Nederland bevat vele mensen, waar ik simpel gezegd geen bal van snap. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat ergens geen “bal” van snappen een eigenaardige uitspraak is. Zouden de wegen, die teelballen afleggen in het leven, niet te bevatten zijn? Of snappen ballen in het algemeen weinig van deze wereld? Na een zoektocht door het taalkundige deel van internet valt op dat er veel spreekwoorden zijn waarin de bal het onderwerp is. “Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten”. “Ergens een balletje over opgooien”. “De bal ligt nu bij hem.” “De bal is rond”. Zo zouden we nog wel even door kunnen gaan. De vraag blijft: waar komt die bal vandaan?

Waren wij vroeger al geobsedeerd door voetbal? Of is het misschien een uiting van Freud zijn welbekende castratieangst. De angst van een man zijn mannelijke geslachtsdelen te verliezen bij de eerste aanschouwing van het vrouwelijk geslachtsdeel.

Het antwoord op de vraag, waarom de bal zo vaak wordt gebruikt in spreekwoorden, moet internet mij echter schuldig blijven. Het woord “bal” heeft ook geen unieke status. Zo zou je ook ergens geen “hout” van kunnen snappen. Hout, het maakt het er niet duidelijker op.

Wat ook opvalt tijdens mijn zoektocht is dat, als je “er geen bal van snappen” invoert op een willekeurige zoekmachine, je vooral sites krijgt over de PVV. Ik wil hier geen conclusies trekken op basis van zoekmachines, maar als ik “lekker wijf” intyp krijg ik wel alleen maar vrouwen, die een goed uiterlijk hebben.

Wat ik wilde was een stuk schrijven over Nederlanders waar ik “geen bal van snap”. Helaas is de Nederlandse taal mij soms ook een raadsel en blokkeert het mij om verder te schrijven.


6 reacties

LouisP · 16 oktober 2010 op 17:46

Bundo,
best lekker zo’n kleintje..
“Het antwoord op de vraag, waarom de bal zo vaak wordt gebruikt in spreekwoorden, moet internet mij echter schuldig blijven. Het woord “bal” heeft ook geen unieke status. Zo zou je ook ergens geen “hout” van kunnen snappen. Hout, het maakt het er niet duidelijker op.” Vind ik een hele grappige zin..

gr.
louis

datmensinkenia · 16 oktober 2010 op 19:26

Dat heb je nu eenmaal met het Internet – een balletje kan raar rollen. 😉

embee · 16 oktober 2010 op 19:59

Bundo, een taal is niet te snappen. Zou dat komen omdat een taal meestal”levend” is?

En mensen snappen?????? Doe ik ook nog steeds niet!!!!
Een bal gehakt vind ik wel heel lekker!!(grapje)
embee

Anti · 17 oktober 2010 op 09:48

Leuk woordenballet.

‘Wat ook opvalt tijdens mijn zoektocht is dat, als je “er geen bal van snappen” invoert op een willekeurige zoekmachine, je vooral sites krijgt over de PVV. Ik wil hier geen conclusies trekken op basis van zoekmachines, maar als ik “lekker wijf” intyp krijg ik wel alleen maar vrouwen, die een goed uiterlijk hebben.’ :hammer:

Shitonya · 17 oktober 2010 op 22:29

Ik vind hem baldadig plezant!

Mien · 30 december 2010 op 12:57

Het is heel simpel Bundo.
Alle ballen komen uit de ons Nederlanders alombekende soep.

Mien lust pap van dit soort columns (zonder klonten uiteraard)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder