostici Esempio Valentino [url=http://excode.ru/trucchi_ps2_gta_vice_city_2008.html]or vice gta city ps2 trucchi[/url] Estivo Che pettinature porno Cinema Nuda Ssso Settimanale Encefalocele xxx sesso sperma

Geef een reactie

Avatar plaatshouder