Ik ben wel trots op mijn lichaam dat, buiten de oorpiercings, vrij is van toeters en bellen.
Puur natuur. Maar ach, de laatste tijd begint me dat ongerepte lichaam toch te vervelen. Ik wil ook een lichaamsversiering! Maar dan wel iets dat niet zo massaal is. Nee, ik wil iets extreems. Dus heb ik gekozen voor de gespleten tong. Dit tot ergernis en groot ongenoegen van mijn vriend/vrienden, familie en andere bemoeizuchtigen. En ik wil er niks meer over horen! Ik wil het! Ik wil het! Ik wil het! Waarom niks normalers, zoals een tepelpiercing, tattoo, brandmerk, afgeknipte vingerkootjes of een leuk voorwerp onder de huid, vraag je je waarschijnlijk af? Mwaahh, dat heeft toch al iedereen. 5 Jaar geleden wilde ik een navelpiercing, maar toen het gros van alle vrouwen op het zwembad daarmee lag te pronken, was voor mij de lol er gauw van af. Een leuke Keltische tattoo op mijn onderrug dan? I love columnX op mijn bovenarm? Een konijntje op mijn kont? Een afbeelding van Angelina Jolie (wat een lekker wijf, als ik lesbisch was dan wist ik het wel!) op mijn schouder? Ook geen slecht idee, maar ik raak al snel op iets uitgekeken en ben zodoende nog veranderlijker dan de AEX-index.

Of ik niet bang ben voor complicaties? Welnee, het is net zoals bij verstandskiezen, je hoort altijd alleen de slechte verhalen. Om me te ontmoedigen heb ik de afgelopen weken genoeg horrorverhalen gehoord. Over iemand wiens wenkbrauwpiercing was gezet in een zenuw en die nu een verlamd ooglid had. Of over de tongpiercing, waardoor de ontstoken tong zo opzwol dat ze er bijna in gestikt was. Of de eikelpiercing die tijdens de daad aan de plaatjesbeugel was blijven steken en zodoende uitscheurde. Jaja, oehh wat word ik nou bang zeg! Als tandartsassistente heb ik het voordeel dat ik genoeg weet over de anatomie van het hoofd/halsgebied. Zo mag je vanaf de punt niet verder dan 2 cm naar het midden snijden, anders raak je het tongriempje en dan wordt praten uitermate lastig. Vooral de S- en de T-klanken. Het woord ‘tandartsassistente’ wordt dan een echte tongbreker! Pfffzzanderzzffaaaaazzzizzzffenzffe. Nou ja, ik kan nog altijd bij de HEMA wofzz verkopen, toch?

Waar en hoe ik het ga doen? Nou, don’t worry! Niet in een schemerig, onhygiënisch achterkamertje. Officieel kan het in Parijs voor een bedrag van 500 Euro. Niet goedkoop, ik weet het, maar ik houd nog wel wat vakantiegeld over. Of het al legaal in Nederland kan, ben ik momenteel aan het uitzoeken. Het kan op drie manieren. Operatief onder narcose, poliklinisch of eigenhandig. Eigenhandig kan alleen als je al een tongpiercing hebt. Die haal je er dan uit en stopt in het gat een stuk vissers- of flossdraad. Je trekt net zolang totdat het pijn doet en herhaalt dit pijnlijke ritueel dagelijks. Na 2 maanden is je tong doormidden gekliefd en joeppie!! Ik ben helemaal trendy!

En? Al van de shock bekomen? Mijn excuses, want ik heb jullie misleid. Eigenlijk wilde ik op deze manier de aandacht vestigen op het schrille contrast dat ik deze week waarnam toen ik achtereenvolgens 2 verschillende documentaires zag. De ene ging over kinderen uit derdewereldlanden die door hun familie en omgeving waren verstoten, omdat een ongelukkige speling der natuur er toe leidde dat ze waren geboren met een gespleten lip, kaak en/of verhemelte. Iets waar ze zelf niet bewust voor hadden gekozen. Vervolgens zap ik naar een andere zender en aanschouw een weerzinwekkend filmpje over het splitsen van een tong. Mijn maag draait er nog van om, als ik mij zonder enige moeite het bloedbad voor de geest haal. Ik vraag me af wat er in het hoofd van deze kinderen omgaat, als zij deze beelden per toeval ook hebben gezien.

Bepaalde vormen van body-art zijn ondertussen in ons huidige straatbeeld geaccepteerd. Van piercings kijkt men niet eens meer op. Inmiddels zijn al onze 5 zintuigen doorboord met de meest gruwelijke breipennen. Tijd voor iets nieuws? Gaan we dit rijtje van 5 nu ook af als het gaat om het in tweeën splijten van lichaamsdelen? Waar trek je de grens? Die is er niet. Die trek je zelf. En wat als deze hype voorbij is? Bedenkt dan één of andere gespleten persoonlijkheid weer een nieuwe verminking? Ik ben blij dat ik zonder verminkingen geboren ben, want als God had gewild dat ik met een gespleten tong was geboren, dan was ik nu wel een slang geweest. Sterker nog, een gifslang.

[img]http://www.examedia.nl/columnx/pics/tong.jpg[/img]


7 reacties

Martijn · 1 juli 2003 op 09:14

[b]Amputatie dat is pas gaaf!!![/b]

Er zijn dus al mensen die serieus een arm of been geheel of gedeeltelijk (willen) laten amputeren.
En dat gebeurt wel in een ‘schemerig, onhygiënisch achterkamertje.’
Het moet niet veel gekker worden denk ik.

Als een tatoeage in een bepaalde cultuur aanzien heeft of een bepaalde status verwerft, vind ik het (nu) een beetje lachwekkend als Jan met de Pet bijvoorbeeld een officiële Maori [i]piece[/i] laat zetten.
(Is ook niet echt verstandig om in dat gebied met je ‘plaatje’ op vakantie te gaan.)[img align=right]http://news.bbc.co.uk/olmedia/1440000/images/_1444968_robbie150pa.jpg[/img]

Anderzijds mogen sommige mensen hun gehele tong wel splitsen of zelf laten verwijderen.
Hoef ik ook niet meer naar dat slappe gelul te luisteren.

Groet Martijn:-D
*die een van zijn tattoos maar weer eens in het vet zit.*

Maurits · 1 juli 2003 op 23:58

Mensen zijn vreemde wezens. Andere dieren moeten het doen met datgene waarmee de natuur ze bedeeld heeft. Maar de mens kan zijn (of haar) seksuele aantrekkelijkheid beinvloeden. Ik heb oorlelpiercings altijd al lelijk gevonden. Zo’n oorbel, dat stelt toch niets voor. Dus dacht ik altijd dat ik niet van sieraden hield. Tot ik de navelpiercing ontdekte. Het pronkstuk op mijn favoriete lichaamsdeel, de buik. Van de 4 vrouwelijke B’s (Borsten, billen, benen, buik) de onderschatte. Het luistert erg nauw. Als ook maar het minste teken van een zwembandje zich voordoet is de betovering weg. Maar een navelpiercing in een glad, licht glooiend buiklandschap. Daar kan je me voor wakker maken. En ik kon me er niet van weerhouden. Ik heb zelf ook een navelpiercing. Bij mannen nog steeds zeer zeldzaam. Ik hoefde dus gelukkig niet over gespleten tongen na te denken om bijzonder te zijn.

Kees Schilder · 3 juli 2003 op 00:38

Je hebt het over 5 zintuigen Mercurius.Maar de ultieme uitdaging is toch je 6e zintuig.Ik houd van uitdagingen dus heb ik een piercing door mijn derde oog laten jassen.Het is even wennen in het begin maar daarna ga je het waarderen.Het enige nadeel is dat je er niet in kunt wrijven als er zand in waait.
Goeie column weer.
groet
kees

R@@F · 3 juli 2003 op 13:09

Ik persoonlijk overweeg serieus een aambeienpiercing, zijn er mensen die ervaring hebben in deze?

Mercurius……Topcolumn!
Gooi dat Konijn eruit en kom inwonen bij deze vlaamse reus 😉

(nee hoor cas)

R@@F

Ab · 6 juli 2003 op 15:56

Hoi Mercurius hele goeden column,ik begrijp ook soms niet dat mensen zich mismaken.Oke ik heb zelf ook een oorring maar die heeft alleen emotionele waarden en niet omdat het zo leuk zou staan. AB

viking · 15 juli 2003 op 17:59

Ja ja zo’n tongspleetje ziet er heftig uit, toch had ik nog een stapje verder willen gaan… jawel, mijn dinges, je weet wel, laten splisten. En dan met twee lekker wijven tegelijk! Maar hij is te kort!

Mup · 2 april 2006 op 03:47

Wat jij hebt met de tong, heb ik met duiken. Zonder kieuwen, boven water blijven.
En tattoos zijn gevaarlijk, je raakt er verslaafd aan, heb ik ondervonden 😉

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder