Ik ben het toch zo spuugzat dat iedere kwaal die ik ooit in mijn leven heb gehad, wordt afgedaan met de geijkte woorden dat het tussen mijn oren zit. Ondanks alle keiharde medische bewijzen, die er niet om logen, dat mijn rug en bekken nog schever waren dan de toren van Pisa, het bloed uit mijn linkernier spoot met dezelfde druk van een espressoautomaat en de uitslag van mijn allergietesten waren te vergelijken met een seismograaf die een aardbeving van 5 op de schaal van Richter aangaf. Het zit tussen de oren. Ik begon het bijna zelf te geloven totdat mijn eerste arts notabene zelfmoord pleegde. Hoezo projectie? Mijn tweede arts werd overspannen en daardoor werd ik automatisch overgeschreven naar een derde nieuwe arts, die al na 6 maanden per brief aangaf dat ze het werk niet meer kon combineren met andere privé-zaken. Ik liet voor de vierde keer mijn ponsplaatje veranderen en hoopte dat mijn nieuwe arts me iets meer vertrouwen zou schenken.

Maar het mocht niet baten. Ik ben nu al bijna 4 maanden ziek. Oorzaak: ik ben letterlijk tegen een muur gelopen. Ja stom, ik weet het. Figuurlijk gesproken loop ik bij mijn huisarts ook weer tegen een muur. Met omslachtige vragen als ‘sta je de laatste tijd onder veel druk?’ wordt me pijnlijk duidelijk dat ook deze nieuwe arts mijn klachten als: dubbel zien, concentratieproblemen, 24 uur per dag doodmoe zijn, nek- en hoofdpijn, niet op woorden komen of de verkeerde woorden gebruiken en geheugenverlies afdoet met wat paracetamolletjes en rust. Letterlijk zei ze dat ik de situatie maar moest accepteren en ze had het zelfs over een psycholoog als ondersteuning! Gezondheidszorg: leuker kunnen ze het niet maken, wel moeilijker!

Nadat ik mijn poot stijf hield en smeekte om een verwijzing, kwam ik terecht bij een neuroloog die zo autoritair was, dat ik compleet dichtklapte en geen woord meer wist uit te brengen. Over haar gebrek aan empathie en sociale vaardigheden zal ik maar verder zwijgen. Ik heb me nog nooit zo klein gevoeld, ondanks dat ik maar 1.62 m ben. Volgens haar had ik spierspanningshoofdpijn en ik kreeg een verwijzing voor ontspanningsoefeningen! Ze dekte zich wel nog in met de woorden dat mijn klachten geleidelijk aan moesten overgaan, maar dat ze ook blijvend konden zijn. Snap jij het nog??? De fysiotherapeut/osteopaat was het niet eens met haar diagnose en constateerde een verschoven nekwervel en schedelbeenderen. Maar ach, wie was hij.

Even, heel even maar, heb ik een luttele seconde gedacht: had ik maar een tumor in mijn kop, net zoals mijn oma waarvan de artsen ook zeiden dat ze zich liet hangen, dan klaag ik haar aan. Ik zal mijn lange saaie en waarschijnlijk zeer herkenbare gezondheidsrelaas kort maken. Ik ging voor een second opinion naar een andere neuroloog. Zei dat ik al weken dubbel zag en binnenkort met één man en niet met twee mannen voor het altaar wilde staan en in bed geen trio meer aan kon. Ik dacht doe maar zo gek mogelijk, misschien nemen ze me dan wel serieus. Ik krijg een EEG, MRI-scan, bloedonderzoek en nog meer testen. Daaaag no-claim! Ben je ziek, kost het je nog handen vol geld ook. Maar eerlijk is eerlijk, eindelijk een arts die lekker in zijn vel zit! Over één maand krijg ik de uitslag en hoor ik wat er nu letterlijk tussen mijn oren zit.

Lieve dokter, dan pas accepteer ik wat ik heb en geen minuut eerder. Ik neem het U niet kwalijk. Ik begrijp dat de gezondheidszorg in Nederland het er ook voor U niet gemakkelijker op maakt. Het huidige gezondheidssysteem in Nederland werkt alleen maar averechts en maakt de patiënt en zelfs de medische hulpverleners alleen maar zieker. Laten we eerst maar eens beginnen bij U, want U lieve dokter, bent de eerste schakel die hulp nodig heeft! Wat zeg ik? De politiek is de eerste schakel. Zij hebben dit hele gezondheidssysteem met hun grijze hersencellen naar de klote geholpen! Als er al wat zit, dan zit het tussen hun oren! Zo. Genoeg stoom afgeblazen voor nu. Daar knapt een mens van op. Hèhè, geheel zonder psycholoog mijn probleem geestelijk opgelost. Nu alleen nog lichamelijk.


21 reacties

Godspeed · 25 april 2005 op 12:49

[quote]Oorzaak: ik ben letterlijk tegen een muur gelopen. Ja stom, ik weet het.[/quote]

Weer Column van Mercurius, mooi…
Maar eh dat van die muur, moet je wel even uitleggen.
Was die er eerder of heeft iemand die muur er snel gebouwd????
Graag een vervolg Column over de oorzaak.

Groetjes,

Godspeed:pint:

PS: bij mij in het café komen ook wel eens mensen met een bult op het hoofd, en die zeggen dan ook steevast zoiets als, tegen een deur gelopen, maar die zijn dan de avond van te voren met een ?.? promille bij mij naar buiten gestrompeld.:-)

Jeroen · 25 april 2005 op 13:10

Mooi geschreven epistel Mercurius! Minder mooi verhaal uiteraard. Vreemd dat mensen je na weken/maanden niet kunnen werken nog niet serieus nemen. Blijkbaar hebben ze veel patienten waarbij het wel tussen de oren zit en moeten ze, gezien de tijdsdruk, snel een beslissing nemen. Dus, hoppa wat paracetamol en als ’t effe kan nog wat prednison er achteraan. Tja, zo kan ik het ook.

Take it easy!

Jeroen

P.S. In Asterix en Obelix heb ik wel eens gelezen dat je de oorzaak nog eens moet herhalen. Dus, nog eens tegen die muur oplopen a.u.b. en dan testen of je enkel, dubbel of driedubbel ziet. Mocht het niet werken, dan nemen ze je wellicht nog serieuzer als je al bloedend bij de eerste hulp aankomt… (geintje, niet doen hoor!)

WritersBlocq · 25 april 2005 op 14:07

[quote]Genoeg stoom afgeblazen voor nu. Daar knapt een mens van op. Hèhè, [/quote]
Gelukkig maar! Maar is dit wat je wilde zeggen, of kwam je er niet op 😛
Nee hoor, sterkte in de mallemolen met mensen die doktertje spelen op een onwijze wijze. Groetje, Pauline.

pleuro · 25 april 2005 op 15:58

Ik had aan de ene kant willen reageren met “heel herkenbaar!!!!!!!” maar bij nader inzien zeg ik slechts dat de medische wetenschap vandaag de dag op meer raadsels antwoorden weten te vinden dan 100 jaar geleden. Good luck Mercurius!

Mosje · 25 april 2005 op 16:43

Voor wat betreft het schrijven zit het nog wel goed. Tussen je oren.
Wens je veel sterkte en beterschap!

Ma3anne · 25 april 2005 op 16:57

Het liefst zou je op zulke momenten je oren willen laten verwijderen om te bewijzen dat het daar niet tussen zit, maar ja, dat luistert weer zo rot hè.
Wat een narigheid, meid. Sterkte!

Kees Schilder · 25 april 2005 op 17:56

Herkenbaar. Veel psychopaten sorry, logen, heben een plaat voor hun kop.Daar zouden ze eigenlijk tegen aan moeten stuiteren.Misschien bevordert dat de hersendoorstroming. Ondertussen zit je er mee,en kan ik je alleen maar veel sterkte wensen.

champagne · 25 april 2005 op 20:52

Whiplash?:-?

Wat een verhaal zeg! Als leek ben je overgeleverd aan de medische wetenschap. En zoals in elk vakgebied heb je daar ook stumpers tussen zitten.
Maar…..ook hele bekwame mensen.Het lijkt erop dat je er nu een tegen bent gekomen. Ik help het je hopen!

Li · 25 april 2005 op 21:58

Helaas is het precies zo als je beschrijft.

[quote]Genoeg stoom afgeblazen voor nu. Daar knapt een mens van op. Hèhè, geheel zonder psycholoog mijn probleem geestelijk opgelost.[/quote]

Mag je, wat mij betreft, vaker doen Mercurius.

En hopelijk komt er aan de lichamelijke klachten snel een eind. Er ligt zoveel leuks in het verschiet. Trouwen met die kanjer van je en alles wat dat met zich mee kan brengen 😉

Liefs van Li

pepe · 25 april 2005 op 21:59

Hopelijk vinden ze nu wel wat er aan de hand is, sterkte ermee.
Wel leuk weer iets van jou te lezen.

[quote]Zei dat ik al weken dubbel zag en binnenkort met één man en niet met twee mannen voor het altaar wilde staan en in bed geen trio meer aan kon. [/quote]

Aan een heb je je handen al vol 😉

Martijn · 25 april 2005 op 22:18

Een wijze vrouw zei ooit: [i]“que sera, sera”[/i]
Iets dat later in goed Limburgs vertaald werd tot: [i]‘ut kumt wie ut kumt’[/i]

[i]En ut kump good![/i] 😉

Groet Martijn 😀

Raindog · 25 april 2005 op 23:02

Zoals Li al zei:
[quote]Mag je, wat mij betreft, vaker doen Mercurius.[/quote]
Indien nodig en als je dat wilt natuurlijk. En ik hoop van harte dat dat heel snel gewoon helemaal niet meer nodig zal zijn. Sterkte.

melady · 26 april 2005 op 00:04

Een gezonde column!

Deze stop ik tussen mijn oren.:-D

Beterschap Mercurius!

Melady:-)

Louise · 26 april 2005 op 06:43

Hulpverlenend Nederland GGRRRR. Zit je al niet lekker in je vel, dan moet je ook nog eens enorme drempels over, muurtjes wegslaan en meer dan ooit opkomen voor jezelf. Vreemde zaak.
Goed geschreven en veel sterkte!

viking · 26 april 2005 op 08:44

Ik zag laatst een ‘specialist’, dikke sigaar in z’n waffel en z’n krent zat op de stoel van een BMW 645 csi (dan houd ik het echt niet meer droog). Dan vraag je je toch wel af: “waar doet ‘ie dat van?”…

Dees · 26 april 2005 op 08:53

Frustratie hierover zit iig wel tussen de oren en daar ben je nu een deel van kwijt.

Vervelend dat je niet serieus wordt genomen en ondertussen wel zelf weet dat er ergens iets mis is in je lijf. Sterkte daarmee en laat je niet afschepen.

sally · 26 april 2005 op 09:17

Mercurius.
Dat is een tijdje geleden.
En zelfs reaktie van godspeed en Jeroen.
Nou…dan ben je een bijzonder persoontje hier.
Erg leuk weer eens een column van je te lezen.
Maar erg triest wat betreft de inhoud.
sterkte…

liefs
Sally

KingArthur · 26 april 2005 op 12:11

Telkens weer word ik naar deze column getrokken. Het is vreemd maar ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren. Voor mijn gevoel een CX icoon die verstrikt is geraakt in het web dat medische zorg heet. What the heck, wat is er mis mee je veel sterke en beterschap te wensen?

Wright · 26 april 2005 op 12:54

Ook namens mij veel sterkte en beterschap!
Groet, Wright

Mercurius · 26 april 2005 op 19:20

Als ik zoveel begrip van de medische wereld had gekregen als het begrip dat ik kreeg via jullie reacties, dan was ik allang beter geweest!

BEDANKT ALLEMAAL! dat doet een mens ècht heel goed!

Ciao Mercurius

Mup · 26 april 2005 op 21:11

Goed je weer eens hier te kunnen lezen, Mercurius, al is de inhoud van het stuk voor jou niet zo positief. Uh, kromme zin, is voor mij ook niet positief. Maak ik het nu erger?

Iig, veel sterkte. Empathie en ethiek zijn soms erg ver te zoeken binnen de gezondheidszorg, krom als je bedenkt dat er zoveel aandacht aan dat wat er het ‘achter de wenkbrauwen’ kan zitten, wordt besteed,

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder