Zegt de naam Cole Porter je iets? Op een stokoude verzamelelpee van mij staat het prachtige ‘[url=http://www.lyricsondemand.com/g/garyshearstonlyrics/igetakickoutofyoulyrics.html]I get a kick out of you[/url]’ van ene Gary Shearston. De tekst verwoordt precies wat verliefdheid inhoudt: ‘I get no kick from champagne/Mere alcohol doesn’t thrill me at all/So tell me why should it be true/That I get a kick out of you?’ De woorden en melodie komen van Cole Porter (1891-1964). Over hem is de uitstekende film ‘[url=http://www.delovelymovie.com]De-lovely[/url]’ gemaakt met Kevin Kline (‘Sophie’s Choice’) in de hoofdrol. Gootheden uit de jazz en swing hebben ‘I get a kick out of you’ op hun repertoire staan, waaronder Frank Sinatra en ‘zijn kleinzoon’ Jamie Cullum. Als je dat lied niet kent, dan heb je misschien wel eens ‘Don’t fence me in’, ‘I’ve got you under my skin’ (ooit bewerkt door Neneh Cherry) of ‘You’re the top’ gehoord, allemaal geschreven door Cole Porter. Bijna altijd gaan zijn teksten over de liefde, soms met een knipoog, maar vaak met een melancholisch of extatisch gevoel. Op het eerbetoon ‘Red Hot + Blue’ (’90) aan Porter staat ‘Night and day’ van U2, geschreven door deze legendarische songsmid en het beste nummer dat U2 ooit gemaakt heeft. Daarin wordt verliefdheid bijna bezongen als een koorts. Niemand die dus beter over de liefde kon schrijven als Cole Porter. Merkwaardig genoeg had hij zelf weinig besef van ‘true love’ (één van zijn composities). Om zijn homoseksualiteit te verbergen was Porter een verstandshuwelijk aangegaan met Linda. Zij accepteert in eerste instantie zijn buitenechtelijke escapades, want Porter blijkt in ‘[url=http://www.delovelymovie.com]De-lovely[/url]’ een feestbeest met weinig moreel besef. Zijn leven lijkt op dat van de huidige superster Robbie Williams. Gestoken in een strakke smoking zingt Williams met een getuige lach om zijn mond niet voor niets de titelsong van de film tijdens de trouwerij van Porter.

In het begin van ‘[url=http://www.delovelymovie.com]De-lovely[/url]’ wordt de liedjes- en musicalmaker op hoogbejaarde leeftijd door een regisseur Gabe (aartsengel Gabriël?) uitgenodigd om in een leeg theater naar de uitvoering van zijn echte levensverhaal te kijken (en niet zijn opgesmukte biografie zoals die te zien is in zijn musical ‘Kiss me Kate’ met Cary Grant in de hoofdrol). Daarna wordt het verhaal een min of meer chronologische smeltkroes van repetities, momentopnamen uit Porters leven, liedjes en heropgevoerde musicalfragmenten. De vorm doet denken aan de serie ‘The singing detective’ uit de jaren ’80. Grappig is bijvoorbeeld om Nathalie Cole ‘Love For Sale’ te zien zingen als Porter betaalt voor de herenliefde of om ‘Let’s experiment’ te horen als hij zich uitleeft in een prehistorische dark room.

Kevin Kline speelt Cole Porter op een uitermate charmante manier, met de juiste mix van ironie en bevlogenheid. Veel liedjes zingt Kline zelf, maar in de film verschijnen, naast de al genoemde Robbie Williams, ook sterren als Sheryl Crow, Alanis Morissette en een vals zingende Elvis Costello op het podium. Hoewel Porter en zijn vrouw Linda (prima gespeeld door Ashley Judd) een innige, maar gecompliceerde band hebben, leren we haar ook kennen als het zakelijke geweten van de liedjesschrijver. Zij zorgt er bijvoorbeeld voor dat hij in de jaren ’30 doorbreekt in Hollywood als filmcomponist. Na in verschillende steden gewoond te hebben, voelt hij zich daar als een vis in het water en geeft hij zich helemaal over aan het opwindende nachtleven. Daardoor vervreemden Linda en hij van elkaar. Ze heeft steeds meer moeite met zijn avontuurtjes en vestigt zich uiteindelijk alleen in Parijs. Porter blijft achter in Beverly Hills en geniet, net als George Michael, van ontmoetingen met mannen op duistere plaatsen.

Het noodlot slaat toe als Porter van zijn paard valt en een meervoudige beenbreuk oploopt. Hij moet tientallen operaties ondergaan, maar met hulp van de teruggekeerde Linda, lukt het hem toch om weer te componeren. Maar als zij overlijdt aan longkanker en hij niet lang daarna zijn rechterbeen moet missen, is de carrière van Porter definitief voorbij. Ondanks dit trieste einde is ‘[url=http://www.delovelymovie.com]De-lovely[/url]’ een feest voor oog en oor en wordt het gevoel van een bruisende musical opgeroepen. Als de film is afgelopen, kun je alleen maar Cole Porter citeren met ‘Let’s do it, let’s fall in love’!

[email]edkq@yahoo.com[/email]

[img]http://www.latinoreview.com/films_2004/mgm/de-lovely/images/de-lovely-1.jpg[/img]


7 reacties

Li · 19 januari 2005 op 18:17

Hier hoort een krakende grammofoonplaat bij 😉

Eddy Kielema · 19 januari 2005 op 18:37

De-lovely draait trouwens nu in de bioscoop, dus als je dit weekend toevallig niets te doen hebt… 😉

Kees Schilder · 20 januari 2005 op 10:45

Weer een pareltje Eddy

Mup · 20 januari 2005 op 10:55

Wist niet dat er een eerbetoon was voor hem, met U2 nog wel, dat is voor mij het toverwoord om te gaan shoppen, bedankt!

Groet Mup.

Eddy Kielema · 21 januari 2005 op 13:46

Merkwaardig, ik krijg het plaatje dat ik erbij had gevoegd, soms wel, maar meestal niet, te zien. Vandaar nog maar een keertje… Bedankt trouwens voor de complimenten! Dat inspireert me weer om aan de slag te gaan!
[img]http://www.carolineoconnor.com.au/Caroline%20in%20De-Lovely/De-Lovely/de_lovely_2.jpg[/img]

Raindog · 21 januari 2005 op 17:05

Zeer verrijkende column weer Eddy! De naam Cole Porter deed bij mij wel belletjes rinkelen maar ik wist niet precies welke. Veel van de nummers die je noemt ken ik in uitvoeringen van o.a. Sarah Vaughn en Diana Krall. Een prima aanleiding om nader onderzoek te plegen, deze column.

Eddy Kielema · 20 maart 2006 op 17:33

Even een kleine rectificatie. De mooie en talentvolle zangeres Vivian Green zingt ‘Love for sale’ en Nathalie Cole zingt ‘Everytime we say goodbye’. De clip van Vivian Green kun je [url=http://www.rap2k.com/clip-889-love-for-sale-vivian-green.html#open]hier[/url] zien. Gedeelten uit de prachtige soundtrack vind je [url=http://www.amazon.com/gp/product/B00023GGHQ/qid=1142872135/sr=2-1/ref=pd_bbs_b_2_1/104-5461162-9186315?s=music&v=glance&n=5174]hier[/url]!

[img]http://www.onlineseats.com/upload/concerts/933_con_viviangreen1.jpg[/img]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder