Ik had niks met Andre Hazes. Ik had niks met Theo van Gogh. Hoewel ik niemand dood wens, zal ik ze geen van beiden missen.
Hazes kende ik van TV, van de roddelbladen en de radio. Nou ja, radio…zodra ik hem hoorde kwelen, zette ik een andere zender op. In de roddelbladen verscheen hij steeds weer in andere gedaante: nare, vervelende man, superartiest, liet vrouw en kinderen in de steek, o nee, toch weer niet, koning van het levenslied. Ik mocht hem niet. En zijn muziek ook niet. Voor mij persoonlijk is er niets verloren gegaan met de dood van Hazes. Misschien is de wereld er voor mij wel een stukje beter op geworden.
Maar nu ben ik dus een slechte Nederlander. Want ik was niet op zijn afscheid in de Arena. En ik heb dat afscheid ook niet op TV gevolgd. Ik vond het onnodig. (heb me zelfs afgevraagd, waarom ze dat H6 niet afgeplakt hadden. Ik dacht eerst dat het een plaatsaanduiding was: Hé jongens, die kist zet je op positie H6, dan staat-ie mooi in beeld!). En ik heb al helemaal niet tijdens zijn begrafenis het raam open gezet om keihard, met alle andere mensen tegelijk ‘zij gelooft in mij’ ten gehore te brengen, zoals een radiozender had gevraagd. De radio wordt een stuk leuker zonder hem, de roddelbladen interessanter, de TV kleuriger. Vind ik.
Van Gogh ken ik ook alleen van de media. Een rokende schreeuwlelijk met een grote bek, die af en toe een slechte film maakt. Ik kon geen enkele charme aan hem ontdekken. Hij shockeerde om te shockeren. Hij beledigde om te beledigen. Geen fatsoen, die man. Of moet je ‘vrijheid van meningsuiting’ nu vertalen met: ‘Wees onfatsoenlijk’? Iedereen staat nu op zijn achterste benen te steigeren. De vrijheid van meningsuiting is aangetast. Ga toch fietsen! Met zijn gedrag werkte hij polarisering in de hand. Gezond verstand zat er bij hem niet in. Ik mocht hem niet. En voor mij persoonlijk is er niets verloren gegaan met de dood van van Gogh. Misschien is de wereld er voor mij wel een stukje beter op geworden.
Maar nu ben ik dus een slechte Nederlander. Want ik stond niet met potten en pannen in Amsterdam. En ik sta niet op de bres voor de vrijheid van meningsuiting, die schijnt te zeggen, dat je mensen met de grond gelijk mag maken, als je maar geen fysiek geweld gebruikt. Enne, hoe zat dat ook weer met die schoolkinderen, die gepest worden? Dat mag dan dus ook? Toch vrijheid van meningsuiting? Pest maar raak, kinderen. Het mag nu. Wel met woorden, hoor! En tegen de meester met twee woorden!
Maar ik zit me nu tenminste een stuk minder te ergeren.
Er zijn nog wel meer mensen die ik niet mag. Die ik niet meer op TV, radio en in roddelbladen wens tegen te komen…Fons de Poel, Patty Brard, Robert Jensen (en sidekick), Carlo en Irene, Viola Holt, Caroline Tensen, Irene van de Laar…of demoniseer ik nu?


22 reacties

Kees Schilder · 9 december 2004 op 17:13

Nee hoor, je mag hier gelukkig alles zeggen.
Zelf vind ik het een beetje lullig om een emmer stront over dode mensen te gieten.Wat schiet je daarmee op? .

Bakema_NL · 9 december 2004 op 17:18

Het is jouw mening. Ik vind het een stomvervelend stukje van iemand die zich met veel moeite heel misschien in een ander zou kunnen verplaatsen…………..wie weet word de wereld ooit ook een leukere plek in mijn ogen…niet dat ik je dood wens hoor, uiteraard niet…..

Ma3anne · 9 december 2004 op 17:34

Mensen doodwensen die jou niet in je kraam te pas komen… ik vraag me na het lezen van deze column werkelijk af waar het heen moet met de wereld.

Wright · 9 december 2004 op 18:19

Het is een wat zinloze emotie om je te ergeren aan mensen die je niet kent, en heel makkelijk buiten je gezichts en/of gehoorsveld kunt houden, simpelweg door te zappen, of een bladzijde om te slaan.

Raindog · 9 december 2004 op 18:57

‘Pissen op het lijk’, zo noemde Sylvain Ephimenco dat. Ach ja, waarom zou dat ook niet kunnen als je een mening wilt uiten. Ik bedoel; het is niet zomaar een mening, maar het is wel mooi de jouwe. Als je moet pissen, dan moet je pissen. Toch?

(Oh ironie…)

Mosje · 9 december 2004 op 20:30

En wat vond je van Prins Bernhard dan?
Ach, laat ook maar zitten.
Als jij mensen niet wenst tegen te komen, kom ze dan gewoon niet tegen. Zo moeilijk is dat niet.

viking · 10 december 2004 op 08:38

Ik had ook niks met Andre Hazes. Omdat mijn beeld van de man beperkt bleef tot het beeld dat de media en de meebrullers mij gaven. Totdat ik de film Hazes zag; ik ben geen fan van hem of zijn muziek geworden maar ik vond hem wel heel erg mens. En daardoor vind ik hem toch leuk.

Maar goed, smaken verschillen en iemand met stront besmeuren die zich niet meer kan verweren is lekker makkelijk en getuigt van een enorm karakter.

Welkom op CX

ps
Mag ik, uit het feit dat je hier volkomen anoniem schrijft, opmaken dat je liever niet wil dat we na je dood een waardeoordeel over je uitkotsen?

Mar · 10 december 2004 op 09:39

Wat zal men wel niet van jou vinden?
Ieder z’n mening.
Maar JE kent die mensen niet eens. Vooroordelen alom!

Mar

Fred · 10 december 2004 op 09:53

Ik heb hem helemaal uitgelezen en sluit me niet aan bij de bovenstaande meningen. Er zit wel degelijk wat in dit stukkie. Misschien had het wat anders verwoord kunnen/mogen worden. Der zit wel degelijk een boodschap in.

archangel · 10 december 2004 op 10:07

@ Ma3: [quote]Mensen doodwensen die jou niet in je kraam te pas komen… [/quote]

😕

Zo had ik ’t dan toch weer niet gelezen. Net zomin als ik AJ vd Ven tegen Andries Knevel heb horen zeggen: ‘Ik wil dat die schoft van een Wilders binnen twee jaar aan kanker overlijdt! Horen jullie me? Hebben jullie dat goed begrepen?? Mark my words!!!’

Waarmee ik dus maar wil zeggen: het is makkelijk om suggestie om te buigen naar verschillende kanten, afhankelijk van wat je wíl horen of lezen 🙂

Verder sluit ik me aan bij Fred.

ikmail · 10 december 2004 op 10:58

Hmm, ik geloof dat mijn stukje niet helemaal is overgekomen…
De achterliggende gedachte was, dat ik niet geraakt ben door de dood van beide heren. Dat Hazes is overleden aan zijn levensstijl, jammer…voor hem. Ik mis hem niet, maar ik word van alle kanten aangevallen, omdat hij blijkbaar zoveel voor ons land betekende. Niet voor mij dus.
Van Gogh is overleden aan een terroristische aanslag. Ik walg van elke onnatuurlijke dood, euthanasie daargelaten. Maar van Gogh als mens, als regisseur, als columnschrijver, nee, ik had niks met hem. Maar blijkbaar ben ik ‘fout’ als ik dat zeg.

Kees: Zelf vind ik het een beetje lullig om een emmer stront over dode mensen te gieten
Ikmail: Als Theo dat mag, en iedereen schijnt dat fantastisch te vinden, waarom ik dan niet?

Bakema: Ik vind het een stomvervelend stukje van iemand die zich met veel moeite heel misschien in een ander zou kunnen verplaatsen…………..
Ikmail: stomvervelend, accoord, dat kun je vinden. Maar blijkbaar heb jij ook veel moeite om je misschien in en ander te verplaatsen.

Ma3anne: Mensen doodwensen die jou niet in je kraam te pas komen…
Ikmail: Jij hebt niet goed gelezen…

Wright: Het is een wat zinloze emotie om je te ergeren aan mensen die je niet kent,
Ikmail: Het tegenovergestelde is dan blijkbaar niet zinloos? Mensen de hemel in te schrijven die je niet kent?

Mosje: En wat vond je van Prins Bernhard dan?
Ikmail: Heb het condoleanceregister al getekend!

Viking: iemand met stront besmeuren die zich niet meer kan verweren is lekker makkelijk en getuigt van een enorm karakter.
Ikmail: Ik neem aan dat je het over het karakter van Theo hebt?

Mar: Maar JE kent die mensen niet eens. Vooroordelen alom!
Ikmail: Precies wat ik bedoel. Ik ken ze niet. Maar ik moet van ‘de gemeenschap’ toegeven, dat Hazes een subliem artiest was en dat ik alles wat van Gogh heeft uitgekraamd moet accepteren vanwege de vrijheid van meningsuiting. Nou, nee dus.

Kees Schilder · 10 december 2004 op 11:20

[quote]Kees: Zelf vind ik het een beetje lullig om een emmer stront over dode mensen te gieten[/quote]
[quote]Ikmail: Als Theo dat mag, en iedereen schijnt dat fantastisch te vinden, waarom ik dan niet[/quote]
Nogmaals, van mij mag het.Niks op tegen.Maar of iedereen het zo fantastisch vindt, waag ik te betwijfelen.Maar dan nog maakt het niets uit.Je mag hier gelukkig (veel) zeggen wat je wilt.

Ma3anne · 10 december 2004 op 11:31

[quote]Hoewel ik niemand dood wens, zal ik ze geen van beiden missen. [/quote]

[quote]Voor mij persoonlijk is er niets verloren gegaan met de dood van Hazes. Misschien is de wereld er voor mij wel een stukje beter op geworden.[/quote]
[quote]De radio wordt een stuk leuker zonder hem, de roddelbladen interessanter, de TV kleuriger. Vind ik.[/quote]
[quote]En voor mij persoonlijk is er niets verloren gegaan met de dood van van Gogh. Misschien is de wereld er voor mij wel een stukje beter op geworden.[/quote]

Ik heb wat zinnen eruit gelicht. Ik stoor me aan het feit, dat je eerst meedeelt, dat je niemand dood wenst en daarna gaat uitdiepen hoe voor jou de wereld een stukje bter is geworden door de dood van H. en v.G.

Dat kan ik niet rijmen met elkaar.

Iemand van tevoren NIET doodwensen, maar als ie dood is vinden dat de wereld er beter uitziet… is dat niet minstens een beetje schijnheilig?

Dan schrijf je nog namen onder deze tekst-met-dubbele-inhoud. Hoezo suggestief?

Ik denk dat ik wel degelijk goed kan lezen. Lezen gaat verder dan enkel de woordjes aan elkaar rijgen. Tussen die woordjes staan witte ruimtes en daar is soms ook van alles te lezen.

Op de letter beschouwd heeft Archangel gelijk, maar tussen de regels door lees ik andere dingen. En die baren mij zorgen.

archangel · 10 december 2004 op 12:08

Ach ja, weet je wat het is? Ik stoor me er aan dat er blijkbaar alleen in uitersten gedacht kan worden. Als je niet persoonlijk geraakt wordt door iemands dood, zou dat automatisch betekenen dat je het wel best vindt dat die persoon is gestorven? 😕

Mijn vader is jaren geleden overleden, na een bewogen leven. Verwacht ik dan collectieve rouw van de hele natie? Nee, natuurlijk niet. Net zomin als ik verwacht dat iedereen zich constant bewust is van alle andere mensen die overal op de wereld sterven.

Ik druk mijn verdriet niet door de strot van anderen, en ik verwacht dus ook niet dat men mij een vals medelijden door de strot duwt wanneer bepaalde prominent aanwezige medemensen overlijden.

ikmail · 10 december 2004 op 12:11

[quote]Dan schrijf je nog namen onder deze tekst-met-dubbele-inhoud. Hoezo suggestief?[/quote]

Ha, dat is in ieder geval goed aangekomen…

[quote]Op de letter beschouwd heeft Archangel gelijk, maar tussen de regels door lees ik andere dingen. En die baren mij zorgen.[/quote]

Iedereen leest ’t zoals men het zelf ziet. Maar maak je geen zorgen, ik ben ongevaarlijk.

Wright · 10 december 2004 op 12:22

Wright: Het is een wat zinloze emotie om je te ergeren aan mensen die je niet kent,
Ikmail: Het tegenovergestelde is dan blijkbaar niet zinloos? Mensen de hemel in te schrijven die je niet kent?

Ik kan grote waardering hebben voor mensen die ik niet persoonlijk ken.
Genieten van schrijvers, muzikanten, enz…
Dat vind ik inderdaad geen zinloze emotie maar een verrijking van mijn leven.

tommy · 10 december 2004 op 13:42

Een vergelijking met de boerenkool-met-worst-imam Van der Ven dringt zich op inderdaad, en daar is door o.a. onze minister van Justitie ook zo overtrokken op gereageerd.

Ik deel Ikmails visie op de door hem genoemde BN-ers [ook] niet, maar hij/zij heeft wel het volste recht te zeggen wat hij zegt. De dood van Dré liet mij ook koud, en dat zal Ikmail dan ook min of meer bedoelen.

Iemand doodwensen is iets heel anders dan dat het je koud laat als die persoon ook daadwerkelijk overlijdt. Lange tijd had ik datzelfde gevoel over Willem Oltmans, dus vind ik ook dat de wereld een stukje leuker is geworden met zijn verscheiden. Dat neemt niet weg dat ik hem absoluut geen euthanasie toewenste!

Theodor Holman vind ik ook een zeer abjecte en vreselijk irritante man, dus zou ik er ook geen traan om laten als hij uit beeld zou verdwijnen. Maar daarmee zeg ik niet dat ik hem de dood toewens! Het zijn twee verschillende dingen, en het vermogen dat te onderscheiden lijkt me de sleutel tot vreedzaamheid in dit land, in tegenstelling tot een burgeroorlog tussen Islam en niet Islam …

Dees · 10 december 2004 op 14:41

Tsja, dat had ik nou met Fortuyn. En met Di. En die gevoelens van ‘het kan mij niet zoveel schelen’ werden voor mij juist versterkt doordat er zoveel heisa om werd gemaakt, iets dat op een gegeven moment juist vervreemdend gaat werken.

Prima column, wat mij betreft.

Niet meer dan voorstelbaar dat je niet altijd in het gelid van verdriet wilt springen op het moment dat de rest van de wereld dat wel doet.

En die uitersten die sommige respondenten hier lezen, ik lees ze niet…

archangel · 10 december 2004 op 15:18

@ Dees: ik lees die uitersten ook alleen in de reacties hoor, niet in de column (voor ’t geval je mij met eén van de respondenten bedoelt) 🙂

viking · 10 december 2004 op 16:05

[quote]Hmm, ik geloof dat mijn stukje niet helemaal is overgekomen…[/quote]
Ik heb er geen problemen mee als mensen gelukkig worden van andermans dood. Ik weet zeker dat ik zeer gelukkig wordt van de dood van enkelen onder ons. Als het niet strafbaar was, zou ik er zelfs met liefde een steentje aan bij dragen. Daar gaat het, wat mij betreft niet om.

Uit je column maak ik op dat je dingen schrijft die je niet bedoelt en dingen bedoelt die je niet schrijft. En dan lijkt het op modder gooien zonder doel. Iedereen moet nu zo nodig even laten horen/zien dat hij/zij aan die inmiddels tenenkrullende discussie wil bijdragen.

Maurits · 10 december 2004 op 19:39

Beste IkMail, De titel van je column slaat nauwelijks op de inhoud van je column maar voorspelt wel fraai wat er gebeurde na het plaatsen ervan. Als dat de werkelijke bedoeling was ben je helemaal geslaagd. Als je vooral bedoelde om te uiten dat je het niet eens bent met ‘van de doden niets dan goeds’ had dat mooier en subtieler gekund dan de “ik ben van mening” vorm die je gebruikt. En de laatste alinea, tja, wat heeft die voor zin. Je had je punt al gemaakt. Less is more! Wat heb je trouwens op Irene van de Laar tegen?

melady · 11 december 2004 op 23:46

ikmail…zoals ik al vaker het gevoel heb na het lezen van je schrijfsels…een hoop wol en geen schaap…snap je?

of: een hoop geschreeuw en geen schaap snap je?

of: de bel horen luiden en niet weten waar het schaap zit…
Je bent vast geen slechte Nederlander..maar ik vind je geen columnist.

Melady 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder