Ik waarschuw je maar vast: Als je toevallig op een druilerige zondagavond op de bank zit, en je tv komt om wat voor reden dan ook op RTL4 te staan; zet hem om tien uur uit. Ik maakte zondags laatst de fatale fout door te blijven kijken en met lede ogen heb ik de Nationale Afgang van een ooit veelbelovende tv-presentator aan moeten zien. Want, dames en heren, jongens en meisjes; Gijs Staverman presenteert sinds een paar weken het slechtste programma op TV: Staverman Ziet Alles. Het is natuurlijk altijd makkelijk om televisieprogramma’s af te zeiken, maar ik dacht dat we het ergste toch wel gehad hadden met de TVHomeshoppingprogramma’s, RTL Boulevard, Dr Phil en de hele programmatie van SBS6. Maar nee, RTL4 vond het blijkbaar tijd om nóg zo’n geestdodend programma op de markt te brengen. Staverman lijkt zijn definitieve dieptepunt te hebben bereikt.

Je kent het programma ‘Reclame, Reclame’ wel; Reclamefilmpjes, geforceerde grappen/opmerkingen, applausband. Dat, maar dan mét presentator, is Staverman Ziet Alles. Het is een letterlijke kopie van “Krueger Sieht Alles” op de Duitse (!) TV.

Gijs doet mij nog het meest denken aan een moppentappende oom op een feestje die, als hij je betrapt op twee seconden luisteren, je voor zich opeist, waarop de rest van het bezoek opgelucht redding zoekt bij elkaar. Hij vertelt een grap, type schoonmoeder, man bij tram of vrouw met hoofdpijn, melkt hem vervolgens uit tot op het bot en legt hem dan nog een keer uit, totdat bij jou na het vele imitatie-lachen alleen de tranen nog maar echt zijn.

Vervolgens gooit Gijs zijn beproefde kwajongensglimlach in de strijd, die echter steeds meer aan kracht inboet naarmate hij minder jong wordt. Na de eerste grap dacht ik: ach, het zal allemaal wel meevallen. Maar toen hij voor de negende keer een opmerking maakte waarvan mijn tenen krullen en ik eigenlijk gewoon moet huilen vroeg ik me af of Staverman dit allemaal zelf bedenkt. Bob Saget re-born.

Het ergste is dat ik een soort van morbide fascinatie heb met dat programma. Want de week erop betrapte ik mezelf erop dat ik SZA weer zat te kijken. Ik vroeg me namelijk af of ik me terecht zo geërgerd had de week daarvoor. Dit soort programma’s doen mij afvragen of er in Nederland mensen zijn die dit echt leuk vinden. Dat zijn dan waarschijnlijk dezelfde mensen die gezellig op de na gaan zitten praten over Dr. Phil’s opmerking van die avond. (“Kyle, I Think it’s better for the both of you if you stop beating your wife.” Applaus van publiek, relatie gered). Kauwgum voor de ogen, noem ik het altijd maar.

Persoonlijk kijk ik liever naar iets heel slechts dan naar iets middelmatigs, maar dit programma behoort tot geen van beide categorieën. De grappen zijn om te huilen, het applaus is nep, de reclamefilmpjes zijn absoluut niet grappig en ik moest ook steeds kijken naar dat bronskleurige overhemd met die rare boord. Ik voel me net een ramptoerist. Het meest irritante is nog wel als Gijs, op een Bob-Sagetesque manier halverwege zijn eigen grap al begint te lachen, en het publiek stil blijft. En de reactie van Gijs: “Die vond de redactie blijkbaar leuker dan het publiek, hahaha!” Mijn maag draait ervan om.

En wat schetst mijn verbazing? Gijs Staverman staat bij de aftiteling als de persoon die het scenario van het programma schrijft. Hij bedenkt deze opmerkingen die als grappen door moeten gaan dus echt zelf. Gijs irriteerde me al mateloos bij Boobytrap, maar blijkbaar vond de redactie hem toch leuker dan het publiek.

F. van Bergen


10 reacties

Li · 7 februari 2004 op 13:17

Geen flauw idee waarover je het hebt. Ik heb het programma niet gezien. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden. Volgende keer maar eens kijken hoe ‘erg’ het is. 😮
Li

Mosje · 7 februari 2004 op 14:44

Net als Li ken ik die man en dat programma niet. Kijk wel TV, maar alleen naar actualiteiten. Overigens kom je dan wel eens voor verrassingen te staan. Had nooit gehoord van Guusje Nederhorst.

deZwarteRidder · 7 februari 2004 op 14:50

Niet doen Li….
frank heeft gelijk en daarmee mijn idee voor een column ontnomen..maar wat is ie terecht en correct..het is inderdaad huilen met de pet op, TV voor Debielen…Reklame Reklame ding dan nog.maar dit aan elkaar gepraate gedoe van Gijs.. Nee ze hadden het programma beter de kijker slikt alles kunnen noemen…dus twee nominaties voor KIJKWIJZER…Leeftijd tot 0 jaar en catogorie Vuilnis!!
Terechte column Frank!!
Rich@Rd

pepe · 7 februari 2004 op 19:54

Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n televisiekijkster, vanavond zal ik ene keer naar Idols kijken, alleen om Nick te zien.
Het programma GZA ken ik dus niet, ben na het lezen van deze column ook van mening ik niets gemist heb.
Leuk geschreven!

Mup · 7 februari 2004 op 20:42

Kan het alleen maar met je eens zijn, de grappen zijn zo ontzettend politiek correct ook, dat je haast denkt dat ze dat niet zijn.

Groet Mup.

viking · 8 februari 2004 op 11:11

en wederom prijs ik mij gelukkig dat wij geen kabel, schotel en zelfs geen echte antenne hebben. Bob Faget heb ik wel eens gezien bij de TROS (sorrie, ik ben ook maar een mens) en wanneer deze grappenmaker als maatstaf wordt opgevoerd dan denk ik dat blindheid een zegen is…

Liz · 8 februari 2004 op 11:57

Gelukkig staat de tv hier meer uit dan aan.
Kijk zelden nog naar dat ding, vergeet het meestal.
Blijkt dus wel uit dat ik me niet verveel.
Hoeveel mensen kijken niet uit verveling naar de tv?

eveltje · 9 februari 2004 op 07:51

ik prijs me vak gelukkig dat ik de koreaanse tv niet versta. dan besef ik lekker niet hoe dom de programma’s zijn. en kan ik mij rustig een breuk lachen met wat die mensen daar in hemelsnaam aan het uitspoken zijn

Ma3anne · 9 februari 2004 op 10:31

Geen idee waar het over gaat, maar het is een lekker leesbaar stuk.
Ik snapte nooit, waarom mensen naar een TV-programma blijven kijken waar ze niets aan vinden. Maar nu begrijp ik het: om columns te schrijven! 😀

Farfalla · 9 februari 2004 op 17:57

Pfff inderdaad een vreselijk programma..

Geef een reactie

Avatar plaatshouder