Een wijntje bij het schrijven is echt puur genot. Toch maak ik me soms zorgen. Ik schrijf namelijk best veel.

Daarbij hebben alcohol en ik een wat moeizame relatie. Mijn moeder was alcoholiste, ongeveer zolang als ik me kan herinneren. Ze is intussen gestopt, na een maagbloeding en een tia. Nu eet ze alleen nog maar, taartjes en ijs, wat ze ook niet mag. Mij hoor je niet protesteren. Met een op hol geslagen suikerspiegel is ze een stuk sympathieker dan met een flinke plens alcohol in haar lijf. Ik baal dat ik me zorgen maak over mijn wijngedrag maar nieuw is het niet. Ik ben altijd paranoia omgegaan met zo’n beetje alles waarvan je afhankelijk kunt worden, zoals mensen, liefde, seks, chocolade, sigaretten en boven alles alcohol.
Een andere onhandige eigenschap is dat ik het niet kan laten juist tegen de meest rechtlijnige mensen uit mijn omgeving het grapje te maken dat het enige nadeel van schrijven is dat je er zo van gaat zuipen. Ogenpijnigende zorgrimpels en oorgeselende termen als co-verslaafde zijn het onvermijdelijke gevolg.

Alsof dat al niet lichtelijk naar masochisme riekt, kan ik het niet laten in datzelfde gesprek de alcoholverslindende mrs. Delahunty uit ‘My house in Umbria’ een lichtend voorbeeld te noemen. De op leeftijd zijnde succesvolle schrijfster van liefdesromannetjes drinkt echt erg veel. Meer nog is ze heerlijk dwars en toch kwetsbaar maar haar begeerlijkste eigenschap is dat ze precies doet waar ze zin in heeft.
Zie in deze setting de ander en intussen ook jezelf nog maar eens te overtuigen dat Mrs. Delahunty niet mijn rolmodel is omdat ze zoveel drinkt, maar omdat ze voor vrijheid staat.

En natuurlijk wordt als laatste reddingspoging fijntjes het mij bekende gegeven ingewreven dat ook nog eens de onderzoeken naar genetische aanleg tegen me pleiten. Van dat extra verslavingsgevoelig gen heb ik nooit iets gemerkt maar ik heb zeker een krampachtig gen en dat zit me behoorlijk in de weg. Ik gruwel van die hang naar afkeuring, dat voorzichtige, die eeuwige zelfveroordeling. Ik wil genieten, ik wil vrijheid.
Of dit dan gepaard moet gaan met alcohol, kun je betwisten. Ik denk dat dit niet persé hoeft maar dat het wel erg lekker is. Ik ben nu eenmaal meer van het bourgondische dan van twintig korreltjes rijst en twee slierten zeewier.

Er zit niets anders op dan vast te houden aan dit positieve scenario. Of niet meer te drinken maar dat vind ik saai. En krampachtig.
Gelukkig heb ik in mijn omgeving ook mensen die mij helpen bij het deactiveren van mijn krampachtig gen. Zoals de vrouw met wie ik al jaren in projecten samenwerk. Ze weet mij altijd te inspireren, ook op dit gebied: ‘Ach, toen ik net begon met het geven van presentaties, wipte ik gewoon even de kantine binnen en sloeg twee sherrietjes achterover. Dan liep het echt als een trein.’
Op dat soort mensen kan ik bouwen. Proost.


29 reacties

LouisP · 17 juli 2010 op 12:40

Anti,

geniale openingszin..en geniale uitsmijter. Ertussen staat een prachtig stuk dat ik met open mond heb gelezen. Prachtig!

“Ik ben nu eenmaal meer van het bourgondische dan van twintig korreltjes rijst en twee slierten zeewier.”

Dat zijn zo van die zinnen…d’r staan er nog meer in…

gr.
Louis

Patrick · 17 juli 2010 op 12:48

Door efficient taalgebruik leuk om te lezen.. Neem er nog 1.. :pint:

Avalanche · 17 juli 2010 op 13:07

Mooie titel voor een prachtige column vol zelfreflectie. Proost!

Dees · 17 juli 2010 op 13:18

Proost dame! Prachtig stukje, je hebt alvast een fan in wording en daar mag op gedronken worden 😉

arta · 17 juli 2010 op 13:52

Ik vind het knap dat je nog een letter op papier krijgt als je wat gedronken hebt. (éen druppel alcohol en mijn verhaal gaat met me op de loop, begint te rennen en stopt nooit meer) Je begrijpt dat ik het nóg knapper vind dat je dan nog zo’n geweldig stuk neer kan zetten. Ik zou zeggen: Blijf drinken, blijf schrijven! 🙂

sylvia1 · 17 juli 2010 op 13:56

[quote]Ik gruwel van die hang naar afkeuring, dat voorzichtige, die eeuwige zelfveroordeling. Ik wil genieten, ik wil vrijheid.[/quote]
Het lijkt me dat je met deze column een flinke bres hebt geslagen in je voorzichtigheid. Wat een lef om dit te schrijven! Je kunt zoveel stijlen aan, ik lees heel graag nog veel meer van je!

Patrick · 17 juli 2010 op 14:23

voor een tweede keer gelezen, toch erg behoefte mijn behouden enthousiasme wat aan te dikken. Je schrijven boeit (me) zeer..

Erg leuke column, sterk geschreven, hoop op meer van dit kaliber..!

pally · 17 juli 2010 op 14:45

Prima column, Anti, vol zelfspot, maar toch goed gedoseerd. Daar lust ik er nog wel een paar van, proost! 😉

groet van Pally
CVDM?

Pluiskop · 17 juli 2010 op 16:25

Erg leuk.
Knap gedaan.
Kan er niks meer aan toevoegen.

Schorpioen · 17 juli 2010 op 17:22

Inderdaad geweldige openingszin. Maar afgaande op de inhoud van het verhaal, moet je misschien wat vaker overwegen om na een kantje of 6/7 te stoppen…

Fem · 17 juli 2010 op 18:50

Zonder koffie, wijn of sigaretten, komt er weinig uit mijn handen…. tenzij ik dan weer een flinke dosis stress te verwerken heb 😉

Goed geschreven!

SIMBA · 17 juli 2010 op 19:41

Leest als een trein! Drink met mate maar schrijf gewoon schandalig veel 😀

Mien · 17 juli 2010 op 21:50

Eens met (bijna) alle commentaren.
Zo lust ik columns rauw.
Keep going though.
And writing.

Mien (verslaafd aan verslaving)

Kwiezel · 18 juli 2010 op 10:29

Je column zit goed in elkaar Anti!

Deze vind ik vooral erg goed: [quote]Ik ben nu eenmaal meer van het bourgondische dan van twintig korreltjes rijst en twee slierten zeewier[/quote]

Well done!

Anti · 18 juli 2010 op 11:00

Wat een fantastisch reacties weer, ik kreeg er gewoon kippenvel van. Vooral misschien omdat ik het bij deze helemaal niet had verwacht. Had het idee dat het hier en daar nog wat rammelde en was benieuwd naar de opbouwende kritiek…da’s nu dan best grappig.
Heel erg bedankt en ik kan jullie zelfs niet bij benadering uitleggen hoeveel energie en schrijflust dit me geeft.

SIMBA · 19 juli 2010 op 17:37

Dus….door de positieve reacties ga je meer schrijven, en als je schrijft dan drink je, als je meer schrijft dan drink je dus meer…..over een paar jaar als je bij de AA zit krijgen wij als CX’ers dan de schuld van jouw drankprobleem? 😉 :hammer:

Anti · 19 juli 2010 op 19:47

Ben blij dat ik iemand de schuld kan geven Simba 😀 Is trouwens typisch alcholistengedrag; anderen hebben het altijd gedaan, anders kun je niet met een gerust hart verslaafd zijn en blijven.
Maar maak je geen zorgen; twee wijntjes ‘max’ om nog te kunnen presteren…krampachtig gen denk ik 😀

LouisP · 1 augustus 2010 op 11:08

Anti,
goed gedaan….proficiat met de Column van de maand.
Hij is mooi!

Louis

Ontwikkeling · 1 augustus 2010 op 11:11

Geweldig verhaal!
Wat knap en goed, dat je van jezelf weet, dat je je misschien net even te veel zorgen maakt. Dat houdt je alert. Weet dat je je moeder niet bent, maar haar alleen kunt nadoen. (wat je overigens niet doet)

Zolang je oplet….. blijf je aan de goede kant van de streep.
Dank voor dit stuk, als dochter van een alcoholverslaafde moeder en zelf ook wel van een wijntje houdend, (en me dus overmatig zorgen makend) heb ik hier steun aan….

En…last but not lieast: Van harte gefeliciteerd met je column van de maand!!
Heel verdiend!

arta · 1 augustus 2010 op 11:31

Zo, Anti, wat staat dat je goed: Een maandje hoofdpagina! Heel erg gefeliciteerd, deze is de moeite waard om nog een paar keer aan te klikken deze maand! 🙂

Mien · 1 augustus 2010 op 12:17

Stay addicted!

Nice CvdM.

Mien

Anti · 1 augustus 2010 op 13:16

Wow, wat een eer! En wat een leuke reacties alweer. Ik voel me er gewoon een beetje jarig van.

pally · 1 augustus 2010 op 15:42

Feli met je CVDM, Anti! ik wist het gewoon, had je in mijn eerste reactie al genomineerd…
Zeer terecht gekozen :kus:

groet van Pally

Kwiezel · 1 augustus 2010 op 16:38

Van harte Anti! Hier doe je t uiteindelijk allemaal voor, de waardering voor je werk kan niet beter. Geniet hiervan!

Dees · 1 augustus 2010 op 18:18

Gefeliciteerd Anti, ook mijn favo van afgelopen maand, dus ik ben blij dat er een extra maand houdbaarheid aan is toegevoegd.

SIMBA · 2 augustus 2010 op 09:09

Proost op deze CvdM! 😀

Chi_Dragon · 2 augustus 2010 op 15:43

Congtraazzzzzzz Anti!! Geheel terecht dat deze supertopbriljante column op de voorpagina staat deze maand!

Avalanche · 5 augustus 2010 op 16:15

CvdM! Van harte gefeliciteerd, Anti.

sylvia1 · 11 augustus 2010 op 22:35

Wat ontzettend goed, CvdM, terecht. Warme felicitaties alsnog Anti!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder